Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι υποψήφιοι για τις BRICS αναζητούν συνεργασία σε μια δικαιότερη διεθνή τάξη, μακριά από ΗΠΑ, δολάριο, WEF

Οι υποψήφιοι για τις BRICS αναζητούν συνεργασία σε μια δικαιότερη διεθνή τάξη, μακριά από ΗΠΑ, δολάριο, WEF
Ο κόσμος αντιμετωπίζει χαοτικές προκλήσεις όπως η αντιπαγκοσμιοποίηση, ο προστατευτισμός, οι εμπορικοί φραγμοί και οι κυρώσεις και ορισμένες χώρες επιμένουν να χτίζουν μικρές κλίκες και προώθηση της αποσύνδεσης, απειλώντας την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανικής αλυσίδας και διαταράσσοντας σοβαρά την παγκόσμια αγορά
Οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στις BRICS ενόψει της συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο.
Αναλυτές τονίζουν στους Global Times ότι η επέκταση των BRICS δείχνει την αυξανόμενη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, η οποία θα προωθήσει την οικοδόμηση μιας δικαιότερης διεθνούς τάξης.

Αιθιοπία, Νικαράγουα

Η Αιθιοπία, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, ζήτησε να ενταχθεί στο μπλοκ των αναδυόμενων αγορών BRICS.
«Αναμένουμε ότι οι BRICS θα μας δώσουν θετική απάντηση στο αίτημα που υποβάλαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Meles Alem, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ENA.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουα Denis Monkanda φέρεται επίσης να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στις BRICS επειδή το μπλοκ προωθεί μια πολυπολική τάξη και ισχυρότερη ενότητα μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.
Οι BRICS εξετάζουν την επέκταση και θα συζητηθούν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική.
Προηγουμένως, τον Ιούνιο, υπουργοί Εξωτερικών από τις χώρες BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - είχαν συγκεντρωθεί στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τα ισχυρότερα αναπτυσσόμενα κράτη

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να το κάνουν, συμπεριλαμβανομένων της Βενεζουέλας, της Αργεντινής, του Ιράν, της Αλγερίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο μηχανισμός BRICS έχει αποφέρει πρακτικά επιτεύγματα και αποτελεί παράδειγμα για τη συνεργασία Νότου-Νότου.
Με τη συνεχή αναβάθμιση και ανάπτυξη, ο μηχανισμός γίνεται πιο ελκυστικός για άλλες χώρες, δήλωσε στους Global Times ο Lan Qingxin, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών BRICS στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Επιχειρήσεων και Οικονομικών στο Πεκίνο.

Συνεργασία με στόχο την δικαιοσύνη

Η επέκταση των BRICS υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, η οποία θα δώσει περαιτέρω ώθηση για να συμβάλει στη δικαιοσύνη και τη δικαιοσύνη της διεθνούς τάξης, δήλωσε ο Lan.
Οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 26% της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που τις καθιστά σημαντική δύναμη για την υπεράσπιση της σταθερότητας και της ειρήνης εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων.

Χαοτικές προκλήσεις

Ο Feng Xingke, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και διευθυντής του Κέντρου BRICS και Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, δήλωσε ότι σήμερα ο κόσμος αντιμετωπίζει χαοτικές προκλήσεις όπως η αντιπαγκοσμιοποίηση, ο προστατευτισμός, οι εμπορικοί φραγμοί και οι κυρώσεις και ορισμένες χώρες επιμένουν να χτίζουν μικρές κλίκες και προώθηση της αποσύνδεσης, απειλώντας την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανικής αλυσίδας και διαταράσσοντας σοβαρά την παγκόσμια αγορά.
Στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και προκλήσεων, ο τρόπος διατήρησης της παγκοσμιοποίησης και της πολυμέρειας στην παγκόσμια διακυβέρνηση είναι σημαντικό καθήκον για τις χώρες BRICS, καθώς εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών και των χωρών αναδυόμενων αγορών, δήλωσε ο Feng στους Global Times την Παρασκευή.

Ο μηχανισμός BRICS ανέκαθεν τόνιζε τη διεθνή συνεργασία αντί να προβάλλει ιδεολογικές αντιπαραθέσεις ή να συνάπτει στρατιωτικές ή πολιτικές συμμαχίες.

Μαζί με την πλειονότητα των αναπτυσσόμενων χωρών, οι χώρες BRICS ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια των τροφίμων, την ανάκαμψη μετά την COVID-19 και τη σταθερότητα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς, είπε ο Feng, σημειώνοντας ότι αυτός είναι επίσης ο λόγος που τα BRICS είναι ελκυστικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες και νέες αναδυόμενες οικονομίες.
Με την επέκταση του μηχανισμού BRICS, περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες και νέες αναδυόμενες οικονομίες μπορούν να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο σε διάφορους τομείς, ώστε η φωνή των αναπτυσσόμενων χωρών να ακουστεί καλύτερα από τη διεθνή κοινότητα.
Μπορεί επίσης να βελτιώσει την παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα, να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να καταστήσει τη διεθνή τάξη πολυμερή και πιο δίκαιη, είπε ο Feng.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης