Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ακραίος καύσωνας διώχνει τους τουρίστες από τη νότια Ευρώπη - Σε κίνδυνο οι καλοκαιρινές διακοπές

Ο ακραίος καύσωνας διώχνει τους τουρίστες από τη νότια Ευρώπη - Σε κίνδυνο οι καλοκαιρινές διακοπές
Στροφή στις φθινοπωρινές διακοπές
Η άνοδος των καλοκαιρινών θερμοκρασιών στη νότια Ευρώπη θα μπορούσε να προκαλέσει μια μόνιμη αλλαγή στις τουριστικές συνήθειες, με περισσότερους ταξιδιώτες να επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς ή να κάνουν τις διακοπές τους την άνοιξη ή το φθινόπωρο για να αποφύγουν την ακραία ζέστη, προβλέπουν φορείς του τουρισμού και εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με το Reuters.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ελπίζουν να ταξιδέψουν στην περιοχή της Μεσογείου από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο έχει ήδη μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, όταν ο καυτός καιρός οδήγησε σε ξηρασία και πυρκαγιές.
Προορισμοί όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία είδαν εν τω μεταξύ μια αύξηση του ενδιαφέροντος.
"Αναμένουμε ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στο μέλλον θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιλογές των ταξιδιωτών στην Ευρώπη", δήλωσε ο Miguel Sanz, επικεφαλής του ETC.
Έκθεση του εμπορικού οργανισμού δείχνει επίσης ότι το 7,6% των ταξιδιωτών βλέπουν τώρα τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως σημαντική ανησυχία για τα ταξίδια μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου.
Μεταξύ αυτών είναι η Anita Elshoy και ο σύζυγός της, οι οποίοι επέστρεψαν στο σπίτι τους στη Νορβηγία από το αγαπημένο τους σημείο διακοπών, το Vasanello, ένα χωριό βόρεια της Ρώμης, μια εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο αυτό το μήνα, καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν περίπου τους 35C.
"(Ένιωσα) πολύ πόνο στο κεφάλι, στα πόδια και (τα) δάχτυλά μου πρήστηκαν και ζαλιζόμουν όλο και περισσότερο", δήλωσε η Elshoy για τα συμπτώματα που σχετίζονταν με τη ζέστη.
"Υποτίθεται ότι θα μέναμε εκεί για δύο εβδομάδες, αλλά δεν μπορούσαμε (να μείνουμε) λόγω της ζέστης".

Δεν υπάρχουν ακυρώσεις... προς το παρόν - Στροφή στο φθινόπωρο

Η ζήτηση για ταξίδια έχει εκτοξευθεί και πάλι αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι τουρίστες αφήνουν πίσω τους τα χρόνια των περιορισμών της πανδημίας, και οι ταξιδιωτικές εταιρείες λένε ότι η ζέστη δεν έχει προκαλέσει πολλές ακυρώσεις - ακόμη.
Ειδικά οι Βρετανοί έχουν κλείσει λιγότερες διακοπές στην πατρίδα τους και περισσότερες στη Μεσόγειο, συχνά πολλούς μήνες νωρίτερα, καθώς συνεχίζουν να επιθυμούν να αποδράσουν από τις παραλίες μετά τον αποκλεισμό, δήλωσε ο Sean Tipton του βρετανικού ομίλου ταξιδιωτικών πρακτόρων ABTA.
Αλλά αυτή η ισορροπία θα μπορούσε να αλλάξει, καθώς οι καύσωνες πρόκειται να γίνουν πιο εξαντλητικοί.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων, θα κάνει τα καιρικά φαινόμενα πιο συχνά, σοβαρά και θανατηφόρα.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να ξεπεράσουν το σημερινό ρεκόρ της Ευρώπης των 48,8 βαθμών Κελσίου, που σημειώθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021, εγείροντας φόβους για επανάληψη των περσινών θανάτων από καύσωνα.
Ιστορίες τουριστών που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο από ιταλικές παραλίες ή μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα από την Ακρόπολη της Αθήνας έχουν κατακλύσει τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες.
"Η πρόσφατη έρευνά μας δείχνει μείωση του αριθμού των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν τον Αύγουστο, τον μήνα αιχμής, ενώ περισσότεροι Ευρωπαίοι σκέφτονται να κάνουν ταξίδια το φθινόπωρο", δήλωσε ο Sanz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης