Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Πόλεμος πατήρ πάντων… - Αύξηση +50% στο πετρέλαιο και στασιμοπληθωριστικό σοκ τύπου δεκαετίας 1970

Roubini: Πόλεμος πατήρ πάντων… - Αύξηση +50% στο πετρέλαιο και στασιμοπληθωριστικό σοκ τύπου δεκαετίας 1970
Οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν ως και 50%, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ τύπου της δεκαετίας του 1970
Σχετικά Άρθρα
Οι παγκόσμιες αγορές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο μιας μαζικής σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Fox Business την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου ο οικονομολόγος Nouriel Roubini, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι επενδυτές να δώσουν έμφαση στο γεωπολιτικό ρίσκο που συνιστά η σύγκρουση Hamas – Ισραήλ.
Διαβόητος για τις επίμονα απαισιόδοξές του απόψεις για τις αγορές και την οικονομία, ο dr Doom μίλησε για τους κινδύνους ύφεσης που ελλοχεύουν - παρά την ισχυρή ανάπτυξη και την ανθεκτική αγορά εργασίας παγκοσμίως.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Roubini, οι ΗΠΑ και ο κόσμος αντιμετωπίζουν δύο κινδύνους.
Παρότι μια ήπια προσγείωση φαίνεται πιο πιθανή από ό,τι από έναν χρόνο πριν, η πιθανότητα βαθιάς ύφεσης δεν μπορεί να απορριφθεί, είπε, δεδομένου ότι υπάρχουν δύο δυνάμεις οι οποίες θα προκαλέσουν… ύφεση.

Οι δύο κίνδυνοι

Ο πρώτος κίνδυνος είναι η πιθανότητα μιας «μη προσγείωσης», είπε, σύμφωνα με τον οποίο η οικονομία θα παραμείνει θερμή ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πεισματικά υψηλός.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια έτι περαιτέρω - μια κίνηση που θα συσφίξει υπερβολικά τις χρηματοοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως και θα ωθήσει τα κράτη σε ύφεση.

Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τη σύγκρουση Ισραήλ – Hamas και την πιθανότητα να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που θα προκαλέσει εμπλοκή μεγάλων παραγωγών πετρελαίου όπως το Ιράν.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, λέει ο Roubini, οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν ως και 50%, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ τύπου της δεκαετίας 1970 και ύφεση.
«Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια σύντομη και ρηχή ύφεση το επόμενο έτος, όταν τώρα φαίνεται λιγότερο πιθανή από μια ομαλή προσγείωση» συμπλήρωσε.

Πόλεμος πατήρ πάντων…

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι μετοχές δεν τιμολογούν τους κινδύνους, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas θα παραμείνει περιορισμένος - αν και θα μπορούσαν να εκπλαγούν δυσάρεστα.
Εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί, οι μετοχές θα μπορούσαν περιπέσουν σε bear market ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων θα βυθιστούν, με τους επενδυτές να συρρέουν μαζικά σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως τα αμερικανικά ομόλογα.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αγορές πετρελαίου, τα ομόλογα, τα χρηματιστήρια, ακόμη και ο χρυσός, υποτιμούν την πιθανότητα αυτές οι συγκρούσεις να γίνουν περιφερειακές», πρόσθεσε.
Επίσης, παρόλο που η Fed άφησε ανοιχτή την πόρτα για πιθανή μελλοντική αύξηση των επιτοκίων, οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι ο κύκλος των αυξήσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, οι αγορές τιμολογούν με μόλις 20%-25% πιθανότητα ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια άλλες 25 μονάδες βάσης το α’ τρίμηνο του 2024.
Τρίτος Παγκόσμιος…

Υπενθυμίζεται πως ο dr Doom σε προηγούμενες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε σημειώσει τον κίνδυνο τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνη ατραπό για το σύνολο της ανθρωπότητας.
«Ακούγεται κυνικό, αλλά είναι αλήθεια: ένα μακελειό όπως αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Μέση Ανατολή, στα μάτια των αγορών δεν διαφέρει από μια στατιστική για την απασχόληση στις ΗΠΑ ή ένα επίθετο που χρησιμοποιείται από έναν κεντρικό τραπεζίτη», γράφει η Wall Street Journal.
Ωστόσο, ο γνωστός οικονομολόγος έχει άλλη γνώμη…
«Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Hamas θα μπορούσε να επεκταθεί για να δημιουργήσει την πρώτη παγκόσμια σύγκρουση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο βασικό σενάριο, η σύγκρουση θα περιοριστεί στο Ισραήλ και τη Γάζα.
Αλλά υπάρχει και το πολύ κακό σενάριο: το Ιράν να εξαπολύσει τη Hezbollah για να εμποδίσει το Ισραήλ να καταστρέψει τη Hamas.
Στη συνέχεια, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στο Ιράν, το οποίο είναι επίσης πυρηνική δύναμη.
Στη συνέχεια, η Κίνα θα αποκλείσει την Ταϊβάν καθώς οι ΗΠΑ θα έχουν βυθιστεί σε 2 πολέμους: Ρωσία-Ουκρανία, Μέση Ανατολή. Μετά Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;».
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης