Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφατική επιστροφή Putin στη διεθνή σκηνή, παρά τον δυτικό αποκλεισμό - Επίσκεψη σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα

Εμφατική επιστροφή Putin στη διεθνή σκηνή, παρά τον δυτικό αποκλεισμό - Επίσκεψη σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα
Η επίσκεψη Putin στον Κόλπο συμπίπτει με την συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη για την μείωση της παραγωγής
(upd) Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, πριν υποδεχθεί την Πέμπτη τον πρόεδρο του Ιράν στην Μόσχα, συνεχίζοντας την επιστροφή του στην διεθνή σκηνή, παρά τις δυτικές προσπάθειες απομόνωσής του.

Οταν ερωτήθηκε αν ο Putin θα συζητήσει κατά την επίσκεψη αυτή πιθανό συντονισμό κινήσεων των τριών χωρών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι τέτοιες συζητήσεις διεξάγονται εντός της ομάδας OPEC+, αλλά το θέμα βρίσκεται πάντα στην ατζέντα.
Η επίσκεψη Putin στον Κόλπο συμπίπτει με την συμφωνία στον ΟPEC+ την Πέμπτη για την μείωση της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, απόφαση που προβλημάτισε την αγορά πετρελαίου.

Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση Putin

Οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν τον Putin ως παρία.
Παράλληλα έχει εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την αρπαγή παιδιών από την Ουκρανία.
Ετσι ο Putin περιόρισε τα ταξίδια του στο εξωτερικό στους στενότερους συμμάχους του.
Ηταν απών από τις τελευταίες μεγάλες διεθνείς συναντήσεις: την σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία τον Σεπτέμβριο, την σύνοδο κορυφής των BRICS στην Νότια Αφρική τον Αύγουστο. Αλλά εξήγησε ότι απέφυγε αυτές τις συναντήσεις για «να μην προκαλέσει προβλήματα» στους οργανωτές.
Μετά την αποτυχία της θερινής ουκρανικής αντεπίθεσης, την απορρόφηση του σοκ των δυτικών κυρώσεων από την ρωσική οικονομία και την στροφή της διεθνούς προσοχής στην Γάζα και το Ισραήλ, η αυτοπεποίθηση του Putin έχει αυξηθεί, σχολιάζει χαρακτηριστικά το AFP.
Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Γάζα, ο Putin έχει τηρήσει επανειλημμένως επικριτική στάση απέναντι στο Ισραήλ καταγγέλλοντας την ανθρωπιστική «καταστροφή» στην Γάζα και τασσόμενος υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.
Αυτό το μήνυμα αναμένεται να επαναλάβει στις χώρες του Κόλπου.
Κατά την διάρκεια εικονικής συνόδου κορυφής της G20 κατηγόρησε τους Δυτικούς για επιλεκτικό αποτροπιασμό, με την καταγγελία της εισβολής του στην Ουκρανία, ενώ δεν τηρούν αντίστοιχη τάση απέναντι «στην εξολόθρευση των αμάχων στην Παλαιστίνη».
Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να ενισχύσει την μείωση της παραγωγής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2024 με στόχο την «σταθεροποίηση των τιμών», σε συντονισμό με την Σαουδική Αραβία, τον ισχυρό του εταίρο στον ΟΠΕΚ+.

Στη Μόσχα ο πρόεδρος του Ιράν

Μετά την επίσκεψή του στην Μέση Ανατολή, ο Putin θα υποδεχθεί στην Μόσχα τον πρόεδρο του Ιράν για συνομιλίες.
Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε το Ιράν τον Ιούλιο 2022, ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergei Lavrov έγινε δεκτός στην Τεχεράνη τον Οκτώβριο για συνομιλίες με τους ηγέτες της περιοχής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna, ο Iρανός πρόεδρος επισκέπτεται την Μόσχα επικεφαλής υψηλού επιπέδου πολιτικο-οικονομικής αντιπροσωπείας.
«Τα διμερή θέματα, ανάμεσά τους και οι οικονομικές σχέσεις, καθώς και οι συνομιλίες για τα περιφερειακά και διεθνή θέματα, κυρίως για την κατάσταση στην Γάζα, θα βρίσκονται στην κορυφής της ημερήσιας διάταξης αυτής της μονοήμερης επίσκεψης», σύμφωνα με το Irna.
Οι δυτικές χώρες κατηγορούν το Ιράν ότι συμμετέχει στην ρωσική πολεμική προσπάθεια παρέχοντας μεγάλες ποσότητες επιθετικών drone και άλλων όπλων, τα οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί στην εκστρατεία των μαζικών βομβαρδισμών των ουκρανικών πόλεων.
Προηγουμένως, ο Putin είχε επισκεφθεί τον Οκτώβριο την Κίνα για να συναντήσει τον καλό του σύμμαχο Xi Jinping στο περιθώριο του φόρουμ των Νέων Δρόμων του Μεταξιού.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε επισκεφθεί το Κιργιστάν, σύμμαχο της Μόσχας, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την έκδοση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης