Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έγκλημα στην Jabalia, κατακραυγή κατά Ισραήλ - Δεύτερη επίθεση με 400 θύματα - IDF: Είμαστε στις πύλες της πόλης της Γάζας

Έγκλημα στην Jabalia, κατακραυγή κατά Ισραήλ - Δεύτερη επίθεση με 400 θύματα - IDF: Είμαστε στις πύλες της πόλης της Γάζας
Άνοιξε για 500 κατόχους ξένων διαβατηρίων και τραυματιών η Rafah - Ισραήλ: Έχουμε πλήξει 11.000 στόχους, χάσαμε 13 στρατιώτες στις μάχες με την Hamas
(Συνεχές upd) Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η χθεσινή 31/10 επίθεση των Ισραηλινών στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia, όπου βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 50 άμαχοι Παλαιστίνιοι καθώς και 7 όμηροι προκειμένου να εξουδετερωθεί ο Ibrahim Biari, διοικητής της Hamas που φέρεται πως ηγήθηκε της δολοφονικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου, τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα Τετάρτη 1/11 και δεύτερη επίθεση κατά του προσφυγικού καταυλισμού, και συγκεκριμένα στην περιοχή al - Falouja, με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Και ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για τη γενοκτονία που διαπράττεται στη Γάζα, ο απολογισμός είναι πραγματικά τραγικός.
Οι νεκροί υπολογίζονται σε 8.796, εκ των οποίων τα 3.648 είναι παιδιά.

Παρά τις αντιδράσεις, οι Ισραηλινοί δηλώνουν αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τέλους, μέχρι την τελική νίκη όπως λέει ο πρωθυπουργός Netanyahu, υποστηρίζοντας πως από τις 7/10 έως σήμερα έχουν πλήξει περισσότερους από 11.000 στόχους της Hamas, αν και γνωστοποίησαν πως κατά τη διάρκεια των μαχών με τη Hamas σκοτώθηκαν 13 στρατιώτες τους.
Το Ισραήλ έχει αποκόψει και πάλι τις τηλεπικοινωνίες και την πρόσβαση στο Ίντερνετ στη Γάζα, τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως δεκάδες τανκ της Αιγύπτου έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα για να αποτρέψουν τυχόν «κύματα» προσφύγων και ενώ ο Λίβανος κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για χρήση πυρομαχικών με λευκό φώσφορο.
Σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη 1/11 το πέρασμα της Rafah στα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας άνοιξε μετά από μεσολάβηση του Κατάρ για περιορισμένες εκκενώσεις.
Ειδικότερα, από τη Γάζα μπορούν να αποχωρήσουν μόνο ξένοι υπήκοοι και κάτοχοι ξένων διαβατηρίων καθώς και οι βαριά τραυματίες.

ΙDF: Είμαστε κοντά στις πύλες της πόλης της Γάζας

Εν τω μεταξύ ο διοικητής της 162ης Μεραρχίας των IDF, λέει ότι οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρίσκονται αυτή τη στιγμή βαθιά μέσα στη Γάζα, «στις πύλες της πόλης της Γάζας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Kohen τόνισε ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες, «καταστρέψαμε μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων της Hamas,
επιτεθήκαμε στις στρατηγικές εγκαταστάσεις της, όλη τη συστοιχία εκρηκτικών της, τις υπόγειες σήραγγές της και άλλες εγκαταστάσεις που καταστρέψαμε πλήρως».

Τραγωδία στη Jabalia - Και δεύτερο χτύπημα Ισραηλινών

Τουλάχιστον 6 αεροπορικές επιθέσεις, κατά τις οποίες έριξαν 6 τόνους εκρηκτικών, εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά του προσφυγικού καταυλισμού της Jabalia, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 150, αν και υπάρχουν αναφορές ακόμα και για 400 θύματα.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί έπληξαν και δεύτερη φορά σήμερα τον καταυλισμό και συγκεκριμένα την περιοχή al - Falouja, μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Το Ισραήλ υποστήριξε πως ο καταυλισμός ήταν τρομοκρατική υποδομή που ανήκε στο Κεντρικό Τάγμα της Hamas και πως κατά τη διάρκεια των υποδομών σκοτώθηκε ο ο Ibrahim Biari, διοικητής της Hamas που φέρεται πως ηγήθηκε της δολοφονικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.
33_2.jpg
34_3.jpg
Πρόκειται για ισχυρισμούς που καταρρίπτει η Hamas, η οποία υποστηρίζει πως ο Biari δεν ήταν καν στον καταυλισμό και ότι τα όσα λέει το Ισραήλ είναι ψέματα για να δικαιολογήσει την αποτρόπαια επίθεση του.
Σε ανακοίνωση τους οι Ταξιαρχίες al - Qassam ανακοίνωσε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 7 όμηροι, εκ των οποίων οι τρεις ήταν κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.
35_2.jpg
Jabalia Camp, northern Gaza Strip. pic.twitter.com/jbGDypAcDe Κατακραυγή Αράβων και μουσουλμάνων

Η επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Anwaar-ul-Haq Kakar υποστήριξε ότι χάθηκαν εκατοντάδες ζωές, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, κάνοντας λόγο για θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και αναφέροντας ότι αυτές οι ενέργειες δεν πρόκειται να ξεχαστούν ενώ έντονη ήταν η καταδίκη και από τη Σαουδική Αραβία, η οποία κατήγγειλε την «απάνθρωπη στόχευση» του προσφυγικού καταυλισμού «από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».
Την επίθεση καταδίκασε και η Αίγυπτος, η οποία μάλιστα έσπευσε να προειδοποιήσει για «τις συνέπειες της συνέχισης αυτών των αδιάκριτων επιθέσεων που στοχεύουν ανυπεράσπιστους αμάχους» ενώ και το Κατάρ προειδοποίησε ότι τυχόν επέκταση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να «υπονομεύσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και αποκλιμάκωσης».
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ στέλνουν ξανά στο Ισραήλ την ερχόμενη Παρασκευή 3/11 τον υπουργό Εξωτερικών, Anthony Blinken σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης και τυχόν διάχυσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Biden: Οι Αμερικανοί πολίτες θα αποχωρήσουν από τη Γάζα σήμερα Τετάρτη 1/11

«Σήμερα, χάρη στην αμερικανική ηγεσία, εξασφαλίσαμε ασφαλή διέλευση για τραυματίες Παλαιστίνιους και ξένους υπηκόους για την έξοδο από τη Γάζα. Αναμένουμε ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα αποχωρήσουν σήμερα και αναμένουμε να δούμε κι άλλους να αναχωρούν τις επόμενες ημέρες. Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να βγάλουμε τους Αμερικανούς από τη Γάζα», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Έκκληση Khamenei (Ιράν) προς μουσουλμάνους: Μην εξάγετε πετρέλαιο, τρόφιμα στο Ισραήλ

Να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου και τροφίμων στο Ισραήλ κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei.
Σε ομιλία του o Khamenei κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη να προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτός ο πόλεμος δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Γάζας.
Είναι ένας πόλεμος μεταξύ του ψεύδους και της αλήθειας, ένας πόλεμος μεταξύ των αλαζονικών δυνάμεων και της πίστης.
Ο κόσμος του ιμπεριαλισμού έχει έρθει με βόμβες, στρατιωτική πίεση, τραγωδίες και εγκλήματα, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι η δύναμη της πίστης θα τα υπερνικήσει όλα αυτά, με τη χάρη του Θεού» υποστήριξε ο Khamenei.

Η εκδοχή των Ισραηλινών

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι τρομοκράτες της Hamas είχαν εγκλωβιστεί σε πολυώροφα κτήρια της Jabilia κατόπιν μαχών με τον ισραηλινό στρατό και ότι ζητήθηκε η συνδρομή της αεροπορίας.
«Κατά τη διάρκεια των μαχών χθες (Τρίτη), τα στρατεύματα των IDF αναγνώρισαν αρκετούς τρομοκράτες της Hamas που εγκλωβίστηκαν σε ένα πολυώροφο κτήριο - που βρισκόταν κοντά σε σχολείο, ιατρικό κέντρο και κυβερνητικά γραφεία - στην περιοχή της Jabalia στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Τα στρατεύματα των IDF ζήτησαν από την IAF (Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) να χτυπήσει τους τρομοκράτες» αναφέρουν οι Ισραηλινοί, υποστηρίζοντας πως πολλοί μαχητές της Hamas ανάμεσα τους και ο Ibrahim Biari εξουδετερώθηκαν με την κατάρρευση των υπόγειων τούνελ στην περιοχή μετά τον βομβαρδισμό.

Λίβανος: Ζητάμε πενθήμερη κατάπαυση του πυρός - Πρώτη ομιλία του ηγέτη της Hezbollah στις 3/11

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, ζήτησε πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει ώστε ο πόλεμος να μην «ξεφύγει εκτός ελέγχου».
Η λιβανέζικη Hezbollah έχει εμπλακεί σε συνεχείς συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ και την Παρασκευή 3/11 ο αρχηγός της, Χασάν Νασράλα, πρόκειται να εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία από την έναρξη της σύγκρουσης.

Netanyahu: Είμαστε σε έναν σκληρό πόλεμο, θα συνεχίσουμε έως τη νίκη

Την θέση ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε έναν σκληρό και μακρύ πόλεμο διατύπωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο 9 στρατιωτών.
«Είμαστε σε έναν σκληρό πόλεμο.
Θα είναι ένας μακρύς πόλεμος.
Υπόσχομαι σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ: θα ολοκληρώσουμε το έργο. Θα συνεχίσουμε έως τη νίκη» υποστήριξε ο Netanyahu.

Είναι πόλεμος για το μέλλον του Ισραήλ

«Θα κάνω τα πάντα για να καταστρέψω τελείως την Hamas.
Είμαι απόλυτα δεσμευμένος σε αυτό.
Αυτός είναι ένας πόλεμος για το μέλλον του Ισραήλ, τίποτα λιγότερο» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, επισημαίνοντας πως οι τρομοκράτες της Hamas έχουν μόνο δύο επιλογές: είτε να σκοτωθούν είτε να παραδοθούν χωρίς όρους.
4_91.jpg
3_104.jpg
Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα - Συντρίμμια και σκόνη 44.500 κτήρια, το 14% του συνόλου

Συντριπτικό είναι το πλήγμα που επιφέρει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας καθώς εκτιμήσεις Αμερικάνων επιστημόνων αναφέρουν πως μέσα σε 22 ημέρες ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά ή έχει επιφέρει ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες κτήρια στη Γάζα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τον Jamon Van Den Hoek του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και τον Corey Sher του City University of New York Graduate Center, μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου και της 29ης Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί κάπου μεταξύ 38.200 και 44.500 κτηρίων.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν σε περιοχές βόρεια της πρωτεύουσας του θύλακα, όπου τουλάχιστον το ένα τέταρτο όλων των κτιρίων έχει υποστεί ζημιές.
Συνολικά, περίπου το 14% των κτιρίων στη Γάζα υπέστη ζημιές ή καταστράφηκε.
Η ανάλυση των ειδικών έδειξε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να πραγματοποιεί επιθέσεις στη νότια Λωρίδα της Γάζας παρά τα τελεσίγραφα του για την ανάγκη μετακίνησης των αμάχων εκεί από τα βόρεια.
Εκτιμάται ότι 8.796 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, εκ των οποίων περίπου τα 3.648 είναι παιδιά και οι 2.290 γυναίκες.
45.jpg
46.jpg
Πλήξαμε 11.000 στόχους

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει από τις 7 Οκτωβρίου έχουν πλήξει πάνω από 11.000 στόχους της Hamas ενώ αναφέρουν πως η χερσαία επίθεση τους θα συνεχιστεί.
«Οι συνδυασμένες δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους τρομοκρατών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών αρχηγείων και των τμημάτων των τρομοκρατών της Hamas» αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

13 νεκροί στρατιώτες

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, κατά τη διάρκεια των χθεσινών χερσαίων μαχών με μαχητές της Hamas εντός της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώθηκαν 13 Ισραηλινοί στρατιώτες.
Οι νεκροί στρατιώτες ανήκαν σε δυνάμεις του πεζικού, των οποίων τα τεθωρακισμένα οχήματα χτυπήθηκαν από αντιαρματικό πύραυλο της Hamas.
Βάσει των επίσημων στοιχείων, ο ισραηλινός στρατός μετρά μέχρι στιγμής 326 νεκρούς στρατιώτες.

Χωρίς Ίντερνετ, τηλεπικοινωνίες η Γάζα

Εν τω μεταξύ, για δεύτερη φορά η Γάζα έχει αποκοπεί από την πρόσβαση στο Ίντερνετ και στις τηλεπικοινωνίες.
Όπως ανακοινώθηκε, ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι διακόπηκε «πλήρως» η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα, στον οποίο έχει επιβάλει πολιορκία ο ισραηλινός στρατός από την 9η Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχαν κοπεί στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη Παρασκευή, όταν ο ισραηλινός στρατός εντατικοποίησε τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα.
6_43.jpg
Άνοιξε το πέρασμα της Rafah για Παλαιστίνιους τραυματίες και κατόχους ξένων διαβατηρίων

Δεκάδες άρματα μάχης και τανκ στο μεθοριακό πέρασμα της Rafah έχει αποστείλει η Αίγυπτος καθώς φοβάται μία τεράστια εισροή Παλαιστινίων προσφύγων σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι εχθροπραξίες.
Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος άνοιξε το πέρασμα της Rafah για βαριά τραυματισμένους Παλαιστινίους προκειμένου να νοσηλευτούν βαριά τραυματίες Παλαιστίνιοι σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.
Σύμφωνα με παλαιστιανικές αρχές πρόκειται για 81 τραυματίες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως κατόπιν μεσολάβησης του Κατάρ, υπήρξε συμφωνία Ισραήλ - Hamas - Αιγύπτου σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, για να επιτραπεί η απομάκρυνση κατόχων ξένων διαβατηρίων και κάποιων τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση από τη Γάζα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η Hamas επέτρεψε την απομάκρυνση από τη Γάζα πολιτών που είναι κάτοχοι διαβατηρίων Αυστραλίας, Αυστρίας, Ιορδανίας και Ινδονησίας.
Εκτιμάται ότι περίπου 500 άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα.


Παραιτήσεις ΟΗΕ για γενοκτονία

Την παραίτηση του από τη διεύθυνση του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νέα Υόρκη υπέβαλε ο Craig Mokaber λόγω της αδυναμίας του ΟΗΕ να σταματήσει τη γενοκτονία στη Γάζα που μαίνεται εδώ και τρεις εβδομάδες.
«Πρόκειται για εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας» είχε αναφέρει σε επιστολή του ο Mokaber προς τον ΄Υπατο Αρμοστή, τονίζοντας ότι «το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση, αυτήν της ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής».
O Mokaber κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Δύσης πως είναι «απόλυτα συνένοχες σε αυτή τη φρικιαστική επίθεση».
«Όχι μόνο οι κυβερνήσεις αυτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να ‘εγγυηθούν την τήρηση της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά στην πραγματικότητα εξοπλίζουν ενεργά το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση, παρέχουν οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη ως προς τη συλλογή πληροφοριών καθώς και πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ» υποστήριξε ο Mokaber.

Λίβανος: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί πυρομαχικά με λευκό φώσφορο

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί πυρομαχικά με λευκό φώσφορο για να προκαλέσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας καταγγέλλει στον ΟΗΕ ο Λίβανος.
Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές της Hezbollah.
Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν θέσεις της Hezbollah με αποτέλεσμα να προκαλούνται πυρκαγιές που καταστρέφουν πελώριες εκτάσεις με βλάστηση και ελαιώνες.
Ο Λίβανος υποστηρίζει πως μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί τουλάχιστον 128 πυρκαγιές από τις 7 Οκτωβρίου, από τις οποίες έχουν καεί τουλάχιστον 40.000 ελαιόδεντρα και τεράστιες δασικές εκτάσεις.
Στο έδαφος του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί από την ανταλλαγή πυρών τουλάχιστον 62 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι.

Η Hamas θα απελευθερώσει ξένους ομήρους

Την απελευθέρωση ομήρων τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε  σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Abu Ubaydah, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών al Qassam, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα είναι Ισραηλινοί αλλά υπήκοοι άλλων χωρών.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης αμφισβήτησε την ακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) περί απελευθέρωσης μιας γυναίκας.
Ο Abu Ubaydah υποστήριξε πως η Ori Meghidis- η δεκανέας του ισραηλινού στρατού που, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των IDF και της Σιν Μπετ, απελευθερώθηκε τη Δευτέρα σε επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας - δεν ήταν μεταξύ των αιχμαλώτων των Ταξιαρχιών al Qassam.

Πως οι Αμερικάνοι έχασαν την Hamas

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν να παρακολουθούν τελείως την Hamas μετά την 11η Σεπτεμβρίου
, καθώς είχαν εστιάσει κυρίως στην Al Qaeda και στον ISIS αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι αμερικανικές μυστικές πληροφορίες πίστευαν ότι η εμφάνιση μιας πραγματικής απειλής για τις ΗΠΑ από την Hamas ήταν απίθανη και ότι το ίδιο το Ισραήλ θα μπορούσε να εντοπίσει τον κίνδυνο εάν εμφανιζόταν.
Όπως λέει ο Αμερικάνος ειδικός, Jonathan Schanzer, ο οποίος παρακολούθησε τις δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις κατά της τρομοκρατίας, οι αμερικανικές Αρχές μετά την 11η Σεπτεμβρίου, άρχισαν να δίνουν ολοένα και λιγότερη σημασία στο θέμα της χρηματοδότησης ομάδων της Μέσης Ανατολής καθώς προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν.

Λάθος αξιολόγηση

Ωστόσο, μετά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου της Hamas, το δημοσίευμα αναφέρει, επικαλούμενο πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ότι είχαν αξιολογήσει λάθος την απειλή για τις ΗΠΑ
«Όσον αφορά την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών, για την οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ, νομίζω ότι πρέπει αναλάβουμε και εμείς μέρος της ευθύνης.
Το γεγονός ότι παραδώσαμε την επιτήρηση της Hamas στους Ισραηλινούς, θα έχει προφανώς συνέπειες» υποστήριξε ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Mark Polymeropoulos.
Εκπρόσωποι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σημείωσαν ότι η Ουάσιγκτον συνέχισε να αναλύει την κατάσταση στη Γάζα, αλλά παρόλα αυτά ήλπιζε ότι το Ισραήλ θα παρακολουθούσε κυρίως τους μαχητές, χρησιμοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό και συσκευές ακρόασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης