Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φουντώνει η οργή στη Γερμανία: «Η Ουκρανία είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο – Σταματήστε να δίνετε χρήματα, έχουμε κρίση»

Φουντώνει η οργή στη Γερμανία: «Η Ουκρανία είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο – Σταματήστε να δίνετε χρήματα, έχουμε κρίση»
Η βουλευτής της Αριστεράς στη Bundestag, Sarah Wagenknecht, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το συγκλονιστικό «δώρο» των 24 δισ. ευρώ της Γερμανίας στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη μείωση της διεθνούς υποστήριξης για την Ουκρανίας, οι οικονομικές απαιτήσεις του Κιέβου προκαλούν κραδασμούς στη γερμανική κοινωνία.
Η βουλευτής της Αριστεράς στη Bundestag, Sarah Wagenknecht, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το συγκλονιστικό «δώρο» των 24 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης, μεταφέραμε άμεσα 24 δισεκατομμύρια ευρώ φορολογικά έσοδα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Αυτό περιλαμβάνει κεφάλαια για όπλα και συνεισφορές στον ουκρανικό κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε.

«Δίνουμε συνολικά 60 δισ. ευρώ στην Ουκρανία»

Η Wagenknecht σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να μειώνουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Επιπλέον, τόνισε ότι η ΕΕ έχει παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία συνολικού ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν το 1/4 των οποίων έχει χρηματοδοτηθεί από Γερμανούς φορολογούμενους.
«Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία έχει στείλει επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία μέσω της ΕΕ», πρόσθεσε η Γερμανίδα πολιτικός.
Η Wagenknecht πιστεύει ότι το συνολικό ποσό της βοήθειας θα φτάσει τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ και με τα επιπλέον 14 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για τη βοήθεια των Ουκρανών προσφύγων, το ποσό θα ανέλθει συνολικά στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τόνισε ότι αυτό συμβαίνει σε μια χώρα όπου υπάρχει μια συνεχής συζήτηση για το πώς θα διατεθούν μόλις 2 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν τα φτωχά παιδιά.

Κόπωση

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συχνά πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ αισθάνονται κόπωση από την ουκρανική κρίση και ότι η υποστήριξη προς τον Volodymyr Zelensky μειώνεται.
Σύμφωνα με το NBC, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν ήδη το ενδεχόμενο των ειρηνικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τι μπορεί και πρέπει να δώσει η Ουκρανία για να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία.

Ο Scholz οδηγεί τη Γερμανία στο χάος

Στο εξώφυλλό του, το ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel κατηγόρησε τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου έχουν πέσει κατακόρυφα, ότι είναι ένας «ξερόλας» που βρίσκεται στη διαδικασία να «οδηγήσει τη χώρα σε οικονομικό χάος».
Στο επίκεντρο του διλήμματος της κυβέρνησης βρίσκεται η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να αποτρέψει τα σχέδιά της να εκτρέψει 60 δισ. ευρώ δανεισμού που περίσσεψαν από το ταμείο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία σε ένα ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό (KTF), για να τροφοδοτήσει την πράσινη επανάσταση της Γερμανίας και να εκσυγχρονίσει τη βιομηχανία της.

Ζουρλομανδύας το φρένο χρέους

Ο κανόνας του φρένου χρέους που κατοχυρώθηκε στο σύνταγμά της το 2009 για να φέρει σταθερότητα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στα δημόσια οικονομικά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης χαιρετίστηκε ως νίκη της οικονομικής σύνεσης εκείνη την εποχή, η οποία σπάνια εφαρμόζεται αλλού.
Τώρα οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναφέρονται σε αυτόν ως έναν πραγματικό ζουρλομανδύα, τον οποίο η Γερμανία κατάφερε να φορέσει στον εαυτό της.
Κορυφαίοι οικονομολόγοι λένε ότι οι συνέπειες της δικαστικής απόφασης θα επεκταθούν πολύ πέρα από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Με τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό του 2024 να έχουν αναβληθεί επ' αόριστον, η μελλοντική οικονομική στήριξη για την Ουκρανία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ και άλλοι βασικοί τομείς δαπανών βρίσκονται στον αέρα.
Στην Bundestag οι βουλευτές αγωνίστηκαν να επιτύχουν μια βραχυπρόθεσμη λύση στην κρίση, σε μια προσπάθεια να καλύψουν το έλλειμμα των 60 δισ. ευρώ, με τη μορφή συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, δήλωσε ότι έγιναν εντατικές συζητήσεις σε μια προσπάθεια να διασωθούν οι στόχοι του τριμερούς συνασπισμού - από την απαλλαγή από τον άνθρακα έως την ευημερία για όλους - αλλά προειδοποίησε ότι «τίποτα από αυτά δεν θα είναι άνετο».
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ανακηρύξει το 2023 ως «έτος έκτακτης ανάγκης», απελευθερώνοντάς τον τουλάχιστον να αναστείλει τον κανόνα για το χρέος της Γερμανίας, για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Φόβος για τα μέτρα λιτότητας

Το πρόβλημα μπορεί να φαίνεται τεχνικό και βαθιά δαιδαλώδες για τον μέσο Γερμανό, αλλά η αίσθηση του συλλογικού πανικού και του σοκ έχει αφήσει πολλούς, που έχουν ήδη πληγεί από τις συνέπειες του πληθωρισμού και εξακολουθούν να παραπαίουν από τις συνέπειες της πανδημίας, να ρωτούν, όπως έκανε η εφημερίδα Bild για λογαριασμό των αναγνωστών της: «τι θα σημαίνει αυτό για μένα;» Ο φόβος για τα μέτρα λιτότητας και την απώλεια της γερμανικής ευημερίας είναι διάχυτος.
Οι εκκλήσεις, ιδίως από το SPD του Scholz και έναν από τους εταίρους του στον συνασπισμό, τους Πράσινους, για μεταρρύθμιση του φρένου χρέους - το οποίο περιορίζει το διαρθρωτικό έλλειμμα της κυβέρνησης στο 0,35% του ΑΕΠ - γίνονται όλο και πιο δυνατές.
Όμως ο Lindner, αντιτίθεται σθεναρά σε κάτι τέτοιο.
Το ίδιο και οι Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έφεραν τον κανόνα όταν ήταν σε συνασπισμό με το SPD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης