Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Β. Κορέα απειλεί με τσουνάμι τις ΗΠΑ: Εκτόξευσε το Haeil-5-23, υποβρύχιο πυρηνικό επιθετικό drone

Η Β. Κορέα απειλεί με τσουνάμι τις ΗΠΑ: Εκτόξευσε το Haeil-5-23, υποβρύχιο πυρηνικό επιθετικό drone
Το υποβρύχιο πυρηνικό επιθετικό drone φέρεται να δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2023
Στην εκτόξευση του Haeil-5-23, ενός υποβρύχιου επιθετικού drone που έχει τη δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή προχώρησε η Βόρεια Κορέα απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν αυτήν την εβδομάδα οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δοκιμή ενός υποβρύχιου πυρηνικού οπλικού συστήματος στην ανατολική θάλασσα της Κορέας θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα μήνυμα στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις της Ν. Κορέας με τις ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία ότι έχουν χάσει το μυαλό τους με τα συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια, προειδοποιώντας για τις «καταστροφικές συνέπειες» που μπορεί να υπάρξουν.
«Η υποβρύχια αντιστασιακή δράση του στρατού μας με βάση τα πυρηνικά εξελίσσεται περαιτέρω.
Οι διάφορες θαλάσσιες και υποβρύχιες ενέργειες μας θα συνεχίσουν να αποτρέπουν τους εχθρικούς στρατιωτικούς ελιγμούς των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους» υποστήριξε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος.

Haeil σημαίνει τσουνάμι

Η ονομασία Haeil που έχουν δώσει οι Βορειοκορεάτες σημαίνει τσουνάμι.
Το υποβρύχιο πυρηνικό επιθετικό drone φέρεται να δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2023, όταν και πολλοί αναλυτές αλλά και Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί είχαν σπεύσει να το ... αποδομήσουν.
Τα βορειοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως το εν λόγω οπλικό σύστημα μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις στα εχθρικά ύδατα και να καταστρέψει εχθρικές ναυτικές ομάδες κρούσης και μεγάλα επιχειρησιακά λιμάνια του εχθρού, δημιουργώντας ένα μεγάλο ραδιενεργό κύμα μέσω υποβρύχιας έκρηξης.
Η υποβρύχια αυτή δοκιμή γίνεται λίγες ημέρες αφότου η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς και στερεού καυσίμου, ενέργεια που καταδίκασαν σύσσωμες οι ΗΠΑ, Ν. Κορέα και Ιαπωνία ως παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κοινές ασκήσεις

Οι στόλοι των τριών κρατών ολοκλήρωσαν την περασμένη Τετάρτη τις τριήμερες τακτικές ναυτικές τους ασκήσεις, όπου συμμετείχε και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson, στο πλαίσιο των σεναρίων για μια επαρκή απάντηση απέναντι στις πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Β. Κορέας.
Σύμφωνα με τις βορειοκορεατικές αρχές, από τις 15 Ιανουαρίου και για τρεις ημέρες, το αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson, το καταδρομικό Princeton, εξοπλισμένο με το πολυλειτουργικό σύστημα μάχης Aegis, τα πλοία των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας και το Ναυτικό της Δημοκρατίας της Κορέας πραγματοποίησαν ξανά κοινές ναυτικές ασκήσεις στη θάλασσα γύρω από το νησί Jeju.

Τι έδειξαν οι πρώτες δοκιμές

Το κρατικό Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) μετέδωσε στις 8 Απριλίου του 2023 ότι ένα drone «Haeil-2» αναπτύχθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Χαμγκιόνγκ στις 4 Απριλίου και έφτασε στον στόχο του στα ανοιχτά του λιμανιού Ryongdae στις 7 του τρέχοντος μηνός.
Η φωτογραφία του που δημοσιεύθηκε από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δείχνει μια υποβρύχια έκρηξη δοκιμαστικής κεφαλής φορτωμένης σε μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος πυρηνικής επίθεσης «Haeil» κατά τη διάρκεια άσκησης γύρω από τον κόλπο Hongwon στα ύδατα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βόρειας Κορέας στις 23 Μαρτίου 2023.
Το KCNA μετέδωσε ότι το drone διένυσε 1.000 χιλιόμετρα προσομοιωμένης υποβρύχιας απόστασης στην Ανατολική Θάλασσα της Κορέας για 71 ώρες και έξι λεπτά προτού η δοκιμαστική του κεφαλή πυροδοτηθεί υποβρύχια.
drone_1.jpg
Προκαλεί μεγάλης κλίμακας ραδιενεργό τσουνάμι

«Η δοκιμή απέδειξε τέλεια την αξιοπιστία του υποβρύχιου στρατηγικού οπλικού συστήματος και την ικανότητά του για θανατηφόρες επιθέσεις», ανέφερε το KCNA.
Η δοκιμή drone ήρθε μόλις εβδομάδες αφότου η Βόρεια Κορέα έκανε γνωστό ότι είχε δοκιμάσει ένα υποβρύχιο επιθετικό drone με το όνομα «Haeil» από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την Πιονγκιάνγκ, το drone είναι ικανό να προκαλέσει ένα «μεγάλης κλίμακας ραδιενεργό τσουνάμι».
Στις 28 Μαρτίου, το KCNA μετέδωσε πως η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε άλλη μια δοκιμή του υποβρύχιου επιθετικού drone «Haeil-1» από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου.
Το υποβρύχιο επιθετικό drone της είχε υποστεί πάνω από 50 τροποποιήσεις τα τελευταία δύο χρόνια και είναι κατασκευασμένο για να «διεισδύει κρυφά στα επιχειρησιακά ύδατα» και να προκαλεί υποβρύχιες εκρήξεις για να καταστρέψει πλοία και εχθρικά λιμάνια.
drone_c.jpg
Δυσπιστία

Σε εκείνες τις πρώτες δοκιμές, οι αναλυτές δήλωναν  δύσπιστοι για τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας, εκτιμώντας ότι το καθεστώς μπορεί να έχει «υπερβάλλει» τις δυνατότητες του drone.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας υποστήριξε ότι η ανάπτυξη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Haeil βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Η ανάλυση του «υποβρύχιου πυρηνικού επιθετικού drone» καθώς και οι απόψεις των ειδικών σχετικά με αυτό, ο στρατός μας δίνει βάρος στην πιθανότητα ότι ο ισχυρισμός μπορεί να ήταν υπερβολικός ή κατασκευασμένος», δήλωσε ο Γενικός Επιτελείς της Νότιας Κορέας στις 27 Μαρτίου.
«Υπήρξαν κινήσεις που δείχνουν ότι ο Βορράς εργάζεται για την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου υποθαλάσσιου οχήματος, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο», επισημαίνει το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας.
Ο Ankit Panda, αναλυτής στο Carnegie Endowment for International Peace, με έδρα τις ΗΠΑ, σημείωσε στο Twitter ότι η υποβρύχια δοκιμή drone θα μπορούσε να είναι «μια απόπειρα εξαπάτησης» από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης