Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ οι τράπεζες που στηρίζουν τη Ρωσία - Κυρώσεις από Biden - H Μόσχα παρακάμπτει τα μέτρα

Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ οι τράπεζες που στηρίζουν τη Ρωσία - Κυρώσεις από Biden - H Μόσχα παρακάμπτει τα μέτρα
Διάταγμα Biden με το οποίο η Ουάσινγκτον θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στις τράπεζες που στηρίζουν τη Ρωσία

Διάταγμα με το οποίο η Ουάσινγκτον θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, θα υπογράψει η πρόεδρος Joe Biden, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen.
Το διάταγμα, το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων, δίνει επίσης στην Ουάσινγκτον τη δυνατότητα να απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων τα οποία παράγονται σε τρίτες χώρες αλλά παρασκευάζονται από ρωσικές πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα τα διαμάντια, εξήγησε η Yellen.
“Σήμερα λαμβάνουμε μέτρα για να χρησιμοποιήσουμε νέα και ισχυρά εργαλεία κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας”, σχολίασε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών.
“Και δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα νέα εργαλεία για να λάβουμε αποφασιστικά και χειρουργικά μέτρα εναντίον χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που διευκολύνουν τη χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής”, πρόσθεσε.

Παρακάμπτουν τις κυρώσεις

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, περιλαμβανομένης της ΕΕ και της Βρετανίας, έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε δεν έχουν σταματήσει να αυξάνουν την πίεση στη Μόσχα, στοχοθετώντας τον πρόεδρο Vladimir Putin, τον ρωσικό χρηματοοικονομικό τομέα και δεκάδες ολιγάρχες.
Το σημερινό διάταγμα εκδίδεται σε συνεννόηση με τους εταίρους των ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις εταιρείες να μην παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και έχει στοχοθετήσει εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και αλλού, τις οποίες κατηγόρησε ότι βοήθησαν τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις.
Το νέο διάταγμα, που τίθεται σε ισχύ αμέσως μετά την υπογραφή του από τον Biden, θα επιτρέψει στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να αποκτήσει τα εργαλεία για να στοχοθετήσει τα δίκτυα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Μόσχα προκειμένου να παρακάμψει τις κυρώσεις.

www.bankingnbews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης