Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εποχές Covid ξαναζούν οι ΗΠΑ - Αντιμέτωπες με ελλείψεις ρεκόρ στα φάρμακα, ακόμη και για καρκινοπαθείς

Εποχές Covid ξαναζούν οι ΗΠΑ - Αντιμέτωπες με ελλείψεις ρεκόρ στα φάρμακα, ακόμη και για καρκινοπαθείς
«Όλες οι κατηγορίες φαρμάκων είναι ευάλωτες σε έλλειψη»
Σχετικά Άρθρα
Η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας στα φαρμακευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 έχει επιστρέψει στις ΗΠΑ, με το κανάλι ABC να αναφέρει σε ρεπορτάζ πως οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα εκτοξεύθηκαν σε ιστορικό υψηλό.
Συγκεκριμένα, το α' τρίμηνο του 2024, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν ελλείψεις 323 ενεργών φαρμάκων, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 320 το 2014, όπως αναφέρθηκε σε έκθεση από την Αμερικανική Εταιρεία Φαρμακοποιών Συστημάτων Υγείας και την Υπηρεσία Πληροφοριών Φαρμάκων της Γιούτα. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία τόνισε μια ιδιαίτερα ανησυχητική έλλειψη φαρμάκων χημειοθεραπείας, η οποία έχει οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στη φροντίδα των ασθενών.
Τα νοσοκομεία και οι κλινικές έχουν αναφέρει ότι τα φάρμακα εξαντλούνται εντελώς, με τους γιατρούς να πρέπει να αποφασίσουν σε ποιους ασθενείς θα δώσουν προτεραιότητα.

Ο Δρ. Paul Abramowitz, Διευθύνων Σύμβουλος της ASHP δήλωσε στο ABC: «Όλες οι κατηγορίες φαρμάκων είναι ευάλωτες σε έλλειψη. Μερικές από τις πιο ανησυχητικές ελλείψεις περιλαμβάνουν γενικά αποστειρωμένα ενέσιμα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων χημειοθεραπείας για τον καρκίνο και των φαρμάκων έκτακτης ανάγκης που αποθηκεύονται σε καροτσάκια νοσοκομείων». «Απομένει πολύ δουλειά να γίνει σε ομοσπονδιακό επίπεδο για να διορθωθούν οι βαθύτερες αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων.
Η ASHP θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τακτικά καθώς καθοδηγούμε τις προσπάθειες για σύνταξη και ψήφιση νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά εκ μέρους των μελών μας για λύσεις που λειτουργούν».
Σημείωσε δε τις συνεχιζόμενες εθνικές ελλείψεις φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ, συμπεριλαμβανομένου του Adderall, που ξεκίνησε στα τέλη του 2022 λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή και έκτοτε καθοδηγείται από τη ζήτηση, σύμφωνα με τον FDA.

Μια έκθεση της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας τον Μάρτιο του 2023 τόνισε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα επίμονο ζήτημα στις ΗΠΑ για πάνω από μια δεκαετία, που επιδεινώθηκε από την πανδημία COVID-19, οδηγώντας σε καθυστερημένες ή μη διαθέσιμες θεραπείες.
Η FDA δήλωσε σχετικά στο ABC: «Η FDA μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικά εργαλεία κατά τη διάρκεια μιας έλλειψης για να βοηθήσει τους κατασκευαστές με την αύξηση της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της επίσπευσης της αναθεώρησης ενός συμπληρώματος».
«Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να μοιραστούμε συγκεκριμένες ενέργειες, καθώς θεωρούνται εμπορικές εμπιστευτικές πληροφορίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης