Τελευταία Νέα
Διεθνή

Center for Security Policy: Δύσκολα το Ισραήλ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα Hamas, Hezbollah και Ιράν

Center for Security Policy: Δύσκολα το Ισραήλ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα Hamas, Hezbollah και Ιράν
Το Ισραήλ έχει καλέσει μέχρι στιγμής 300.000 εφέδρους, εν μέρει για να προετοιμαστεί για έναν δυνητικά μεγαλύτερο πόλεμο από τον βορρά και τον νότο
Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από τότε που η Hamas εξαπέλυσε τη βάναυση αιφνιδιαστική της επίθεση στο Ισραήλ και υπάρχουν πολλές ανησυχίες ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί, επισημαίνει η Maya Carlin, αναλύτρια στο Center for Security Policy και πρώην συνεργάτης στο IDC Herzliya στο Ισραήλ.
Στις 7 Οκτωβρίου, η Hamas σκότωσε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας σειράς θανατηφόρων βιαιοπραγιών στο νότιο Ισραήλ και σε ένα μουσικό φεστιβάλ.
Η τρομοκρατική οργάνωση με έδρα τη Γάζα απήγαγε επίσης περίπου 200 ομήρους, οι οποίοι πιστεύεται ότι κρατούνται σε υπόγειο δίκτυο τούνελ της ομάδας.
Από τότε που η ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο κατά της Hamas και υποσχέθηκε να εξαλείψει την ομάδα, άλλοι περιφερειακοί παράγοντες άρχισαν να εκμεταλλεύονται την αστάθεια.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ ανησυχούν ότι η Hezbollah με έδρα τον Λίβανο και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα μπορούσαν να παρέμβουν.

Ο έλεγχος του Ιράν στις ομάδες κατασκόπων του

Το Ιράν είναι ο κύριος χρηματοδότης και υποστηρικτής τόσο της Hamas όσο και της Hezbollah, που αγωνίζονται να εξαλείψουν το Ισραήλ.
Η Hezbollah εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Λίβανο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως όχημα για το Ιράν για να εξάγει την Ισλαμική του Επανάσταση.
Με τα χρόνια, η ομάδα έχει αναδειχθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της πολιτικής του Λιβάνου.
Σύμφωνα με τον Λίβανο, η Hezbollah είναι μια ομάδα «αντιστασιακής», ωστόσο η οργάνωση είναι υπεύθυνη για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης στην Ισραηλινή Πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες το 1992 και της βομβιστικής επίθεσης σε στρατώνες το 1983 που σκότωσαν 241 Αμερικανούς στρατιώτες στη Βηρυτό.
Ενώ η προέλευση της Hamas πηγάζει από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Τεχεράνη χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει και υποστηρίζει την τρομοκρατική ομάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν βοήθησε τη Hamas να παράγει ένα εγχώριο σύστημα πυραύλων για να τους εξοπλίσει καλύτερα ώστε να εξαπολύουν επιθέσεις με στόχο πληθυσμιακά κέντρα στο Ισραήλ.
Τα τελευταία δύο χρόνια, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί με τις περιφερειακές ομάδες τους για να συζητήσουν κρυφά τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τους New York Times, αυτές οι μυστικές συναντήσεις περιελάμβαναν τόσο τη Hamas όσο και τη Hezbollah.
Ως ο κύριος ρυθμιστής που οδηγεί και τις δύο οργανώσεις, ο απώτερος στόχος του Ιράν στην περιοχή είναι να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για «την πιθανότητα επέκτασης του εύρους του πολέμου και των συγκρούσεων σε άλλα μέτωπα».
Αν και η Τεχεράνη γιόρτασε τη βάναυση επίθεση της Hamas σε Ισραηλινούς αμάχους, αρνείται συνεχώς την άμεση ανάμειξή της στις επιθέσεις.
Ακόμα κι αν δεν ανακαλυφθεί άμεση σύνδεση, τα όπλα που χρησιμοποίησε η Hamas στις 7 Οκτωβρίου μπορούν να εντοπιστούν σε μεγάλο βαθμό στο ιρανικό καθεστώς.

Πόλεμος κατά της Hamas, της Hezbollah και του Ιράν;

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα, καθώς η Hezbollah εντείνει τις επιθέσεις με ρουκέτες με στόχο τις δυνάμεις των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στο βορρά.
Αν και οι ΗΠΑ και άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν αναπτύξει ομάδες κρούσης αερομεταφορέων και άλλα στρατιωτικά μέσα στην Ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψουν τη Hezbollah, το Ιράν θα μπορούσε να έχει άλλα σχέδια.
Το Ισραήλ έχει καλέσει μέχρι στιγμής 300.000 εφέδρους, εν μέρει για να προετοιμαστεί για έναν δυνητικά μεγαλύτερο πόλεμο από τον βορρά και τον νότο.
Ο πόλεμος είναι απίθανο να μεταφερθεί στο ίδιο το Ιράν, αλλά σε περίπτωση που εξαπλωθεί, το καθεστώς αναμφίβολα θα υποστηρίζει και τις δύο ομάδες του με χρηματοδότηση, όπλα και ανθρώπινο δυναμικό, καταλήγει η Maya Carlin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης