Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ρωσικές νίκες συνεχίζονται, 10 χλμ. προέλαση - Καταρρίπτουν τους πυραύλους Patriot, οι Ουκρανοί φεύγουν και από Lastochkino

Οι ρωσικές νίκες συνεχίζονται, 10 χλμ. προέλαση - Καταρρίπτουν τους πυραύλους Patriot, οι Ουκρανοί φεύγουν και από Lastochkino
Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Πλέον αναχαιτίζονται οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι MIM-104 Patriot - Οι Ουκρανοί ή φίλια πυρά κατέρριψαν ένα ρωσικό αεροσκάφος ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας A-50U AWACS
(upd 28) Οι ρωσικές νίκες συνεχίζονται στο μέτωπο αφού η ρωσική προέλαση είναι τέτοιας κλίμακας που σε ορισμένα σημεία κέρδισαν έως και 10 χιλιόμετρα σε βάθος…
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μεγάλες νίκες και ειδικά της στην Avdiivka όπου προέλασαν δυτικά κερδίζοντας 10 χιλιόμετρα Ουκρανικού εδάφους…
Το απόγευμα του Σαββάτου (24/2/2024) οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και από τον οικισμό  Lastochkino, δυτικά της Avdiivka ως αποτέλεσμα της ρωσικής προέλασης.
Μια νέα μεγάλη εξέλιξη είναι ότι πλέον οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να αναχαιτίσουν τους πυραύλους Patriot και αυτό αποτελεί μεγάλη εξέλιξη για την έκβαση του πολέμου που είναι ξεκάθαρα προς όφελος της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ οι Ουκρανοί μπορεί στο πεδίο της μάχης να έχουν αποτύχει αλλά κατάφεραν να καταρρίψουν ένα ρωσικό ραντάρ A-50…αν και άλλες πηγές τονίζουν ότι το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο έπεσε από φίλια πυρά.
Επίσης κατάφεραν πλήττοντας με drones διάφορες ρωσικές θέσεις, να βάλουν φωτιά σε μεγάλη χαλυβουργία στο Lipetsk, εντός ρωσικού εδάφους που πάντως γρήγορα υπό έλεγχο.

Ασταμάτητη ρωσική προέλαση: Μετά την Avdiivka ο ουκρανικός στρατός αποσύρεται και από το Lastochkino

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον οικισμό Lastochkino, που βρίσκεται δυτικά της Avdiivka στα προάστια του Donetsk ανέφερε το ουκρανικό έντυπο Strana.ua.
«Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει την εγκατάλειψη του Lastochkino στα δυτικά της Avdiivka», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, γράφει το δημοσίευμα, οι πλευρές των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι δρόμοι ανεφοδιασμού απειλούνταν, οπότε ελήφθη απόφαση να αποσυρθούν.
Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας.
Εξάλλου τα ρωσικά στρατεύματα βελτιώνουν τις θέσεις τους κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην κατεύθυνση του Donetsk.
Μονάδες της ρωσικής νότιας στρατιάς χτύπησαν την 28η μηχανοκίνητη ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και την 241η εδαφικής άμυνας στις περιοχές των οικισμών Krasnoye και Kurdyumovka, μετέδωσε το Ria Novosti.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην περιοχή Bogdanovka στο Donetsk οι Ρώσοι απέκρουσαν μια αντεπίθεση από την ομάδα εφόδου της 42ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού.
Σύμφωνα με το Ria Novosti στις σκληρές μάχες οι Ουκρανοί έχασαν 395 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες), δύο τανκς και τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Vasily Nebenzya (ΟΗΕ): Η Ουκρανία υπό κάποια μορφή μπορεί να διατηρηθεί αλλά δεν θα απειλεί την Ρωσία

Είναι ακόμα δυνατό να διατηρηθεί η Ουκρανία με κάποια μορφή, αλλά πρέπει να είναι μια ειρηνική και ουδέτερη χώρα, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας Vasily Nebenzya σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Θέλω να τονίσω: είναι ακόμα δυνατό να διατηρηθεί η Ουκρανία με κάποια μορφή, αλλά πρέπει να είναι μια ειρηνική, ουδέτερη Ουκρανία, στην οποία δεν υπάρχουν διακρίσεις και ρωσοφοβία και στην οποία δεν δοξάζονται οι εγκληματίες των Ναζί, ούτε θα απειλείται η Ρωσία.
Ακριβώς αυτούς τους στόχους έχει θέσει η Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρειά μας».
Όπως τόνισε ο διπλωμάτης, η Δύση έχει μια επιλογή: θα πρέπει η Ρωσία να αγωνιστεί μέχρι το τέλος για αυτό, όπως «ξέρει πώς να το κάνει» ή θα επικρατήσει η κοινή λογική στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και θα προσπαθήσουν να σώσουν τουλάχιστον κάτι από την Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο διπλωμάτης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόνισε ότι τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας δεν υπάρχουν, αλλά νέες ρωσικές περιοχές: Κριμαία, Donetsk και Luhansk καθώς και Zaporizhia και Kherson.
Προειδοποίησε επίσης ότι η συλλογική Δύση θα πρέπει να απαντήσει για ότι έγινε στην Ουκρανία και χαρακτήρισε τη «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky ψεύτικη για την οποία δεν αξίζει να χάνουμε χρόνο.
«Εάν δεν υπάρξουν πραγματικές διαπραγματεύσεις με βάση μια πραγματική αξιολόγηση της κατάστασης στο έδαφος, οι στόχοι της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας δεν θα αλλάξουν», τόνισε ο Nebenzya.

Zelensky στο Fox News: Η Ουκρανία σχεδιάζει αντεπιθέσεις μέσα στο 2024 – Θα υπάρξουν κρίσιμες ελλείψεις τέλη Μαρτίου 2024

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδιάζουν μελλοντικά επιθετικές επιχειρήσεις, αν και οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια πιθανότατα θα συνεχίσουν να δημιουργούν αβεβαιότητα και περιορισμούς σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Οι ουκρανικές δυνάμεις θα προετοιμαστούν για νέες επιθετικές επιχειρήσεις το 2024, αλλά ότι πρωταρχικός τους στόχος είναι να συνεχίσουν να υπερασπίζονται το ουκρανικό έδαφος.
Ο Zelensky αναγνώρισε ότι οι ελλείψεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών περιπλέκουν τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία.
Το ABC News ανέφερε στις 22 Φεβρουαρίου ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν κρίσιμες ελλείψεις σε πυρομαχικά και πυραύλους αεράμυνας στα τέλη Μαρτίου 2024 και ότι αυτές οι ελλείψεις θα γίνονται όλο και πιο σημαντικές την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024.
Οι ελλείψεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να δημιουργούν αβεβαιότητα στα επιχειρησιακά σχέδια της Ουκρανίας και περιορισμούς στις προετοιμασίες για μελλοντικές επιχειρήσεις.
Οι συνεχείς καθυστερήσεις στη βοήθεια ασφαλείας και οι συνεχιζόμενες ελλείψεις υλικού ενδέχεται να αναγκάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να λάβουν σκληρές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο κατανομής των πόρων μεταξύ πιθανών επιχειρησιακών σημαντικών επιχειρήσεων και συνεχιζόμενων προσπαθειών διατήρησης εδαφών.

Frontelligence Insight: Οι ρωσικές δυνάμεις αποθηκεύουν πυραύλους και οπλικά συστήματα πιο κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα

Ο οργανισμός ανοιχτού κώδικα Frontelligence Insight με έδρα την Ουκρανία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποθηκεύουν πυραύλους και πυρομαχικά σε εγκαταστάσεις που είχαν εγκαταλειφθεί προηγουμένως κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα για να συντομεύσουν και να ενισχύσουν τις ρωσικές γραμμές υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Η Frontelligence Insight ανέφερε ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποθηκεύουν πυραύλους S-300, βλήματα πυροβολικού και πιθανώς πυρομαχικά (MLRS) σε ένα παλαιότερα εγκαταλειμμένο αγρόκτημα στην περιφέρεια Voronezh στα τέλη Ιουλίου 2023.
Η Frontelligence Insight δήλωσε ότι η εγκατάσταση είναι περίπου 50 χιλιόμετρα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και πιθανότατα χρησιμεύει ως εγκατάσταση ανεφοδιασμού για ρωσικές μονάδες αεράμυνας που επιχειρούν στην περιοχή.
Το Frontelligence Insight ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επαναπροσδιορίζουν ενεργά εγκαταστάσεις κοντά στα σύνορα και στην κατεχόμενη Ουκρανία από το 2022, προκειμένου να δημιουργήσουν πιο εύρωστες και αποκεντρωμένες γραμμές επιμελητείας και ότι η βελτιωμένη ρωσική επιμελητεία θα υποστηρίξει τις ρωσικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση μεγάλων ουκρανικών επιθετικών επιχειρήσεων το 2025.
Επίσης έχουν χρησιμοποιήσει προηγουμένως HIMARS που παρείχε η Δύση για να χτυπήσουν ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και να εμποδίσουν τις ρωσικές χερσαίες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) στην Ουκρανία.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Πλέον αναχαιτίζονται οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι MIM-104 Patriot

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας έχουν αρχίσει να αναχαιτίζουν αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς MIM-104 Patriot που εκτοξεύουν κατά καιρούς οι δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η πρώτη επιτυχής αναχαίτιση πυραύλου Patriot αναφέρθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στις 20 Φεβρουαρίου 2024.
Δεύτερη αναχαίτηση ανακοινώθηκε από το υπουργείο στις 22 Φεβρουαρίου 2024.
Και στις δύο περιπτώσεις, το υπουργείο δεν διευκρίνισε πού ακριβώς έγινε η αναχαίτιση, ούτε αποκάλυψε ποιο σύστημα αεράμυνας χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη των πυραύλων.
Η Ουκρανία έλαβε δύο συστήματα Patriot και δύο εκτοξευτές από τη Γερμανία και ένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με δύο επιπλέον εκτοξευτές που δόθηκαν από την Ολλανδία.
Τα συστήματα που δόθηκαν στην Ουκρανία λέγεται ότι είναι ένας συνδυασμός ενεργών πυραύλων PAC-3 hit-to-kill για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, με βεληνεκές μόνο 30-60 χιλιομέτρων, και ημιενεργών πυραύλων κεφαλής κατακερματισμού έκρηξης PAC-2 για την αντιμετώπιση απειλών από αεροσκάφη με βεληνεκές έως 160 χιλιόμετρα.
Οι πύραυλοι Patriot που αναχαιτίστηκαν από τις ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες ήταν πιθανότατα PAC-2, καθώς μπορούσαν να μείνουν στον αέρα για περισσότερο από ενάμιση λεπτό για να φτάσουν σε έναν στόχο στο μέγιστο βεληνεκές τους. Η αναχαίτιση ενός αντιαεροπορικού πυραύλου είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.
Αυτοί οι πύραυλοι δεν πετούν σύμφωνα σε προβλέψιμο μονοπάτι, καθώς πρέπει να ελίσσονται με υψηλές ταχύτητες για να χτυπήσουν τον στόχο τους.
Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταστρέψει αρκετά εξαρτήματα των συστημάτων Patriot της Ουκρανίας.
Πρόσφατα, αναφορές αποκάλυψαν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ενσωματώσει στους πυραύλους του συστήματος ραντάρ διοίκησης και ελέγχου της σοβιετικής εποχής στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζεται «FrankenSAM».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποίησαν πύραυλο PAC-2 για να καταρρίψουν ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Il-76 στις 24 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 60 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.
Η χρήση αεράμυνας για την αναχαίτιση ουκρανικών πυραύλων Patriot δείχνει πώς ο ρωσικός στρατός εργάζεται με περισσότερους από έναν τρόπους για να εξουδετερώσει την απειλή που τίθεται από ό,τι έχει απομείνει από αυτά τα συστήματα. Αυτό θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις δυνατότητες αεράμυνας των δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί ή φίλια πυρά κατέρριψαν ένα ρωσικό αεροσκάφος ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας A-50U AWACS;

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό αεροσκάφος ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας A-50 τη νύχτα της 23ης Φεβρουαρίου το δεύτερο τέτοιο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε το 2024.
Ο Διοικητής της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστράτηγος Mykola Oleshchuk και η Ουκρανική Κύρια Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό A-50 κοντά στο Yeysk, Krasnodar Krai πάνω από τη Θάλασσα της Ακτής του Aziv.
Το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 2024, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις έχασαν άλλο ένα αεροσκάφος ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας A-50U στην πίσω περιοχή. Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, το ρωσικό A-50U καταρρίφθηκε στην περιοχή του Krasnodar Krai.
Η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 8 το βράδυ τοπική ώρα στην περιοχή Kanevsky.
Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι αεροσκάφος έπεσε στην περιοχή.
Αποτέλεσμα του συμβάντος ήταν να ξεσπάσει φωτιά κοντά στο χωριό.
Περισσότερα πλάνα που τραβήχτηκαν από τους κατοίκους της περιοχής έδειξαν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο και το πλήρωμα προσπάθησε να αποφύγει το χτύπημα, εκτοξεύοντας εκλάμψεις θερμότητας:
Διάφορες ρωσικές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν την καταστροφή του ρωσικού A-50U AWACS.
Θραύσματα του τμήματος της ουράς του καταρριφθέντος A-50U των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων ανακαλύφθηκαν κοντά:
Η ουκρανική πλευρά έσπευσε να δηλώσει νίκη.
Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας δημοσίευσε το υποτιθέμενο ίχνος του ρωσικού A-50 στα ρωσικά μετόπισθεν.
Παρά τους ουκρανικούς ισχυρισμούς, δεν είναι σαφές πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν να φτάσουν στο αεροσκάφος.
Το χωριό όπου συνετρίβη το αεροσκάφος βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.
Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει όπλα για να φτάσει σε τέτοιους απομακρυσμένους στόχους στο πίσω μέρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού HIMARS MLRS.
Μάλλον έπεσε από φίλια πυρά.
Αυτό είναι πιθανότατα το δεύτερο αεροσκάφος AWACS A-50 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στην περιοχή από την αρχή του έτους.
Στις 15 Ιανουαρίου, ένα άλλο ρωσικό A-50 καταρρίφθηκε και το Il-22 υπέστη ζημιές πάνω από τη Θάλασσα του Azov.
Ο ρωσικός στρατός διαθέτει 13 αεροσκάφη A-50 και 8 αεροσκάφη A-50U, καθώς και αρκετά αεροσκάφη A-50 σε αποθήκες.
Πρόκειται για εξαιρετικά πολύτιμα αεροπλάνα που επιτρέπουν στον ρωσικό στρατό να ανιχνεύει στόχους σε μεγάλη απόσταση και να προσδιορίζει στόχους σε συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς όπως το S-400 και μαχητικά με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

a50-768x512.jpg
Ουκρανική επίθεση με drones

Οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν επίσης αρκετές επιθέσεις με drones, σε διάφορες θέσεις της Ρωσίας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τέτοιες επιθέσεις αναχαιτίστηκαν στις περιφέρειες Tula (περίπου 150 χλμ νότια της Μόσχας) και Kursk (κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία).
Ωστόσο ένα drone φέρεται να έκπληξε το εργοστάσιο χάλυβα της NLMK στο Lipetsk, ένα από τα μεγαλύτερα χαλυβουργικά συγκροτήματα σε όλη τη Ρωσία.
Το πλήγμα ακολούθησαν διαδοχικές εκρήξεις και φωτιά.
Ο περιφερειάρχης Igor Artamonov ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο της NLMK έχει πλέον σβηστεί και ότι δεν υπάρχουν θύματα.
Αργότερα ουκρανικές πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι η πυρκαγιά στη χαλυβουργία οφείλονταν σε επίθεση με drones.

Το δεύτερο έτος της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία τελειώνει με νίκες


Η διετής επέτειος της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία υποστηρίζεται από ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις σε όλες τις γραμμές του μετώπου και με στρατηγικές νίκες του ρωσικού στρατού.
Τον Φεβρουάριο του 2024, ο ουκρανικός στρατός παραδέχτηκε την ήττα του σε ένα από τα πιο ισχυρά οχυρά στο Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του κύριου ουκρανικού φρουρίου Avdiivka αλλά οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων καθαρισμού στην πόλη, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν τη μάχη για το Lastochkino και συνέχισαν τις επιθέσεις στο Severnoe, που σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες έχει περιέλθει στον ρωσικό έλεγχο.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υποχωρούν προς τα δυτικά, σπεύδοντας να ενισχύσουν τη νέα γραμμή άμυνας.

Άλλη μια ρωσική νίκη ανακηρύχθηκε στην περιοχή Kherson, όπου ο ουκρανικός στρατός χάνει τις ελπίδες του να συνεχίσει να μάχεται για το μικρό προγεφύρωμα στην ανατολική όχθη στο Krynky.
Η ρωσική ανώτατη ηγεσία δήλωσε ότι το χωριό σχεδόν τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο και ότι η επιχείρηση εκκαθαρίσεων εκεί πλησίαζε στο τέλος της, ο ουκρανικός στρατός έσπευσε να αρνηθεί την απώλεια του προγεφυρώματος.
Οι αναφορές από το μέτωπο επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες που κρύβονται στα ερείπια του χωριού.
Αποκόπηκαν από τη δυτική όχθη και σχεδόν σταμάτησαν κάθε στρατιωτική επιχείρηση.
Εν τω μεταξύ, η ουκρανική φρουρά στην περιοχή Kherson αναδιατάχθηκε κατά μήκος ολόκληρης της όχθης του ποταμού.
Παρά τους ισχυρισμούς του ουκρανικού στρατού, είναι πιθανό να σταματήσουν εντελώς τις μάχες στην ανατολική όχθη τις επόμενες ημέρες.
Το Κίεβο συνέχισε τη μάχη για το Krynky για χάρη του αγώνα των μέσων ενημέρωσης, με κόστος τη ζωή χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών.

Η τρίτη νίκη την περασμένη εβδομάδα δηλώθηκε στην κατεύθυνση του Νότιου Donetsk.
Ο ρωσικός στρατός ανέλαβε πλήρως τον έλεγχο του χωριού Pobeda, που σημαίνει «Νίκη» στα ρωσικά.
Η ρωσική σημαία κυμάτιζε πάνω από τον οικισμό το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου.
Την επόμενη μέρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσημα τον έλεγχό του στο χωριό Pobeda.
Η επιτυχής προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων απειλεί τον ουκρανικό έλεγχο της Novomikhailovka και την επικείμενη ημικύκλωση της ουκρανικής ομάδας στο Ugledar.
Αυτά είναι μόνο τα βασικά κέρδη της Ρωσίας που επιτεύχθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τις ζώνες ελέγχου τους προς όλες τις άλλες κατευθύνσεις.
Η ουκρανική άμυνα σπάει, ενώ η υποστήριξη των δυτικών εταίρων του Κιέβου μειώνεται…

Οι Ρώσοι σε ποσοστό 70% υποστηρίζουν τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία

Η υποστήριξη των Ρώσων πολιτών στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 2022 στο 68%, ανέφερε το Πανρωσικό Κέντρο κοινής γνώμης (VCIOM).
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 3, 19 και 22 Φεβρουαρίου 2024 σε δείγμα 1.600 πολιτών.
«Μετά την ανακοίνωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι περισσότεροι Ρώσοι (65%) υποστήριξαν αυτήν την απόφαση και ένα χρόνο μετά το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 68% και παραμένει σε αυτό το επίπεδο το 2024», ανέφερε η εταιρεία.
Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (65%) είναι βέβαιοι ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά αρκετά επιτυχώς για τα ρωσικά στρατεύματα.
Ο δείκτης αυτός έχει σημειώσει άνοδο 6% από την πιο πρόσφατη μέτρηση τον Φεβρουάριο του 2023, πλησιάζοντας τα στοιχεία του Μαρτίου 2022 (70%).
Τέσσερις στους δέκα από τους ερωτηθέντες (43%) πιστεύουν ότι ο στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι να υπερασπιστεί τη Ρωσία, να αφοπλίσει την Ουκρανία και να αποτρέψει την ανάπτυξη βάσεων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της (44% τον Μάρτιο του 2022), ανέφερε το VCIOM.

Κατά την απελευθέρωση της Avdiivka, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απωθήθηκαν τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση της πόλης Avdiivka, Ρώσοι μαχητές απώθησαν τα ουκρανικά στρατεύματα για περισσότερα από δέκα χιλιόμετρα, ανέφερε ο διοικητής της ομάδας Κέντρου.
«Ο διοικητής της ομάδας, ανέφερε στον Ρώσο Υπουργό Άμυνας ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση της πόλης Avdiivka, ο εχθρός απομακρύνθηκε από τις θέσεις του για περισσότερα από δέκα χιλιόμετρα.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεση προς τις κατευθύνσεις τους», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας.

Scott Ritter (πρώην CIA): Αρχή του τέλους, ότι συνέβη στην Avdiivka θα επαναληφθεί και σε άλλες Ουκρανικές πόλεις

Σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα φύγουν σύντομα, ότι συνέβη στην Avdiivka, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Scott Ritter σε συνέντευξή του στο Sputnik.
«Η Avdiivka δεν είναι μια μεμονωμένη κατάσταση, θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, καθώς οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορούν πλέον να οργανώσουν μια συνεκτική άμυνα.
Σε αυτό το στάδιο, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί, καθώς ο στόχος της αποστρατικοποίησης θα έχει επιτευχθεί»
Ο Scott Ritter τόνισε επίσης ότι η παράδοση της Avdiivka από τον ουκρανικό στρατό οφείλεται στην έλλειψη πυρομαχικών και στην έλλειψη επαρκούς αεράμυνας, καθώς και στην ανωτερότητα του ρωσικού στρατού.
«Τα γεγονότα δείχνουν ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους», κατέληξε ο Scott Ritter.

James Stavridis (Πρώην διοικητής ΝΑΤΟ): Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την νέα ρωσική «απειλή» κάτω από το νερό

Οι δυνατότητες των ρωσικών υποβρυχίων αποτελούν απειλή για τη Δύση, δήλωσε ο απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ James Stavridis σε άρθρο του για το Bloomberg.
«Συγκεκριμένα, τα ρωσικά υποβρύχια έχουν πιθανώς την ικανότητα να κατεβαίνουν σε πολύ βαθιά τμήματα καλωδίων και θα μπορούσαν να διαταράξουν τη λειτουργία τους», υποστηρίζει.
Ο James Stavridis πιστεύει επίσης ότι αυτές οι υποβρύχιες επικοινωνίες, από τις οποίες περνούν καθημερινά πολλές οικονομικές συναλλαγές, δεν προστατεύονται επαρκώς.
Για το λόγο αυτό τα αποκαλεί «ευάλωτη αχίλλειο πτέρνα».
Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη ενημερωθεί για την «απειλή» από τη Ρωσία στο διάστημα.
Έτσι, το ABC, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες ενημερώθηκαν για τα υποτιθέμενα σχέδια της Μόσχας να «τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο διάστημα» για χρήση εναντίον δορυφόρων.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι, μαζί με άλλες χώρες, ιδίως την Κίνα, τάσσεται υπέρ της αποτροπής μιας κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα και της διατήρησής της για ειρηνικούς σκοπούς.

James Carden (State Department): Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι παραφροσύνη

Οι αμερικανικές αρχές, εισάγοντας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επαναλαμβάνουν τις ίδιες ενέργειες με την ελπίδα να έχουν αποτέλεσμα, επιδεικνύοντας έτσι σημάδια παραφροσύνης, δήλωσε ο James Carden, πρώην σύμβουλος της διμερούς ρωσο-αμερικανικής προεδρικής επιτροπής στο State Department
"Ποιος είναι ο ορισμός της παραφροσύνης;
Κάνοντας το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και περιμένοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Αυτό ακριβώς είναι», σχολίασε το νέο πακέτο κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο James Carden χαρακτήρισε επίσης τις ενέργειες της αμερικανικής διοίκησης «άστοχες» και πρόσθεσε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας σε σχέση με τον θάνατο του Navalhy δεν είναι θέμα των ΗΠΑ, αφού ήταν Ρώσος πολίτης.
Τα Υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου και State Department ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων μεγάλης κλίμακας κατά της Ρωσίας, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να συμπέσουν με τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Συνολικά, περίπου 500 άτομα και οργανισμοί, μεταξύ άλλων από τρίτες χώρες, προστέθηκαν στις κυρώσεις.

Δεύτερη επέτειος του πολέμου: O Shoigu στα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανια, στο Κίεβο οι δυτικοί ηγέτες

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu επισκέφθηκε τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ενώ συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Σήμερα όσον αφορά την ισορροπία δυνάμεων, το πλεονέκτημα είναι με το μέρος μας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιώτες σε κέντρο διοίκησης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Από την πλευρά της Δύσης εξάλλου, τέσσερις ηγέτες, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφτασαν στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία κατά τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη του πολέμου
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni, ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander de Kroo ταξίδεψαν μαζί στην ουκρανική πρωτεύουσα στη διάρκεια της νύχτας με τρένο από τη γειτονική Πολωνία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιταλική κυβέρνηση.

Zelensky: Θα νικήσουμε

«Θα νικήσουμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky στη δεύτερη επέτειο της έναρξης του πολέμου, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία.
«Παλεύουμε γι' αυτό. Εδώ και 730 ημέρες από τη ζωή μας. Και θα νικήσουμε, την καλύτερη μέρα της ζωής μας», είπε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο και θέατρο μιας σημαντικής μάχης με τους Ρώσους τις πρώτες μέρες της εισβολής.
Ο Ουκρανός πρόεδρος συνοδευόταν από δυτικούς ηγέτες που βρέθηκαν εκεί για την περίσταση, δηλαδή την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Giorgia Meloni, η οποία προεδρεύει της G7, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau.
«Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία αγωνίζεται επίσης και για την δική μας ελευθερία αλλά και για το εθνικό μας συμφέρον», είπε στους δημοσιογράφους η Meloni, η οποία πρόκειται να υπογράψει διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον Ουκρανό πρόεδρο, στα πρότυπα αυτών που έχουν υπογράψει ήδη η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Οι συμφωνίες αυτές μπορεί να αφορούν τη χορήγηση στρατιωτικού εξοπλισμού, διαλειτουργικού με αυτόν του ΝΑΤΟ, την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο AGI, οι Meloni και Zelensky θα ανοίξουν μια συνάντηση της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Καναδάς) στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, ένα διάσημο μνημείο του κέντρου του Κιέβου.

Macron: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία - Τηλεφωνική επικοινωνία με Biden


Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, από την πλευρά του, εξέδωσε μήνυμα στο οποίο υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία δεν θα αποδυναμωθεί» και ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε μια κούραση των Ευρωπαίων», καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία.
Στο Παρίσι τη Δευτέρα 26/2 o Ε. Macron διοργανώνει τη διεθνή σύνοδο υποστήριξης για την Ουκρανία, στην οποία θα βρεθούν με ηγέτες άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, για να εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων για την στήριξη της Ουκρανίας.
Στο μεταξύ, την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας και να οδηγηθεί σε αποτυχία η εναντίον της στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας υπογράμμισαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden και της Γαλλίας Ε. Macron, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
Όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, ο Macron ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για τους στόχους της διεθνούς διάσκεψης που διοργανώνει τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Scholz: Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της

H Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει την άμυνά της και να διασφαλίσει ότι μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση από το εξωτερικό, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz με αφορμή την δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αποτροπή, αμυντική ετοιμότητα – Γνωρίζω ότι αυτές είναι λέξεις που δεν συνηθίζεται να προέρχονται από έναν Γερμανό καγκελάριο. Λέξεις που εμείς στη Γερμανία δεν έχουμε χρησιμοποιήσει για πολύ καιρό, που έχουν σχεδόν ξεχαστεί», πρόσθεσε σε ένα podcast του.
«Αλλά αυτές οι λέξεις αντιπροσωπεύουν ένα πολύ σημαντικό καθήκον: μαζί με τους συμμάχους μας, πρέπει να είμαστε τόσο ισχυροί που κανένας να μην τολμά να μας επιτεθεί», υπογράμμισε.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο του NATO τις μελλοντικές δεκαετίες, σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος.
Η Γερμανία έχει επίσης συνομιλίες με τους συμμάχους της, τη Γαλλία και τη Βρετανία, για την ανάπτυξη όπλων ακριβείας και αποστάσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η στρατηγική της αποτροπής εξακολουθεί να είναι αιχμής, πρόσθεσε ο Scholz.

Wagenknecht (Γερμανία): Τρελός ο Scholz – Εάν στείλουμε πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, θα φέρουμε τον πόλεμο στη χώρα μας

Η πρώην βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς «Die Linke» Sahra Wagenknecht εκφράζει την αντίθεσή της στην αποστολή γερμανικών χρημάτων και όπλων στην Ουκρανία ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Scholz για το γεγονός πως διέκοψε τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, τον «σημαντικότερο προμηθευτή ενέργειας της Γερμανίας.
Η «τρελή» πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης να στέλνει προηγμένα όπλα στην Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να βοηθήσει το Κίεβο να πετύχει τη νίκη, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μια ασταμάτητη κλιμάκωση που βυθίζει τη Γερμανία στον πόλεμο, δήλωσε η βουλευτής της Bundestag Sahra Wagenknecht.
«Στο τέλος, αυτό δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία», είπε, σχολιάζοντας τα σχέδια του Βερολίνου να στείλει πυραύλους cruise Taurus στο Κίεβο.
«Η μόνιμη παράταση της σύγκρουσης δεν μπορεί να θεωρηθεί βοήθεια ή προστασία…Πιστεύετε σοβαρά ότι εάν παρέχουμε ακόμη περισσότερα όπλα, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να εκδιώξουν τους Ρώσους από την Κριμαία; Πιστεύετε ότι η Ρωσία, μια πυρηνική δύναμη, θα επιτρέψει να γίνει αυτό;». ρώτησε.
«Νομίζω ότι αυτό είναι απόλυτη τρέλα.
Εάν φέρουμε πόλεμο χρησιμοποιώντας γερμανικά όπλα στη Ρωσία,θα φέρουμε πόλεμο και στη Γερμανία.
Και αυτό είναι ανεύθυνο απέναντι στους ανθρώπους της χώρας μας», προειδοποίησε η Wagenknecht.

Η Βρετανία θα δώσει 250 εκατ. λίρες για πυρομαχικά στην Ουκρανία

Η Βρετανία δεσμεύτηκε να δώσει 250 εκατομμύρια στερλίνες στην παραγωγή βλημάτων πυροβολικού για την Ουκρανία κατά την δεύτερη επέτειο σήμερα της έναρξης του πολέμου. .
Το πυροβολικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον ουκρανικό στρατό και το πακέτο 245 εκατομμυρίων στερλινών που ανακοινώθηκε το Σάββατο 24/2 αποσκοπεί στην αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών πυροβολικού του Κιέβου.
Προβαίνοντας στην ανακοίνωση αυτή με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Grant Schapps σημείωσε ότι η «ακλόνητη αποφασιστικότητα και αντοχή» της Ουκρανίας συνεχίζει «να εμπνέει τον κόσμο».
«Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απώθησαν τους Ρώσους εισβολείς ενώ υποβάθμισαν σημαντικά τις δυνατότητες της Ρωσίας –με περίπου το 30% του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας να έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και χιλιάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα να έχουν καταστραφεί. Aλλά δεν μπορούν να κερδίσουν αυτή τη μάχη χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας –και γι’αυτόν τον λόγο εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να πολεμά για τη νίκη.
«Η βρετανική χρηματοδότηση με σχεδόν ένα τέταρτο ενός δισεκατομμυρίου στερλινών θα ενισχύσει τα κρίσιμα αποθέματά τους σε πυρομαχικά πυροβολικού, καθώς η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία ολοκληρώνει περαιτέρω παράδοση προηγμένων αντιαρματικών πυραύλων.
Η σημερινή ανακοίνωση έπεται επιβεβαίωσης την Πέμπτη 22/2 ότι η Βρετανία παρέδωσε άλλους 200 αντιαρματικούς πυραύλους Brimstone στην Ουκρανία.

Stoltenberg: Μην χάνετε την ελπίδα σας έρχεται νέα στρατιωτική βοήθεια

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Yens Stoltenberg κάλεσε την Ουκρανία και τους συμμάχους της «να μην χάνουν την ελπίδα» τους με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη του πολέμου.
«Η κατάσταση στο πεδίο των μαχών παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ο στόχος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να κυριαρχήσει στην Ουκρανία δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν δείχνει ότι ετοιμάζεται για ειρήνευση», αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο ΓΓ του οργανισμού.
«Όμως δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας. Η Ουκρανία έχει επιδείξει επανειλημμένως αξιοσημείωτες ικανότητες και την λυσσαλέα αποφασιστικότητά της», σημειώνει στο βίντεο αυτό που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του NATO.
Η δεύτερη επέτειος του πολέμου στην Ουκρανία ήρθε την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις, με ελλείψεις εξοπλισμού, αγωνίζονται να κρατήσουν τη γραμμή του μετώπου, και που παραμένουν οι αβεβαιότητες όσον αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς μια νέα αμερικανική βοήθεια εξακολουθεί να μην έχει λάβει την έγκριση του Κογκρέσου.
Ο Stoltenberg υπενθύμισε τις πρόσφατες δεσμεύσεις για την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας των χωρών μελών του NATO, «ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων».
«Αυτό καλύπτει κρίσιμες δυνατότητες, όπως τα πυρομαχικά πυροβολικού, την αντιαεροπορική άμυνα και τα πολεμικά πλοία, όπως και τους εξοπλισμούς και εξαρτήματα (αεροσκαφών) F-16, drones και εξοπλισμό ναρκαλιείας. Περισσότερη βοήθεια βρίσκεται καθ’οδόν», σημείωσε.



Luhansk_Battle_Map_Draft_February_23_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_February_23_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_February_23_2024.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_February_23_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης