Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρουν οι ΗΠΑ: Πείραμα θανάτου η Ουκρανία, χωρίς plan B - Βρετανία: Επίθεση ΝΑΤΟ στους Ρώσους - Επιδρομή στο Belgorod

Σοκάρουν οι ΗΠΑ: Πείραμα θανάτου η Ουκρανία, χωρίς plan B - Βρετανία: Επίθεση ΝΑΤΟ στους Ρώσους - Επιδρομή στο Belgorod
Hamish de Bretton-Gordon (Βρετανός Συνταγματάρχης): Εάν ο Ουκρανικός στρατός καταρρεύσει, το ΝΑΤΟ να μπει στην Ουκρανία και να πολεμήσει την Ρωσία - Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία μια αδύνατη αποστολή και τώρα πεθαίνει
(upd 53) Όσο ο Ουκρανικός στρατός διαλύεται και ηττάται στο μέτωπο, όσο η Ρωσία και ο Putin κερδίζουν τόσο θα αποκαλύπτονται πολλές πτυχές του πως η Δύση χρησιμοποίησε την Ουκρανία ως τροφή για κανόνια, σε ένα πείραμα αποδυνάμωσης της Ρωσίας και απέτυχε…
Απέτυχε η Ουκρανία, απέτυχε το ΝΑΤΟ και απέτυχαν και οι αμερικανοί.
Οι ίδιοι οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν σχέδιο B εάν η Δύση διακόψει την στρατιωτική βοήθεια…
Εν τω μεταξύ βρετανοί στρατιωτικοί εισηγούνται να εμπλακεί ο στρατός του ΝΑΤΟ εάν ο Ουκρανικός στρατός καταρρεύσει…
Σε στρατιωτικό επίπεδο οι ρώσοι σε όλη την γραμμή επαφής προελαύνουν και σχεδόν έχουν ανακτήσει όλα τα εδάφη που κέρδισαν οι Ουκρανοί από την 5μηνη αντεπίθεση τους….
Την ίδια ώρα η ρωσική αεράμυνα ενεργοποιήθηκε και απέκρουσε ουκρανική επίθεση στην Κριμαία ενώ σήμανε συναγερμός για νέα επίθεση στο Belgorod.

Επίθεση  στο Belgorod

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 10 ουκρανικούς πυραύλους Olkha MLRS, που ερρίφθησαν από το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πάνω από την περιοχή του Belgorod ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 4 Ιανουαρίου 2024, περίπου στις 23.40 ώρα Μόσχας (22:40 ώρα Ελλάδας), μια προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποιώντας πυραύλους πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης Alder απέτυχε», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή και οι 10 πύραυλοι κατερρίφθησαν.
Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της περιοχής, Vyacheslav Gladkov, ως αποτέλεσμα της επίθεσης τραυματίστηκαν δύο άτομα.
Λόγω έκρηξης πυραύλου κοντά σε πολυώροφο κτίριο, έσπασαν τζάμια σε πολλά διαμερίσματα και περισσότερα από 30 αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2023, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, ενώ περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από ουκρανική επίθεση στο Belgorod.

Η ρωσική αεράμυνα απέκρουσε ουκρανική επίθεση και στην Κριμαία

Η ρωσική αεράμυνα στην περιοχή της Σεβαστούπολης ενεργοποιήθηκε για να αποκρούσει μια ουκρανική αεροπορική επίθεση εναντίον της πόλης στις 4 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σεβαστούπολης Mikhail Razvozhayev, αρκετοί ουκρανικοί στόχοι έχουν ήδη καταρριφθεί από ρωσικές μονάδες αεράμυνας και προέτρεψε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν να τραυματιστούν από συντρίμμια από πύραυλους και drones.
 Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης ότι ένα σπίτι στην οδό Glukhova υπέστη ζημιές από θραύσματα και τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε.

«Η Ουκρανία επιτέθηκε με 10 πυραύλους στην Κριμαία αλλά όλοι καταρρίφθηκαν»

Η Ουκρανία προσπάθησε να πλήξει στόχους στη Ρωσία χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους αεροσκαφών, αλλά η αεράμυνα κατέρριψε 10 πυραύλους πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 4 Ιανουαρίου περίπου στις 17:20 ώρα Μόσχας (16:20 ώρα Ελλάδας), η προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους αεροσκαφών για να χτυπήσει εγκαταστάσεις στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ματαιώθηκε.
Τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν 10 ουκρανικούς πυραύλους πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Ουκρανία: Χτυπήσαμε διοικητήριο του ρωσικού στρατού στη Σεβαστούπολη

Από την πλευρά της η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ισχυρίζεται πως οι δυνάμεις της έπληξαν το διοικητήριο των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στη Σεβαστούπολη.
«Ευχαριστώ τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας και όλους όσοι σχεδίασαν την επιχείρηση για μια εξαίσια πολεμική δουλειά», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Telegram, ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας, Mykola Oleschuk.

Dmitry Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Δεν έχουμε σχέδιο Β εάν η Δύση διακόψει την στρατιωτική βοήθεια

Η Ουκρανία δεν έχει «σχέδιο Β» σε περίπτωση μείωσης ή διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmitry Kuleba σε συνέντευξή του στο CNN.
Ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού καναλιού τον ρώτησε τι ετοιμάζει το Κίεβο σε περίπτωση που χρειαζόταν να αναπληρώσει την στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
«Δεν έχουμε σχέδιο Β.
Είμαστε σίγουροι για το σχέδιο Α», απάντησε ο Dmitry Kuleba.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση ως απάντηση στις πρόσφατες μαζικές αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ο Kuleba χαρακτήρισε την επερχόμενη συνάντηση «σημάδι ευρωατλαντικής ενότητας απέναντι στον ρωσικό τρόμο» και σημείωσε ότι η ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης.
Το NUC συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 29 Νοεμβρίου 2023, για να συζητήσει τον οδικό χάρτη για την πλήρη διαλειτουργικότητα της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και τα βήματα για την αύξηση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των ουκρανικών επιχειρήσεων στον εναέριο τομέα.
Ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Bjørn Arild Gram ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι η Νορβηγία παρέχει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 10 εκπαιδευτές για την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού στη Δανία.
Ο Gram δήλωσε ότι οι εταίροι της Ουκρανίας θα εργαστούν «μέρα και νύχτα» για να δημιουργήσουν μια διαρκή και σύγχρονη ουκρανική αεροπορία.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης σε δήλωση στις 3 Ιανουαρίου ότι η Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει έναν συνασπισμό κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας για την αγορά έως και 1.000 πυραύλων Patriot για την ενίσχυση της αεράμυνας των κρατών μελών σημειώνοντας ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ προμήθευσαν στο παρελθόν στην Ουκρανία συστήματα Patriot.
Δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία θα λάβει κάποιον από τους 1.000 πυραύλους Patriot ή σε ποιο χρονοδιάγραμμα.
Η σύμβαση των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα υποστηρίξει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής πυραύλων Patriot στη Γερμανία, αυξάνοντας τη διαθέσιμη προμήθεια πυραύλων Patriot και αναπληρώνοντας τα αποθέματα των κρατών μελών.
Ο Ουκρανός Ανώτατος Διοικητής Στρατηγός Valeri Zaluzhnyi δήλωσε στις 2 Ιανουαρίου ότι τα συστήματα Patriot που παρείχε η Δύση επέτρεψαν στις ουκρανικές δυνάμεις να καταρρίψουν έναν αριθμό ρεκόρ 10 υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιδρομών τη νύχτα της 1ης-2ας Ιανουαρίου και κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 2 Ιανουαρίου.
Ωστόσο οι ρώσοι αμφισβητούν τα στοιχεία του Valeri Zaluzhny.

Ρωσία: 54 χώρες της Δύσης έχουν δαπανήσει πάνω από 200 δισ. δολάρια για να ενισχύσουν την Ουκρανία


Οι 54 ξένες χώρες που παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία έχουν δαπανήσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ανακοίνωσε την Πέμπτη (4/1/2023) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, συνολικά 13.500 ξένοι μισθοφόροι -οι περισσότεροι από την Ευρώπη- έφτασαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν για το καθεστώς Zelensky.
Μετά την απομάκρυνση περίπου 6.000 μισθοφόρων και την φυγή περισσότερων από 5.500, μόνο 1.900 μισθοφόροι παραμένουν στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
Τα ξένα κράτη παρείχαν στους Ουκρανούς πάνω από 1.600 τεμάχια πυραύλων και όπλων πυροβολικού, περισσότερα από 200 αντιαεροπορικά συστήματα, περισσότερα από 5.220 τεθωρακισμένα οχήματα και τουλάχιστον 23.000 drones.

Hamish de Bretton-Gordon (Βρετανός Συνταγματάρχης): Εάν ο Ουκρανικός στρατός καταρρεύσει, το ΝΑΤΟ να μπει στην Ουκρανία και να πολεμήσει την Ρωσία

Το ΝΑΤΟ μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις καταρρεύσουν στο μέτωπο, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού Hamish de Bretton-Gordon.
Κατά τη γνώμη του Hamish de Bretton-Gordon,
εάν κάτι «στραβώσει» στην Ουκρανία, η Βορειοατλαντική Συμμαχία «θα μπορούσε να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια».
«Η Δύση έχει κάνει τα πάντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εκτός από την αποστολή των στρατευμάτων της.
Είναι πιθανό ότι εάν η Ρωσία αρχίσει να σημειώνει σοβαρή πρόοδο, το ΝΑΤΟ και οι δυτικοί σύμμαχοι, όπως η Αυστραλία , θα πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση τους».

Alastair Crook (MI6): Ο πόλεμος χάθηκε - Το Κίεβο καταρρέει

Ο πόλεμος με τη Ρωσία χάθηκε, το Κίεβο καταρρέει υποστηρίζει ο Alastair Crook, πρώην Βρετανός διπλωμάτης και πρώην πράκτορας της ΜΙ6, επισημαίνοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την πρόταση των ΗΠΑ για σταθερά σύνορα και «πάγωμα» της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Καταλαβαίνει πολύ καλά ότι στο διάστημα αυτό οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου θα επιχειρήσουν να εξοπλίσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» λέει στο κανάλι Judging Freedom στο Youtube o Crook, προσθέτοντας: «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Το ξεκαθάρισε άλλωστε ο Putin στην χριστουγεννιάτικη ομιλία του.
Το είπε με το δικό του χαμηλών τόνων τρόπο, ότι «όχι συγνώμη, ξέρουν ότι έχασαν τον πόλεμο και μπορούν είτε να συνθηκολογήσουν είτε να τους τελειώσουμε στρατιωτικά, έχουμε κάθε ευκαιρία για αυτό».
Σύμφωνα με τον Crook, είναι καιρός οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους να αναγνωρίσουν τη νίκη της Ρωσίας.
«Ο πόλεμος έχει χαθεί τελείως.
Και το Κίεβο καταρρέει.
Πολιτικές διαμάχες, ανταγωνισμός μεταξύ διαφορετικών φατριών.
Η οικονομία τελεί υπό καταστροφή.
Επί της ουσίας η ουκρανική οικονομία είναι χρεοκοπημένη.
Δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν ανθρώπους, δεν έχουν όπλα.
Πώς θα ανακάμψουν;
Έχει κάποια βάση λογικής να προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιο αφήγημα νίκης που να βασίζεται στο ότι ο Putin έχασε;» διερωτάται ο Βρετανός πρώην πράκτορας της ΜΙ6.

Kirby (Λευκός Οίκος):Τελείωσαν τα χρήματα της βοήθειας στην Ουκρανία

Σε σημερινές του δηλώσεις ο John Kirby, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον κεφάλαια για να υποστηρίξουν περαιτέρω την Ουκρανία.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος Biden έχει ήδη υπογράψει το τελευταίο πακέτο βοήθειας.
«Χρειαζόμαστε έγκριση για πρόσθετα κεφάλαια έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη στην Ουκρανία» είπε ο Kirby, αναφέροντας πως το τελευταίο πακέτο που υπεγράφη στις 27/12 από τον Biden, δεν έχει ακόμα παραδοθεί πλήρως στο Κίεβο, κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Business Insider: Το σχέδιο των Ρώσων με τους… Patriot

Στο σενάριο οι Ρώσοι να εξαπολύουν διαρκείς μαζικές αεροπορικές επιθέσεις στην Ουκρανία προκειμένου να εξαντλήσουν τα αποθέματα των πυραύλων αεράμυνας Patriot αναφέρεται δημοσίευμα του Business Insider.
«Ο ρωσικός στρατός μπορεί να έβαλε στόχο να αναγκάσει την Ουκρανία να σπαταλήσει πολύτιμα πυρομαχικά για τα συστήματα Patriot» υποστηρίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως χωρίς την προστασία του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, ο ρωσικός στρατός θα είναι σε θέση να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην Ουκρανία δεδομένου ότι μειώνεται η στήριξη των ΗΠΑ και κατά συνέπεια θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να μπορέσουν να αναπληρώσουν τις απώλειες τους σε πυραύλους και πυρομαχικά.

Washington Post: Σφαγή Ουκρανών στο Δνείπερο – Διαμαρτυρίες στρατιωτών για τις τεράστιες απώλειες

Για σφαγή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στον ποταμό Δνείπερο κάνει λόγο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, η οποία επικαλείται Ουκρανούς στρατιώτες και πολεμικούς ανταποκριτές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ουκρανοί στρατιώτες εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους για τις μεγάλες απώλειες που είχαν ύστερα από μια ανεπιτυχή προσπάθεια να διασχίσουν τον Δνείπερο στην περιοχή της Kherson.
«Έχουμε τεράστιες απώλειες.
Εμείς απλά χάνουμε ανθρώπους, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα» αναφέρουν Ουκρανοί δημοσιογράφοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο.
Σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάβασης του Δνείπερου, η αποστολή τους δεν στέφθηκε με επιτυχία: υπέστησαν απώλειες προσπαθώντας να διασχίσουν τον ποταμό, δεχόμενοι πυρά πυροβολικού.
Όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες, τέτοιου είδους επιχειρήσεις δεν αξίζουν τη ζωή τους.
Ωστόσο, δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η ουκρανική ηγεσία πρέπει να δείξει στους δυτικούς «χορηγούς» της κάποια επιτυχία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τους να περάσουν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, παρά το γεγονός ότι καταστρέφονται κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους.

Denys Shmyhal (Πρωθυπουργός Ουκρανίας): Θα εξαπλασιάσουμε την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal δήλωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εξαπλασιάσει την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανικής βάσης (DIB) το 2024 και τόνισε τη σημασία πρόσθετων drones, οβίδων, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο Shmyhal
δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 760 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια) για πληρωμές στο στρατιωτικό προσωπικό και περισσότερα από 265 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αγορά, την παραγωγή και την επισκευή όπλων το 2024.
Ο Shmyhal υποστήριξε επίσης το αναφερόμενο δυτικό σχέδιο για χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της μελλοντικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Τα σχόλια του Shmyhal έρχονται μετά από αρκετές ημέρες μεγάλης κλίμακας ρωσικών επιδρομών που σύμφωνα με πληροφορίες στόχευαν κυρίως εγκαταστάσεις και στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας.
Τα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων πιθανότατα στοχεύουν να εμποδίσουν την Ουκρανία να αναπτύξει βασικές ικανότητες για τη διατήρηση των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη πολεμική προσπάθεια.

The American Conservative: Οι ΗΠΑ χάνουν την πίστη τους … στη νίκη της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει την πίστη τους στο σενάριο νίκη της Ουκρανίας και πλέον πιέζουν την Ουκρανία να πάει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
αναφέρει ο Doug Bandow, Αμερικάνος πολιτικός αναλυτής και πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Ronald Reagan.
Σε άρθρο του στο περιοδικό The American Conservative, o Bandow κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αλλαγή στρατηγικής των Αμερικάνων.
«Ενώ οι Ουκρανοί διανύουν τον δεύτερο χειμώνα σε σύγκρουση, η κυβέρνηση Biden έχει προφανώς εγκαταλείψει τις σκέψεις για μια ουκρανική νίκη.
Αντίθετα, η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν» υπογραμμίζει ο Bandow, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία έχουν αλλάξει σημαντικά.
«Εάν στην αρχή των εχθροπραξιών ο Λευκός Οίκος μιλούσε για την κατάληψη της Κριμαίας και την ήττα της Ρωσίας, τώρα επιμένει σε διπλωματική λύση της σύγκρουσης και στη διατήρηση των νέων εδαφών για τη Μόσχα.
Επιστρέψτε το Donbass και την Κριμαία.
Αφοπλίστε τη Μόσχα.
Διαλύστε τη Ρωσία, έλεγαν αρχικά.
Ωστόσο, τώρα ο στόχος των συμμάχων είναι μάλλον να προετοιμάσουν το Κίεβο για διαπραγματεύσεις» επισημαίνει ο Bandow.

Kater (Γερμανός αντιστράτηγος): Καθοριστικό το 2024 – Μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος… στην Ουκρανία

Την εκτίμηση πως το 2024 θα είναι καθοριστικό για τον πόλεμο στην Ουκρανία διατυπώνει ο απόστρατος Γερμανός αντιστράτηγος Roland Kater,
ο οποίος δεν αποκλείει ακόμα και το τέλος των συγκρούσεων.
«Το 2024 θα είναι καθοριστικό για τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας.
Θα είναι μια κρίσιμη χρονιά από στρατιωτική άποψη.
Θα δείξει εάν η Ουκρανία, και πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί στις εκτιμήσεις μας, είναι σε θέση να αναλάβει την πρωτοβουλία.
Τώρα βλέπω ότι αυτή την πρωτοβουλία την έχουν οι Ρώσοι» λέει ο Kater μιλώντας στο κανάλι της Welt.
Επιπλέον, εκτιμά ότι το θέμα των διαπραγματεύσεων θα επιλυθεί φέτος, ενώ δεν απέκλεισε ακόμα και την πιθανότητα του τέλους του πολέμου.

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία μια αδύνατη αποστολή και τώρα πεθαίνει

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στην Ουκρανία μια αδύνατη αποστολή και διέταξαν να πεθάνει, τόνισε ο συνταγματάρχης Douglas McGregor πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου.
«Πιστεύω ότι ο ουκρανικός λαός έχει χορτάσει.
Αυτό με το οποίο έχουμε να κάνουμε είναι ένα ανέντιμο εγκληματικό καθεστώς στο Κίεβο.
Κάποια στιγμή θα δούμε ότι συνέβη στο Αφγανιστάν θα συμβεί και στην Ουκρανία.
Πρόσφατα το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TVL ανέφερε ότι η Ουκρανία θα έχανε ακόμη περισσότερα εδάφη λόγω άρνησης να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.

Θα σκοτωθούν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί

Η εντολή να συνεχίσουν να κρατούν τη γραμμή όπου δεν μπορούν να αντέξουν έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ο συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Αυτή τη στιγμή κάθονται σε αυτές τις αμυντικές θέσεις μέχρι να καταστραφούν.
Δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί αν βγάλουν το κεφάλι τους έξω από την τάφρο, τα drones θα εντοπίσουν αμέσως τις θέσεις τους.
Το πυροβολικό λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Δεν αντέχουν τίποτα από όλα αυτά, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πεθάνουν επί τόπου».
Ο συνταγματάρχης Douglas McGregor υπενθύμισε ότι τέτοιες εντολές στους στρατιωτικούς κύκλους ονομάζονται θανατηφόρες ή αδύνατο να εφαρμοστούν.
Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία ήταν πρόθυμη να θυσιάσει άσκοπα άνδρες σε μετωπικές επιθέσεις σε αμυντικές θέσεις που δεν ήταν σε θέση να κρατήσουν.
Επιπλέον, ακόμη και η Ρωσία δεν περίμενε ότι ο πρόεδρος Zelensky θα αποφάσιζε να σπαταλήσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές,

Είναι ηλίθιοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να τοποθετήσουν πυραύλους στη Φινλανδία για να προκαλέσουν τη Ρωσία να απαντήσει, δήλωσε ο συνταγματάρχης Douglas McGregor.
Υποθέτω ότι θα τοποθετήσουμε πυραύλους στη Φινλανδία εάν μας επιτραπεί.
Θα μετατρέψουμε τη Φινλανδία σε μαγνήτη για επίθεση από τους ρώσους.
Ο συνταγματάρχης Douglas McGregor σημείωσε ότι στη Φινλανδία και τη Σουηδία υπάρχει πλέον ένας εντελώς αβάσιμος φόβος για ρωσική επίθεση.
Ο ειδικός εξοργίστηκε με αυτή την προσέγγιση.
Σύμφωνα με τον Douglas McGregor, ούτε μία ρωσική μονάδα δεν πρόκειται να επιτεθεί σε γειτονική χώρα και η Ρωσία δεν υπαινίχθηκε ποτέ καν σχέδια κατά της Φινλανδίας.
Τι κάνουν;
Αυτό είναι ηλίθιο» τόνισε ο Douglas McGregor για την Φινλανδία.
Νωρίτερα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τσεχικής Δημοκρατίας, Karela Rzegki,
δήλωσε ότι για να αποφευχθεί μια πιθανή σύγκρουση θα πρέπει η Ρωσία να εκφοβιστεί.
Κατά τη γνώμη του, ένας «πόλεμος με τη Ρωσία» δεν είναι αδιανόητος, αν και μια τέτοια ιδέα είναι επί του παρόντος απίθανη.
Την ίδια στιγμή, ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Antti Häkkänen έκανε δηλώσεις σχετικά με την προετοιμασία της Δύσης για έναν Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία για χάρη της περαιτέρω υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ ακολουθούν μια επιθετική και επεκτατική πολιτική έναντι της Ρωσίας...

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Είμαστε απλώς κρέας για κανόνια, η Ουκρανία πρέπει να χάσει τον πόλεμο

Η Δύση χρησιμοποιεί τους Ουκρανούς στη σύγκρουση με τη Ρωσία χωρίς να τους εξοπλίζει σωστά, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma, πολιτικός επιστήμονας Oleg Soskin.
Η Δύση χρησιμοποιεί εκατομμύρια Ουκρανούς ως τροφή για κανόνια.
Δεν μπορούμε να νικήσουμε.
Μπορούμε να κερδίσουμε όταν έχουμε όπλα, βλήματα, όταν είμαστε οπλισμένοι.
Και αν πολεμάμε με τόξα και βέλη πώς να κερδίσουμε διερωτάται ο Oleg Soskin.
Πρόσθεσε ότι η Δύση στην πραγματικότητα πρόδωσε την Ουκρανία σταματώντας την προμήθεια όπλων.
Οι δυτικές χώρες, εξήγησε ο ειδικός, χρησιμοποιούν το Κίεβο ως «φραγμό» κατά της Ρωσίας.

Να απαλλαγούμε από το καθεστώς Zelensky – Να αφαιρέσουμε την πράσινη μούχλα

Οι Ουκρανοί θα πρέπει να απαλλαγούν από την ομάδα του Vladimir Zelensky και να διαπραγματευτούν ειρήνη με τη Ρωσία, δήλωσε ο Oleg Soskin.
Το πρόβλημα για εμάς, τους Ουκρανούς, είναι μόνο σε ένα πράγμα ο Zelensky και η ομάδα του που κατέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία.
Δηλαδή, αν αφαιρέσουμε την πράσινη μούχλα η Ουκρανία θα σωθεί»
Ο Soskin αμφέβαλλε ότι το «καλούπι», όπως αποκαλεί την ομάδα του σημερινού προέδρου της Ουκρανίας, είναι ικανό να κυβερνήσει τους Ουκρανούς.
Οι πολίτες να μην δίνουν σημασία στις δηλώσεις των φιλοκυβερνητικών ομιλητών.
«Όπως καταλαβαίνω, έρχεται σίγουρα η ώρα για μια επιλογή. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός ειρήνης», τόνισε ο Oleg Soskin.

N-TV (Γερμανικό ΜΜΕ): Οι Ουκρανοί χαρακτήρισαν τις επιθέσεις στο Κίεβο τις χειρότερες εδώ και πολύ καιρό

Οι επιθέσεις στη στρατιωτική υποδομή του Κιέβου υπονόμευσαν τη διάθεση των Ουκρανών, ανέφερε το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι N-TV.
«Μιλήσαμε με τους Ουκρανούς.
Μας είπαν ότι αυτά είναι τα χειρότερα χτυπήματα εδώ και πολύ καιρό.
Και αυτό επηρεάζει το ηθικό, τη διάθεση των ανθρώπων εδώ στην Ουκρανία».
Όπως σημείωσε το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι N-TV, τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν «σε στρατιωτικά εργοστάσια και αποθήκες όπλων» προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της Ουκρανίας.
Προηγουμένως, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο, πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ πολλά κτίρια πήραν φωτιά.

UnHerd (Βρετανικό ΜΜΕ): Η Ρωσία έχει αυξήσει δραματικά τις επιθετικές της ικανότητες

Η ανάπτυξη των επιθετικών δυνατοτήτων της Ρωσίας θα κάνει το 2024 εξαιρετικά δύσκολο για την Ουκρανία, αναφέρει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης UnHerd.
«Η Ρωσία έχει ενισχύσει το επιθετικό της δυναμικό και βιώνει οικονομική άνθηση».
Σύμφωνα με το UnHerd, η Δύση δεν κάλυψε τις προσδοκίες του Κιέβου αποτυγχάνοντας να αυξήσει απότομα την παραγωγή πυρομαχικών, αντίθετα με όλες τις υποσχέσεις.
Οι γενναιόδωρες προμήθειες όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα επαναληφθούν, προειδοποίησε το UnHerd.
Η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση: αναγκάζεται να κινητοποιήσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους μόνο και μόνο για να διατηρήσει την άμυνά της. Επιπλέον, οι «νέοι στρατεύσιμοι» θα έχουν πολύ χειρότερες επιδόσεις στο πεδίο της μάχης από τους εθελοντές με κίνητρα, τονίζει το UnHerd.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έναν σκοτεινό και βαρύ χειμώνα.
Το 2024 απειλεί να είναι ακόμη χειρότερο.
Πρόσφατα το βρετανικό περιοδικό Economist δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky, o οποίος τόνισε ότι η απομόνωση της Κριμαίας θα γίνει το κύριο καθήκον των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2024 και η άμυνα στα ανατολικά.
Ο Zelensky δεν διευκρίνισε πώς σκοπεύει να επιτύχει τέτοια αποτελέσματα.
Στα ανατολικά, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα περάσουν σε άμυνα για να προστατεύσουν τις μεγάλες πόλεις, προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Νωρίτερα, ο Zelensky ε
ίπε ότι τον προσέγγισε το Γενικό Επιτελείο με αίτημα να κινητοποιήσει επιπλέον 450-500 χιλιάδες άτομα.
Ωστόσο, ο στρατηγός Valery Zaluzhny διευκρίνισε ότι η στρατιωτική διοίκηση δεν υπέβαλε αίτημα για κινητοποίηση 500 χιλιάδων ανθρώπων, κατηγορώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο για παραπλάνηση.

Military Watch Magazine (Αμερικανικό ΜΜΕ): Οι απώλειες των Ουκρανών κατέστρεψαν την φήμη των δυτικών όπλων

Οι απώλειες εξοπλισμού στην Ουκρανία επέφεραν βαρύ πλήγμα στη φήμη του δυτικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Military Watch Magazine.
Το Military Watch Magazine συμπεριέλαβε τις υψηλές απώλειες των δυτικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία στα «10 κορυφαία στρατιωτικά γεγονότα του 2023».
«Δεδομένου ότι τα δυτικά τεθωρακισμένα οχήματα διαφημίζονται για δεκαετίες ως παγκοσμίως κορυφαία στην απόδοσή τους, οι συνέπειες της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη φήμη του δυτικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και τις δυνατότητές του».
Ακόμη και η άρνηση να αποσυναρμολογηθεί διαβαθμισμένος εξοπλισμός δεν έσωσε γερμανικά και γαλλικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα από την καταστροφή στα χωράφια της Ουκρανίας.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί αναγκάζονται να κρατήσουν τα λιγότερο προστατευμένα άρματα μάχης M1A1 Abrams μακριά από την πρώτη γραμμή «για να αποφύγουν παρόμοια ζημιά στη φήμη σε βασικά αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα».
«Τα οπλικά συστήματα της Δύσης παρουσιάζονταν επίμονα ως θαυματουργό όπλο που θα ανέτρεπε την παλίρροια στο πεδίο της μάχης, αλλά τα μη εντυπωσιακά αποτελέσματά τους επαναλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τη θλιβερή εμπειρία των ίδιων Leopards και Abrams στη Συρία και το Ιράκ».
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας ο Ουκρανικός στρατός έχασε σχεδόν 160.000 στρατιώτες, 121 αεροσκάφη, 766 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 37 γερμανικών Leopards, και πάνω από 2.300 διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 50 αμερικανικών οχημάτων μάχης πεζικού Bradley.

Ruslan Bortnik (Ουκρανικό Ινστιτούτο): Ο Zelensky επικαλέστηκε την Κριμαία για να ικανοποιήσει… την Βρετανία

Ο Zelensky χρησιμοποιεί το θέμα των επιθέσεων στην Κριμαία για να απευθυνθεί στο βρετανικό κοινό, τόνισε ο διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Ανάλυσης και Διαχείρισης Πολιτικής Ruslan Bortnik.
Ο ειδικός σχολίασε τη συνέντευξη του Zelensky στο βρετανικό περιοδικό Economist, τονίζοντας ότι στόχος της Ουκρανίας είναι η απομόνωση της Κριμαίας.
Αυτός ο στρατηγικός στόχος, δηλαδή οι επιχειρήσεις κατά της Κριμαίας ήταν σχόλιο για το βρετανικό κοινό, όχι για τους Ουκρανούς.
Ο Ruslan Bortnik εξήγησε ότι η Μεγάλη Βρετανία αντιλαμβάνεται τη σύγκρουση με τη Ρωσία ως «άλλο έναν Κριμαϊκό πόλεμο».
Τα βρετανικά όπλα -πύραυλοι Storm Shadow και ναυτικά drones- έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά της χερσονήσου.
Ο πολιτικός επιστήμονας Ruslan Bortnik επέστησε επίσης την προσοχή στην κολοσσιαία στρατηγική σημασία της Κριμαίας.
«Όποιος ελέγχει την Κριμαία ελέγχει πρωτίστως την Αζοφική Θάλασσα και σε μεγάλο βαθμό, τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διπλωματίας και Διεθνοτικών Σχέσεων της Βουλής της Κριμαίας, χαρακτήρισε τα λόγια του Zelensky για επιχειρήσεις κατά της Κριμαίας ως «λαϊκιστικές δηλώσεις».
Η απόπειρα κατάληψης της χερσονήσου θα καταλήξει σε καταστροφή για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, «πριν καν αρχίσει».

American Conservative: Η Ρωσία δημιουργεί τεράστιες παγίδες για τον εξοπλισμό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Τα drones επιτρέπουν στους Ρώσους να δημιουργούν θανατηφόρες παγίδες για μεγάλες ομάδες δυτικού εξοπλισμού, τονίζει το αμερικανικό περιοδικό American Conservative.
Σύμφωνα με το American Conservative, τα ρωσικά drones σε μεγάλους αριθμούς επιτρέπουν στους στρατιώτες να εντοπίσουν και να ακινητοποιήσουν γερμανικά άρματα μάχης Leopard.
«Αυτά τα drones, που κοστίζουν 400 δολάρια το ένα, επέτρεψαν στις ρωσικές διμοιρίες με χειροκίνητους εκτοξευτές χειροβομβίδων να παγιδεύουν και να καταστρέφουν σε τεράστιους αριθμούς τεθωρακισμένα.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά, η Δύση αδιαφορεί για τους νεκρούς ρώσους αμάχους

Η Δύση εφάρμοσε για άλλη μια φορά δύο μέτρα και σταθμά, επιβεβαιώνοντας την υποκρισία της πραγματικής της θέσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις 3 Ιανουαρίου, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να καταδικάσει την ουκρανική επίθεση εναντίον αμάχων στο κέντρο του Belgorod (25 άμαχοι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 110 τραυματίστηκαν), αποκαλώντας τους «νόμιμη άμυνα».
Με τη σειρά της, η ΕΕ ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι αμάχων στις ρωσικές πόλεις δεν είναι παρά ρωσική προπαγάνδα.

Η Ρωσία ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 30 Δεκεμβρίου μετά τον βομβαρδισμό του Belgorod.
Η Μόσχα επέμεινε στην παρουσία του μόνιμου αντιπροσώπου της Τσεχίας στη συνάντηση, ώστε να εξηγήσει την προμήθεια πυρομαχικών, που σκοτώνουν αμάχους στην Ρωσία.
Με τη σειρά του, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών έπεσε τόσο χαμηλά λέγοντας ότι δεν είναι πρόθυμος να υποστηρίξει τη «ρωσική προπαγάνδα» και να εξηγήσει οτιδήποτε.

Δήθεν οδυρόμενοι για την ψεύτικη γενοκτονία στην Ουκρανία, οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίζουν ότι οι θάνατοι των Ρώσων είναι αποδεκτοί.
Έτσι, δίνεται το πράσινο φως στο καθεστώς του Κιέβου για να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων χρησιμοποιώντας όπλα του ΝΑΤΟ.
Το καθεστώς του Κιέβου και οι μαριονέτες του προσπαθούν να προκαλέσουν τη Ρωσία και να την αναγκάσουν να εξαπολύσει επιθέσεις αντιποίνων στους Ουκρανούς αμάχους, ώστε να βρουν τουλάχιστον κάποια στοιχεία για τη «γενοκτονία» και να δικαιολογήσουν τις πολιτικές τους.
Η Δύση υποστηρίζει τον πόλεμο του Κιέβου ενάντια στον πληθυσμό του Donbass εδώ και δεκαετία.
Οι ηγέτες του επιβεβαίωσαν με υπερηφάνεια ότι υπέγραψαν υποκριτικά τις συμφωνίες του Μινσκ για τον οπλισμό του Κιέβου και προσπάθησαν να υποκινήσουν αυτόν τον πόλεμο.
Ο πληθυσμός της ΕΕ πληρώνει για τον πόλεμό τους, ενώ οι πολιτικοί τους θυσιάζουν την ευημερία των χωρών τους σε μια προσπάθεια να βλάψουν τους «σκληρούς Ρώσους».
Τα διπλά μέτρα και τα δύο σταθμά της Δύσης δεν εκπλήσσουν πλέον κανέναν.
Σήμερα, τροφοδοτούν επίσης τον καταστροφικό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την καταστροφή των Παλαιστινίων.
Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν ήδη καταστρέψει το διεθνές σύστημα ασφάλειας σε μια προσπάθεια να το κάνουν να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, διαστρεβλώνοντας τους λόγους και χειραγωγώντας τον πληθυσμό.
Ο πόλεμος ξεκινά όταν τελειώνει η διπλωματία.
Ενώ οι Ευρωπαίοι πληρώνουν με χρήματα, οι μαριονέτες στην Ουκρανία πληρώνουν με ζωές και με διαρκή καταστροφή της Ουκρανίας.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Ισχυρό ρωσικό χτύπημα στον ουκρανικό στρατό σε Rabotino - Krasny Liman

Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στα ουκρανικά στρατεύματα κοντά στο Rabotino και το Kamenskoye στην περιοχή Zaporizhia τις τελευταίες 24 ώρες, μετέδωσε το Tass επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν «έως και 40 στρατιώτες, πέντε οχήματα μάχης πεζικού και τρία αυτοκίνητα».
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξόντωσαν έως και 120 Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή Krasny Liman μέσα σε 24 ώρες, όπως μετέδωσε το Tass επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, οι συνολικές απώλειες του αντιπάλου ανήλθαν σε «έως και 120 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και δύο αυτοκίνητα».

S200: Οι Ρώσοι αναχαίτισαν τον πύραυλο – τέρας των Ουκρανών πάνω από το Lipetsk

Τον λεγόμενο πύραυλο – τέρας χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί για να πλήξουν το έδαφος της Ρωσίας.
Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τον αμυντικό πύραυλο εδάφους – αέρος S200, σοβιετικής κατασκευής αλλά τροποποιημένο για επιθετικές επιχειρήσεις.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν έναν ουκρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος S200 πάνω από την περιοχή του Lipetsk ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Πέμπτη (4/1/2024).
«Απόψε, μια απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης με πύραυλο εδάφους-αέρος S-200 τροποποιημένο για να πλήξει στόχους στη Ρωσική Ομοσπονδία, αποτράπηκε.
Μονάδες αεράμυνας αναχαιτίσαν τον ουκρανικό πύραυλο πάνω από την περιοχή Lipetsk», ανέφερε το υπουργείο .



Video από την επίθεση στο Belgorod

Luhansk_Battle_Map_Draft_January_32024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_32024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_32024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_32024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης