Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δώρο 100 δισ. στις ευρωπαϊκές τράπεζες από ΕΚΤ - Τα έσοδα τόκων στην 4ετία 2021 με 2024 στις ελληνικές 30 δισ - Προς νέο κύμα NPEs

Δώρο 100 δισ. στις ευρωπαϊκές τράπεζες από ΕΚΤ - Τα έσοδα τόκων στην 4ετία 2021 με 2024 στις ελληνικές 30 δισ - Προς νέο κύμα NPEs
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τα στελέχη των τραπεζών είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί τώρα να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια μόλις τον Μάρτιο, επαναφέροντας την πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM)
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λάβει ένα απροσδόκητο "δώρο".
Περίπου 100 δισ. ευρώ από την αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια, αν και η πολυαναμενόμενη ώθηση δεν κατάφερε να κλείσει ένα επίμονο χάσμα αποτίμησης.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αυξήθηκαν από 270 δισ. ευρώ το 2021 σε περίπου 378 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της UBS, αφού οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια.

Στην Ελλάδα τα έσοδα εκ τόκων ανέρχονται σε 8,6 δισεκ. ευρώ και στο διάστημα 2021 με 2024 προβλέπεται ότι τα έσοδα εκ τόκων θα ανέλθουν σε 30 δισεκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των ομολόγων...
Οι ελληνικές τράπεζες μέσω της κερδοφορίας τους βελτίωσαν τα κεφάλαια τους, μείωσαν τα NPEs στο 4% και μειώνουν αισθητά και δύο ακόμη προβλήματα
1)Το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που ήταν 18,5 δισεκ. και έχει μειωθεί στα 13,7 δισεκ. και
2)Τις θεωρητικές ζημιές από τα ομόλογα των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή... που υπολογίζονταν σε 3 με 3,5 δισεκ.

Τα δάνεια αυξήθηκαν μόνο κατά 2% σε αυτό το διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα κέρδη προέρχονται από τα μεγαλύτερα περιθώρια μεταξύ του τι χρεώνουν οι τράπεζες για τα δάνεια και της πληρωμής των καταθέσεων.
Η κάλυψη κερδών επέτρεψε στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξήσουν τα μερίσματα και τις εξαγορές στα 121 δισ. ευρώ για το 2023 από 90 δισ. ευρώ το 2021.
Ωστόσο, ενώ οι καλύτερες αποδόσεις κεφαλαίου έχουν μεταφραστεί σε διψήφια κέρδη στις τιμές των μετοχών για πολλές τράπεζες, σχεδόν όλες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μεγάλα discount έναντι των ομοτίμων τους στις ΗΠΑ.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ξεπεράσει την αγορά κατά περισσότερο από 50% από το τέλος του 2020.
Ωστόσο εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε αποτιμήσεις που υποδηλώνουν ισχύ κερδών 30% κάτω από τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο Jason Napier, αναλυτής της UBS.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τα στελέχη που αγωνίζονται να προσελκύσουν νέα χρήματα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί τώρα να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια μόλις τον Μάρτιο, επαναφέροντας την πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM).
Τα NIM μόλις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν μετά από μια δεκαετία αρνητικών ή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Έρχεται νέο κύμα προβληματικών δανείων

Οι φόβοι ύφεσης, η ασθενής ζήτηση δανείων, η πιθανότητα πολύ υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων και οι αυξανόμενες χρεοκοπίες επιβαρύνουν επίσης τις μετοχές των τραπεζών.
Η UBS προβλέπει ότι οι προβλέψεις για ζημίες δανείων θα φτάσουν τα 63 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, από 31 δισ. ευρώ το 2021.
Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα διαχειρίσιμο επίπεδο δεδομένων των υγιών κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών, αλλά θα καταναλώσει μετρητά που διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξαγορές ή μερίσματα.
Ο Giles Edwards, αναλυτής της S&P Global, δήλωσε ότι «η αύξηση των κερδών σηματοδοτεί μια ευπρόσδεκτη ομαλοποίηση μετά από χρόνια συμπίεσης του περιθωρίου, αλλά δεν αμβλύνει όλες τις διαρθρωτικές προκλήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης