Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με τα αμερικανικά ομόλογα; - Το πρωτοφανές sell off, οι αποδόσεις σε υψηλά 14ετίας και η παγίδα της Wall Street

Τι συμβαίνει με τα αμερικανικά ομόλογα; - Το πρωτοφανές sell off, οι αποδόσεις σε υψηλά 14ετίας και η παγίδα της Wall Street
Το selloff στα ομόλογα οφείλεται σε αύξηση των πραγματικών αποδόσεων καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν την πιθανότητα υψηλότερου ουδέτερου επιτοκίου
Σε... ύπνωση φαίνεται ότι βρίσκεται η Wall Street το τελευταίο διάστημα, καθώς αγνοεί ένα παραδοσιακό κόκκινο συναγερμό!
Την τελευταία εβδομάδα, οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην αύξηση των πραγματικών αποδόσεων ή σε αυτές που έχουν προσαρμοστεί για τον πληθωρισμό.
Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών τίτλων TIPS — Τίτλοι του Δημοσίου που προστατεύονται από τον πληθωρισμό — αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους τίτλους, γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου, τα οποία πληρώνουν ένα σταθερό επιτόκιο από μια σταθερή αξία κεφαλαίου, το κεφάλαιο των TIPS μπορεί να κυμαίνεται με την πάροδο του χρόνου.
Όπως έγραψε η ομάδα του Bespoke Investment Group «στα χαρτιά, οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις αντιπροσωπεύουν την τιμολόγηση της αγοράς υψηλότερων επιτοκίων πολιτικής σε σχέση με τον πληθωρισμό και επομένως μια ισχυρότερη οικονομία».
Και ενώ μέρος της εστίασης της αγοράς στα TIPS τις τελευταίες ημέρες μπορεί, να αποδοθεί στην εποχικότητα - υπάρχουν λιγότεροι καταλύτες της αγοράς στα τέλη Αυγούστου από ό,τι στα μέσα Μαΐου - δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επενδυτές παλεύουν με την οικονομική ιστορία του καλοκαιριού: μια ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ.

1_58.jpg
Ο ρόλος του πληθωρισμού

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές επικεντρώνονται πλέον στους διαφαινόμενους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας, των αυξανόμενων μισθών και των καταναλωτών που συνεχίζουν να ξοδεύουν.
Για το χρηματιστήριο, τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν χαμηλότερες τιμές μετοχών.
Ο Tom Lee του Fundstrat έγραψε μια σαφή εξήγηση για το πώς οι επενδυτές βλέπουν αυτήν τη στιγμή αυτή τη δυναμική να επιβαρύνει τις αγορές.
"Κατά τις πολλές συνομιλίες μας με θεσμικούς επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία αναφέρει την αύξηση των επιτοκίων ως την πιο ανησυχητική για τις μετοχές.
Αυτό είναι λογικό.
Η άνοδος των επιτοκίων σημαίνει ότι το πολλαπλάσιο P/E δέχεται πίεση", είπε ο Lee.

Η επίδραση των αποδόσεων

«Η άνοδος της απόδοσης των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στο 4,255% σημαίνει ένα χτύπημα 7% στο P/E… και αυτό είναι περίπου το χτύπημα στον S&P 500», πρόσθεσε ο Lee.
"Και υψηλότερα rates στις μετοχές θα χτυπούσαν δυσανάλογα, γεγονός που εξηγεί γιατί η FAANG/Tech έχει πληγεί περισσότερο με τον Nasdaq 100 να υποχωρεί -7%.
Όσο για το τι οδηγεί τα επιτόκια των 10ετών υψηλότερα, ο Lee είπε ότι οι πελάτες είναι «μπερδεμένοι», με τις πολιτικές ενέργειες στην Κίνα και την Ιαπωνία, το υψηλότερο έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ και το άρθρο του Nick Timiraos στη Wall Street Journal αυτό το Σαββατοκύριακο όλα επιδρούν καταλυτικά.
Αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η κίνηση των πραγματικών αποδόσεων που συνοδεύεται από την αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων του Δημοσίου υποδηλώνει ότι αυτή η κίνηση αφορά το τι συμβαίνει ουσιαστικά στην οικονομία των ΗΠΑ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο - μια πιο μακροπρόθεσμη μετατόπιση από τα χαμηλά επιτόκια από ό,τι πίστευε η αγορά.
«Το selloff στα ομόλογα οφείλεται σε αύξηση των πραγματικών αποδόσεων καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν την πιθανότητα υψηλότερου ουδέτερου επιτοκίου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης και τι μπορεί να σημαίνει αυτό μακροπρόθεσμα προοπτικές για την πολιτική της Fed», έγραψε ο John Canavan, επικεφαλής αναλυτής της Oxford Economics.
«Ενώ οι προσδοκίες για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων φέτος παραμένουν χαμηλές και σταθερές, υπάρχει μια μετατόπιση στις προσδοκίες για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων», πρόσθεσε.

Τι σημαίνει «ουδέτερο» επιτόκιο

Πλέον οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve δεν θα χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια σε αυτόν τον κύκλο.
Μπορεί όμως να κάνουν λάθος, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο εξηγεί τους λόγους.
Το βραχυπρόθεσμο πραγματικό ουδέτερο επιτόκιο που στηρίζει την οικονομία των ΗΠΑ θα φτάσει το 2,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ερευνητές της Fed της Νέας Υόρκης.
Δεδομένου ότι ο μέσος πληθωρισμός έφτασε στο 3,7% το δεύτερο τρίμηνο, η Fed ενδέχεται να αναγκαστεί να περιορίσει το μέτρο αναφοράς πολιτικής της τουλάχιστον στο 6%.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι η Fed θα δυσκολευτεί να μειώσει τα επιτόκια, όπως αναμένει ευρέως η αγορά, εάν το ουδέτερο επιτόκιο παραμείνει σταθερό.
Σε αυτή την περίπτωση, το υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί πράγματι να αποδειχθεί το "μάντρα" της Fed.
Το επιτόκιο Taylor Rule, το οποίο βασίζεται σε ένα σταθερό ουδέτερο επιτόκιο, έδειχνε ήδη ένα υψηλότερο επιτόκιο κεφαλαίων.
2023-08-21_10-28-06.jpg
Το περιοριστικό επιτόκιο για την οικονομία των ΗΠΑ είναι 6,55%, υποθέτοντας ένα πραγματικό ουδέτερο επιτόκιο μόλις +50 μονάδες βάσης.
Ο ουδέτερος συντελεστής, ευρέως γνωστός ως r*, είναι το ποσοστό που συνάδει με μια οικονομία που βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση μαζί με σταθερό πληθωρισμό.
Σε μια πρόσφατη ανάρτηση ιστολογίου, ερευνητές της Fed της Νέας Υόρκης με επικεφαλής την Katie Baker υποστήριξαν ότι βραχυπρόθεσμα το r* «αυξήθηκε σημαντικά τον περασμένο χρόνο, ξεπερνώντας σε κάποιο βαθμό» την επιθετική σύσφιξη που έκανε η Fed στην τρέχουσα πολιτική της κύκλος.
Αυτό συνεπάγεται ότι «η οπισθοδρόμηση της οικονομίας από την πρόσφατη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να ήταν περιορισμένη, γεγονός που εξορθολογίζει γιατί οι οικονομικές συνθήκες παρέμειναν σχετικά εύρωστες μέχρι στιγμής παρά το αυξημένο επίπεδο των επιτοκίων».

Σύσφιξη

Το υψηλότερο ουδέτερο επιτόκιο που έθεσαν οι ερευνητές έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις υποθέσεις της ίδιας της Fed, όπως παρουσιάζονται στην περίληψη των οικονομικών προβολών του Ιουνίου.
Η κεντρική τράπεζα είχε υποθέσει μια πραγματική μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό 2% και ένα επιτόκιο πολιτικής 2,5%, σύμφωνα με ένα πραγματικό ουδέτερο επιτόκιο 50 μονάδων βάσης.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το ουδέτερο επιτόκιο μπορεί να αυξάνεται.
Baby boomers που ήδη συνταξιοδοτούνται και ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους, οι κυβερνήσεις με όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα, οι επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία και ο κατακερματισμός του εμπορίου μπορούν όλα να βοηθήσουν στην ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ της ζήτησης για δανεισμό και της προσφοράς αποταμίευσης.
Η πρόσφατη αύξηση των πραγματικών επιτοκίων αντηχεί με τα ευρήματα της Fed της Νέας Υόρκης.
Η απόδοση του χρέους σε δολάρια για 10 χρόνια έφτασε στο 1,90% σήμερα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009.
Κατά συνέπεια, οι ονομαστικές αποδόσεις αυξήθηκαν, με τη 10ετή απόδοση να πλησιάζει γρήγορα το κυκλικό της ανώτατο 4,34% που είχε οριστεί τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.
Αυτά είναι δυσοίωνα σημάδια ότι το πραγματικό ουδέτερο επιτόκιο, που ήδη τρέχει σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης