Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η Ουκρανία να κρατήσει άμυνα το 2024 και να σχεδιάσει επιθέσεις το 2025

Financial Times: Η Ουκρανία να κρατήσει άμυνα το 2024 και να σχεδιάσει επιθέσεις το 2025
Οι Financial Times ανέφεραν στις 19 Ιανουαρίου ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνηγορούν υπέρ της Ουκρανίας να υιοθετήσει μια πιο «συντηρητική» επιχειρησιακή προσέγγιση με επίκεντρο τη διατήρηση του τρέχοντος εδάφους και τη δημιουργία υλικού και δυνάμεων το 2024 για μελλοντικές αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις το 2025
Οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να καθορίσουν την τοποθεσία, το ρυθμό και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των μαχών στην Ουκρανία, εάν η Ουκρανία δεσμευτεί για αμυντικές επιχειρήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, όπως φέρεται να πιέζουν ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι να κάνει το Κίεβο.
Οι Financial Times ανέφεραν στις 19 Ιανουαρίου ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνηγορούν υπέρ της Ουκρανίας να υιοθετήσει μια πιο «συντηρητική» επιχειρησιακή προσέγγιση με επίκεντρο τη διατήρηση του τρέχοντος εδάφους και τη δημιουργία υλικού και δυνάμεων το 2024 για μελλοντικές αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις το 2025.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να υποστήριξε ότι μια στρατηγική «ενεργητικής άμυνας» θα επέτρεπε στην Ουκρανία να δημιουργήσει επιχειρησιακές απαιτήσεις και να προετοιμαστεί για μια αντεπίθεση το 2025.
Το στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ ορίζει την ενεργό άμυνα ως «χρήση περιορισμένης επιθετικής δράσης και αντεπιθέσεων για την άρνηση μιας αμφισβητούμενης περιοχής ή θέσης στον εχθρό».
Μια ενεργή άμυνα σε όλο το θέατρο, ωστόσο, θα απαιτούσε εκτεταμένες ουκρανικές αντεπιθέσεις και επομένως θα απαιτούσε ακόμη από τις ουκρανικές δυνάμεις να διαθέσουν σημαντικές επιθετικές ικανότητες στο μέτωπο.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν ακόμη να εκμεταλλευτούν ευκαιριακά τα αδύναμα σημεία στη ρωσική άμυνα ενώ διεξάγουν μια ενεργή άμυνα σε όλο το θέατρο.
Ωστόσο, οι περιορισμένες ευκαιριακές αντεπιθέσεις - ειδικά όταν δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους - είναι απίθανο να οδηγήσουν σε κέρδη ανάλογα με τους πόρους που αναπόφευκτα θα καταναλώσουν.
Μια αμυντική στάση σε όλο το θέατρο θα εκχωρούσε τη στρατηγική πρωτοβουλία στη Ρωσία και θα επέτρεπε στη Ρωσία να εξαπολύει μεγάλες επιθέσεις σε στιγμές της επιλογής της, αναγκάζοντας την Ουκρανία να κάψει τους σπάνιους πόρους που υποτίθεται ότι θα παρήγαγε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου «ενεργητικής άμυνας».
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Andriy Zahorodnyuk δήλωσε στους FT ότι η εστίαση στην άμυνα χωρίς καμία επιθετική συνιστώσα θα ήταν «λάθος ιστορικών διαστάσεων» για την Ουκρανία, καθώς θα έδινε στον Ρώσο πρόεδρο Putin την πρωτοβουλία και θα επέτρεπε στην Ρωσία να διπλασιάσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να πείσει τους Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.
Ο υποστράτηγος Kyrylo Budanov της Κύριας Στρατιωτικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) δήλωσε ομοίως ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν τις ρωσικές δυνάμεις, ιδιαίτερα μέσω επιχειρήσεων που στοχεύουν τη ρωσική επιμελητεία στην κατεχόμενη Κριμαία.
Μια ουκρανική «ενεργητική άμυνα» το 2025 θα εκχωρούσε την πρωτοβουλία σε όλο το θέατρο στις ρωσικές δυνάμεις για τουλάχιστον ένα χρόνο και πιθανώς περισσότερο, επιτρέποντας στη ρωσική διοίκηση να καθορίσει πού, πότε και σε ποια κλίμακα διεξάγονται μάχες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Αυτή η εκτεταμένη περίοδος πρωτοβουλιών θα έδινε επίσης στη ρωσική διοίκηση σημαντικό έλεγχο στον καθορισμό των πόρων που πρέπει να διαθέτουν τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις.
Η ρωσική διοίκηση θα είχε επομένως ένα άφθονο επιχειρησιακό παράθυρο για τη διεξαγωγή μιας σειράς εκστρατειών διαφορετικής έντασης σε όλο το θέατρο στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν ειδικά για να περιορίσουν και να υποβαθμίσουν τις κρίσιμες επιχειρησιακές ικανότητες της Ουκρανίας που απαιτούνται για μια μελλοντική αντεπίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης