Διεθνή

Οργή στην Ουκρανία για τον νόμο επιστράτευσης – Στα κάγκελα οι στρατιώτες που δεν βλέπουν…αποστράτευση

Οργή στην Ουκρανία για τον νόμο επιστράτευσης –  Στα κάγκελα οι στρατιώτες που δεν βλέπουν…αποστράτευση
Η απόφαση να καταργηθεί το άρθρο για την αποστράτευση προκάλεσε αμέσως αντιπαράθεση
Οι Ουκρανοί βουλευτές άρχισαν την Τετάρτη (10/4/2024) να εξετάζουν σε δεύτερη ανάγνωση το επίμαχο νομοσχέδιο για την επιστράτευση, το οποίο έχει προκαλέσει λαϊκή κατακραυγή επειδή αφαιρέθηκε βασικό άρθρο που αφορούσε την αποστράτευση όσων πολεμούσαν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η στρατολόγηση νέων προσώπων πυροδοτεί συζητήσεις εδώ και έναν και πλέον χρόνο, καθώς ο στρατός έχει ελλείψεις σε προσωπικό και πυρομαχικά στις μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις.
Νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τη στρατολόγηση ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση τον Φεβρουάριο μετά την αποτυχία μια πρώτης εκδοχής που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση πέρυσι, αλλά και αυτή η δεύτερη εκδοχή τροποποιήθηκε έκτοτε σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές, ένα από τα βασικά άρθρα αυτού του κειμένου έχει αφαιρεθεί: η αποστράτευση των στρατιωτών που πολεμούν για περισσότερους από 36 μήνες, ένα πολυαναμενόμενο μέτρο ωστόσο, σε μια χώρα εξαντλημένη από περισσότερα από δύο χρόνια ρωσικής ειδικής επιχείρησης.
Αρκετά οικονομικά κίνητρα προς τους στρατιώτες επίσης καταργήθηκαν.
Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επιφορτισθεί να συντάξει ένα άλλο νομοσχέδιο για τη βελτίωση των μηχανισμών εναλλαγής του στρατιωτικού προσωπικού.
Οι βουλευτές ψήφισαν επίσης σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που καθιστά δυνατή την επιστράτευση των κρατουμένων.
Η απόφαση να καταργηθεί το άρθρο για την αποστράτευση προκάλεσε αμέσως αντιπαράθεση, πολλώ μάλλον που το υφιστάμενο σύστημα στρατολόγησης θεωρείται από πολλούς Ουκρανούς άδικο, αναποτελεσματικό και συχνά διεφθαρμένο.

Εξαντλημένα τα ουκρανικά στρατεύματα

Για τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Άμυνας Dmitry Lazutkin ο οποίος παραδέχθηκε πως τα στρατεύματα είναι εξαντλημένα, τόνισε ότι η απόφαση κρίθηκε αναγκαία ώστε να μην αποδυναμωθούν οι ένοπλες δυνάμεις που αμύνονται απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα.
Όπως δήλωσε, η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει νέο νομοσχέδιο για τις εναλλασσόμενες εκ περιτροπής στρατιωτικές δυνάμεις εντός οκτώ μηνών.
Οι στρατιώτες που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο είπαν ότι έχουν σοκαριστεί.
«Είναι καταστροφή. Είναι απλά βάναυσο. Τι έχουν στο κεφάλι τους;» απάντησε ο 46χρονος Oleksandr που υπηρετεί στην ανατολική περιφέρεια του Donetsk.
«Κάποιος που ξέρει πότε θα αποστρατευτεί θα έχει διαφορετική στάση απέναντι στην υπηρεσία. Αν είμαστε σαν σκλάβοι, τότε αυτό δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό», προέβλεψε.
Στις αρχές Απριλίου, ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχε ήδη εγκρίνει τη μείωση από τα 27 στα 25 έτη της ηλικίας στην οποία μπορεί κανείς να επιστρατευθεί, ώστε να διευρύνει τον κύκλο των εν δυνάμει νεοσύλλεκτων.
Τον Δεκέμβριο του 2023 δήλωσε ότι ο στρατός του είχε προτείνει να στρατολογηθούν έως και 500.000 επιπλέον άτομα, αριθμός που έκτοτε αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τον νέο αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων,Oleksandr Syrsky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης