Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Στον έλεγχο του κράτους περνούν οι θυγατρικές της γαλλικής Danone και της δανικής Carlsberg στη χώρα

Ρωσία: Στον έλεγχο του κράτους περνούν οι θυγατρικές της γαλλικής Danone και της δανικής Carlsberg στη χώρα
Ο Putin υπέγραψε διάταγμα για τη μεταβίβαση των μετοχών της Danone και της Baltika στη διαχείριση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας
Σχετικά Άρθρα
Tο ρωσικό κράτος ανέλαβε τον έλεγχο των στοιχείων ενεργητικού του γαλλικού ομίλου Danone και της δανέζικης εταιρείας Carlsberg στη Ρωσία, δύο επιχειρήσεων που είχαν ανακοινώσει ότι προτίθενται να αποχωρήσουν από τη ρωσική αγορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin και το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, το 98,56% των μετοχών της ρωσικής ζυθοποιίας Baltika που ανήκει στην Carlsberg και δεκάδες χιλιάδες μετοχές της Danone τίθενται «προσωρινά» υπό τον έλεγχο του κράτους.
Συγκεκριμένα, βάσει του διατάγματος, οι μετοχές της Danone Russia JSC και της Baltika LLC που ανήκουν σε ξένες εταιρείες μεταβιβάζονται στην προσωρινή διοίκηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η γαλλική εταιρεία Danone ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μεταβιβάσει τον έλεγχο της παραγωγής γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων στη Ρωσία - με την επιφύλαξη ότι θα έχει τη δυνατότητα να την επαναγοράσει διατηρώντας ποσοστό έως και 25% στην επιχείρηση και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.
Η μεταβατική περίοδος αναμενόταν να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, πηγές από την αγορά γαλακτοκομικών ανέφεραν στο RIA Novosti ότι η εταιρεία είχε επιλέξει περίπου 20 αιτούντες για να πουλήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία.
Αλλά στις αρχές Ιουλίου, έγινε γνωστό ότι η συμφωνία θα μεταφερθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2024 καθώς όπως δήλωσαν οι υποψήφιοι αγοραστές στο Ria Novosti η Danone καθυστερεί τη συμφωνία επειδή «δεν θέλει να εγκαταλείψει την ρωσική αγορά».
Η δανική ζυθοποιία Carlsberg Group το Μάρτιο 2022 ανακοίνωσε τον τερματισμό των επενδύσεων στη Ρωσία και την πώληση των ρωσικών περιουσιακών της στοιχείων.
Στα τέλη Ιουνίου 2023, η Carlsberg ανακοίνωσε ότι βρήκε νέο επενδυτή για την Baltika

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης