Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών η Ουκρανία – Χρήματα μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς ένεση κεφαλαίων από το Κογκρέσο

Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών η Ουκρανία – Χρήματα μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς ένεση κεφαλαίων από το Κογκρέσο
Η διακοπή της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ θα δημιουργήσει αυξημένη δυσαρέσκεια και πίεση στον πρόεδρο Zelensky
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ένα βήμα πριν... τη στάση πληρωμών θα βρεθεί η Ουκρανία, εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν εγκρίνει μια ακόμα «ένεση κεφαλαίων» προς το Κίεβο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας, τότε η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα διαθέτει τα χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων και κρατικών υπαλλήλων της.
Βάσει του δημοσιεύματος, το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας εκτιμά ότι η ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο σχετικά με την έγκριση του προϋπολογισμού και την χρηματοδότηση του χρέους, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε καθυστέρηση των πληρωμών προς το Κίεβο.

Χρήματα μέχρι τον Οκτώβριο

Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να «βγάλει» τον Οκτώβριο, αλλά η συνέχεια αναμένεται να είναι δύσκολη, καθώς δεν αποκλείεται να κληθεί να μειώσει τις πληρωμές στους δημοσίους υπαλλήλους ή να προσπαθήσει να συνάψει ένα δάνειο για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Δυσαρέσκεια για Zelensky

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διακοπή της οικονομικής – και όχι μόνο – βοήθειας των ΗΠΑ, θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένη δυσαρέσκεια στην Ουκρανία, γεγονός που θα οδηγούσε με τη σειρά της και σε αυξημένη κριτική και πίεση προς τον πρόεδρο Zelensky από την αντιπολίτευση εντός της χώρας.
Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε πως ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ θα διεκπεραιώσει τη μεταφορά κεφαλαίων ύψους 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν η Ουκρανία παράσχει στοιχεία ότι χρησιμοποίησε σωστά την προηγούμενη πληρωμή.
Η τύχη των περαιτέρω πληρωμών είναι ακόμη ασαφής.

Πλήρης εξάρτηση από τις ΗΠΑ

Είναι χαρακτηριστικό πως οι μισθοί 150.000 κρατικών υπαλλήλων και πάνω από 500.000 υπαλλήλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ουκρανία και άλλων κρατικών δομών, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τις υπηρεσίες επιδότησης στέγασης, εξαρτώνται στην πραγματικότητα από τις πληρωμές που γίνονται από τις ΗΠΑ και από άλλα κράτη που παρέχουν οικονομική βοήθεια σε Κίεβο.
Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σάββατο 30/9 το Κογκρέσο υπέγραψε νομοσχέδιο που επιτρέπει την παράταση της χρηματοδότησης για τις δραστηριότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με την προϋπόθεση – και κατόπιν απαίτησης των Ρεπουμπλικάνων – να μην συμπεριληφθεί σε αυτό η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Biden έχει ζητήσει το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετα έξοδα για το 2023 στο πλαίσιο έκτακτης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Επιπλέον, ζητήθηκαν άλλα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν την Ουκρανία – και άλλες χώρες - στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης