Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, με το βλέμμα στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed – Στο -0,7% ο S&P 500, o Nasdaq -1,06%

Ισχυρή πτώση στη Wall, με το βλέμμα στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed – Στο -0,7% ο S&P 500, o Nasdaq -1,06%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Τροχιά ισχυρής υποχώρησης διέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, καθώς η προέδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης, Susan Collins, προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow σημείωσε πτώση -0,57% στις 34.443 μον., ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε στο -0,7% και στις 4.465 μον. και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε -1,06% στις 13.872 μον.
41.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Roku σημείωσαν άνοδο 2,94% μετά τη λήψη σειράς μέτρων μείωσης του κόστους, συμπεριλαμβανομένων απολύσεων.
Η Southwest διολίσθησε 2,6%, μετά τη μείωση των προοπτικών για τα έσοδα ανά μονάδα προϊόντος, καθώς αυξάνεται το κόστος των καυσίμων.
Η Apple ηγήθηκε των τεχνολογικών πτώσεων, καθώς η Κίνα περιορίζει τη χρήση του iPhone σε κυβερνητικές υπηρεσίες
Η μετοχή υποχώρησε περισσότερο από 3%, συμπαρασύροντας προς τα κάτω τον τεχνολογικό δείκτη, δεδομένου ότι η Κίνα είναι μια βασική αγορά για την εταιρεία.
Η κίνηση της Κίνας, η οποία εντείνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάρτησης από την ξένη τεχνολογία εν μέσω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, έρχεται μόλις μία εβδομάδα πριν από την άφιξη του νέου iPhone της Apple που πρόκειται να παρουσιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η εταιρεία πληρωμών Block Inc υποχώρησε σχεδόν 1%, αφού η UBS περιέκοψε την αξιολόγησή της για τη μετοχή σε ουδέτερη, λόγω ανησυχιών για πιθανή επιβράδυνση των περιθωρίων κέρδους.
Επίσης, οι αεροπορικές εταιρείες κρούουν συναγερμό για υψηλότερες τιμές καυσίμων.
Η Southwest Airlines Company μείωσε τις προοπτικές για το γ’ τρίμηνο, αφού προειδοποίησε ότι οι κρατήσεις του Αυγούστου ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των προσδοκιών της, σε μια εποχή που οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων αναμένεται να επηρεάσουν την απόδοση.
Με τις τιμές του αργού στις ΗΠΑ να αυξάνονται περισσότερο από 35% από τα μέσα του έτους, ωθώντας τις τιμές των καυσίμων υψηλότερα, άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως η United Airlines και η Alaska Air έδειξαν επίσης ότι το κόστος λειτουργίας θα επηρεάσει την ανάπτυξη.
Η Bank of America δήλωσε ότι οι αυξανόμενες τιμές των βασικών εμπορευμάτων έχουν προκαλέσει «σημαντική» αστάθεια κερδών για τις αεροπορικές εταιρείες φέτος και μειώνουν την ικανότητά τους να αυξάνουν τις τιμές.
Η Zscaler σημείωσε πτώση σχεδόν 3%, παρά την ανακοίνωση τριμηνιαίων κατευθυντήριων γραμμών και δημοσιονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street, υποστηριζόμενες από τη συνεχιζόμενη ζήτηση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,29% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδα βάσης στο 5,01%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI έπιασε νέο υψηλό 10 μηνών, σημειώνοντας άνοδο για ένατη διαδοχική μέρα (το μακροβιότερο ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων ετών), κατά 1% στα 87,54 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.944 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0729 δολ.

Μέρος της πτωτικής πίεσης προήλθε από τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Νοέμβριο, μετά τις περικοπές στην παραγωγή του μαύρου χρυσού από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει τον πληθωρισμό και, σε συνδυασμό με μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο οικονομία, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις επικείμενες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια, δήλωσε ο Mohamed El-Erian της Allianz.
«Δεν πρόκειται να κάνουν άλλη επιτοκιακή αύξηση αυτόν τον μήνα, αλλά οι Αμερικανοί policy makers θα κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω σύσφιξη», είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στο «Squawk Box» του CNBC την Τετάρτη.
Η κεντρική τράπεζα απαιτεί περισσότερες αποδείξεις ότι ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού έχει όντως κερδηθεί, αν και τα επιτόκια μπορεί να είναι «κοντά ή ακόμη και στο ζενίθ», είπε από τη μεριά της η διοικήτρια της Fed Collins.
«Σε γενικές γραμμές, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε προσεκτικά σε αυτό το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους και παραμένοντας εξαρτημένοι από τα δεδομένα, με την ευελιξία προσαρμογής όπως το απαιτούν οι συνθήκες», δήλωσε η διοικήτρια Collins, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση».

Στο οικονομικό μέτωπο, οι επενδυτές αξιολόγησαν τα νέα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο.
Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 65 δισ. δολ., αυξημένο κατά 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Eπίσης, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίας υποχώρησε στις 50,5 μονάδες τον Αύγουστο από 52,3 μονάδες τον Ιούλιο.
Ο ρυθμός της ανάπτυξης επιβράδυνε για τρίτο διαδοχικό μήνα, με τον δείκτη να παραμένει οριακά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Διαμετρικά αντίθετα ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας του Institute for Supply Management (ISM) τα οποία έδειξαν ότι ο κλάδος απροσδόκητα κέρδισε ορμή τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM ενισχύθηκε στις 54,5 μονάδες τον Αύγουστο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο, από 52,7 μονάδες τον Ιούλιο.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για υποχώρηση του δείκτη στις 52,5 μονάδες. Κανένας οικονομολόγος δεν περίμενε ο δείκτης να σκαρφαλώσει πάνω από το 53,9, όπως σημειώνει το πρακτορείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης