Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ετοιμάζεται νέα σφαγή στη Γάζα, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ελληνική εκκλησία - Επλήγησαν στόχοι των ΗΠΑ σε Συρία, Ιράκ

Ετοιμάζεται νέα σφαγή στη Γάζα,  οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ελληνική εκκλησία - Επλήγησαν στόχοι των ΗΠΑ σε Συρία, Ιράκ
Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ελληνορθόδοξη εκκλησία στο κέντρο της Γάζας - Πράσινο φως για εισβολή -  Επεκτείνεται η πολεμική ένταση,  με πλήγματα εναντίον Αμερικανών σε Συρία, Ιράκ
(συνεχές upd) Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του Ισραήλ με το αιματοκύλισμα να συνεχίζεται στον πόλεμο με τη Hamas που μετρά μέρες πια από την 7η Οκτωβρίου 2023, όπου και σημειώθηκε η μεγάλη σφαγή σε αμάχους.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant μίλησε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω», ανέφερε το γραφείο του, υπονοώντας ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση.
«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα.
Η εντολή θα δοθεί»
 είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε ακριβείς θανατηφόροι».
Και ενώ είναι άγνωστο ακόμα τι θα γίνει εν τέλει στη Γάζα, ο κύκλος αίματος, βίας και μίσους παραμένει στη Μέση Ανατολή, με το σενάριο της ανάφλεξης να παραμένει ως το επικρατέστερο σε σχέση με αυτό της κατάπαυσης του πυρός.
Είναι χαρακτηριστικό πως ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν περισσότερα πλήγματα κατά της Λωρίδας της Γάζας στις 18 Οκτωβρίου 2023, αγνοώντας τη φρικτή σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 471 Παλαιστίνιους μόλις λίγες ώρες νωρίτερα.  Στο στόχαστρο των Ισραηλινών βρέθηκε και ελληνορθόδοξη εκκλησία στο κέντρο της πόλης της Γάζας.
Όσον αφορά στο πεδίο της μάχης βροχή ρουκετών εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το κεντρικό και νότιο Ισραήλ και από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, η Hamas σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το παράρτημά της στο Λίβανο εκτόξευσε περίπου 30 ρουκέτες.,
Νωρίτερα, μαχητές της σιιτικής Hezbollah επιτέθηκαν σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στη Menara και στο Raheb, στοχεύοντάς τες με κατευθυνόμενους πυραύλους.
Οι στρατώνες στο Zarit και στο Shumir δέχθηκαν βομβαρδισμούς, οι οποίοι προκάλεσαν ζημιές σε ένα διοικητήριο και παρατηρητήριο και αχρήστευσαν τεχνικό εξοπλισμό.
Εν τω μεταξύ  η ένταση επεκτείνεται και στόχος πυραυλικών επιθέσεων έγιναν θέσεις των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ.

Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα που βρισκόταν κοντά στο μοιραίο νοσοκομείο al-Ahli

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που συγκεντρώθηκαν σε μια ελληνορθόδοξη εκκλησία στο κέντρο της πόλης της Γάζας έγιναν στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής
, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι, όπως μετέδωσε το Al Jazeera.
Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην οδό Omar Al-Mukhtar στη Γάζα, με δεκάδες χριστιανούς τραυματίες μεταξύ των οποίων αρκετοί σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο αριθμός των παρευρισκόμενων στην εκκλησία είναι 50 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες.
Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να απομακρύνουν τα θύματα από τα ερείπια των γύρω κτιρίων.
Η εκκλησία που δέχθηκε την επίθεση βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο al-Ahli που είχε στοχοποιηθεί πριν από δύο ημέρες με εκατοντάδες θύματα.
Η εκκλησία, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο για εκατοντάδες παλαιστινιακές οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μαζί με τις γύρω περιοχές.

Αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από την επίθεση στη βάση των ΗΠΑ στη Συρία

Αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από την επίθεση στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο At-Tanf της Συρίας από τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε στο Al Jazeera εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM).
Σύμφωνα με το Shafaq News του Ιράκ, το κίνημα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», το οποίο περιλαμβάνει Σιίτες μαχητές που πολέμησαν στο παρελθόν εναντίον τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.
Εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ επιβεβαίωσε στον ιστότοπο ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στη στρατιωτική βάση, με δύο drones να καταρρίπτονται από πυρά εδάφους-αέρος.
Στις 18 Οκτωβρίου, μαχητές της ιρακινής πτέρυγας της σιιτικής πολιτοφυλακής της Hezbollah εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην επαρχία Ντέιρ Εζ-Ζορ της Συρίας. 

Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτες και drones στην αμερικανική βάση Ain al-Asad

Επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη δέχθηκε απόψε
(19/10) η βάση Ain al-Asad, στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες και μέλη του διεθνούς συνασπισμού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δύο αξιωματούχους ασφαλείας.
Αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν εντός των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μέχρι στιγμής.
Η αεροπορική βάση Ain al-Asad βρίσκεται στη δυτική επαρχία Al Anbar.
Τις τελευταίες ημέρες, φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες απείλησαν πως θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στις επιθέσεις που εξαπολύει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί.
Τα προηγούμενα χρόνια, οι βάσεις που φιλοξενούσαν στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων με ρουκέτες και drones.
Ωστόσο από το καλοκαίρι το 2022, οι επιθέσεις αυτές είχαν καταλαγιάσει.
Συνήθως σε τέτοιες επιθέσεις δεν ακολουθούσε ανάληψη ευθύνης.
Οι ΗΠΑ απέδιδαν την ευθύνη σε οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη.
Περίπου 2.500 Αμερικανοί και άλλοι 1.000 στρατιωτικοί από χώρες-μέλη του διεθνούς συνασπισμού σταθμεύουν σήμερα σε τρεις βάσεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

Πυραυλική επίθεση εναντίον πλοίου των ΗΠΑ στην Υεμένη

Επίθεση από εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων δέχθηκε κοντά στις ακτές της Υεμένης ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το οποίο επιχειρεί στη Μέση Ανατολή, αποκάλυψαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.
Ένας από τους αξιωματούχους του στρατού των ΗΠΑ είπε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μαχητές των ανταρτών Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι εμπλέκονται σε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Υεμένη.
Περίπου 2-3 πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα πάντα με τον δεύτερο αξιωματούχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές τι στόχευαν οι πύραυλοι.
Είναι πιθανό οι πύραυλοι να εκτοξεύτηκαν εναντίον του USS Carney ή κατά άλλου στόχου.
1232938460.0.jpg
STINIANS_426.jpg
18 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα

Δεκαοκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, βόρεια της πόλης της Γάζας,
ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε ανάρτησή του στο Telegram, το υπουργείο ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από τους βομβαρδισμούς, οι οποίοι είχαν στόχο πολλά σπίτια.


ΗΠΑ: Παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία

Την Πέμπτη (19/10/2023) το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών το γνωστό State Department προχώρησε σε μία ιδιαίτερα ασυνήθιστη οδηγία.
Εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, όχι για μία χώρα αλλά για…ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται για μία παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συστήνει στους Αμερικανούς να αποφεύγουν όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Προφανέστατα η έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας σχετίζεται με την πολεμική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στην οποία εμπλέκονται οι ΗΠΑ.
Επίσης σχετίζεται με τα αντιαμερικανικά αισθήματα που επικρατούν στην παρούσα στιγμή σε πολλές χώρες του κόσμου και ιδίως σε Μέση Ανατολή – Κεντρική Ασία και Αφρική.
alert_1.JPG

Βομβαρδίζουμε συνεχώς τη Γάζα - Νεκροί αρχηγοί της Hamas


Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να βομβαρδίζει ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας πως έχει καταστρέψει εκατοντάδες υποδομές των τρομοκρατών της Hamas, ιδιαίτερα στη γειτονιά της Sageya, στη Γάζα.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς καταστράφηκαν αντιαρματικοί πύραυλοι, υπόγειες σήραγγες, υποδομές πληροφοριών καθώς και αρχηγεία της οργάνωσης.
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης στη Rafah, Rafat Harev Hossein Abu Halal καθώς και «ένας αριθμός πρακτόρων που ανήκουν στη δύναμη Najaba της Hamas», αλλά και ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Hamas, Jehad Mheisen, μαζί με μέλη της οικογένειάς του .
Εν τω μεταξύ, στους 203 υπολογίζει τους ομήρους που κρατά η Hamas ο ισραηλινός στρατός, με το περιοδικό Newsweek να αναφέρει πως είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να διασωθούν όλοι οι όμηροι.

Παλαιστίνη: Καταστροφική μία χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Η κυβέρνηση της Παλαιστίνης πιστεύει ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας αργά ή γρήγορα, δήλωσε την Πέμπτη στο TASS ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Μόσχα Abdel Hafiz Nofal.
«Κατά τη γνώμη μας, αυτή η επίθεση θα συμβεί αργά ή γρήγορα.
Θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες απώλειες αμάχων», είπε ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης.
«Θα είναι μια τεράστια καταστροφή.
Εάν η παγκόσμια κοινότητα βρει τρόπο να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, θα είναι το καλύτερο σενάριο για τους αμάχους στη Γάζα», πρόσθεσε.

IDF: Έφτασε στο Ισραήλ αμερικανικό φορτηγό αεροπλάνο με τεθωρακισμένα άρματα μάχης - Η πρώτη επίσημη παράδοση

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ παρέλαβε ένα φορτηγό αεροπλάνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο μετέφερε την πρώτη αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων που προορίζονται για χρήση από τις
Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).
Τα οχήματα μεταφέρονται στον IDF για να αντικαταστήσουν αυτά που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.7cc7a2b93804d692a454b0824b26ca67_XL.jpg
Αυτή η παράδοση αποτελεί μέρος μιας επιχείρησης προμηθειών μεγάλης κλίμακας υπό την ηγεσία της Διεύθυνσης Παραγωγής και Προμηθειών (DOPP) του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και της Αποστολής Προμηθειών των ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση του στόλου οχημάτων του IDF για την αντιμετώπιση μιας σειράς επιχειρησιακών σεναρίων.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος (αναπ.) Eyal Zamir έχει εξουσιοδοτήσει εντολές προμηθειών τόσο εντός του Ισραήλ όσο και διεθνώς, που ανέρχονται σε πάνω από 400 εκατομμύρια NIS.
Αυτή η προσπάθεια προμήθειας ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες του IDF και περιλαμβάνει μια ποικιλία από εξειδικευμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων ασθενοφόρων, επιχειρησιακών τεθωρακισμένων οχημάτων, τακτικών φορτηγών και εξοπλισμού μηχανολογίας.
Εκατοντάδες οχήματα έχουν ήδη παραδοθεί στον Ισραηλινό Στρατό από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, με αρκετές εκατοντάδες ακόμη να κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Συνάντηση Sunak με Netanyahu

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Sunak στη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu δήλωσε: «Στηρίζουμε απόλυτα το Ισραήλ ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να κυνηγήσει τη Χαμάς, να πάρει πίσω τους ομήρους, να αποτρέψει περαιτέρω εισβολές και να ενισχύσει την ασφάλειά του».
Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καταδικάζει τις «φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ», εκφράζοντας παράλληλα σοβαρή ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ιράν: Η ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας είναι η αρχή… για κάτι μεγάλο που θα έρθει

Η επίθεση στο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας καθιστά αδύνατη την ειρήνη ή τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, πιστεύει ο Ιρανός δημοσιογράφος Khayal Muazzin.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η επίθεση στο νοσοκομείο έχει προκαλέσει οργή και μίσος εναντίον εκείνων που τη διεξήγαγαν.
Ακόμα κι αν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas συμφωνήσει να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία, ο λαός της Παλαιστίνης μπορεί να μην είναι πρόθυμος να τον υποστηρίξει, δήλωσε ο Muazzin.
«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Hamas δεν διαθέτει τόσο ισχυρούς πυραύλους.
Αυτό είναι έργο του σιωνιστικού καθεστώτος.
Νομίζω ότι αυτό το περιστατικό είναι η αρχή για κάτι μεγάλο που θα έρθει», δήλωσε ο Khayal Muazzin.
Η επίθεση στο νοσοκομείο Al-Ahli Al-Maadani στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κατέφευγαν άνθρωποι, σημειώθηκε στις 17 Οκτωβρίου.
Εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν έως και 800 άνθρωποι.

Έγγραφα αποκαλύπτουν τα σχέδια της Hamas πριν την επίθεση

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες που έρχονται στο «φως» σχετικά με την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο που τραβήχτηκε από τους ίδιους τους επιτιθέμενους καθώς εισέβαλαν σε ισραηλινά σπίτια.
Το CNN εξέτασε και παρουσίασε σε βίντεο, έγγραφα που σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους ήταν σχέδια επίθεσης της Hamas, τα οποία υποδηλώνουν ότι η ομάδα είχε συγκεντρώσει εξαιρετικά λεπτομερείς χάρτες, με σημαδεμένους τους στόχους που θα χτυπούσε στο Ισραήλ.
Συνολικά, τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς στόχευε από την αρχή να επιτεθεί όχι μόνο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε κέντρα άμαχου πληθυσμού και να συλλάβει ομήρους.
Για παράδειγμα σε ένα από τα έγγραφα της Χαμάς, υπήρχαν σχέδια επίθεσης στο Σάαντ.
Το έγγραφο το έλαβε το CNN από έναν ανώτερο ισραηλινό κυβερνητικό αξιωματούχο. Στο συγκεκριμένο, αναφερόταν ότι στόχος των επιτιθέμενων ήταν «να προκαλέσουν τις μέγιστες δυνατές ανθρώπινες απώλειες» αλλά και «να συλλάβουν ομήρους».
Οι ειδικοί μιλώντας στο CNN ανέφεραν ότι τα έγγραφα σχεδιασμού υποδηλώνουν ότι η Χαμάς είχε συλλέξει σχολαστικά πληροφορίες για στοχευμένες κοινότητες για να προετοιμαστεί για την επίθεση του Σαββατοκύριακου, ακόμα κι αν αυτά τα σχέδια δεν είχαν όλα το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Ο Matthew Chance, ο οποίος διευθύνει ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις πληροφορίες στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολής και εξέτασε τα έγγραφα για το CNN, είπε ότι «η ακρίβειά τους είναι εκπληκτική».

Δείτε το βίντεο

Netanyahu: Θα κρατήσει αρκετά ο πόλεμος κατά των χειρότερων τεράτων του πλανήτη

Ο πόλεμος κατά των χειρότερων τεράτων του πλανήτη - όπως χαρακτήρισε την Hamas - θα κρατήσει αρκετά είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Βρετανό ομόλογό του, Rishi Sunak.
Ο Netanyahu είπε ότι οι Ισραηλινοί ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσο ενωμένοι, ενώ ο Sunak αφού έκανε λόγο για πόλεμο μεταξύ του ελεύθερου κόσμου και του άξονα του κακού, σημείωσε πως πρέπει να κερδίσουμε και να απελευθερώσουμε τους ομήρους.

Petraeus (CIA): Φρικτές μάχες για 10 χρόνια εάν εισβάλλουν οι Ισραηλινοί – Το παράδειγμα του Mogadishu

Την εκτίμηση ότι εάν ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στη Γάζα θα ακολουθήσουν φρικτές μάχες που θα διαρκέσουν για χρόνια διατύπωσε ο πρώην διοικητής της CIA και Αμερικάνος στρατηγός, David Petraeus, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τι συνέβη στο Mogadishu, της Σομαλίας το 1993, όταν τρία αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk καταρρίφθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε αστικό περιβάλλον για να συλλέξουν τους Αμερικάνους στρατιώτες
«Η συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ με μια χερσαία εισβολή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι αντίστοιχο του Mogadishu πολύ γρήγορα και σε ακραίο βαθμό» είπε μιλώντας στο Politico ο Petraeus.
«Αν η Hamas είναι τόσο δημιουργική στην άμυνα όσο υπήρξε στη φρικώδη, βάρβαρη και αποκρουστική επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ, τότε οι Ισραηλινοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με βομβιστές αυτοκτονίας, ενέδρες, σαμποτάζ, ενώ το αστικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να είναι δυσκολότερο» είπε ο Petraeus, ο οποίος προειδοποίησε για πολυετείς μάχες.
«Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή περισσότερο όπως είδαμε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν» υποστήριξε ο Petraeus, αναφέροντας πως το Ισραήλ θα πρέπει να έχει έτοιμο και ένα σχέδιο – μόλις κρίνει ότι κέρδισε τη μάχη – για την ανοικοδόμηση της Γάζας και τη στήριξη της διακυβέρνησης στην περιοχή.

Θηριωδία

Είναι προφανές πως εάν το Ισραήλ προχωρήσει στην εισβολή στη Γάζα, θα πρόκειται για μια στρατιωτική επιχείρηση που θα είναι απαράμιλλη σε αγριότητες και δεν θα θυμίζει σε τίποτα προηγούμενες επιθέσεις των Ισραηλινών.
Το σενάριο αυτό θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο αλλά και από μια σειρά κρατών και θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενος μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Όπως μάλιστα είπε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin «κανείς από τους μεγάλους παίκτες δεν θέλει μια κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas».
5_37_1.jpg
Η στρατηγική

Σύμφωνα με το Reuters, η άμεση στρατηγική του Ισραήλ είναι να καταστρέψουν την υποδομή της Γάζας, έστω και αν αυτό συνεπάγεται απώλειες ανάμεσα στους αμάχους, να ωθήσουν τους Παλαιστίνιους προς τα νότια εδάφη και στα σύνορα με την Αίγυπτο και να εισβάλλουν για να κυνηγήσουν τη Hamas, ανατινάζοντας τις υπόγειες σήραγγες και τα τούνελ, όπου και εκτιμάται ότι βρίσκεται η πραγματική δύναμη της Hamas.

Χωρίς σχέδιο

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν μια ξεκάθαρη ιδέα για το πώς μπορεί να είναι η Γάζα μετά τις στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις.
Αμερικάνοι αναφέρουν πως το περιβάλλον του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden ανησυχεί πως το Ισραήλ μπορεί να έχει καταστρώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για να επιφέρει μια μόνιμη ζημιά στη Hamas, αλλά δεν έχει διαμορφώσει μια στρατηγική εξόδου.
Μάλιστα αναφέρεται πως οι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών, Anthony Blinken τις προηγούμενες ημέρες, ακριβώς αυτό αφορούσαν, δηλαδή ποιο θα είναι το μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα.
Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη ανησυχία υπάρχει και σε πολλές αραβικές κυβερνήσεις.

Στα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επείγουσες συνομιλίες για Παλαιστίνη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres θα επισκεφθεί το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath.
Ο Guterres «θα προσεγγίσει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από την αιγυπτιακή πλευρά», αναφέρεται στο δημοσίευμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης