Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Zelensky αναζητά στην Βραζιλία τροφή για... κανόνια, «διαφημίζοντας» τον πόλεμο ως «σαφάρι Ρώσων για ήρωες»!

O Zelensky αναζητά στην Βραζιλία τροφή για... κανόνια, «διαφημίζοντας» τον πόλεμο ως «σαφάρι Ρώσων για ήρωες»!
Τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης παραπληροφορούν τους αναγνώστες τους, «πουλώντας την αφήγηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα... σαφάρι για να σκοτωθούν Ρώσοι στρατιώτες» και ότι οι Βραζιλιάνοι μαχητές «θα κάνουν αναρτήσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και θα είναι ευπρόσδεκτοι στο σπίτι, ως ήρωες».
«Η Ουκρανία στρατολογεί στον Παγκόσμιο Νότο μισθοφόρους επειδή δεν έχει πλέον τροφή για τα κανόνια στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Βραζιλιάνος στρατιωτικός αναλυτής και αξιωματικός Robinson Farinazzo, στο Sputnik.
Πρώην Ουκρανοί μαχητές εντείνουν αυτήν τη στιγμή την εκστρατεία που εξαπολύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πείσουν τους Βραζιλιάνους να συμμετάσχουν στον πόλεμο proxy υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διεξάγεται κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ο Farinazzo.
Εκτός από την αναπλήρωση των τάξεων των μαχητών από την πλευρά του Κιέβου, η προσπάθεια στρατολόγησης «έχει προπαγανδιστικό αποτέλεσμα».

Καθώς η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση από τον στρατό της Ουκρανίας έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες προσωπικού και την καταστροφή σημαντικών ποσοτήτων στρατιωτικού υλικού προικισμένου από το ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο δόθηκε νέα έμφαση στην προσπάθεια στρατολόγησης για ενίσχυση των τάξεων των μαχητών.
Εν μέσω έλλειψης έμπειρων στρατιωτών, εξειδικευμένου προσωπικού και αξιόπιστων πληροφοριών, οι στρατολόγοι στρέφουν το βλέμμα τους στις χώρες του Νότου, όπως η Βραζιλία, ακόμη και η ίδια η Ρωσία.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα προειδοποίησε ότι αρκετοί δυτικοί ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι με δεσμούς με τη CIA φαίνονται να υποστηρίζουν την προσπάθεια στρατολόγησης.
Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) William Burns παραδέχθηκε πρόσφατα μια πρόσφατη «προσπάθεια προβολής» της υπηρεσίας στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram για τη στρατολόγηση νέων κατασκόπων.
Επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι γνωρίζουν «πώς να επικοινωνούν με τη CIA με ασφάλεια στον σκοτεινό ιστό», ο Burns πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ ανοιχτοί για τις επιχειρήσεις».

«Σαφάρι» για να σκοτωθούν Ρώσοι

Σύμφωνα με τον Robinson Farinazzo, τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης παραπληροφορούν τους αναγνώστες τους, «πουλώντας την αφήγηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα... σαφάρι για να σκοτωθούν Ρώσοι στρατιώτες» και ότι οι Βραζιλιάνοι μαχητές «θα κάνουν αναρτήσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και θα είναι ευπρόσδεκτοι στο σπίτι, ως ήρωες».
"Όσοι ήταν εκεί [στην Ουκρανία] είδαν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.
Πρόκειται για μια σύγκρουση υψηλής έντασης στην οποία πολλοί πεθαίνουν μόλις φτάσουν στην πρώτη γραμμή, χωρίς καν να αντιμετωπίσουν πολεμικές επιχειρήσεις", είπε ο Farinazzo.
Το 2022, τουλάχιστον τρεις Βραζιλιάνοι πέθαναν αφού εντάχθηκαν στη Λεγεώνα των Ξένων του Κιέβου.
Υπό τις παρούσες συνθήκες μιας αντεπίθεσης, και καθώς η Δύση συνεχίζει να αντλεί την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια, η πυρκαγιά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, προειδοποίησε ο Farinazzo.
«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει το 30-40 τοις εκατό των αποθεμάτων πυρομαχικών 155 χιλιοστών στην Ουκρανία.
Αυτή είναι μια πολύ βίαιη μάχη πυροβολικού, η πιο ανελέητη σύγκρουση από τις αρχές της χιλιετίας. Δεν ξέρω αν αυτοί που ξεκινούν για το γνωρίζουν αυτό», είπε ο στρατιωτικός αναλυτής.
Σύμφωνα με τον έφεδρο αξιωματικό του Ναυτικού της Βραζιλίας, οι Βραζιλιάνοι που παρασύρονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία ταιριάζουν σε πολλά προφίλ.

Το προφίλ των μισθοφόρων

1. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει άτομα ιδεολογικά προσηλωμένα σε ριζοσπαστικά ή νεοναζιστικά ιδανικά.
«Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν αυτοί οι στρατολογημένοι άνθρωποι επιστρέψουν [από την Ουκρανία] αφού ήρθαν σε επαφή με ομάδες όπως ο Δεξιός Τομέας* και οι Ουκρανοί νεοναζί… Το βλέπω ως μελλοντικό πρόβλημα για τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου», παρατήρησε Farinazzo.
2. Ο άλλος τύπος ανθρώπων που ανταποκρίνονται στις προσλήψεις του Κιέβου είναι εκείνοι που αναζητούν συγκίνηση που αναζητούν περιπέτεια, πιστεύει ο αναλυτής.
3. Ωστόσο, το Κίεβο στοχεύει επίσης μια άλλη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, όπως είπε ο πρόσφατα στρατολογημένος Βραζιλιάνος Léo Ortiz στο Jovem Pan News:  για άτομα κατώτερης τάξης που έχουν ανάγκη.
«Μου είπαν ότι η κατάσταση ήταν τεταμένη… και ότι πρέπει να σκεφτώ προσεκτικά».
Σύμφωνα με τον Ortiz, παρασύρθηκε από υποσχέσεις για πληρωμές σε μετρητά για τη συμμετοχή του στις μάχες, μια υπόσχεση που ήταν «απίθανο να τηρηθεί».

Αποτυγχάνει η αντεπίθεση, που γίνεται στρατολόγηση

Η περίπτωση του Leo Ortiz επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 10 Ιουλίου.
Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει ένα σαρωτικό νέο κύμα στρατολόγησης μεταξύ πολιτών της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Το υπουργείο σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της αποτυχίας της αντεπίθεσης στην Ουκρανία μετά από καταστροφικές απώλειες προσωπικού μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, 11.675 ξένοι μισθοφόροι από 84 κράτη συμμετείχαν στις μάχες στο πλευρό του Κιέβου.
Οι περισσότεροι από τους μαχητές προέρχονταν από την Πολωνία - περισσότεροι από δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι.
Μισθοφόροι έφτασαν επίσης από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γεωργία, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες.
Μέχρι τις 30 Ιουνίου, περίπου 4.845 ξένοι μισθοφόροι που πολεμούσαν για την Ουκρανία είχαν σκοτωθεί και 4.801 είχαν εγκαταλείψει τη ζώνη των συγκρούσεων, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

«Εγκληματική»... πρόσληψη

Επιπλέον, άνθρωποι από τη χώρα της Νότιας Αμερικής που δελεάζονται να πολεμήσουν στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους σε ξένο έδαφος, αλλά κινδυνεύουν και ποινικές διώξεις στη Βραζιλία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αντιπροσώπων της Αστυνομίας της Βραζιλίας (ADEPOL), Rodolfo Queiroz Laterza, γιατί, «η στρατολόγηση Βραζιλιάνων πολιτών για να υπηρετήσουν σε ξένες στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές ομάδες μπορεί να χαρακτηριστεί ως έγκλημα βάσει Νόμου».
«Οι θεσμικές και επίσημες προσλήψεις με την υπόσχεση οικονομικού κέρδους μπορεί να συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του νομικού συστήματος της Βραζιλίας, με πιθανή ποινική και αστική ευθύνη για όσους προσπαθούν να εμπορευματοποιήσουν αυτό το είδος στρατολόγησης στη Βραζιλία», δήλωσε ο Queiroz στο Sputnik Brazil.
Επί του παρόντος, οι εκστρατείες στρατολόγησης "διεξάγονται ανεπίσημα, μέσω Διαδικτύου.
Εάν πραγματοποιούνταν θεσμικά, τότε το Κίεβο και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινική τιμωρία", είπε ο Queiroz.
Ο πρόεδρος της ADEPOL προειδοποίησε επίσης ότι εγκλήματα που διαπράχθηκαν από στρατολογημένους Βραζιλιάνους στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας μπορούν να διωχθούν στη Βραζιλία σύμφωνα με την «αρχή της εξωεδαφικότητας, που προβλέπεται στο άρθρο 7, II, παράγραφος α του Ποινικού Κώδικα».

Το 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας «συμβούλεψε έντονα» τους Βραζιλιάνους να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δεν εγγυάται βοήθεια για τη μεταφορά των νεκρών λειψάνων Βραζιλιάνων που σκοτώθηκαν στη μάχη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «κανονιστική ή δημοσιονομική υποστήριξη για να πληρωθεί η μεταφορά σε βάρος των δημοσίων πόρων».
Αυτό συνέβη στον André Luís Hack Bahi, του οποίου οι συγγενείς δεν είχαν τα μέσα να επαναπατρίσουν το σώμα του μετά τον θάνατό του στην Ουκρανία τον Ιούνιο του 2022.
Ο Πρόεδρος της ADEPOL συμφωνεί με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του και συμβουλεύει τους Βραζιλιάνους να μην ακολουθήσουν τα βήματα του ο αείμνηστος André Luís Hack Bahi.
«Το μέγεθος των απωλειών ζωών σε αυτή τη σύγκρουση είναι κολοσσιαία και σύμφωνα με αναφορές πολλών Ουκρανών στρατιωτών και μισθοφόρων ξένης καταγωγής, ο χρόνος επιβίωσης στο μέτωπο είναι μόνο λίγες μέρες», προειδοποίησε ο Queiroz.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποιεί επίσης τους Βραζιλιάνους να μην ενταχθούν στις τάξεις των μισθοφόρων του καθεστώτος του Κιέβου.
Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία θεωρείται φιλική χώρα, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τους ξένους μαχητές από τους ουκρανούς ή να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους σε κατάσταση μάχης.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, θα συνεχίσουν να σκοτώνουν ξένους μισθοφόρους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας», προειδοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης