Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός για επέκταση του πολέμου της Γάζας: Το Ιράν εξοπλίζει με πυραύλους cruise τη Hamas και απειλεί με εφιάλτη το Ισραήλ

Συναγερμός για επέκταση του πολέμου της Γάζας: Το Ιράν εξοπλίζει με πυραύλους cruise τη Hamas και απειλεί με εφιάλτη το Ισραήλ
Διπλωματικός αγώνας δρόμου από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την αποτροπή της εξάπλωσης του πολέμου και της μετατροπής του σε περιφερειακή σύρραξη
Τρόμο στη Δύση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (EDF) την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2023 της δυνατότητας κατασκευής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικής ακρίβειας από τη Hamas με τεχνογνωσία από το Ιράν ενώ ταυτόχρονα  το τελευταίο διαμηνυει ότι περιμένει εφιάλτης το Ισραήλ μετά τη δολοφονία του κορυφαίου στελέχους της Hamas Al-Arouri.
Την ίδια ώρα, κορυφαίοι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης πραγματοποίησαν περιοδεία στη Μέση Ανατολή την Κυριακή  (7/1)  για να αποτρέψουν την εξάπλωση του πολέμου στη Γάζα σε όλη την περιοχή, αλλά τρεις μήνες μετά τη σύγκρουση, η ολοένα και μεγαλύτερη αιματοχυσία υπογραμμίζει την πρόκληση καθώς το Ισραήλ προχωρά τις χερσαίες επιχειρήσεις.
Jordan's King Abdullah II presses Blinken to push for a ceasefire in Gaza |  Israel War on Gaza News | Al Jazeera

Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2023 την ανακάλυψη υποτιθέμενων αποδεικτικών στοιχείων ότι το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas, με την υποστήριξη του Ιράν έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να αναπτύσσει εξαρτήματα για πυραύλους cruise που μπορούν να πραγματοποιήσουν πλήγματα ακριβείας.
Σύμφωνα με το IDF, έχουν διεξαχθεί επιδρομές σε περιοχές της πόλης της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες.
«Σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών και τις ειδικές δυνάμεις, τα στρατεύματα ανακάλυψαν (...) ένα τούνελ που περιείχε μια εγκατάσταση παραγωγής όπλων...
Τα στρατεύματα ανακάλυψαν στοιχεία ότι οι τρομοκράτες της Hamas, με τη συνδρομή του Ιράν, έχουν μάθει να παράγουν εξαρτήματα όπλων. ακριβείας, καθώς και στρατηγικού χαρακτήρα όπλα», αναφέρει το μήνυμα του στρατού στο κανάλι Telegram.
Liveblog: ++ Borrell mahnt zur Deeskalation ++ | tagesschau.de
Gallant (Υπουργείο Άμυνας): Αυτό είναι το σχέδιο του Ισραήλ για την Γάζα μεταπολεμικά

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant δημοσιοποίησε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 ένα προκαταρκτικό πλαίσιο για πρώτη φορά με μερικές ιδέες για το τι ελπίζουν να κάνουν οι Ισραηλινοί όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα με τη Hamas.
Το πρώτο μέρος αυτών των σημείων ήταν ότι η Hamas δεν θα ασκεί κανένα έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας και ότι οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να έχουν κανένα είδος εξουσίας στη ζωή των πολιτών στη Γάζα.
Στην πραγματικότητα, θα είναι ένα είδος παλαιστινιακής οντότητας όπου θα ασκεί κυριαρχία αφού οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι.
Ωστόσο, είπε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό: Ότι οποιαδήποτε ομάδα παλαιστινιακή σκοπεύει να αναλάβει την εξουσία δεν μπορεί να είναι εχθρική προς το Ισραήλ.
Κάτι άλλο που ανέφερε ήταν ότι δεν θα υπάρχει μεταφορά Ισραηλινών πολιτών [στη Γάζα], αναφερόμενος στους παράνομους εποικισμούς.
Ωστόσο, επισήμανε ότι οι Ισραηλινοί διατηρούν το δικαίωμα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, που σημαίνει ότι θα μπορούν να εισέρχονται στη Γάζα όποτε θέλουν, παρόμοια με αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε καθημερινή βάση.
Για το θέμα της ανοικοδόμησης και της αποκατάστασης της Γάζας μεταπολεμικά, επισήμανε ότι θα είναι υπεύθυνος ένας συνασπισμός διεθνών παραγόντων, όπως αραβικά κράτη, ευρωπαϊκά κράτη και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι.
Για το θέμα των συνόρων είπε ότι το Ισραήλ θα ασκεί ισχυρή εποπτεία.
Η Γάζα βρίσκεται υπό έντονο ισραηλινό αποκλεισμό, όχι μόνο από τα χερσαία σύνορα αλλά και από τον αέρα και τη θάλασσα.
Έτσι, οι Ισραηλινοί επιθυμούν να διατηρήσουν αυτό το καθεστώς μεταπολεμικά.
Gallant (Υπουργείο Άμυνας): Αυτό είναι το σχέδιο του Ισραήλ για την Γάζα μεταπολεμικά
Oι αποκαλύψεις για το «ιρανικό» οπλοστάσιο της Hamas


Το IDF έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες με αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν εξαρτήματα πυραύλων και η κεφαλή ενός «βλήματος cruise» που κατασκευάστηκε από τη Hamas.
Η στρατιωτική πτέρυγα της Hamas - οι Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam - είναι γνωστό ότι διαθέτει αντιαρματικά κατευθυνόμενα συστήματα αεράμυνας, φορητά συστήματα αεράμυνας, εναέρια drones αυτοκτονίας και υποβρύχια drones- καμικάζι, αλλά όχι βαλλιστικά συστήματα  καθοδηγούμενης ακρίβειας εδάφους - εδάφους ή πυραύλους.
Ο Ισραηλινός Στρατός δεν αν΄φετε  εάν η Hamaz ανέπτυξε ποτέ τους κατευθυνόμενους πυραύλους της ή το έργο βρισκόταν μόνο στο στάδιο ανάπτυξης.
Το Ιράν ανέπτυξε τις πυραυλικές του ικανότητες τις τελευταίες δεκαετίες και πιστεύεται ότι προμήθευσε τους συμμάχους του στη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη με πυραύλους ακριβείας καθοδήγησης και άλλα προηγμένα επιθετικά μέσα.
Είναι πιθανό ότι η Hamas έβαλε τη βοήθεια του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης για την ανάπτυξη τέτοιων δυνατοτήτων χτυπήματος ακριβείας.


Ιράν: Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει έναν εφιάλτη


Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει έναν «εφιάλτη» για την απόφασή του να δολοφονήσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας της Hamas, προειδοποίησε ο αρχηγός της δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Esmail Qaani.
«Ο εχθρός και οι Σιωνιστές επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τη βαριά ήττα τους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη δολοφονώντας ηγέτες της αντίστασης», έγραψε ο Qaani σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Ismail Haniye, την Κυριακή 7/1.
«Ο κόσμος θα δει πώς οι σύντροφοι του Μάρτυρα [al-]Aruri μετατρέπονται σε εφιάλτη για το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Ιρανός διοικητής.
«Ο Al-Aruri μαρτύρησε έχοντας ένα λαμπρό ιστορικό πίσω του στην πρώτη ιντιφάντα, το al-Aqsa και το al-Quds», πρόσθεσε ο Qaani, αναφερόμενος σε τρεις παλαιστινιακές εκστρατείες αντίστασης κατά του Ισραήλ μεταξύ 1987-1993, 2000-2005 και τη σύγκρουση που ξεκίνησε το Οκτώβριος 2023 με την επίθεση της Hamas κατά του Ισραήλ, αλλά γρήγορα μετακόμισε στη Γάζα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ισχυρού πολιτικού και στρατιωτικού κινήματος της Hezbollah του Λιβάνου Hasan Nasrala προειδοποίησε την Παρασκευή (5/1) ότι ο θάνατος του Al-Arouri δεν θα μείνει χωρίς απάντηση.
«Η απάντηση έρχεται αναπόφευκτα.
Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί για παραβίαση αυτού του μεγέθους, γιατί σημαίνει ότι ολόκληρος ο Λίβανος θα εκτεθεί», είπε ο Nasrala την Παρασκευή 5/1 σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Προειδοποιώντας μια αναπόφευκτη «απάντηση και τιμωρία», ο αρχηγός της Hezbollah είπε ότι «η απόφαση βρίσκεται τώρα στα χέρια του πεδίου της μάχης» και ότι «οι μαχητές από όλες τις περιοχές των συνόρων…θα είναι αυτοί που θα απαντήσουν στην επικίνδυνη παραβίαση [στη Βηρυτό]».
Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε το πλήγμα σε αεροπορική βάση  από τη  Hezbollah
Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε το πλήγμα σε αεροπορική βάση από τη Hezbollah - Ρουκέτες στα Βόρεια Σύνορα του Ισραήλ=


Η Hezbollaz επιτέθηκε το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 στην αεροπορική βάση Mount Meron, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, με ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους.
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από την ομάδα του Λιβάνου δείχνει ζημιές στους θόλους των ραντάρ της βάσης, αν και ο ισραηλινός στρατός επισήμανε ότι η αεράμυνα του εξακολουθεί να λειτουργεί με τα εφεδρικά συστήματα.
Τη ίδια ώρα οι Ταξιαρχίες Al-Quds ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν ρουκέτες σε ισραηλινές πόλεις
Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Jihad ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες στις ισραηλινές πόλεις Sderot και Nirim έξω από τη Γάζα.
H ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ήχους σειρήνων στο Sderot και σε άλλες παραμεθόριες πόλεις.

Διπλωματικός πυρετός από τη Δύση από το φόβο επέκτασης της σύγκρουσης

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, έκαναν ξεχωριστά ταξίδια στην περιοχή για να προσπαθήσουν να καταπνίξουν τη μετάδοση από τον πόλεμο στον Λίβανο, τη Δυτική Όχθη και τις ναυτιλιακές διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας, όπου οι Houthi της Υεμένης που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν.
Ορκίστηκε να συνεχίσει τις επιθέσεις μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την εκστρατεία του στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Έχουμε μια έντονη εστίαση στο να αποτρέψουμε την εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης», είπε ο Blinken κατά την έναρξη του ταξιδιού του.
Ήταν στην Ιορδανία την Κυριακή (7/1) και αργότερα θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του τέταρτου ταξιδιού του στην περιοχή.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah προέτρεψε τον Blinken να χρησιμοποιήσει την επιρροή της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ για να το πιέσει για άμεση κατάπαυση του πυρός, ανέφερε ανακοίνωση του παλατιού, προειδοποιώντας τον για τις «καταστροφικές συνέπειες» της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ.
Σναντώντας τον Βασιλιά Abdullah στο Αμμάν, ο Blinken «τόνισε την αντίθεση των ΗΠΑ στον βίαιο εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και την κρίσιμη ανάγκη προστασίας των Παλαιστινίων αμάχων στη Δυτική Όχθη από τη βία εξτρεμιστών εποίκων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department.
Οι μάχες έχουν εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας, με πολλά σπίτια και αστική υποδομή να έχουν μείνει ερειπωμένα εν μέσω έντονων ελλείψεων σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
Ο Blinken πρόκειται να επισκεφτεί την Ντόχα στη συνέχεια, όπου θα συζητήσει με τους ηγέτες του Κατάρ τις προσπάθειες απελευθέρωσης ομήρων που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Hamas μετά την κατάρρευση προηγούμενης συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Κατάρ. είπε αξιωματούχος του State Department.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουάσιγκτον θα επιδιώξει επίσης να πιέσει τα διστακτικά μουσουλμανικά έθνη στη Μέση Ανατολή να προετοιμαστούν να παίξουν ρόλο στην ανοικοδόμηση, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια της Γάζας εάν και όταν το Ισραήλ καταφέρει να εξοντώσει τη Hamas, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του State Department.

Επιχειρήσεις του Ισραήλ στην κεντρική και νότια Γάζα

Tο Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Daniel Hagari δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξάρθρωσαν το «στρατιωτικό δίκτυο» της Χαμάς στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας περίπου 8.000 μαχητές εκεί.
«Είμαστε πλέον επικεντρωμένοι στην εξάρθρωση της Hamas στο κέντρο και νότια της λωρίδας (Γάζα)», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση.
Τα στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας δεν κάνουν διάκριση μεταξύ απωλειών μαχητών και αμάχων, αλλά ανέφερε ότι το 70% των νεκρών στη Γάζα είναι γυναίκες και άτομα κάτω των 18
Έξω από τη Γάζα, σημειώθηκε περισσότερη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ισραηλινά αεροσκάφη πυροβόλησαν εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών που είχαν επιτεθεί σε στρατεύματα στην περιοχή, δήλωσε ο στρατός, και Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην επίθεση.
Ένας Ισραηλινός αξιωματικός της συνοριακής αστυνομίας σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους χτυπήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, δήλωσαν ο στρατός και η αστυνομία.
Η Δυτική Όχθη είχε ήδη δει τα υψηλότερα επίπεδα αναταραχής των τελευταίων δεκαετιών κατά τη διάρκεια των 18 μηνών πριν από τον πόλεμο της Γάζας, και οι αντιπαραθέσεις έκτοτε έχουν κλιμακωθεί.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους τις τελευταίες εβδομάδες και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις.
gazakatastrofi.JPG
Gaza war rages into fourth month as Blinken tours Middle East
Το μέτωπο στα βόρεια προβληματίζει το Ισραήλ


Προβληματίζει την ηγεσία του Ισραήλ το μέτωπο στα βόρεια σύνορα καθώς η παλαιστινιακή ομάδα Hezbollah που εδρεύει στο Λίβανο κατορθώνει να αποσπά μεγάλο μέρος των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέπει στη Hamas να διεξάγει πόλεμο φθοράς απέναντι στις ισραηλινές δυνάμεις.
H οργάνωση ανακοίνωσε το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2023 ότι έπληξε με πάνω από 60 πυραύλους ισραηλινή στρατιωτική βάση ως αντίποινα για τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas στη Βηρυτό, Saleh al-Arouri.
Το Ισραήλ είναι έτοιμο να διευθετήσει τη σύγκρουση με τη Hezbollah του Λιβάνου με πολιτικά μέσα, δήλωσε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
Συνέχισε διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν τέτοιου είδους μέσα αποτύχουν, θα επιδιωχθούν μη καθορισμένες «άλλες» επιλογές.
«Προτείνω στη Hezbollah να διδαχθεί το μάθημα που έχει ήδη μάθει η Hamas τους τελευταίους μήνες — κανένας τρομοκράτης δεν έχει ασυλία.
Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», επισήμανε ο Netanyahu κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης