Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωπολιτικός «καύσωνας» προκαλεί νέο ράλι 5% στο φυσικό αέριο - Ανησυχία για τον εφοδιασμό των χειμώνα

Γεωπολιτικός «καύσωνας» προκαλεί νέο ράλι 5% στο φυσικό αέριο - Ανησυχία για τον εφοδιασμό των χειμώνα
Τα κέρδη του φυσικού αερίου παρακολουθούν τις εξελίξεις στα συμβόλαια πετρελαίου μετά τις ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια
(upd) Διευρύνουν τα κέρδη τους οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί από τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς οι traders επικεντρώνονται στην αστάθεια του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, όπως τονίζει το Bloomberg.
Τα συμβόλαια αναφοράς σημείωσαν άλμα έως και 6,2% σήμερα Δευτέρα, διερύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.
Οι τιμές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν πρόσφατα μετά από πτώση έως και 30% από την αρχή του έτους, γεγονός που δείχνει ότι οι traders δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αγορές καυσίμων ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Βλάβες στις παγκόσμιες εγκαταστάσεις

Οι βλάβες στις παγκόσμιες εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου – από τη Μαλαισία έως τις ΗΠΑ – προκαλούν νευρικότητα στην αγορά, καθώς η Ευρώπη πλησιάζει τις τελευταίες εβδομάδες της περιόδου θέρμανσης.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε τμήματα της βόρειας Ευρώπης, προτού κατευθυνθούν προς υψηλότερα επίπεδα.

Μειωμένες οι ροές

Εν τω μεταξύ, οι ροές προς τη μονάδα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport στο Τέξας παραμένουν μειωμένες, καθώς ο φορέας εκμετάλλευσης δήλωσε ότι ορισμένες εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο.
Τα κέρδη του φυσικού αερίου παρακολουθούν τις εξελίξεις στα συμβόλαια πετρελαίου μετά τις ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια, οι οποίες ανεβάζουν «τη γεωπολιτική θερμοκρασία», δήλωσε ο Ole Sloth Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A/S.
«Το Freeport και οι επιθέσεις της Ουκρανίας στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές είναι πιθανώς οι κύριοι οδηγοί της ανόδου», σημείωσε.
Με τις τιμές του άνθρακα να έχουν επίσης αυξηθεί έως και 3,4%, «δεν υπάρχουν πτωτικές κινητήριες δυνάμεις σήμερα».
Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια προθεσμιακού μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, αυξήθηκαν κατά 5,7% στα 28,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

TTF_2.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης