Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Kharkiv o Rutte - Συμφωνία ασφαλείας 10ετούς διάρκειας μεταξύ Ολλανδίας και Ουκρανίας - Βοήθεια 2 δισ. ευρώ στο Κίεβο

Στο Kharkiv o Rutte - Συμφωνία ασφαλείας 10ετούς διάρκειας μεταξύ Ολλανδίας και Ουκρανίας - Βοήθεια 2 δισ. ευρώ στο Κίεβο
Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, δήλωσε πως γίνονται συζητήσεις για συμφωνίες και με άλλες χώρες
Ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte υπέγραψαν σήμερα συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των χωρών τους στην πόλη Kharkov της βορειοανατολικής Ουκρανίας.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ολλανδία φέτος, καθώς και άλλη αμυντική βοήθεια τα επόμενα δέκα χρόνια, ανέφερε ο Zelensky σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.


Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον Rutte στη διάρκεια επίσκεψης που δεν είχε προαναγγελθεί στη Kharkiv, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, 42 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία η οποία βρίσκεται τακτικά στο στόχαστρο ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων.


"Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό Mark Rutte για αυτή τη συμφωνία, η οποία θα ενισχύσει την προστασία της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της πόλης του Kharkiv, όπου συναντηθήκαμε σήμερα, είπε ο Ζελένσκι.
Η Ολλανδία είναι η έβδομη χώρα η οποία υπογράφει 10ετή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο.


Οι συμφωνίες έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας μέχρι να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της να γίνει μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, ΝΑΤΟ.
Ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία και η Βρετανία έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες.
Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, δήλωσε πως γίνονται συζητήσεις για συμφωνίες και με άλλες χώρες.
Σε ξεχωριστή δήλωση στο Telegram, ο Zelensky ανέφερε πως τουλάχιστον 20.000 κτήρια -- σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες, νηπιαγωγεία και κατοικίες-- έχουν καταστραφεί στη Χαρκίβ αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης