Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη FAZ: Η Γερμανία εξετάζει την αποστολή Taurus στην Ουκρανία μέσω ... Βρετανίας

Αποκάλυψη FAZ: Η Γερμανία εξετάζει την αποστολή Taurus στην Ουκρανία μέσω ... Βρετανίας
Η γερμανική ... καραμπόλα των Taurus φέρνει άμεση εμπλοκή των Βρετανών στον πόλεμο κατά της Ρωσίας
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει σοβαρά την ιδέα μιας κυκλικής ανταλλαγής πυραύλων κρουζ Taurus με το Ηνωμένο Βασίλειο, στην κατάληξη της οποίας το Κίεβο θα βρισκόταν με ακόμα περισσότερους πυραύλους Storm Shadow από το Λονδίνο.
Ωστόσο, κατά το δεύτερο, πιο σοβαρό και σαφώς πιο επικίνδυνο σενάριο για το Βερολίνο και το Λονδίνο, εξετάζεται και η επιλογή απευθείας μεταφοράς των πυραύλων Taurus στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ανταλλαγή.
Αυτό θα σήμαινε πως η Ουκρανία θα προμηθευόταν το εν λόγω σύστημα, αλλά δίχως να το χρησιμοποιήσουν Γερμανοί χειριστές, κάτι που σύμφωνα με τον καγελάριο Scholz θα απέτρεπε την άμεση εμπλοκή του Βερολίνου στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Τη σχετική εξέλιξη αποκαλύπτει ένα λεπτομερές δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες της εφημερίδας, η ιδέα αυτής της κίνησης είναι τα Taurus να παραδοθούν σε δεύτερο χρόνο από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού.
Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος της χρήσης του οπλικού συστήματος δεν πρόκειται μεταφερθεί πλήρως στο Κίεβο, καθώς τα βρετανικά στρατεύματα μπορούσαν να σταθμεύσουν στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αυτή η επιλογή απορρίφθηκε επίσης από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία την Τρίτη ως «πολύ διαφανής».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο να προμηθεύσει την Ουκρανία πυραύλους Taurus χωρίς να παραβιάσει τις οδηγίες του καγκελαρίου Scholz και της κυβέρνησής του.
Επί του παρόντος, όλο και περισσότεροι κορυφαίοι πολιτικοί του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστηρίζουν τον Scholz και τη θέση του στο θέμα της προμήθειας πυραύλων στο Κίεβο.
Ενδεικτικά, ο γενικός γραμματέας του SPD, Kevin Kühnert, στέλεχος με μεγάλη επιρροή στο κόμμα, ζήτησε να σταματήσει άμεσα η συζήτηση για τα Taurus.

Φουντώνουν οι συζητήσεις για τα Taurus εντός κι εκτός Γερμανίας

Στις 9 Μαρτίου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Γερμανία να επιλύσει ζητήματα που σχετίζονται με την πιθανή προμήθεια πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν συζητείται μια κυκλική ανταλλαγή, στην οποία το Λονδίνο θα μπορούσε να μεταφέρει τους πυραύλους του Storm Shadow στο Κίεβο και σε αντάλλαγμα να λάβει το Taurus από τη Γερμανία, ο Cameron σημείωσε ότι το Λονδίνο είναι «έτοιμο να εξετάσει όλες τις επιλογές για να επιτύχει το μέγιστο αποτέλεσμα για την Ουκρανία» αλλά δεν υπεισήλθε σε περαιτέρω λεπττομέρειες.
Μάλιστα, Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Bärbock παραδέχτηκε ότι αυτή η επιλογή μπορεί να είναι αποδεκτή από το Βερολίνο.
Ωστόσο, σημειώνεται πως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για αυτό το θέμα.
Επί του παρόντος διεξάγονται έντονες συζητήσεις στη Γερμανία σχετικά με τη δυνατότητα προμήθειας της Ουκρανίας με τους εν λόγω πυραύλους.
Ο καγκελάριος Scholz, εκπροσωπώντας το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την άρνησή του να μεταφέρει τα Taurus στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, εξήγησε ότι η μεταφορά τέτοιων όπλων αποκλείεται, αφού προϋποθέτει τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού, κάτι που ισοδυναμεί με σύρσιμο της χώρας του στη σύγκρουση.
Παρόλα αυτά, η παράταξη των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CDU/CSU) αυτή την εβδομάδα θα θέσει εκ νέου σε ψηφοφορία στη Bundestag ένα ψήφισμα σχετικά με την προμήθεια πυραύλων κρουζ στο Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης