Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το ρόλο του στρατηγού Mark Milley - Ήταν επικίνδυνος να προκαλέσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το ρόλο του στρατηγού Mark Milley - Ήταν επικίνδυνος να προκαλέσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ανακούφιση στον κόσμο από την αποστράτευση του Αμερικανού Mark Milley
Ένα αίσθημα ανακούφισης υπήρξε όταν ο στρατηγός Mark Milley ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την Προεδρία του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, την οποία και κατείχε από το 2019, αφού προτάθηκε από τον Πρόεδρο Donald Trump.
Παρέδωσε τη διοίκηση στον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγό Charles Q. Brown.
Ο Milley έχει στο «βιογραφικό» του τεράστιες κλιμακώσεις στη συσσώρευση πολέμου με την Κίνα, τον πόλεμο της Ουκρανίας και την τρέχουσα σύγκρουση με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του.

Πως προκάλεσε τη Ρωσία

Επί ημερών Milley, ως ανώτατου στρατηγού, Ουάσιγκτον και Πεντάγωνο έριξαν όπλα στο Κίεβο και άρχισαν να μετατρέπουν την Ουκρανία σε ένα de facto κράτος του ΝΑΤΟ, πολύ πριν ξεκινήσει η Ρωσία την εισβολή της το 2022.
Άλλωστε διεξήγαγε πολλές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας καθώς και μεταξύ της βορειοατλαντικής συμμαχίας και των ουκρανικών στρατευμάτων.
Καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ και της Ουκρανίας μαζί με το ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε μια σειρά πολεμικών ασκήσεων, πολλές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και στη Μαύρη Θάλασσα, το μέγεθος των οποίων συναγωνιζόταν τις στρατιωτικές ασκήσεις κατά τη μεταψυχροπολεμική εποχή.
Τον Νοέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ πετούσαν βομβαρδιστικά μόνο περίπου δώδεκα μίλια μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας και προσομοίωσαν τα πρώτα πυρηνικά χτυπήματα.
Αυτές ήταν μερικές από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τον Milley και τους συναδέλφους του – συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Brown – στην Ανατολική Ευρώπη τους μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αφού βοήθησε να προκληθεί η εισβολή, η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ άδραξε την ευκαιρία να στηρίξει το Κίεβο σε έναν αιματηρό πόλεμο με στόχο να «αδυνατίσει» τη Ρωσία και να ακρωτηριάσει τον στρατό της.
Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, το Bulletin of Atomic Scientists προειδοποιεί τώρα ότι η ανθρωπότητα δεν ήταν ποτέ πιο κοντά σε άμεσο πυρηνικό πόλεμο.

Οι αποτυχίες

Παρά τους καταστροφικούς κινδύνους, η πολιτική έχει αποτύχει.
Όπως εξήγησε στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτό το έτος ο αρχηγός της EUROCOM, Στρατηγός Christopher Cavoli, το ναυτικό και η αεροπορία της Ρωσίας έχουν υποστεί αμελητέες απώλειες και οι χερσαίες δυνάμεις της είναι «μεγαλύτερες σήμερα» από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.
Το Πεντάγωνο εξαντλεί τα δικά του αποθέματα όπλων για να υποστηρίξει την αποτυχημένη πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, ενώ η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει τεθωρακισμένα και πυρομαχικά έχει ξεπεράσει ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία έχει χάσει το 20% της χώρας της, το Κρεμλίνο κέρδισε περισσότερο έδαφος από το Κίεβο φέτος και οι ουκρανικές δυνάμεις εκτιμάται ότι υπέστησαν δεκάδες χιλιάδες απώλειες τους τελευταίους μήνες.
Παρόλο που ο Milley ζητούσε διαπραγματεύσεις το περασμένο φθινόπωρο, ίσως διαισθανόμενος ότι το Κίεβο είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του όσον αφορά τις επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, τον «εξουδετέρωσαν» οι Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan.
Ο Milley δεν απείλησε να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια πολιτική κατά της οποίας φέρεται να άσκησε «ισχυρή ώθηση», μια πολιτική που όχι μόνο πίστευε ότι ήταν εσφαλμένη, αλλά φέρει μαζί της τον απόλυτο κίνδυνο άμεσου πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Αντίθετα, όταν το Κίεβο ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη και καταστροφική του αντεπίθεση τον Ιούνιο, ο Milley είπε στο CNN «οι Ουκρανοί είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι».
Πριν ξεκινήσει η καταδικασμένη εκστρατεία, οι δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι γνώριζαν ότι τα στρατεύματα της Ουκρανίας ήταν θλιβερά ανεπαρκώς εξοπλισμένα και υποεκπαιδευμένα.
Τον Μάιο, μια νεοναζιστική πολιτοφυλακή που συνδέεται με τις ουκρανικές στρατιωτικές πληροφορίες εξαπέλυσε μια επιδρομή χρησιμοποιώντας οχήματα και όπλα του ΝΑΤΟ με στόχο αμάχους στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας.
Στη συνέχεια, ο Milley εξήγησε ευθαρσώς «ζητήσαμε από τους Ουκρανούς να μην χρησιμοποιούν εξοπλισμό που παρέχεται από τις ΗΠΑ για άμεσες επιθέσεις στη Ρωσία…
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Επειδή δεν θέλουμε - αυτός είναι ένας πόλεμος στην Ουκρανία.
Δεν είναι πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Δεν είναι πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».
Αν και, ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται τώρα να στείλει στην Ουκρανία βαλλιστικούς πυραύλους – με βεληνεκές σχεδόν 200 μίλια – που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ρωσίας.
«Όσον αφορά τις αποφάσεις στόχευσης, είναι δική τους απόφαση, όχι δική μας», είπε ο Blinken τον περασμένο μήνα όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ θα έδιναν πράσινο φως στις επιθυμίες του Κιέβου να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Και πάλι, ο Milley δεν έκανε καμία δημόσια διαμαρτυρία αφού η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διευκολύνουν και θα υποστηρίξουν επιθέσεις στη Ρωσία, οι οποίες προηγουμένως δήλωσε ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ κατέφυγαν στη ρίψη βομβών διασποράς και άρματα μάχης Abrams οπλισμένα με τοξικά πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου σε αυτήν που είναι τώρα η χώρα με τη μεγαλύτερη εξόρυξη του πλανήτη, καταδεικνύοντας έλλειψη ανησυχίας για τις ζωές Ουκρανών αμάχων και στρατιωτών.
Αλλά αυτό είναι σύμφωνο με την περσινή δήλωση του Milley ότι «αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ουκρανία».

Η στροφή του αμερικανικού στρατού

Υπό την ηγεσία του Milley, ο αμερικανικός στρατός ενίσχυσε δραστικά την «στροφή του Barack Obama προς την Ασία», περικυκλώνοντας την Κίνα για έναν μελλοντικό πόλεμο.
Το 2020, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Trump επέκτεινε κατά πολύ το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα του Πεκίνου, στέλνοντας περισσότερα πολεμικά πλοία και κατασκοπευτικά αεροπλάνα, πραγματοποιώντας πτήσεις εναέριας επιτήρησης, στην περιοχή και ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Κατά το τέλος της διακυβέρνησης Trump, ο Milley τηλεφώνησε στον Κινέζο ομόλογό του και τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε επικείμενο σχέδιο επίθεσης κατά της Κίνας.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι το Πεκίνο πίστευε ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν μια επίθεση «με βάση τις εντάσεις σχετικά με τις στρατιωτικές ασκήσεις [του διπλού αεροπλανοφόρου της Ουάσιγκτον] στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και εμβαθύνθηκαν από την πολεμική ρητορική του Trump προς την Κίνα», ανέφερε η Washington Post.
Η Milley εξήγησε αργότερα, «Το καθήκον μου εκείνη την εποχή ήταν να αποκλιμακώσω».
Όπως και με τις πολιτικές της Ρωσίας, ωστόσο, από τότε ο Milley δεν εξέφρασε την αντίθεσή του στην πορεία της Ουάσιγκτον στην Ασία-Ειρηνικό, η οποία φαίνεται να οδηγεί σε πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Αντίθετα, ηγήθηκε της θέσης ως ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματικός του έθνους.
Πέρυσι, αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα πέταξαν 1.000 φορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε ορισμένες περιπτώσεις, λίγο πάνω από δώδεκα μίλια από τη γραμμή βάσης των χωρικών υδάτων της ηπειρωτικής Κίνας.
Ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ και ομάδες αμφίβιων πραγματοποίησαν επίσης οκτώ αναπτύξεις στην περιοχή, με εκτεταμένες διάρκειες.
Οι ΗΠΑ έστειλαν επίσης πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας 12 φορές.

Οι προετοιμασίες κατά της Κίνας και της αραβικής χερσονήσου

Επί του παρόντος, η Ουάσιγκτον και οι εταίροι της «διαμορφώνουν το θέατρο» για έναν επερχόμενο άμεσο πόλεμο με την Κίνα.
Οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν πρόσθετες βάσεις κοντά στην Ταϊβάν και την Κίνα και αυξάνουν τη στρατιωτική πρόσβαση των ΗΠΑ στα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει ακόμη και δισεκατομμύρια σε άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊπέι, καθιστώντας τον πόλεμο πιο πιθανό.
Εν τω μεταξύ, στη Συρία ο Milley υπερασπίστηκε την αόριστη και παράνομη κατοχή της Ουάσιγκτον σε μεγάλες εκτάσεις των ανατολικών περιοχών της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.
Οι ΗΠΑ ελέγχουν το ένα τρίτο της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων πόρων πετρελαίου και σιταριού της χώρας, ως βοηθητικό στοιχείο του οικονομικού τους πολέμου εναντίον της Δαμασκού.
Περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες και ένας άγνωστος αριθμός εργολάβων είναι ενσωματωμένοι στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων.
Οι εθνοτικές εντάσεις και οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του Κούρδου πληρεξούσιου της Ουάσιγκτον και των τοπικών αραβικών φυλών μπορεί σύντομα να καταστήσουν την κατοχή αβάσιμη.
Όπως παραδέχθηκε ο αρχηγός της CENTCOM, στρατηγός Michael "Erik" Kurilla, η ανεπιθύμητη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων γίνεται επίσης πιο επικίνδυνη καθώς υπήρξαν πολυάριθμες στενές επαφές με ρωσικές δυνάμεις και αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες επιθέσεις από ομάδες που φαινομενικά υποστηρίζονται από το Ιράν.
Ωστόσο, ο Milley δεν έχει υποστηρίξει την απόσυρση ή ακόμη και τη μείωση των επιπέδων των στρατευμάτων, αντίθετα καθώς εγκαταλείπει τη θέση του μια άλλη βάση κατασκευάζεται στη βόρεια επαρχία της Ράκα.
Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Milley είπε στο Κογκρέσο οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα αρχίσουν «σκληρά» να στοχεύουν μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) στη Συρία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό πόλεμο με το Ιράν.
«Πρέπει να στοχεύσουμε [τη δύναμη Quds του IRGC] και να τους στοχεύσουμε πολύ σκληρά με την πάροδο του χρόνου, και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Milley.
Αφού ο Trump ξεκίνησε το 2020 με τη βάναυση και παράνομη δολοφονία με επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης του Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani, το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε από όλες τις αμερικανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν απομακρύνθηκαν ποτέ, καθιστώντας αμφίβολη την υψηλή ρητορική του Milley για το τι διακυβεύεται με την άνοδο της Κίνας και του πολέμου της Ουκρανίας.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο

Οι πόλεμοι της Ουάσιγκτον στην εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου σκότωσαν 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους στο εξωτερικό και κόστισαν στους Αμερικανούς τρισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά αυτές τις καταστάσεις, τον Αύγουστο, η Milley καυχήθηκε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έφευγαν ποτέ από τη Μέση Ανατολή.
Νομίζω ότι θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι για πολλά, πολλά χρόνια και δεκαετίες στο μέλλον».
Το 2021, κατά το τέλος της αποχώρησης της Ουάσιγκτον από το Αφγανιστάν -μετά τον αποτυχημένο πόλεμο και την κατοχή 20 ετών που άφησε περίπου 250 χιλ. νεκρούς- μια επίθεση με drone των ΗΠΑ σε σπίτι στην Καμπούλ έσφαξε δέκα άμαχους, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το χτύπημα είχε στόχο έναν ύποπτο του ISIS-K που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση.
Αντίθετα, ο Zemari Ahmadi, ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική βοήθεια που απασχολείται σε μια ΜΚΟ με έδρα την Καλιφόρνια, μαζί με εννέα μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν στην επίθεση της 29ης Αυγούστου.
Σχεδόν αμέσως, προέκυψαν στοιχεία ότι οι μη μάχιμοι είχαν δολοφονηθεί.
Αλλά η διοίκηση και ο στρατός επέλεξαν να το προωθήσουν ως επιτυχία όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ο Milley ήταν εμφατικός, «οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν σωστά και ήταν μια δίκαιη απεργία».
Μήνες αργότερα, ο υποστράτηγος Sami Said, ο Γενικός Επιθεωρητής της Πολεμικής Αεροπορίας, διηύθυνε μια επανεξέταση που διαπίστωσε ότι οι δολοφονίες δεν ήταν αποτέλεσμα οποιασδήποτε «ανάρμοστης συμπεριφοράς ή αμέλειας» και δεν χρειαζόταν να λογοδοτήσει κανένας εμπλεκόμενος.
Εκείνη την εποχή, ο διάδοχος του Milley, στρατηγός Brown, ήταν Αρχηγός του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κληρονομιά του Milley

Η κληρονομιά του Milley είναι η εντελώς κατακερματισμένη εξωτερική πολιτική που καθόρισε τον νέο αμερικανικό αιώνα.
Το δόγμα Wolfowitz θα συνεχίσει να υφίσταται καθώς οι πολυπολικές πραγματικότητες του κόσμου αντικαθιστούν τις μονοπολικές φαντασιώσεις.
Η Ουάσιγκτον αναμένεται να επιτεθεί χαοτικά στις λεγόμενες «ρεβιζιονιστικές δυνάμεις», τη Ρωσία και την Κίνα, μέχρι να χρεοκοπήσει η Αμερική ή να εκτοξευθούν πυρηνικά όπλα.
Ο Milley δεν προσπάθησε ποτέ να σώσει τους συμπατριώτες του ή τον στρατό του από αυτή την καταστροφή, μπορούσε πάντα να υπολογίζεται ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο για τα δικά του συμφέροντα.
Ο δυτικός τύπος θα τον γιορτάζει κάθε φορά που αποδοκιμάζει τον Trump ως «πιθανό δικτάτορα», ακόμα κι αν κάθε πόλεμος στον οποίο εμπλέκεται ο Milley ήταν αδήλωτος, αντισυνταγματικός και παράνομος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης