Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Δεν θα αφήσουμε μόνους τους αδελφούς μας στη Γάζα – Καθήκον της Τουρκίας η άρση της καταπίεσης από το Ισραήλ

Erdogan: Δεν θα αφήσουμε μόνους τους αδελφούς μας στη Γάζα – Καθήκον της Τουρκίας η άρση της καταπίεσης από το Ισραήλ
«Δεν θα αφήσουμε μόνους τους αδελφούς μας στη Γάζα. Είναι απαίτηση της ευθύνης μας απέναντι στην Iστορία να καταγγείλουμε τα εγκλήματα εκείνων που υποστήριξαν αυτήν την ανήθικη, αδίστακτη, ποταπή σφαγή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Η άρση της καταπίεσης εκ μέρους του Ισραήλ και η διακοπή των σφαγών που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του κόσμου στη Γάζα είναι ιστορικό καθήκον της Τουρκίας, δήλωσε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan.
«Δεν θα αφήσουμε μόνους τους αδελφούς μας στη Γάζα.
Είναι απαίτηση της ευθύνης μας απέναντι στην Iστορία να καταγγείλουμε τα εγκλήματα εκείνων που υποστήριξαν αυτήν την ανήθικη, αδίστακτη, ποταπή σφαγή», επισήμανε ο Erdogan κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην επαρχία Rize στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Τούρκος ηγέτης έχει σκληρύνει τη ρητορική του προς το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγορώντας το Τελ Αβίβ ότι «διέπραξε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πολιορκημένη παλαιστινιακή πόλη εδώ και σχεδόν ένα μήνα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas στις 7 Οκτωβρίου. .
Οι ανηλεείς αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 9.770 ανθρώπους, σχεδόν τους μισούς από αυτούς –τουλάχιστον 4.800 παιδιά– στην αποκλεισμένη πόλη.
Έχουν καταστρέψει νοσοκομεία, σχολεία και χώρους λατρείας και έχουν εκδιώξει περισσότερους από τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων από τα σπίτια τους, ενώ τα τρόφιμα, το νερό και τα καύσιμα εξαντλούνται.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Ισραήλ επέκτεινε την χερσαία εισβολή και τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ενώ οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι δεσμεύτηκαν ακλόνητη υποστήριξη στο Ισραήλ.
Ο Erdogan επέκρινε επανειλημμένα τη «συνενοχή της Δύσης» που «κλείνει τα μάτια στις επιθέσεις του Ισραήλ για την καταστροφή της υγειονομικής υποδομής της Γάζας, αφήνοντας βρέφη και αμάχους νεκρούς».
Έχει επίσης δηλώσει ότι η Τουρκία θα φέρει τα «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Η Άγκυρα έχει προτείνει ένα μοντέλο εγγυήσεων για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση όπου τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστίνη θα έχουν εγγυήτριες χώρες, δηλαδή τη Σαουδική Αραβία ή την Τουρκία, καθώς και δυτικά κράτη με εμπειρία στη διαμεσολάβηση.
Η ανθρωπιστική βοήθεια διοχετεύεται στην αποκλεισμένη πόλη μόνο μέσω του συνοριακού περάσματος της Rafah της Αιγύπτου, για την οποία τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι «δεν είναι αρκετή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης