Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ομιλία Powell (Fed)

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ομιλία Powell (Fed)
Αρνητικό ρόλο στις ευρωπαϊκές αγορές έπαιξε το αμετάβλητο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας

(upd) Με ήπια κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της ομιλίας του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο Jackson Hole,
Ήταν μία τοποθέτηση μεγαλύτερη του αναμενομένου σε διάρκεια και σίγουρα αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη του 2022 όταν και είχε σοκάρει τη Wall Street.
Ο κ. Powell προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το έργο της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας έτσι την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.
Ο πρόεδρος της Fed έδωσε έναν επιθετικό τόνο καθώς παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην επιστροφή του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο του 2%.
Αναφέρθηκε στην προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας καθώς οδηγείται στα τελικά στάδια μιας ιστορικής εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης για να εξουδετερώσει το χειρότερο πληθωριστικό σοκ των τελευταίων δεκαετιών.
Την ίδια στιγμή, αρνητικό ρόλο στις ευρωπαϊκές αγορές έπαιξε το αμετάβλητο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis.
"Μετά από ελαφρές μειώσεις τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, η γερμανική οικονομία σταθεροποιήθηκε την άνοιξη", δήλωσε η πρόεδρος της Destatis Ruth Brand.
Η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες.
Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε προσαρμοσμένη σε τιμές βάση σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022. Προσαρμοσμένο σε τιμές, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση.
Επισημαίνεται πως το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα συνέχισε να επιδεινώνεται τον Αύγουστο, με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος να υποχωρεί στο 85,7 έναντι 87,3 τον Ιούλιο, ανέφερε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo).
Η μέτρηση του Αυγούστου ήταν χειρότερη από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.
Με την τελευταία πτώση, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος έπεσε στο χαμηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2022, καταγράφοντας πτώση για τέσσερις συνεχόμενους μήνες.
Παράλληλα, ο Δείκτης Τρέχουσας Αξιολόγησης βυθίστηκε από 91,4 τον Ιούλιο σε 89 τον Αύγουστο, το χειρότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2020.
Ο δείκτης προσδοκιών μειώθηκε κατά 1 μονάδα στο 82,6 τον Αύγουστο.
"Οι εταιρείες είναι όλο και πιο απαισιόδοξες για τους επόμενους μήνες.
Η γερμανική οικονομία δεν έχει βγει ακόμα από το δάσος", σημειώνεται στην έκθεση.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-25_190621.png
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,1% στις 451,39 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1% στην εβδομάδα -βάζοντας τέλος σε ένα πτωτικό σερί τριών εβδομάδων.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν στις ασιατικές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στην ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole σήμερα Παρασκευή 25/8.
Οι αγορές φαίνεται τελικά να αποδέχονται την ιδέα ότι η Fed θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στον πληθωρισμό και δεν θα κάνει πίσω μέχρι να δει πιο πειστικά στοιχεία
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,01%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -0,59%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,2%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,73% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,93%.
22222_2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης