Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Fed: Λιγότερο αισιόδοξοι οι Αμερικανοί για την οικονομική τους κατάσταση

Έρευνα Fed: Λιγότερο αισιόδοξοι οι Αμερικανοί για την οικονομική τους κατάσταση
Τί δείχει η έρευνα της NY Fed
Σχετικά Άρθρα
Λιγότερο αισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση εμφανίζονται οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως διαπιστώνεται από την έρευνα «Survey of Consumer Expectations» (Αυγούστου 2023) που πραγματοποιεί κάθε μήνα η Federel Reserve (Fed) Νέας Υόρκης.
Ειδικότερα, η μέση αναμενόμενη αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,3% στο 2,9% τον Αύγουστο, η χαμηλότερη ένδειξη από τον Ιούλιο του 2021. Οι προσδοκίες για την αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 5,3%.
Τα σχόλια για την πρόσβαση σε πίστωση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, επιδεινώθηκαν τον Αύγουστο, με το μερίδιο των νοικοκυριών που ανέφεραν ότι είναι πιο δύσκολο να λάβουν πίστωση, να φθάνει σε νέα υψηλά επίπεδα. Οι προσδοκίες για μελλοντική διαθεσιμότητα πιστώσεων επιδεινώθηκαν επίσης τον Αύγουστο, με ένα σημαντικό μερίδιο των ερωτηθέντων να αναμένουν ότι θα είναι δυσκολότερο να λάβουν πίστωση το επόμενο έτος.
Οι αντιλήψεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, επιδεινώθηκαν ελαφρά. Ομοίως, οι προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών για το επόμενο έτος υποχώρησαν, με το μερίδιο των νοικοκυριών που αναμένουν χειρότερη οικονομική κατάσταση σε ένα χρόνο από τώρα να αυξάνεται.
Την ίδια στιγμή, το 35,9% (-1,9%) εκτιμά ότι οι τιμές μετοχών θα κινηθούν ψηλότερα το επόμενο 12μηνο.
Στην έρευνα σημειώνεται επίσης ότι οι ερωτηθέντες υπολογίζουν τον πληθωρισμό σε ένα χρόνο από τώρα στο 3,6%, από 3,5% τον Ιούλιο, ενώ σε τρία χρόνια από τώρα εκτιμούν ότι θα φτάσει στο 2,8% έναντι 2,9% τον Ιούλιο.
Οι καταναλωτές περιμένουν οι τιμές να συνεχίσουν να ενισχύονται σε βασικές κατηγορίες, όπως η βενζίνη, τα τρόφιμα, το ενοίκιο, το ιατρικό κόστος και το κολέγιο. Οι ερωτηθέντες προέβλεψαν επίσης ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν κατά 3,1%, η υψηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης