Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κυρώσεις στην Intellexa για το κατασκοπευτικό λογισμικό «Predator»

ΗΠΑ: Κυρώσεις στην Intellexa για το κατασκοπευτικό λογισμικό «Predator»
Της Intellexa ηγείται ένας πρώην Ισραηλινός στρατιωτικός
Σχετικά Άρθρα
Κυρώσεις σε δύο άτομα και την κατασκευάστρια εταιρεία -με έδρα την Ελλάδα- του κατασκοπευτικού λογισμικού «Predator», Intellexa, επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press.
Η Intellexa Consortium, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, πούλησε και διέθεσε εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό και εργαλεία παρακολούθησης για εκστρατείες στοχευμένης και μαζικής παρακολούθησης. Άλλες οντότητες που συνδέονται με την Intellexa –μεταξύ των οποίων η Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, η Cytrox Holdings ZRT με έδρα την Ουγγαρία και η Thalestris Limited με έδρα την Ιρλανδία– υπέστησαν κυρώσεις για τα μέρη τους στην ανάπτυξη και διανομή ενός πακέτου εργαλείων που είναι γνωστό ως Predator.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden δήλωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα ή οντότητες για κακή χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού.
Το Predator επιτρέπει σε έναν χρήστη να διεισδύσει σε ηλεκτρονικές συσκευές μέσω επιθέσεων που δεν απαιτούν καμία αλληλεπίδραση του χρήστη για να μολύνει το λογισμικό τη συσκευή. Το λογισμικό (spyware), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες χώρες, επιτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή δεδομένων, την παρακολούθηση μέσω γεωγραφικού εντοπισμού και την πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες σε συσκευές που έχουν παραβιαστεί.
«Οι σημερινές ενέργειες αποτελούν ένα απτό βήμα προς τα εμπρός για την αποθάρρυνση της κατάχρησης των εμπορικών εργαλείων παρακολούθησης, τα οποία αποτελούν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών μας», δήλωσε ο Brian Nelson, υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν επικεντρωμένες στη θέσπιση σαφών προστατευτικών γραμμών για την υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση αυτών των τεχνολογιών, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών των ατόμων σε όλο τον κόσμο».
Τον Δεκέμβριο του 2021, ψηφιακοί ανιχνευτές του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανακάλυψαν κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στο iPhone ενός κορυφαίου εξόριστου Αιγύπτιου αντιφρονούντα. Σε μια κοινή έρευνα με το Facebook, το Citizen Lab ανακάλυψε ότι η Cytrox είχε πελάτες σε χώρες όπως η Αρμενία, η Ελλάδα, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη, το Ομάν, η Σαουδική Αραβία και η Σερβία.
Η Intellexa δημιουργήθηκε το 2019 από τον πρώην ισραηλινό στρατιωτικό Tal Dilian.
Ο Dilian και η Sara Hamou, ειδικός σε εταιρικές μεταθέσεις που παρείχε διαχειριστικές υπηρεσίες στην Intellexa, υπέστησαν επίσης κυρώσεις ως άτομα.
Οι κυρώσεις με στόχο τους προγραμματιστές του Predator έρχονται μετά την παρουσίαση από την κυβέρνηση Biden τον περασμένο μήνα μιας νέας πολιτικής που θα της επιτρέπει να επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε ξένα άτομα που εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.

ΠΑΣΟΚ: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Intellexa εκθέτουν τον πρωθυπουργό για τη συγκάλυψη των υποκλοπών

«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στον όμιλο Intellexa -συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα- καθώς και στον ιδρυτή του, Tal Dilian, εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά για την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής .
Όπως επισημαίνει «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να διερευνήσει τις σχέσεις της Intellexa με κυβερνητικούς παράγοντες που είχαν την έδρα τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο αξιοποίησε το παράνομο λογισμικό Predator αλλά έδινε και άδειες εξαγωγής του σε αυταρχικά καθεστώτα τρίτων χωρών κατά παράβαση μάλιστα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν εκδίωξε τον αρμόδιο τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Σμυρλή που υπέγραφε τις εν λόγω άδειες εξαγωγής, αλλά τον επιβράβευσε διορίζοντάς τον Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ερχόμενου συνεδρίου της.
«'Αραγε είναι και η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης μια ακόμη «συμπαιγνία» εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;», καταλήγει η ανακοίνωση τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης