Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγίζει το ΝΑΤΟ, σοκάρει η Πολωνία, τέλος τα όπλα στην Ουκρανία - Απαγορευτικό από Ρεπουμπλικάνους - Hersh: Η Ρωσία νίκησε

Ραγίζει το ΝΑΤΟ, σοκάρει η Πολωνία, τέλος τα όπλα στην Ουκρανία - Απαγορευτικό από Ρεπουμπλικάνους - Hersh: Η Ρωσία νίκησε
Ο Zelensky παραδέχτηκε ότι δεν ήταν σίγουρος για την επιτυχία της αντεπίθεσης των Ουκρανικών δυνάμεων
(upd 31) Το μέτωπο του ΝΑΤΟ… ράγισε….
Μετά την απόφαση της Πολωνίας να σταματήσει να δίνει όπλα στην Ουκρανία είναι προφανές ότι η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία… καρκινοβατεί… η ήττα της Δύσης στο Ουκρανικό είναι ολοσχερής…
Εν τω μεταξύ οι Ουκρανοί δεν έχουν χρόνο… ο χειμώνας πλησιάζει και οι μάχες θα παγώσουν… ταυτόχρονα δεν θέλουν Leopards τα οποία κρίθηκαν αναποτελεσματικά…
Η ανάλυση μετά από 15 εβδομάδες αντεπίθεσης των Ουκρανών δείχνει ότι οι πιο επίλεκτες Ταξιαρχίες των Ουκρανών έχουν διαλυθεί, ποτέ στην ιστορία δεν υπέστησαν τόσο μεγάλη ήττα σε τόσο μικρό διάστημα τόσες πολλές ταξιαρχίες…
Πάντως τα ενεργά μέτωπα στην ζώνη πολέμου των 1.500 χιλιομέτρων έχουν στην κυριολεξία δραστικά μειωθεί...
Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος βλέπει απαγορευτικό από τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ για νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Αποκαλύψεις-σοκ Hersh: Ο πόλεμος τελείωσε, η Ρωσία κέρδισε

Ο πόλεμος στην Ουκρανία τελείωσε και η Ρωσία είναι ο νικητής αναφέρει σε άρθρο του ο βραβευμένος με Pulitzer Αμερικάνος δημοσιογράφος Seymour Hersh, ο οποίος υποστηρίζει πως οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να εξαπολύσουν καμία άλλη επίθεση καθώς το Κίεβο έχει αποθαρρυνθεί από τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί το ουκρανικό στράτευμα.
«Ο πόλεμος τελείωσε.
Η Ρωσία κέρδισε.
Δεν υπάρχει άλλη επίθεση από την Ουκρανία, αλλά ο Λευκός Οίκος και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να υποστηρίξουν το ψέμα» αναφέρει ο Hersh, επικαλούμενος δηλώσεις αξιωματούχου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Ο Hersh υποστηρίζει πως το Κίεβο είναι πλέον αποθαρρυμένο καθώς εκτιμά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να σπάσουν τη ρωσική άμυνα.
«Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, με βάση τις εκθέσεις πεδίου και τις τεχνικές πληροφορίες, που πιστεύουν ότι ο αποθαρρυμένος ουκρανικός στρατός έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια διάρρηξης των ναρκοθετημένων, τριών επιπέδων ρωσικών αμυντικών γραμμών» υποστηρίζει ο Hersh.

Τεράστιες απώλειες

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Hersh, ο ουκρανικός στρατός έχει αναστείλει την αντεπίθεση του καθώς εδώ και εβδομάδες μετρά τεράστιες απώλειες.
«Σύμφωνα με τον Αμερικάνο αξιωματούχο, μετά από αρκετές εβδομάδες βαριών απωλειών και μικρής προόδου, καθώς και φρικτές απώλειες αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, οι κύριες μονάδες του ουκρανικού στρατού, χωρίς να το ανακοινώσουν, ουσιαστικά έχουν διακόψει την αντεπίθεση τους» τονίζει ο Hersh.
Όπως μάλιστα αναφέρει, είναι τέτοια η κατάσταση στο στράτευμα που εάν ο ουκρανικός στρατός είχε διαταχθεί να συνεχίσει την αντεπίθεση του, θα είχε γίνει ανταρσία.
«Η αλήθεια είναι ότι αν ο ουκρανικός στρατός δεχόταν εντολή να συνεχίσει την επίθεση, ο στρατός θα προχωρούσε σε ανταρσία.
Οι στρατιώτες δεν θέλουν πια να πεθαίνουν.
Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στις ανοησίες που συντάσσονται από τον Λευκό Οίκο υπό την προεδρία του Biden» υποστηρίζει ο Hersh.

Επιμένει ο Zelensky

Ωστόσο, ο Hersh αναφέρει πως παρά τις τεράστιες απώλειες των Ουκρανών και παρά την πλήρη αποτυχία της αντεπίθεσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky επιμένει στη συνέχιση της σύγκρουσης
«Ο πόλεμος συνεχίζεται επειδή ο Zelensky επιμένει σε αυτόν.
Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για εκεχειρία στα κεντρικά του γραφεία ή σε αυτά του προέδρου Biden στον Λευκό Οίκο.
Δεν ενδιαφέρονται για διαπραγματεύσεις που θα τερματίσουν τη σφαγή» τονίζει ο Hersh, ο οποίος αναφέρει ότι όπως λέει η πηγή του, «όλες οι δηλώσεις του Κιέβου για μια επιτυχημένη αντεπίθεση είναι ψέματα».
«Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν κερδίσει μόνο διάσπαρτα κομμάτια γης και ο ρυθμός της προέλασής τους μετράται σε μέτρα την εβδομάδα» υποστηρίζει ο Hersh.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε το αίτημα Zelensky να μιλήσει στο Κογκρέσο

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Kevin McCarthy απέρριψε το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου (Γερουσία - Βουλή Αντιπροσώπων) όπως μετέδωσε το NBC.
Ο McCarthy απέδωσε την άρνησή του στην έλλειψη χρόνου για το Κογκρέσο εν μέσω μιας πολυάσχολης νομοθετικής εβδομάδας, προσθέτοντας ότι ο Zelensky είχε προηγουμένως την ευκαιρία να μιλήσει ενώπιον του σώματος.
Ο Zelensky βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους και τον πρόεδρο Joe Biden μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην οποία ικέτευσε για περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.
Εξάλλου ο Kevin McCarthy αρνήθηκε να παράσχει εγγυήσεις στον Zelensky ότι θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ουκρανία.

Ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός απέφυγε να διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι θα συναινέσει στη διάθεση 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια στο καθεστώς του Κιέβου.
Ο Λευκός Οίκος ζήτησε την έγκριση του εν λόγω ποσού από το Κογκρέσο.
Ωστόσο όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο Punchbowl, ο Zelensky κλήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη σύγκρουση με τη Ρωσία και μεταξύ άλλων ποια είναι η στρατηγική νίκης που έχει.
Μετά τις απαντήσεις που έδωσε ο Ουκρανός, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απέφυγε κάθε δέσμευση για το πακέτο βοήθειας που ζητούν Λευκός Οίκος και ουκρανικό καθεστώς.

Washington Post: Προειδοποίηση Milley σε Ουκρανούς

Ο επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, αρχιστράτηγος Mark Milley προειδοποίησε τον Γενικό Διοικητή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Valery Zaluzhny ότι η χρήση όπλων αμερικανικής κατασκευής για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος είναι απαράδεκτη λίγο μετά την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, αναφέρει η Washington Post.
«Ο Milley έχει συνεργαστεί στενά με τον στρατηγό Valery Zaluzhny, τον ανώτατο διοικητή της Ουκρανίας.
Αλλά όταν ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε ένα drone στο Κρεμλίνο φέτος, ο Milley προειδοποίησε τον Zaluzhny: "Μην χρησιμοποιείτε αμερικανικά όπλα" σε τέτοιες επιθέσεις στη Ρωσία», αναφέρει το άρθρο.

Responsible Statecraft: Αντάρτικο Ρεπουμπλικάνων κατά του Zelensky και νέας οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία

Τα πράγματα στον κόσμο έχουν αλλάξει δραματικά για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky αναφέρει η δημοσιογράφος Blaise Malley για το Responsible Statecraft.
«Ο Zelensky αντιμετωπίζει μια διαφορετική πολιτική πραγματικότητα από πέρυσι.
Η αντεπίθεση δεν έφερε τα αποτελέσματα που προέβλεπαν πολλοί αναλυτές και αξιωματούχοι, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας παρατεταμένης σύγκρουσης» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ολοένα και εντεινόμενες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων στη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση του Κιέβου από τις ΗΠΑ.
«Οι Συντηρητικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων απείλησαν ότι δεν θα συμφωνήσουν στην έγκριση του προϋπολογισμού και ότι θα «κλείσουν» την κυβέρνηση εάν δεν ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματα, όπως ότι δεν θα δίνεται πλέον «λευκή επιταγή» στην Ουκρανία» αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνεται, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο Κογκρέσο όσον αφορά την χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ενώ επισημαίνεται ότι το αίτημα του προέδρου Biden για πρόσθετη βοήθεια στο Κίεβο κρέμεται από μια κλωστή.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy είπε στον πρόεδρο Zelensky ότι δεν πρόκειται να εγγυηθεί για ένα νέο γύρο οικονομικής βοήθειας και ότι θα απαιτούσε να υπάρξει έλεγχος και λογοδοσία για την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία.

Στα 21,7 δις δολάρια η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Sergei Marchenko η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, ανέρχεται σε 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το υπουργείο, την Πέμπτη ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας έλαβε άλλη μια επιχορήγηση από τις ΗΠΑ ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ
Για το 2023, οι ουκρανικές αρχές έχουν σημειώσει δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και αύξηση του ορίου του εθνικού χρέους στα 172,7 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 102,3% του ΑΕΠ.
Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ουκρανίας για το 2024 προβλέπει έλλειμμα περίπου 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και δημόσιο χρέος άνω των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 104,6% του ΑΕΠ.

ΗΠΑ: Στέλνουμε Abrams - Σιγή ιχθύος για ATACMS

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η Ουκρανία θα λάβει άρματα μάχης Abrams τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, στρατηγός Patrick Ryder, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η αποστολή των αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο.
Απέφυγε να πει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την άφιξη των τανκς στην Ουκρανία επικαλούμενος την επιχειρησιακή ασφάλεια, αλλά σημείωσε ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναμένει πως τα τανκς θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Ο Ryder πρόσθεσε ότι το επερχόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο θα περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας και πυροβολικό.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι πύραυλοι ATACMS θα συμπεριληφθούν στο πακέτο.

Στόχος οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας - Εκρήξεις στο Κίεβο

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο αλλά και σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας καταγράφηκαν νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 21/9 το πρωί κατόπιν ρωσικής πυραυλικής επιδρομής με τις ουκρανικές Αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 18 τραυματίες.

Η επίθεση αυτή ήταν η μαζικότερη των τελευταίων εβδομάδων και σύμφωνα με την Ουκρανία είχε ως στόχο τις ενεργειακές υποδομές, με συνέπεια να προκληθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιφέρειες της Ουκρανίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως διακοπές στην ηλεκτροδότηση αναφέρθηκαν σε πέντε περιοχές στα δυτικά, ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, φέρνοντας μνήμες από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις του περασμένου χειμώνα.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ihor Klymenko υποστήριξε ότι υπήρξαν τραυματίες στις περιοχές του Κιέβου και του Cherkasy καθώς και στην πόλη του Kharkiv ενώ έκανε λόγο για σειρά εκρηξεων σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Blackout

Λόγω των συνεπειών από την πρώτη εδώ και έξι μήνες πυραυλική επίθεση του εχθρού, υπάρχουν ζημιές στις ενεργειακές υποδομές στα δυτικά και κεντρικά της χώρας ανακοίνωσε η Ukrenergo.
Σύμφωνα με την Ukrenergo υπήρξαν blackout για λίγες ώρες σε Rivne, Zhytomyr, Dnipropetrovsk, Kharkiv και Κίεβο.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 36 από τους 43 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πολλών πόλεων και περιοχών της Ουκρανίας.
Όπως είπε ο Ουκρανός διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, Valeriy Zaluzhnyi, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε διάφορα κύματα.

Μαζική επίθεση των Ουκρανών με 19 drones στην Κριμαία και 8 Storm Shadow από Su-24M

Η Ουκρανία προσπάθησε να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος της Κριμαίας με drones, τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν 19 UAV πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία και πάνω από τις περιοχές Belgorod, Kursk και Oryol.
«Το βράδυ της 20ης προς 21η Σεπτεμβρίου, μια προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σε αντικείμενα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέτυχε.
Συστήματα αεράμυνας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας κατέστρεψε 19 ουκρανικά UAV, μεταξύ άλλων και στο Kursk, Belgorod και Oryol - 1»...

Επίθεση με 8 Storm Shadow από Su-24M

Περίπου το μεσημέρι της 20ης Σεπτεμβρίου, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε άλλη μια πυραυλική επίθεση στην Κριμαία.
Η χερσόνησος φέρεται να στοχοποιήθηκε με οκτώ πυραύλους Storm Shadow.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η επίθεση εξαπολύθηκε από 11 ουκρανικά βομβαρδιστικά Su-24M που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Starokostantinov στην περιοχή Khmelnitsky.
Πέντε αεροσκάφη μετέφεραν τους πυραύλους Storm Shadow.
Οι επιθέσεις ξεκίνησαν από την περιοχή της Οδησσού.
Μαζί με τους πυραύλους Storm Shadow, οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν τρεις πύραυλους δόλωμα AGM-160 MALD για να παραπλανήσουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.
Η επιχείρηση ήταν υπό την παρακολούθηση ουκρανικών UAV κοντά στην Κριμαία.
Το σύστημα αεράμυνας Pantsir-S1 του 31ου τμήματος Πολεμικής Αεροπορίας και Αεράμυνας κατέρριψε 5 πυραύλους κρουζ πάνω από το ακρωτήριο Tarkhankut και το αεροδρόμιο Belbek.
Άλλοι τρεις έπεσαν στην περιοχή Verkhnesadovoye που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης.
Ο στόχος ήταν πιθανώς μια πρώην στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στο χωριό.
Οι τοπικές πηγές ανέφεραν φωτιά στα χωράφια στην περιοχή.
Δεν επιβεβαιώθηκαν ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση από πυραύλους Storm Shadow στη χερσόνησο της Κριμαίας τις τελευταίες ημέρες.
Το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου, ο ουκρανικός στρατός επιχείρησε νέα επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, ωστόσο οι πύραυλοι καταρρίφθησαν.

Παραδοχή σοκ ΗΠΑ: Εργαστήριο στρατιωτικών δοκιμών η Ουκρανία – Εφαρμόζεται ΑΙ

Στην παραδοχή ότι η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήριο δοκιμών για νέες τεχνολογίες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού προχώρησε η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Mara Karlin κατά τη διάρκεια τοποθέτησης της σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Ronald Reagan.

Όπως είπε η Karlin, η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήριο για στρατιωτικούς ειδικούς.
«Υπάρχουν πράγματα που αναπόφευκτα μαθαίνεις κατά τη διάρκεια της μάχης.
Το είδαμε όταν τα στρατεύματά μας ήταν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Εμφανίστηκαν τόσες πολλές καινοτομίες…
Εφαρμόστηκαν στο πεδίο της μάχης και έγινε αντιληπτό τι αλλαγές είναι αναγκαίο να γίνουν.
Και αυτός ο κύκλος είναι πολύ σημαντικός.
Είναι προφανές πως η Ουκρανία είναι ένα εργαστήριο για τη μελέτη στρατιωτικών καινοτομιών» είπε η Karlin.
Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε και η αναφορά της πως ήδη στο πεδίο των μαχών στα διάφορα μέτωπα της Ουκρανίας δοκιμάζεται και η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Ritter: Οι Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι για πλήρη πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Αμερικανικός στρατός δεν είναι έτοιμος για έναν πλήρη πόλεμο με τη Ρωσία εξηγεί ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (CIA) και πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Scott Ritter, ο οποίος βασίζει τα συμπεράσματά του στην αποτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών.
Πριν από την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης, ο στρατός των ΗΠΑ, βασιζόμενος στα συμπεράσματα του Ψυχρού Πολέμου, ανέφερε στην έκδοση του Εγχειριδίου Πολέμου (FM) 4-0 (Sustainment Operations) του 2019 ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού «μπορεί να προβλέψουν ένα σταθερό ποσοστό περίπου 3.600 απωλειών ημερησίως, είτε νεκρών, είτε τραυματιών.
Με αυτό τον υπολογισμό, ο αμερικανικός στρατός μπορεί να έχει περίπου 50.000 απώλειες σε δύο εβδομάδες συνεχιζόμενων επιχειρήσεων μάχης ενάντια σε μια απειλή ρωσικού τύπου.
Λίγο πριν από την αντεπίθεση που άρχισε στις 4 Ιουνίου, η Ουκρανία συγκέντρωσε στρατεύματα τριών ταξιαρχιών (περίπου 20.000 στρατιώτες) μαζί με άλλες εννέα ταξιαρχίες (περίπου 37.000 στρατιώτες) που εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από το ΝΑΤΟ, οι οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν στην κύρια επίθεση μέσα και γύρω από το χωριό Rabotino, στη νότια Zaporozhia.
Αυτές οι δυνάμεις ενισχύθηκαν από επιπλέον 40.000 άνδρες που σχηματίστηκαν σε οκτώ αποκαλούμενες «ταξιαρχίες σοκ» οι οποίες προορίζονταν να αναπτυχθούν επιθετικά στην περιοχή της πόλης Artemovsk (Bakhmut).
Ο συνολικός αριθμός των ουκρανικών στρατευμάτων που κινητοποιήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την αντεπίθεση ήταν λίγο λιγότερο από 100.000 άνδρες.
Τον Ιανουάριο του 2023 —πέντε μήνες πριν από την έναρξη της τρέχουσας αντεπίθεσης και δύο μήνες πριν από τη Μάχη του Bakhmut ο Αμερικανός στρατηγός Christopher Cavoli, ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, είπε σε αμυντικό φόρουμ του Όσλο ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «δεν είναι ανάλογη με όλη την πρόσφατη αντίληψη του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «το μέγεθος αυτού του πολέμου είναι απίστευτο».
Ο Cavoli μίλησε για ποσοστά δαπανών πυροβολικού από τον ρωσικό στρατό που ξεπερνούσαν, κατά μέσο όρο, τις 20.000 βολές την ημέρα.
Η κόλαση αυτή πυρός προκάλεσε ανυπολόγιστα μεγάλες απώλειες στους Ουκρανούς, τις οποίες το ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να προβλέψει.

Η Πολωνία σπάει το μέτωπο του ΝΑΤΟ… στην Ουκρανία… η νίκη της Ρωσίας είναι συγκλονιστική παντού

«Η Πολωνία δεν θα οπλίζει πλέον την Ουκρανία για να επικεντρωθεί στη δική της άμυνα», ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki λίγες ώρες αφότου η Βαρσοβία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουκρανίας σχετικά με ορισμένες αναφορές αξιωματούχων…
Η Πολωνία ήταν ο πιο ένθερμος και ειλικρινής υποστηρικτής του Κιέβου, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.
Θα σηματοδοτήσει αυτό το τεράστιο και εξαιρετικά σημαντικό γεγονός την αρχή του τέλους;
Είναι αναπόφευκτες οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και η εκχώρηση εδαφών στο Donbas σε αυτό το σημείο;

Ο Zelensky προσπαθεί να διασωθεί με κινήσεις εντυπώσεων

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky απέλυσε τουλάχιστον 6 ανώτατους αξιωματούχους της άμυνας για διαφθορά, αφού πρόσφατα απέλυσε τον επί μακρόν υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov εν μέσω έρευνας για δωροδοκία.

Η Αμερικανίδα τρανσέξουαλ εκπρόσωπος των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας, Sarah Ashton Cirillo, απολύθηκε επ' αόριστον από τον ουκρανικό στρατό.
Οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία -όχι τη Ρωσία- έπληξε μια πολυσύχναστη αγορά πολιτών
Οι Ουκρανοί κατηγόρησαν την Ρωσία για την πολύνεκρη επίθεση… αλλά οι αμερικανοί ευθέως κατηγόρησαν την Ουκρανία, ο πύραυλος ήταν Ουκρανικός.

Ο Biden δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για νέα όπλα για την Ουκρανία καθώς ο Zelensky βρίσκεται στις ΗΠΑ και υπάρχουν αναφορές ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS δεν θα εγκριθούν.

Με βάση το Politico, η παροχή οποιασδήποτε νέας βοήθειας για την άμυνα κατά της Ρωσίας, φαίνεται πιο δύσκολη από ποτέ…
Τα εμπόδια συσσωρεύονται: Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής είναι δύσπιστοι για τυχόν νέα χρήματα.
Ο Zelensky συνεχίζει να ζητάει δισεκ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας, εν τω μεταξύ, είναι διχασμένοι σχετικά με το αν θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει.

Ο Zelensky συναντάνται με funds… με στήριξη J P Morgan

O Zelensky συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με κορυφαίους εκπροσώπους των hedge funds και ιδιώτες επενδυτές.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από την JPMorgan, τη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Zelensky για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για ένα νέο επενδυτικό ταμείο για την ανοικοδόμηση της υποδομής της Ουκρανίας που καταστράφηκε στον πόλεμο της με τη Ρωσία.
Ο Zelensky συναντήθηκε ιδιωτικά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BlackRock, Larry Fink.
Η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο και συμβουλεύει επίσης τον Zelensky για το πώς να προσελκύσει χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ για την προσπάθεια ανοικοδόμησης.

Η λίστα των προσκεκλημένων, σύμφωνα με πηγές, περιλάμβανε τον William Ackman, επικεφαλής του hedge fund Pershing Square Capital.
Τον Ken Griffin της επενδυτικής αυτοκρατορίας Citadel, τον Jonathan Gray, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του private equity Blackstone.
Ο Michael Bloomberg , πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ιδρυτής του Bloomberg LP και τον Eric Schmidt πρώην CEO της Google και νυν επικεφαλής του Schmidt Futures, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού.

Foreign Policy: Η Ουκρανία έχει ακόμη 6 εβδομάδες μετά τελειώνουν οι επιλογές του Ουκρανικού στρατού

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν περίπου έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη της κακοκαιρίας, η οποία θα αποτρέψει τις πολεμικές επιχειρήσεις, αναφέρει το Foreign Policy
«Στην Ουκρανία έχουν απομείνει περίπου έξι εβδομάδες για μάχιμες επιχειρήσεις πριν αρχίσει η βροχή και μετατρέψει το ξηρό έδαφος σε λάσπη».
Συγκεκριμένα, λόγω τέτοιων συνθηκών, θα προκύψουν προβλήματα στην χρήση τεθωρακισμένων Abrams, Bradley και Striker που παρέχονται από τις ΗΠΑ….

Ο Zelensky παραδέχτηκε ότι δεν ήταν σίγουρος για την επιτυχία της αντεπίθεσης των Ουκρανικών δυνάμεων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο CNN ότι δεν είναι σίγουρος για την επιτυχία της αντεπίθεσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Δεν νομίζω ότι κανείς γνωρίζει, πραγματικά», είπε όταν ρωτήθηκε εάν είναι δυνατή μια στρατηγική νίκη τους επόμενους μήνες.
Ο Zelensky πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ζητάει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι μια ενδεχόμενη άρνηση των ΗΠΑ θα ήταν «μεγάλη απώλεια» για το Κίεβο.
Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανικά ΜΜΕ έγραψαν ότι οι αρχές των ΗΠΑ είναι κοντά σε μια απόφαση να μεταφέρουν πυραύλους ATACMS με βεληνεκές περίπου 300 χιλιομέτρων στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις…
Ωστόσο, το Πεντάγωνο είπε ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Jackson Hinkle (Δημοσιογράφος): Ο Zelensky θα έχει την τύχη του Osama bin Laden, θα έχει βάναυσο τέλος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky αντιμετωπίζει τη μοίρα του επικεφαλής της Al Qaida Osama bin Laden, ο οποίος ήταν «πράκτορας της αμερικανικής επιρροής», δήλωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Jackson Hinkle… o Zelensky θα έχει βάναυσο τέλος».
Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι η αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σκότωσε 71.500 ανθρώπους, μετατράπηκε σε «αποστολή αυτοκτονίας».
Ο Jackson Hinkle πιστεύει ότι οι κάτοικοι της Οδησσού, του Lviv και του Κιέβου πρέπει να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες της κυβέρνησης, η οποία στέλνει τους συζύγους, τους πατέρες, τους αδελφούς και τους γιους τους στο μέτωπο.
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι κατανοεί τον λόγο που δεν συμβαίνει αυτό καθώς η αντίδραση των αρχών θα είναι σκληρή.
Από τις 5 Ιουνίου που ξεκίνησε η αντεπίθεση των Ουκρανών σκοτώθηκαν 71.500 Ουκρανοί στρατιώτες και καταστράφηκαν 18.000 όπλα όλων των ειδών…

Spectator: Η Ουκρανία αρνείται να προμηθευτεί Leopard 1… είναι ντροπή για την Δύση και την Γερμανία

Η Γερμανία βρέθηκε σε μια άβολη κατάσταση σχετικά με τη μεταφορά ελαττωματικών αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία, αναφέρει το Spectator
Είναι ντροπή για τη Γερμανία, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ουκρανία αρνείται την αποστολή γερμανικών τεθωρακισμένων…
Πριν μήνες τα Leopard θεωρούνταν θαύμα και τώρα δεν τα θέλουν ούτε οι Ουκρανοί.
Ωστόσο και η Γερμανία δεν φαίνεται ενθουσιασμένη να στείλει τα παλιά Leopards στην Ουκρανία μετά το φιάσκο με τα πιο σύγχρονα μοντέλα…
Νωρίτερα, το Spiegel, επικαλούμενο πηγές του, ανέφερε ότι η Ουκρανία πρόσφατα αρνήθηκε να δεχτεί δέκα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 1A5 λόγω της μη ικανοποιητικής τεχνικής κατάστασής τους.
Ωστόσο, η επίσημη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι τα τανκς που υποσχέθηκαν στην Ουκρανία είναι σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση και έχουν πάρει τον δρόμο προς τα σύνορα.

Florian Philippo (Γάλλος Πολιτικός): Πρέπει η Δύση να σταματήσει τον Zelensky πριν καταστραφούν όλοι μαζί, είναι παράφρονας

Ο Zelensky πρέπει να σταματήσει πριν οι ενέργειές του οδηγήσουν σε καταστροφή, δήλωσε ο Γάλλος πολιτικός, επικεφαλής του κόμματος Patriots Florian Philippo.
«Η Πολωνία κάλεσε «επειγόντως» τον πρέσβη της Ουκρανίας στο Υπουργείο Εξωτερικών αφού ο Zelensky κατηγόρησε την Πολωνία ότι υποστηρίζει τη Ρωσία (η κατηγορία, παρεμπιπτόντως, είναι παραληρηματική...)!».
Όπως σημείωσε ο Filippo, η Πολωνία «του έδωσε τα περισσότερα» και δέχτηκε πολλούς Ουκρανούς πρόσφυγες.
«Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον παράφρονα και εξαιρετικά ιδιότροπο χαρακτήρα του Zelensky: δεν θέλει με τίποτα ειρήνη και θα οδηγήσει σε καταστροφή αν δεν τον σταματήσουν», τόνισε ο αγανακτισμένος Γάλλος πολιτικός.

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Πολωνία Vasily Zvarych εξήγησε στη Βαρσοβία τη θέση του Κιέβου σχετικά με το «απαράδεκτο» της μονομερούς πολωνικής απαγόρευσης στην εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στις 15 Σεπτεμβρίου να μην επεκτείνει τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων ουκρανικής προέλευσης σε πολλές συνοριακές χώρες της ΕΕ.
Μετά από αυτό, οι αρχές στη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Πολωνία ανακοίνωσαν ότι επέκτειναν την απαγόρευση μονομερώς.
Η Ουκρανία απάντησε υποβάλλοντας καταγγελία στον ΠΟΕ κατά αυτών των κρατών και ο υπουργός Οικονομίας Taras Kachka απείλησε με αντίποινα και απαγόρευση εισαγωγής φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία.

Τι απέγιναν οι 9 επίλεκτες Ουκρανικές Ταξιαρχίες… απλά καταστράφηκαν – Η τακτική της Δύσης έναντι της στρατιωτικής στρατηκής της Ρωσίας

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκστρατείας, όλες οι ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού που είχαν εκπαιδευτεί στη Δύση δοκιμάστηκαν στη δράση.
Πλέον βγαίνουν συμπεράσματα…
Το πόσο αποτελεσματική αποδείχθηκε η μέθοδος πολέμου που υιοθέτησε το ΝΑΤΟ σε σύγκριση με τις ρωσικές προσεγγίσεις

Η αναδιαμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ ξεκίνησε το 2015.
Σύμφωνα με το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ουκρανίας, ήταν απαραίτητο να επιτευχθεί πλήρης συμβατότητα με τους στρατούς των μελών της συμμαχίας.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η διαδικασία έπρεπε να επιταχυνθεί - αυτό απαιτήθηκε από την προμήθεια όπλων σχεδιασμένων για δυτικές μεθόδους μάχης.

Σύμφωνα με διαρροές από το Πεντάγωνο, συνολικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στη συμμαχία έχουν εκπαιδεύσει 9 ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας - περίπου 36.000 στρατιώτες.
Συγκεκριμένα:
21η Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία,
32η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού,
33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού,
37η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Πεζοναυτών,
47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού,
82η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία εφόδου,
118η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού κ.α.

Πρώτα από όλα, προσπάθησαν να μεταφέρουν εξοπλισμό του ΝΑΤΟ σε αυτές τις μονάδες.
Εξ ου και οι υψηλές προσδοκίες.
«Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden ελπίζουν ότι οι 9 ταξιαρχίες θα δείξουν ότι ο αμερικανικός τρόπος πολέμου - συνδυασμένη μάχη όπλων με συγχρονισμένες τακτικές, στην οποία οι υπαξιωματικοί παίζουν σημαντικό ρόλο - είναι ανώτερος από τη ρωσική προσέγγιση με την αυστηρά συγκεντρωτική δομή διοίκησης», τόνιζαν οι New York Times.
Αλλά αποδείχθηκαν τα πράγματα πολύ διαφορετικά…

Η 21η ταξιαρχία που αναπτύχθηκε κοντά στην Kremennaya δεν μπόρεσε να επιτύχει καμία πρόοδο - αντίθετα, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν εδώ αρκετούς οικισμούς.
Αυτή η στρατιωτική μονάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης τον Ιούλιο, αφού οι στρατιώτες της έχασαν πολλά σουηδικά οχήματα μάχης πεζικού CV90.
Οι ρώσοι κατέλαβαν ένα από τα αυτοκίνητα.

Η 32η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, όπως ανέφερε το Forbes, επρόκειτο να παραλάβει, μεταξύ άλλων, 90 τεθωρακισμένα MaxxPro από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δέκα σχετικά σύγχρονα T-72 EA από την Τσεχική Δημοκρατία.
Ωστόσο, αντί αυτού, ο σχηματισμός έλαβε ξεπερασμένα T-64 και M-113 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Πιθανώς, η διοίκηση θεώρησε ότι μια τέτοια τεχνική ήταν απίθανο να προσφέρει μια σημαντική νίκη στην πολυεπίπεδη άμυνα.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η μονάδα μεταφέρθηκε στο Kupyansk.
Σε αυτό το τμήμα του μετώπου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υποχωρούν.

Η 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού ήταν μέρος της γροθιάς σοκ στην περιοχή Zaporozhye.
Όπως και το 47η Ταξιαρχία, λειτούργησε κοντά στο Robotyne - πλάνα από τεθωρακισμένα που καταστράφηκαν από νάρκες και πυροβολικό έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Αυτός είναι ένας από τους τρεις τομείς του μετώπου όπου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προσπαθούν να προχωρήσουν και έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

Η 37η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Πεζοναυτών βρισκόταν στην κατεύθυνση Vremevsky.
Ήταν από τις πρώτες που μεταφέρθηκαν στη μάχη.
Έτσι το περιγράφει ένας από τους στρατιώτες με το διακριτικό κλήσης Lumberjack σε ένα σχόλιο στην Washington Post: «Μας είχαν αφήσει εκεί στο χωράφι, χωρίς τανκ ή βαριά τεθωρακισμένα. Μας πυροβόλησαν από όλμους από τρεις πλευρές.
Υπήρχαν περίπου 50 άτομα στο απόσπασμα, 30 δεν επέστρεψαν - σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.
Πέντε τεθωρακισμένα οχήματα κάηκαν μέσα στην πρώτη ώρα.

Ιδιαίτερα βαριές απώλειες υπέστη η 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «που επιχειρούσε στην περιοχή Robotyne στην περιοχή Zaporizhia.
Για την Ταξιαχία υπήρξαν περίεργες φήμες στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τον Ιούλιο - μαχητές παραπονέθηκαν για ταπείνωση από τη διοίκηση.
Όπως ανέφερε ο Rogov, πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία» , οι στρατιώτες της ταξιαρχίας ζήτησαν να αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή λόγω απωλειών και πανικού. Ο διοικητής της μονάδας, απομακρύνθηκε από τη θέση του την περασμένη εβδομάδα.
Ο συνταγματάρχης Alexander Pavliy διορίστηκε πρόσφατα…

Η 82η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία εφόδου πολέμησε επίσης κοντά στο Robotyne στην περιοχή Zaporizhia…
Ήταν Ταξιαρχία εφεδρείας για μεγάλο χρονικό διάστημα και ήταν η τελευταία που μπήκε στη μάχη.
Στην Ταξιαρχία ανήκαν τα δύο βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 που κάηκαν.
Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, η διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε να αποσύρει την ταξιαρχία προς τα πίσω για αποκατάσταση λόγω σημαντικών απωλειών.

Η 117η και η 118η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, μαζί με την 116η Ταξιαρχία, σχημάτισαν το Δέκατο Σώμα Στρατού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο χρησιμοποιείται προς την ίδια κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τους κρατούμενους, έπρεπε να περάσουν από τη δεύτερη και τρίτη γραμμή άμυνας για να εξασφαλίσουν μια σημαντική πρόοδο στη Μελιτόπολη για την τακτική ομάδα Marun με την 82η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία επίθεσης.
Αυτά τα σχέδια δεν πραγματοποιήθηκαν αφού η αντεπίθεση απέτυχε…

Για 15 εβδομάδες, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν κατάφεραν να διασπάσουν τη ρωσική άμυνα.
Παραμένουν ακόμα στο πεδίο της μάχης και προσπαθούν να πετύχουν τουλάχιστον κάτι.
Τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής εκστρατείας καταδεικνύουν ξεκάθαρα: δεν γίνεται λόγος για υπεροχή της δυτικής σχολής πολεμικών επιχειρήσεων έναντι της ρωσικής.
Τουλάχιστον για τώρα.
Επιπλέον, όπως γράφουν οι New York Times, η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εγκαταλείπει τις τακτικές του ΝΑΤΟ.
«Οι περίπλοκες προετοιμασίες για δυτικούς ελιγμούς δεν μας έσωσαν από τη ρωσική δύναμη πυρός», αναφέρουν οι New York Times
Ρώσοι αξιωματικοί σημειώνουν: ο τρόπος μάχης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης έχει γίνει πρωτόγονος.
Εάν στο πρώτο στάδιο προσπάθησαν να οργανώσουν στοχευμένες επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό, τώρα όλα καταλήγουν ενάμισι έως δύο χιλιόμετρα από τις αμυντικές θέσεις

Στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραδέχονται: Τα δυτικά μαθήματα απέφεραν ελάχιστα οφέλη. «Αν έκανα μόνο αυτό που μου έμαθαν, θα ήμουν ήδη νεκρός», ανέφερε στους Financial Times έναν από τους διοικητές των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων.
Το καθεστώς του Κιέβου και οι δυτικοί εταίροι του μεταφέρουν την ευθύνη για την αποτυχία ο ένας στον άλλον, επισημαίνουν οι Financial Times.
Το ΝΑΤΟ λυπάται που οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν εφάρμοσαν όσα διδάχτηκαν.
Ο ουκρανικός στρατός δικαιολογείται λέγοντας ότι κανένας δυτικός στρατός δεν πραγματοποίησε ποτέ τέτοιες επιχειρήσεις χωρίς αεροπορική υπεροχή.
Ενώ τα υποσχεθέντα F-16 εξακολουθούν να προετοιμάζονται για παράδοση στην Ουκρανία, η Δύση συνεχίζει να ενεργεί σύμφωνα με το αποδεδειγμένο σχέδιο.
Η Ουκρανία έχασε 71.500 στρατιώτες στην αντεπίθεση…

Luhansk_Battle_Map_Draft_September_202023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_September_202023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_September_202023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_September_202023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_September_202023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_September_202023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης