Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ινδίας – Απετράπη σχέδιο δολοφονίας Σιχ αυτονομιστών, προειδοποιήσεις για συνωμοσία

Επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ινδίας – Απετράπη σχέδιο δολοφονίας Σιχ αυτονομιστών, προειδοποιήσεις για συνωμοσία
Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την Ινδία σχετικά με ανησυχίες για εμπλοκή της κυβέρνησης σε συνωμοσία δολοφονίας
Την αποτροπή μιας συνωμοσίας για τη δολοφονία ενός Σιχ αυτονομιστή σε αμερικανικό έδαφος ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία και εξέδωσε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Ινδίας σχετικά με τις ανησυχίες ότι εμπλέκεται στο σχέδιο.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο στόχος της συνωμοσίας ήταν ο Gurpatwant Singh Pannun, ένας Αμερικανός και Καναδός πολίτης που είναι γενικός σύμβουλος των Σιχ για τη Δικαιοσύνη, μια ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ που συμμετέχει σε ένα κίνημα που πιέζει για ένα ανεξάρτητο κράτος των Σιχ που ονομάζεται "Khalistan".
Σύμφωνα με τους FT, δεν είναι βέβαιο εάν η διαμαρτυρία στο Νέο Δελχί οδήγησε τους συνωμότες να εγκαταλείψουν το σχέδιό τους ή αν το FBI παρενέβη και απέτρεψε ήδη ένα εν εξελίξει σχέδιο.
Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν ορισμένους συμμάχους για το σχέδιο μετά τη δολοφονία του Hardeep Singh Nijjar, ενός Καναδού αυτονομιστή Σιχ που σκοτώθηκε στο Βανκούβερ τον Ιούνιο.
Τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau είπε ότι υπήρχαν «αξιόπιστες καταγγελίες» που συνδέουν το Νέο Δελχί με τον θανατηφόρο πυροβολισμό του Nijjar.

Στη δικαιοσύνη η υπόθεση

Ανεξάρτητα από τη διπλωματική προειδοποίηση, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ κατέθεσαν σφραγισμένο κατηγορητήριο εναντίον τουλάχιστον ενός φερόμενου ως δράστη της συνωμοσίας σε περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συζητά πλέον εάν θα αποσφραγίσει το κατηγορητήριο και θα δημοσιοποιήσει τους ισχυρισμούς ή θα περιμένει έως ότου ο Καναδάς ολοκληρώσει την έρευνά του για τη δολοφονία του Nijjar.
Περιπλέκοντας περαιτέρω την υπόθεση, ένα άτομο που κατηγορείται στο κατηγορητήριο πιστεύεται ότι έφυγε από τις ΗΠΑ.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν σχολιάζουν τρέχοντα θέματα επιβολής του νόμου ή ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις με τους εταίρους μας», αλλά πρόσθεσε: «Η προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών των ΗΠΑ είναι πρωταρχικής σημασίας».

Ο ρόλος του Pannun

Σε επαφή με τους Financial Times, ο Pannun αρνήθηκε να πει εάν οι αρχές των ΗΠΑ τον είχαν προειδοποιήσει για το σχέδιο, λέγοντας ότι «θα άφηνε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απαντήσει στο θέμα των απειλών για τη ζωή μου στο αμερικανικό έδαφος από τους Ινδούς πράκτορες».
«Η απειλή για έναν Αμερικανό πολίτη στο αμερικανικό έδαφος αποτελεί πρόκληση για την κυριαρχία της Αμερικής και πιστεύω ότι η κυβέρνηση Biden είναι περισσότερο από ικανή να χειριστεί οποιαδήποτε τέτοια πρόκληση», είπε ο Pannun στους FT.
Ο Pannun εξόργισε τους Ινδούς αξιωματούχους αυτόν τον μήνα δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο προειδοποιούσε τους Σιχ να μην πετούν με την Air India επειδή θα ήταν «απειλητική για τη ζωή».
Η Ουάσιγκτον προέτρεψε την Ινδία να βοηθήσει την καναδική έρευνα, αλλά απέφυγε να επικρίνει το Νέο Δελχί δημόσια για την υπόθεση του Βανκούβερ.
Η κυβέρνηση Biden θεωρεί την Ινδία - μέλος της ομάδας ασφαλείας Quad μαζί με την Ιαπωνία και την Αυστραλία - ως κρίσιμο μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Κίνας.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Biden έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις προσπάθειές της να εμβαθύνει τις σχέσεις με την Ινδία.
Το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata της Ινδίας είναι ένα ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα και ο Modi έχει κατηγορηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για υποκίνηση βίας κατά των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων στην Ινδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης