Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καραγιάννης (καθ. Διεθνούς Ασφαλείας): H Hezbollah θα εισέλθει στον πόλεμο, έαν το Ισραήλ αποπειραθεί να κάνει ολική ανακατάληψη της Γάζας

Καραγιάννης (καθ. Διεθνούς Ασφαλείας): H Hezbollah θα εισέλθει στον πόλεμο, έαν το Ισραήλ αποπειραθεί να κάνει ολική ανακατάληψη της Γάζας
«Ο χρόνος κυλάει εναντίον του Ισραήλ» εκτίμησε ο καθηγητής Διεθνούς Ασφαλείας
Ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας Μάνος Καραγιάννης, μίλησε στην κρατική τηλεόραση για την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα και τα όσα μπορεί να επιφέρει.
Ο κ. Καραγιάννης μίλησε αρχικά για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί μια επιχείρηση για την εξάρθρωση της Hamas στη Γάζα.
«Την τελευταία φορά που υπήρχε μια τέτοια επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων το καλοκαίρι του 2014, κράτησε περίπου έξι εβδομάδες. Συνολικά, η επιχείρηση τρεις εβδομάδες ήταν το κομμάτι χερσαίας επιχείρησης. Αυτό μας δίνει μια εικόνα, όμως αυτή τη φορά πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπεράσουμε αυτό το χρονικό διάστημα. Όμως πρέπει να σας πω ότι κάθε μέρα που περνάει, πρώτον, επιβαρύνεται η κατάσταση στο εσωτερικό της Γάζας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αμάχους», είπε.
Πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν συνέπειες για την ισραηλινή οικονομία. Υπάρχουν γενικότερα συνέπειες στην περιοχή. Επομένως, θεωρώ αν θα έπρεπε να κάνω μια πρώτη εκτίμηση ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα κρατήσει χρόνια, αλλά θα κρατήσει σίγουρα κάποιους μήνες, έστω με διαφορετική μορφή. Δηλαδή μπορεί να υπάρχει μια ένταση κάποια στιγμή, μπορεί να υπάρχει μια ύφεση».
Σχολιάζοντας την δράση της Hamas και μια γενίκευση του πολέμου ανέφερε: «Αν θα έπρεπε να πούμε ποια είναι η πιο πιθανή έκβαση σε ό,τι αφορά τώρα το ρόλο της Hamas, θα έλεγα ότι η Hamas θα συνεχίσει να πολεμάει. Εξάλλου, η ηγεσία της βρίσκεται εκτός της Λωρίδας της Γάζας, αλλά είναι πολύ πιθανό να δεχτεί κάποια καίρια πλήγματα. Όμως έχουμε τη Hezbollah, μια οργάνωση η οποία στην πραγματικότητα οδηγεί στο μακρύ χέρι του ιρανικού καθεστώτος. Ήδη υπάρχουν, ως γνωστόν, αψιμαχίες στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ. Αν το Ισραήλ αποπειραθεί, δεν το πιστεύω να αποπειραθεί να κάνει μια ολική επανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας, τότε θεωρώ δεδομένο ότι η Hezbollah θα εισέλθει στον πόλεμο. Και αυτό βέβαια θα δώσει μια άλλη διάσταση στα πράγματα, γιατί θα μιλάμε στην πραγματικότητα για έναν περιφερειακό πόλεμο».
Όσο για το τι μπορεί να κερδίσει το Ισραήλ από μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση σαν αυτή που κάνει σήμερα, ο κ. Καραγιάννης είπε: «Οποιαδήποτε χώρα δεχόταν ένα τέτοιο τρομοκρατικό πλήγμα και έχανε 1.500 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων είναι άμαχοι και είχε και 200 ως ομήρους, θα είχε αντιδράσεις», είπε και συμπλήρωσε ότι «θεωρώ ότι ο χρόνος κυλάει εναντίον του Ισραήλ. Δηλαδή η Hamas, αυτό που ήθελε το πέτυχε, εκεί που το Παλαιστινιακό ήταν ένα ξεχασμένο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή όλοι συζητάμε.
Επίσης, η Hamas μπορεί να ηττηθεί στο πεδίο, αλλά η Hamas θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί η ηγεσία της βρίσκεται στο εξωτερικό. Και η Hamas είναι ένα λαϊκό, μαζικό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο έχει βαθιές ρίζες στην παλαιστινιακή κοινωνία. Επομένως, η Hamas θα επιβιώσει ακόμα κι αν πρέπει να εξέλθει του θύλακα της Γάζας.
Τόνισε πως το Ισραήλ δεν έχει μια μακροχρόνια στρατηγική.
«Στο Ισραήλ υπάρχουν αυτή τη στιγμή πραγματικά πάρα πολλές προσεγγίσεις. Υπάρχει μια προσέγγιση που λέει ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη λύση των δύο κρατών, γιατί αυτό το παλαιστινιακό κράτος αργά η γρήγορα θα είναι ένα πιόνι της Hamas και θα έχουμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι οι οποίοι στο παρελθόν ήταν, στο περιθώριο, αλλά τώρα έχουν αρχίσει πάλι και ακούγονται οι φωνές, που λένε ότι εδώ πρέπει να βρούμε μια μακροχρόνια λύση που να περιλαμβάνει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων και να ορίσουμε εμείς τα όρια στην πραγματικότητα αυτού του δικαιώματος», εξήγησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης