Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με πετρέλαιο «πληρώνει» τα πυρομαχικά της Βόρειας Κορέας η Ρωσία – Καταρρέουν οι κυρώσεις της Δύσης

Με πετρέλαιο «πληρώνει» τα πυρομαχικά της Βόρειας Κορέας η Ρωσία – Καταρρέουν οι κυρώσεις της Δύσης
Τουλάχιστον πέντε βορειοκορεατικά δεξαμενόπλοια ταξίδεψαν αυτόν τον μήνα για να φορτώσουν προϊόντα πετρελαίου από το λιμάνι Vostochny στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας
Η Ρωσία άρχισε να προμηθεύει πετρέλαιο απευθείας στη Βόρεια Κορέα αψηφώντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ, ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των καθεστώτων και καταφέρνοντας ένα νέο πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της Πιονγκγιάνγκ.
Τουλάχιστον πέντε βορειοκορεατικά δεξαμενόπλοια ταξίδεψαν αυτόν τον μήνα για να φορτώσουν προϊόντα πετρελαίου από το λιμάνι Vostochny στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που κοινοποιήθηκαν στους Financial Times από το Royal United Services Institute, μια δεξαμενή σκέψης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι αποστολές, που ξεκίνησαν στις 7 Μαρτίου, είναι οι πρώτες τεκμηριωμένες απευθείας θαλάσσιες παραδόσεις από τη Ρωσία από τότε που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -με την έγκριση της Μόσχας- επέβαλε αυστηρό ανώτατο όριο στις μεταφορές πετρελαίου το 2017 ως απάντηση στις δοκιμές πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ.
«Αυτές οι παραδόσεις πετρελαίου αποτελούν μια ολομέτωπη επίθεση κατά του καθεστώτος κυρώσεων, το οποίο βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης», δήλωσε ο Hugh Griffiths, πρώην συντονιστής της επιτροπής του ΟΗΕ που παρακολουθεί τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.
Τα πλοία, τα οποία φέρουν σημαία Βόρειας Κορέας και ταξινομούνται ως δεξαμενόπλοια πετρελαιοειδών, επισκέφτηκαν όλα την ίδια θέση αγκυροβόλησης που διαχειριζόταν μια ρωσική εταιρεία πετρελαίου στο λιμάνι Vostochny, όπου φάνηκε να φορτώνουν.
Οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν ότι δύο από τα πλοία ταξίδεψαν στη συνέχεια από το λιμάνι Vostochny στο λιμάνι Chongjin της Βόρειας Κορέας, όπου φαινόταν να ξεφορτώνουν.
«Τα πλοία που έχουμε δει στους τερματικούς σταθμούς της Ρωσίας είναι μερικά από τα πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας στον στόλο της Βόρειας Κορέας και τα οποία πλέουν συνεχώς μέσα και έξω από το λιμάνι», δήλωσε ο Joseph Byrne, ερευνητής στο Rusi.
«Πολλά από αυτά τα πλοία είναι επίσης χαρακτηρισμένα από τον ΟΗΕ, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τους επιτρέπεται καν η είσοδος σε ξένα λιμάνια, πόσο μάλλον να συμμετέχουν σε παραδόσεις πετρελαίου».

Αμοιβαία σχέση

Οι παραδόσεις έρχονται αφού η Βόρεια Κορέα τον περασμένο Αύγουστο άρχισε να προμηθεύει χιλιάδες κοντέινερ με πυρομαχικά στη Ρωσία, τα οποία στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι έχουν συμβάλει σημαντικά στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Rusi, το λιμάνι Vostochny έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως κόμβος για ρωσικά πλοία που φέρεται να εμπλέκονται στο εμπόριο όπλων μεταξύ των χωρών.
«Αυτό που μπορούμε να δούμε τώρα είναι μια ξεκάθαρη συμφωνία ανταλλαγής όπλων με πετρέλαιο σε ανοιχτή παράβαση των κυρώσεων που υπέγραψε προσωπικά ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, απεικονίζοντας την τροχιά της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια από διεθνής dealer σε κράτος παράνομο», είπε ο Griffiths.
1_117.jpg
Και τα πέντε βορειοκορεατικά πλοία πραγματοποίησαν τα ταξίδια προς το λιμάνι Vostochny με τους αναμεταδότες κλειστούς.
Ένα από αυτά τα πλοία, το Paek Yang San 1, αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 2018 ως εμπλεκόμενο σε παράνομες μεταφορές πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο με σκοπό να παρακάμψει το ανώτατο όριο εισαγωγής, το οποίο περιορίζει τη Βόρεια Κορέα σε μόλις 500.000 βαρέλια ετησίως.
Οι παραδόσεις μπορούν επίσης να θεωρηθούν ότι συμμορφώνονται μόνο εάν αναφέρονται σε επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ.
Οι ερευνητές της Ρωσίας υπολόγισαν ότι οι παραδόσεις πετρελαίου που τεκμηριώνονται από το λιμάνι Vostochny θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 125.000 βαρέλια προϊόντων πετρελαίου - το ένα τέταρτο της επιτρεπόμενης ετήσιας ποσόστωσης - σε λίγες εβδομάδες.

Στο κενό οι κυρώσεις

Η αποκάλυψη του προφανούς εμπορίου πετρελαίου για όπλα έρχεται καθώς δυτικοί διπλωμάτες προσπαθούν να διατηρήσουν την επιτροπή του ΟΗΕ που παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην ανανέωση της εντολής του οργανισμού, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Δυτικοί αξιωματούχοι ανέβαλαν την ψηφοφορία για την ανανέωση της ομάδας εμπειρογνωμόνων την περασμένη εβδομάδα, αφού η Ρωσία και η Κίνα υπέβαλαν προτάσεις για να μειώσουν την δικαιοδοσία της.
Οι συζητήσεις σχετικά με το πάνελ κυρώσεων του ΟΗΕ, οι οποίες αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την υπηρεσία ειδήσεων NK News με έδρα τη Σεούλ, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει το σώμα του ΟΗΕ — και το ίδιο το καθεστώς κυρώσεων.
«Ενώ υπάρχει μια συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι τι θα άρχιζε να συμβαίνει εάν αφαιρούνταν οι κυρώσεις», είπε ο Byrne.
«Αυτό δίνει στη Βόρεια Κορέα μια πολύ σημαντική ώθηση».
Ο Go Myong-hyun, ανώτερος ερευνητής στο κρατικό Ινστιτούτο Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι οι άμεσες προμήθειες πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα «θα βοηθήσουν πολύ στη σταθεροποίηση της βορειοκορεατικής οικονομίας».
«Τα τελευταία επτά χρόνια, η Πιονγκγιάνγκ χρειάστηκε να πληρώσει υψηλό ασφάλιστρο για τα προϊόντα πετρελαίου που χρειάζεται, καθώς βασιζόταν σε ένα περίπλοκο και ακριβό δίκτυο εγκληματικών μεσιτών και μεταφορές από πλοίο σε πλοίο στη μέση της θάλασσας», είπε ο Go.
«Αλλά τώρα, φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια πετρελαίου είτε με μεγάλη έκπτωση είτε ως άμεση πληρωμή για τα πυρομαχικά που προμηθεύει στη Μόσχα», πρόσθεσε.
«Αυτό θα απελευθερώσει πόρους για τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης