Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένει … η πρόσκληση των BRICS στην Αργεντινή - Ρωσία: Δεν έχει αποσυρθεί - Ενδιαφέρον ένταξης από 30 κράτη

Παραμένει … η πρόσκληση των BRICS στην Αργεντινή - Ρωσία: Δεν έχει αποσυρθεί - Ενδιαφέρον ένταξης από 30 κράτη
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Σαουδική Αραβία είναι μέλος των BRICS από την 1η Ιανουαρίου του 2024 παρά τις εσωτερικές συζητήσεις είπε ο Ryabkov
Η πρόσκληση στην Αργεντινή να ενταχθεί στους BRICS παραμένει ανοιχτή και δεν έχει αποσυρθεί υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Ryabkov, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Αργεντίνου προέδρου Alexei Miller την έχει απορρίψει.
«Εμείς, φυσικά, δεν αποσύρουμε την πρόσκληση για την Αργεντινή.
Εξακολουθεί να ισχύει.
Θα δούμε πώς θα πάει η περαιτέρω ανάπτυξη των BRICS και τι είδους συμπεράσματα θα βγάλουν οι Αργεντίνοι συνάδελφοί μας από αυτό» ανέφερε μιλώντας στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο των BRICS ο Ryabkov, υποστηρίζοντας πως 30 ακόμα κράτη ενδιαφέρονται να ενταχθούν στους BRICS.
«Ως σημερινή επικεφαλής των BRICS, η Ρωσία θα επιμείνει ότι τα συνεργαζόμενα κράτη θα πρέπει να έχουν την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση σε μηχανισμούς και μορφές συνεργασίας στους BRICS και να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πλήρη ένταξη» επισήμανε ο Ryabkov, τονίζοντας ότι ο κατάλογος με τα κράτη που θα μπορούσαν να είναι εταίροι στους BRICS, δεν έχει ακόμα συζητηθεί καθώς παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα.

Κριτήρια

«Ένα από τα κριτήρια, που, κατά τη γνώμη μας, είναι απολύτως απαραίτητο, είναι ότι οι χώρες που απολαμβάνουν μια τέτοιας μορφής συνεργασία με τους BRICS, πρέπει να απέχουν από τη συμμετοχή σε μονομερείς κυρώσεις, από την πολιτική κυρώσεων μη φιλικών κρατών και μπλοκ» υποστήριξε ο Ryabkov.
Αναφερόμενος στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα αυτή έχει γίνει μέλος των BRICS από την 1η Ιανουαρίου του 2024, παρά τις εσωτερικές συζητήσεις.

Δύο κύματα διεύρυνσης

Υπενθυμίζεται πως οι BRICS έχουν δει δύο κύματα διεύρυνσης από το 2006, όταν και πρωτοσυστάθηκε.
Το 2011, η Νότια Αφρική προσχώρησε στα ιδρυτικά μέλη της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.
Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2023, έξι νέα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, προσκλήθηκαν να ενταχθούν στους BRICS μετά τη σύνοδο κορυφής της διακυβερνητικής ομάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2023, η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι αρνείται την πρόσκληση επειδή θεωρούσε ανέφικτη την ενσωμάτωση στους BRICS.
Τα πέντε νέα μέλη - η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - έχουν αρχίσει να εργάζονται ως πλήρη κράτη μέλη των BRICS από την 1η Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης