Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Big Short είχε δίκιο για τον πληθωρισμό, αλλά οι προβλέψεις για κραχ δεν επιβεβαιώθηκαν… ακόμη

Ο Big Short είχε δίκιο για τον πληθωρισμό, αλλά οι προβλέψεις για κραχ δεν επιβεβαιώθηκαν… ακόμη
Ο επενδυτής του «Big Short» Michael Burry προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα βυθιζόταν - αλλά οι προβλέψεις του για κραχ δεν έχουν γίνει πραγματικότητα ακόμη…
O γνωστός και μη εξαιρετός Big Short, κατά κόσμον Michael Burry, είχε προβλέψει πως ο πληθωρισμός θα βυθιζόταν…
Την ίδια στιγμή, όμως, οι προβλέψεις του για κραχ στο χρηματιστήριο και ύφεση ακόμη δεν έχουν γίνει πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, όταν ο πληθωρισμός ήταν στο αποκορύφωμά του το 2022, ο Michael Burry προέβλεψε ότι «μέσα στους επόμενους μήνες θα υποχωρήσει».
Και παρότι εν προκειμένω επιβεβαιώθηκε…
Ωστόσο, άλλες προβλέψεις του… απέτυχαν παταγωδώς.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών τον περασμένο Ιούνιο, στο 9,1%.
Μερικές εβδομάδες πριν από τη δημοσίευσή του, ο Burry είχε γράψει σε ένα tweet που διαγράφηκε ότι περίμενε «αποπληθωρισμό αργότερα φέτος».
Πράγματι, η αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε στο 6,5% τον Δεκέμβριο.
Ο Burry επέστρεψε στο Twitter στις αρχές του τρέχοντος έτους για να προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται.
Και είχε τόσο δίκιο, δεδομένου ότι ο ρυθμός αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε στο 4% τον Μάιο.
7_35.JPG
Κασσάνδρα…

Ο Burry έχει την τάση να κάνει ακριβείς, αλλά συχνά ζοφερές προβλέψεις.
Για παράδειγμα, προέβλεψε την κατάρρευση της αγοράς των στεγαστικών στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και πόνταρε εναντίον της.
Μάλιστα, το στοίχημά του έγινε βιβλίο και η ταινία «The Big Short».
Επίσης, προέβλεψε τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού μετά την πανδημία από τον Απρίλιο του 2020, όταν ο ΔΤΚ ήταν κάτω από το επιτόκιο στόχο της Fed (στο 2%).
Ωστόσο, ορισμένες από τις προβλέψεις του επικεφαλής της Scion Asset Management δεν έχουν ακόμη «βγει».
Αφού διέγνωσε «μια ιστορική φούσκα» στην αγορά και προειδοποίησε ότι θα τελείωνε με τη «μητέρα όλων των συντριβών», όπως έγραψε στο Twitter τον Μάιο του περασμένου έτους, όταν προέβλεψε πως ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τις 1.900 μονάδες, με βάση την πορεία του δείκτη αναφοράς κατά τη διάρκεια των προηγούμενων καταρρεύσεων.
Έτσι, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε βουτιά 20% το 2022, κατέγραψε άνοδο 16% φέτος, σε περίπου 4.400 μονάδες.
Ο Burry προέβλεψε επίσης το περασμένο καλοκαίρι ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά, υπό την πίεση από την αύξηση των τιμών και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, θα εξαντλήσουν τις αποταμιεύσεις τους μέχρι το τέλος του έτους.
Προειδοποίησε δε ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση των καταναλωτικών δαπανών και να διαβρώσει τα εταιρικά κέρδη.
Επιπλέον, όπως έγραψε στο Twitter τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα πέσουν σε ύφεση, γεγονός το οποίο θα ωθήσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια και την κυβέρνηση να τονώσει την οικονομία, προκαλώντας εκ νέου άνοδο του πληθωρισμού.
Προς το παρόν, οι καταναλωτικές δαπάνες και η απασχόληση αποδεικνύονται ανθεκτικές, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αποφύγει την ύφεση.
Η Fed, η οποία έχει αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν στο 5% από την περασμένη άνοιξη, έχει επίσης δώσει σήμα ότι σχεδιάζει να τα αυξήσει περαιτέρω.
Ανεξάρτητα από αυτό, αξίζει να δοθεί προσοχή στον Burry, δεδομένου του ιστορικού του σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη γεγονότων της αγοράς.
Ο επενδυτής τόνισε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε ένα tweet που είχε πλέον διαγραφεί το περασμένο καλοκαίρι:
«Είναι δύσκολο να γίνει μόνο ένα πράγμα σωστά.
Φούσκα τεχνολογίας 1999, αναζωογόνηση Αξίας 01-05, φούσκα κατοικιών 2005, αμυγδαλοτροφεία 2009, πάτο για την COVID 2020, φρίκη lockdown 2020, μετοχές memes 2021, μόχλευση κρυπτογράφησης 2021, πληθωρισμός 2021, infl, 2022… το 2023 δεν τελείωσε ακόμη…».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης