Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματική παρέμβαση της Ρωσίας στην αντιπαράθεση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με πρόταση για τριμερή συνάντηση υπουργών

Διπλωματική παρέμβαση της Ρωσίας στην αντιπαράθεση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με πρόταση για τριμερή συνάντηση υπουργών
Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν
Η Ρωσία είναι έτοιμη να οργανώσει μια τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στη Μόσχα στο εγγύς μέλλον για να επικεντρωθεί στην ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Μπακού και Ερεβάν για την επόμενη τριμερή σύνοδο κορυφής, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023.
«Είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε μια τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Μόσχα στο εγγύς μέλλον για να συζητήσουμε πώς να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες στο ανώτατο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της συνθήκης ειρήνης, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε τριμερή Σύνοδο Κορυφής στη Μόσχα για την υπογραφή της προαναφερθείσας συνθήκης», ανέφερε το υπουργείο.

Η ανάγκη ειρηνευτικής συμφωνίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Μόσχα σέβεται την απόφαση της Αρμενίας να αναγνωρίσει το Nagorno-Karabakh ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, «αλλά αυτό έχει αλλάξει δραστικά τις θεμελιώδεις συνθήκες υπό τις οποίες υπογράφηκε η δήλωση των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας της 9ης Νοεμβρίου 2020 καθώς και το καθεστώς του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος που βρίσκεται στην περιοχή».
«Πιστεύουμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η ευθύνη για τον αρμενικό πληθυσμό στο Karabakh δεν θα πρέπει να μεταφερθεί σε τρίτες χώρες.
Η σύνταξη ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ Μπακού και Ερεβάν με βάση προηγούμενες συμφωνίες πρέπει να ξεκινήσει αμέσως», αναφέρει η δήλωση τυο Ρωσικού ΥΠΕΞ.
«Συνεχίζουμε από το γεγονός ότι αναφαίρετο μέρος αυτής της συμφωνίας πρέπει να είναι αξιόπιστες και κρυστάλλινες εγγυήσεις των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων στο Karabakh, καθώς και η άνευ όρων εφαρμογή ολόκληρου του πακέτου τριμερών συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης και της έναρξης της διαδικασίας οριοθέτησης στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Nagorno - Karabakh

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί για την κατάσταση γύρω από το Nagorno-Karabakh, η οποία εξελίσσεται «με βάση ένα αρνητικό σενάριο».
«Η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή αυτή βαθαίνει», ανέφερε το υπουργείο.
«Ο τοπικός πληθυσμός αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης.
Στην πραγματικότητα μένει χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου.
Αυτό μπορεί να έχει τις πιο δραματικές επιπτώσεις για τους Αρμένιους του Karabakh ή τους απλούς κατοίκους της περιοχής»
«Προτρέπουμε την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να ξεμπλοκάρει αμέσως τον Διάδρομο του Lachin και να αποκαταστήσει την ακώλυτη κυκλοφορία ανθρώπων, οχημάτων και φορτίων προς τις δύο κατευθύνσεις, καθώς και τον ενεργειακό εφοδιασμό στην περιοχή», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020.
Η σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την ορεινή περιοχή του Nagorno - Karabakh, μια διαφιλονικούμενη περιοχή που ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης,
Οι Αρμένιοι αντέδρασαν τον Φεβρουάριο του 1988 μετά την προσάρτηση της Αυτόνομης Περιφέρειας του Nagorno - Karabakh από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.
Στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliye vκαι ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan υπέγραψαν κοινή δήλωση για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών στο Nagorno - Karabakh
Με βάση τη συμφωνία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν διατήρησαν τις θέσεις που είχαν, μια σειρά από περιοχές πέρασαν υπό τον έλεγχο του Μπακού και Ρώσοι ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη γραμμή επαφής καθώς και στον διάδρομο του Lachin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης