Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ρωσική FSB για απόπειρα κυβερνοεμπλοκής σε πολιτική και ΜΜΕ

Βρετανία: Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ρωσική FSB για απόπειρα κυβερνοεμπλοκής σε πολιτική και ΜΜΕ
Έχουν στοχοποιήσει άτομα και οντότητες υψηλού προφίλ με σαφή πρόθεση να παρεμβαίνουν στη βρετανική πολιτική
Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί τη ρωσική FSB για "απόπειρα κυβερνοεμπλοκής" στη βρετανική πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης.
Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) έχει χρησιμοποιήσει "κυβερνοπαρεμβάσεις" για να στοχεύσει βουλευτές, δημοσιογράφους και άλλους στο πλαίσιο των προσπαθειών "ανάμειξης στη βρετανική πολιτική", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Leo Docherty, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η FSB έχει οργανώσει μια μακροχρόνια συντονισμένη εκστρατεία κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων με στόχο την "ανάμειξη στη βρετανική πολιτική".

Στο στόχαστρο βουλευτές

Μιλώντας για τη ρωσική "απόπειρα κυβερνοπαρεμβολής" και "κακόβουλη κυβερνοδραστηριότητα", η PA Media αναφέρει ότι ο Docherty δήλωσε: "Μπορώ να επιβεβαιώσω σήμερα ότι οι ρωσικές Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Ασφαλείας, η FSB, βρίσκεται πίσω από μια συνεχή προσπάθεια παρέμβασης στις δημοκρατικές μας διαδικασίες.
"Έχουν βάλει στο στόχαστρο μέλη αυτής της Βουλής και της Βουλής των Λόρδων.
Έχουν βάλει στο στόχαστρο δημόσιους υπαλλήλους, δημοσιογράφους και ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις).
"Έχουν στοχοποιήσει άτομα και οντότητες υψηλού προφίλ με σαφή πρόθεση - χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που αποκτούν για να παρεμβαίνουν στη βρετανική πολιτική", τόνισε.

Κυρώσεις από τη Βρετανία

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Oliver Dowden ισχυρίστηκε η Ρωσία "βρίσκεται πίσω από συνεχείς εχθρικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο με στόχο την παρέμβαση σε τμήματα των δημοκρατικών διαδικασιών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πρόκειται για μέλη του κοινοβουλίου, δημόσιους υπαλλήλους, δεξαμενές σκέψης, δημοσιογράφους και ΜΚΟ".
Αυτή η ομάδα που λειτουργεί από αξιωματικούς της FSB έχει επίσης επιλεκτικά διαρρεύσει και ενισχύσει πληροφορίες που έχουν σχεδιαστεί για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην πολιτική, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε ομοειδή κράτη.
Οι Ρώσοι εκπρόσωποι έχουν κληθεί σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχουν επιβληθεί οι κατάλληλες κυρώσεις.

Παρακολουθούσαν τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρώην επικεφαλής της MI6, Richard Dearlove, είναι ένας από εκείνους που βρέθηκαν στο στόχαστρο της φερόμενης ρωσικής πειρατείας.
Σε δήλωσή του, ο Dearlove αναφέρει:
Έχω περάσει πολλά πιο δραματικά και χειρότερα πράγματα από το να με χακάρουν. Δεν ανησυχούσα ιδιαίτερα γι' αυτό. Είναι σωστό εκ μέρους της κυβέρνησης να αντισταθεί σε αυτό.
Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση γκρίζου πολέμου με τους Ρώσους, χωρίς ανοιχτή επιθετικότητα και σύγκρουση. Θα κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν τις κρίσιμες υποδομές, την εθνική ασφάλεια και να επιτεθούν σε κάθε θεσμό μας που δεν είναι φιλορωσικός.
Έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση. Άλλαξα όλο το υλικό μου, άλλαξα τα email μου, ήταν αποδιοργανωτικό για ένα διάστημα.
Ο Dearlove ήταν επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών από το 1999 έως το 2004.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης