Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα - Φωτιά στα μέτωπα του Λιβάνου και της Υεμένης – Εμπλοκή CIA στις δολοφονίες Παλαιστινίων

Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα - Φωτιά στα μέτωπα του Λιβάνου και της Υεμένης – Εμπλοκή CIA στις δολοφονίες Παλαιστινίων
Ο απολογισμός 100 ημερών βομβαρδισμών: 24.000 νεκροί, 60.000 τραυματίες, ερείπια μεγάλο μέρος της Γάζας - Μαίνονται τα μέτωπα σε Υεμένη και Λιβανο
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd). Εκατό ημέρες συμπληρώνονται από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Hamas στη Γάζα, που μέχρι στιγμής έχει πάντως ως θύμα του κυρίως τον άμαχο πληθυσμό και τις αστικές υποδομές και έχει οδηγήσει σε θάνατο 24.000 Παλαιστίνιους και τον τραυματισμό περισσότερων από 60.000.
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν σε όλον τον κόσμο με αίτημα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενώ μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ, με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων και την παραίτηση της κυβέρνησης Netanyahu.
Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ωστόσο με ένα πολεμικό του μήνυμα υποστήριξε ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το Ισραήλ, ενώ ισχυρίστηκε με το τέλος του πολέμου κατά της Hamas ο ισραηλινός στρατός θα θέσει υπό τον έλεγχό του τα σύνορα με την Αίγυπτο στη Γάζα, τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση της αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Τεταμένη παραμένει συν τοις άλλοις η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των ανταρτών Houthi, στo Λίβανο όπου οι εχθροπραξίες Hezbollah Ισραήλ αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, στη Συρία και το Ιράκ όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις διαφόρων οργανώσεων της ιρακινής αντίστασης κατά αμερικανικών στρατωτικών βάσεων  - εξελίξεις που δείχνουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα τείνει να πάρει διαστάσεις περιφερειακής σύγκρουσης.
Νέα επίθεση εκδηλώθηκε την ίδια ώρα στην δυτική Υεμένη από τις δυνάμεις ΗΠΑ και Βρετανίας με drones - καθώς φαίνεται η απειλή των Houthi στην Ερυθρά θάλασσα από το στενό του Anten αποκτά στρατηγική σημασία, όχι μόνο για το Ισραήλ.
Την ίδια ώρα δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για εμπλοκή της CIA στον εντοπισμό και της δολοφονία αξιωμάτουχων της Hamas και άλλων παλιστινιακών οργανώσεων.

Νέα επίθεση με drones στην επαρχία al-Hudaydah της δυτικής Υεμένης κατά θέσεων των Houthi

Έ
να άλλο αμερικανικό πλήγμα στην επαρχία al-Hudaydah της δυτικής Υεμένης την Κυριακή 14 Ιανουαρίυο 2024 η οποία ελέγχεται από τους Houthis (Ansar Allah), αργά στις 14 Ιανουαρίου, λιγότερο από 24 ώρες μετά την επίθεση που κατηγορήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το πρακτορείο ειδήσεων Saba που εδρεύει στη Sanaa, το οποίο διευθύνεται από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Houthi, ανακοίνωσε ότι η επίθεση είχε στόχο το βουνό Τζίντα στην περιοχή Αλουχάγια, στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας
Δεν αναφέρθηκαν θύματα
Αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού φέρεται να εντοπίστηκαν πάνω από διάφορα σημεία της al-Hudaydah την ώρα της επίθεσης.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, πραγματοποίησαν μια σειρά επιδρομών εναντίον δεκάδων θέσεων των Houthi στην al-Hudaydah και σε πολλά άλλα μέρη της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, νωρίς στις 12 Ιανουαρίου.
Επτά μαχητές των Houthi σκοτώθηκαν στα χτυπήματα, τα οποία η Ουάσιγκτον είπε ότι έγιναν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Houthi, που θεωρούνται μέρος του Άξονα Αντίστασης υπό την ηγεσία του Ιράν, επιτέθηκαν σε πολλά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στη θαλάσσια ζώνη κοντά στην Υεμένη τις τελευταίες εβδομάδες ως απάντηση στον ισραηλινό πόλεμο στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.
Αργότερα, στις 12 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν την επιχειρηση στοχεύοντας μια τοποθεσία ραντάρ των Houthi σε αεροπορική βάση κοντά στη Sanaa.
Περισσότερα πλήγματα έπληξαν μια στρατιωτική θέση των Houthi κοντά στην πόλη al-Hudaydah αργά στις 13 Ιανουαρίου.
Πηγή κοντά στην ομάδα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, το Πεντάγωνο αργότερα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.
Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από τα χτυπήματα.
Οι Ηouthi επιτέθηκαν στη νοτιότερη ισραηλινή πόλη Eilat περισσότερες από μία φορές τις τελευταίες εβδομάδες.
Παρά το γεγονός ότι προκάλεσαν κάποιες απώλειες, τα πρόσφατα χτυπήματα δεν πτόησαν τους Ηouhti που υποσχέθηκαν να απαντήσουν και είπαν ότι θα συνεχίσουν να επιτίθενται σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ σε κοντινά ύδατα.

Hezbollah: H επιθετικότητα των ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα - Το Ισραήλ θα συρθεί σε υποχώρηση

Οι επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη θέτουν σε κίνδυνο τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, ακόμη και για πλοία που δεν σχετίζονται με τη σύγκρουση, αλλά δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία με προορισμό τα λιμάνια του Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 ο Γενικός Γραμματέας της Hezbollah Hassan Nasrallah.
«Οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών θέτουν σε κίνδυνο τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, απειλώντας την ασφάλεια ακόμη και εκείνων των πλοίων που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση», είπε ο Nasrallah κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που μεταδόθηκε από το Al Jazeera.
«[Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe] Biden και οι συνεργοί του ενεργούν ανόητα με την αλαζονεία τους, νομίζοντας ότι μπορούν να σταματήσουν τους Houthi επιτιθέμενοι στην Υεμένη.
Έχουν στείλει απειλές στο Ιράν, αλλά αυτό δεν θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την Υεμένη, επειδή οι Υεμενίτες, όπως και στον Λίβανο, παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους», είπε ο Νασράλα.
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ θα αποδεχθεί τους όρους της παλαιστινιακής αντίστασης εάν το Τελ Αβίβ και οι σύμμαχοί του συνεχίσουν να πολεμούν σε όλα τα μέτωπα, συμ

Σφοδρή επίθεση της Hezbollah με αντιαρματικό πύραυλο στο βόρειο Ισραήλ - Δύο νεκροί και ένας τραυματίας - IDF: Πλήγμα στις υποδομές της Hezbollah


Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν όταν η Hezbollah εξαπέλυσε επίθεση στον οικισμό Kfar Yuval κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο με αντιαρματικό πύραυλο.
Η Hezbollah αναλαμβάνοντας την ευθύνη ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της στόχευσαν μια μονάδα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στο Kfar Yuval.
Αργότερα τα εβραϊκά μέσα αναγνώρισαν ως θύματα ως τον Barak Ayalon, έναν άνδρα 40 ετών που υπηρετούσε ως μέλος της πολιτικής ομάδας έκτακτης ανάγκης Kfar Yuval και τη μητέρα του, την 74χρονη Mira Ayalon.
Ο πατέρας του τραυματίστηκε επίσης στην επίθεση.
Η Hezbollah ανακοίνωσε επίσης επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στις θέσεις al-Marj και Hadab Yaron
Επιπλέον, η οργάνωση είπε ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν τον εξοπλισμό επιτήρησης που εγκαταστάθηκε πρόσφατα από τους Ισραηλινούς
Επιπροσθέτως κατέρριψε ισραηλινό drone στο νότιο Λίβανο.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 ότι έπληξαν τις υποδομές και τα κέντρα διοίκησης του κινήματος της Hezbollah στο Λίβανο.
«Πριν από λίγο καιρό, μαχητικά της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν μια σειρά από χτυπήματα στον Λίβανο.
Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν ήταν υποδομές και τα κέντρα διοίκησης της Hezbollah στον Λίβανο», αναφέρει το μήνυμα στο κανάλι Telegram.
Το IDF ανακοίνωσε επίσης ότι το απόγευμα της Κυριακής (14/1) ότι η αεροπορία της χώρας πραγματοποίησε επιδρομές σε πρόσθετες υποδομές και εγκαταστάσεις της Hezbollah στον Λίβανο





ΙDF: Περισσότεροί από 9.000 Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δημοσίευσαν την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 ένα σύνολο δεδομένων με πληροφορίες για τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο, από τον αριθμό των Πσλαιστινίων που σκοτώθηκαν μέχρι τον αριθμό των τοποθεσιών που χτυπήθηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 9.000 στελέχη της Hamas και μαχητές άλλων τρομοκρατικών ομάδων έχουν σκοτωθεί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου, επιπλέον περίπου 1.000 ''τρομοκράτες'' εντός του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Το υπουργείο ανέφερε ότι πάνω από 23.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα - τόσο πολίτες όσο και μέλη της Hamas.
Τα στοιχεία του Ισραηλινού Στρατού αναφέρουν ότι ο στρατός σκότωσε δύο διοικητές ταξιαρχίας της Hamas και 19 διοικητές τάγματος και άλλους ανώτερους αξιωματούχους με ισοδύναμο βαθμό.
Περισσότεροι από 50 διοικητές και στελέχη της εταιρείας της Hamas με παρόμοιο βαθμό έχουν επίσης σκοτωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Στον Λίβανο, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 170 τρομοκράτες, κυρίως μέλη της Hezbollah που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Περίπου 30.000 στόχοι έχουν χτυπηθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3.400 που ανακαλύφθηκαν ως θέσεις της Hamas κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.
Στον Λίβανο, περίπου 750 θέσεις της Hezbollah έχουν πληγεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ισραηλινού Στρατού.
Από την αρχή του πολέμου, περίπου 9.000 βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα πέρασαν τα σύνορα με το Ισραήλ, άλλα 2.000 από τον Λίβανο και περίπου 30 από τη Συρία.

Πώς η CIA βοηθά το Ισραήλ στις δολοφονίες Παλαιστινίων ηγετών στη Γάζα

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) παρέχει άμεση υποστήριξη στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη στρατιωτική τους επιχείρηση κατά του Ισραήλ, επισημαίνουν σε σχετική έρευνα που διεξήγαγαν δημοσιογράφοι του αμερικανικού στρατιωτικού περιοδικού Military Watch Magazine (MWM) σε δημοσίευμά τους το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024.
Στο νέο τους υλικό που δημοσιεύουν, αναλύουν γιατί η CIA είναι τόσο ενεργή στον Ισραηλινοπαλαιστινιακό πόλεμο και εξηγούν πώς αυτό έχει επηρεάσει τη μέχρι τώρα πορεία της σύγκρουσης.
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) υποστηρίζει τις ισραηλινές προσπάθειες όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών για κορυφαίους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και των μαχητών της Hamas, σύμφωνα με ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times.
Αυτοί οι αξιωματούχοι, με τη σειρά τους, έγιναν διαδοχικά στόχος δολοφονίας από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Hamas blames Israel for 'cowardly assassination' of deputy leader Saleh al  Arouri | World News | Sky News
Η ειδική ομάδα εργασίας

Η CIA δημιούργησε μια ειδική ομάδα εργασίας με στόχο ανώτερους αξιωματούχους της Hamas και εξ αυτών που διοργάνωσαν την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου μετά το ξέσπασμα ανοιχτών εχθροπραξιών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που εδρεύουν στη Γάζα που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan έδωσε συγκεκριμένα αυτή την εντολή.
Η υπηρεσία αύξησε επίσης το επίπεδο προτεραιότητας που δόθηκε στην παλαιστινιακή ομάδα, την οποία η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, από το επίπεδο τέσσερα στο επίπεδο δύο, επιτρέποντας πρόσθετη χρηματοδότηση για τη συλλογή πληροφοριών.
Αυτό συνέβη αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, εξαπολύοντας μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιθέσεις και πυραυλικές επιθέσεις κατά των Houthi της Υεμένης από τις 12 Ιανουαρίου, η οποία έχει υποστηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές ενέργειες των παλαιστινιακών ομάδων κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης drones και πυραύλων cruise.
Επίσης, ακολουθεί την επιτυχή δολοφονία από το Ισραήλ του αναπληρωτή ηγέτη της Saleh Al Arouri στην πρωτεύουσα του Λιβάνου τη Βηρυτό στις 2 Ιανουαρίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν ενεργά στην υποστήριξη των στρατιωτικών προσπαθειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τις αρχές Οκτωβρίου, η οποία περιελάμβανε όχι μόνο μια τεράστια αύξηση στις αποστολές εξοπλισμού, πολλές από τις οποίες προορίζονταν προηγουμένως για παράδοση στην Ουκρανία, αλλά και την ανάπτυξη χερσαίου προσωπικού και αεροπορικών μέσων για την ενεργή υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας.
General Atomics MQ-9 Reaper - Wikipedia

Αξιοσημείωτα παραδείγματα περιελάμβαναν την αποστολή Πεζοναυτών υπό τον Υποστράτηγο James Glynn και άλλων αξιωματικών στο Ισραήλ για συμβουλές σχετικά με τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper για να πετάξουν πάνω από τη Γάζα με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και την ενημέρωση των ισραηλινών δυνάμεων.
Υπήρξαν επίσης πολλές αναφορές ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται στη Γάζα για να υποστηρίξουν τις ισραηλινές επιχειρήσεις.
Ο απόστρατος συνταγματάρχης των ΗΠΑ Douglas MacGregor,, μιλώντας με τον παρουσιαστή του talk show Tucker Carlson, ανέφερε στις 25 Οκτωβρίου σχετικά με αυτές τις επιχειρήσεις:
«Τις τελευταίες 24 ώρες περίπου μερικές από τις ειδικές δυνάμεις μας και οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έχουν πάει στη Γάζα για αναγνώριση για να σχεδιάσουν τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των ομήρων και έχουν αποδεκατιστεί καθώς έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.
Σύμφωνα με τη γνώση των γεγονότων που έχω».
Οι ΗΠΑ αύξησαν επίσης τη δική τους στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή από τον Οκτώβριο για να αποτρέψουν πιθανή επέμβαση από Παλαιστίνιους συμμάχους όπως η λιβανική πολιτοφυλακή Hezbollah για να υποστηρίξει τους στρατηγικούς εταίρους της στη Γάζα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-14_185427.png
Netanyahu: Κανείς δεν θα μας σταματήσει

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι κανένα δικαστήριο ή στρατιωτικός εχθρός δεν μπορεί να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να καταστρέψει τη Hamas.
«Κανείς δεν θα μας σταματήσει – ούτε η Χάγη, ούτε ο Άξονας του Κακού και κανένας άλλος», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις ομάδες του «άξονα αντίστασης» που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.
«Είναι δυνατό και απαραίτητο να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη και θα το κάνουμε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα περισσότερα τάγματα της Hamas στη Γάζα έχουν «εξαλειφθεί» ενώ ισχυρίστηκε αφού ολοκληρώσει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά της Hamas το Ισραήλ θα θέσει υπό τον έλεγχό του με την Αίγυπτο στη Γάζα.
γαζα1_5.JPG

Ηamas: Άγνωστη η τύχη πολλών από τους Ισραηλινούς ομήρους – Καταστρέψαμε πάνω από 1.000 οχήματα

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Al Qassam, του στρατιωτικού σκέλους της Hamas δήλωσε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2023 ότι η τύχη πολλών από τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους έχει καταστεί «άγνωστη τις τελευταίες εβδομάδες».
«Πολλοί από αυτούς πιθανότατα έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών», επισήμανε ο Abu Obaida.
«Οι υπόλοιποι διατρέχουν κίνδυνο και ο εχθρός φέρει την ευθύνη για τη μοίρα τους», πρόσθεσε.
Επίσης δήλωσε ότι από τις 7 Οκτωβρίου «καταστρέψαμε ή απενεργοποιήσαμε 1.000 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα και πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες επιχειρήσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων».
«Όλα τα όπλα που χρησιμοποιούμε είναι αυτά που έχει φτιάξει ο ίδιος ο Qassam», πρόσθεσε

Αίγυπτος: Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων μας

Απαντώντας στον Netanyahu o εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Abu Zeid δήλωσε ότι η Αίγυπτος επιμένει στον «απόλυτο έλεγχο» των συνόρων της.
Μιλώντας στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Sada El-Balad, ο Abu-Zeid διευκρίνισε πως η Αίγυπτος διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων και πως όλες οι αποφάσεις που καθυστερούν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας,  «είναι ισραηλινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής σχολαστικότητας στην επιθεώρηση των φορτηγών, της σπατάλης χρόνου κατά τη διαδικασία επιθεώρησης, της απαγόρευσης της εισόδου ιατρικού εξοπλισμού και της παρεμπόδισης της εισόδου δημοσιογράφων και αξιωματούχων».
γαζασυληπεσεισ.JPG

Διαδηλώσεις για τους ομήρους και κατά της κυβέρνησης Netanyahu στο Τελ Αβίβ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από τη σύλληψή τους στις 7 Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί διαδήλωσαν σε δύο χωριστά συλλαλητήρια που έγιναν στο Τελ Αβίβ.
Το ένα είχε στόχο την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην πλατεία του Μουσείου του Τελ Αβίβ ενώ το άλλο είχε καθαρά αντικυβερνητικό χαρακτήρα, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Netanyahu.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας στο συλλαλητήριο για τους ομήρους μίλησαν συγγενείς τους, υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης, δημοσιογράφοι και άλλοι.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 1.106 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, εκ των οποίων οι 240 σοβαρά.

γαζα5_2.JPG
Λίβανος: Εχθροπραξίες με τη Hezbollah

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah στα σύνορα του Λιβάνου, με εκατέρωθεν θύματα.
Αρχικά ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες αντήλλαξαν πυρά με μαχητές που προσπαθούσαν να περάσουν από τον Λίβανο στο Ισραήλ και σκότωσαν 4 από αυτούς.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρισκόντουσαν σε περιπολία στην Khar Dov, στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Sebaa όταν αυτοί εντόπισαν τους 4 μαχητές, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον της δύναμής τους, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
«Κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών πυρών, οι δυνάμεις IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) εξαπέλυσαν πυρά πυροβολικού και όλμων προς την περιοχή» και «σκότωσαν τέσσερις τρομοκράτες», καταλήγει η ανακοίνωση. 
Αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Hezbollah επιτέθηκε με αντιαρματικούς πυραύλους στο Kfar Yuval, όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα, πολίτες.
Επίσης εκτόξευσε πυραύλους στις περιοχές Misgav Am και Goren, έπεσαν όμως σε ανοιχτές περιοχές.
Ακολούθησε επίθεση μαχητικών αεροσκαφών του ισραηλινού στρατού σε στόχους της Hezbollah στο έδαφος του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου ενός επιχειρησιακού στρατηγείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης