Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη οι ΗΠΑ: Παρήγαγαν τα πρώτα 90 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου - Επόμενος στόχος ένας τόνος

Αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη οι ΗΠΑ: Παρήγαγαν τα πρώτα 90 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου - Επόμενος στόχος ένας τόνος
H παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου θα βοηθήσει τις ΗΠΑ «να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου» και τις εισαγωγές ουρανίου από την Ρωσία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν τα πρώτα 90 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου σε εργοστάσιο στο έδαφός τους και σχεδιάζουν να ανεβάσουν την ποσότητα στον έναν τόνο μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι το εργοστάσιο στο νότιο Οχάιο έχει ήδη παράγει τις πρώτες 200 λίβρες (περίπου 90 κιλά - Prim. ed.)
Το πρώτο πανίσχυρο εμπλουτισμένο ουράνιο που παράγεται στην Αμερική, και η εταιρεία εργάζεται για την παραγωγή σχεδόν ενός τόνου μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε ο Bide, επισημαίνοντας ότι ένας τέτοιος όγκος «είναι αρκετός για να παρέχει ενέργεια σε εκατό χιλιάδες σπίτια σε αυτή τη χώρα».
Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου θα βοηθήσει τις ΗΠΑ «να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου».

Νωρίτερα φέτος, η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, Katherine Hough, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεργαστούν με τους συμμάχους για να επιτύχουν τη δυνατότητα παραγωγής ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού, το οποίο χρησιμοποιείται για πυρηνικά καύσιμα ώστε να απελευθερωθεί από την εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες.
Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε η, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία με την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τον Καναδά, σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα διεθνές δίκτυο εφοδιασμού για να απελευθερωθούν από την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας είναι 20%, οι ΗΠΑ μπορούν να εφοδιαστούν ανεξάρτητα με καύσιμα κατά 30%, οι προμήθειες καυσίμων από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 20%.
Τον Δεκέμβριο του 2023, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για την επιβολή απαγόρευσης στην εισαγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού ρωσικής προέλευσης, το οποίο θα λειτουργεί έως το 2040.
Το νομοσχέδιο προβλέπει περιορισμούς στην εισαγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που παράγεται στη Ρωσία ή μία από τις εγγεγραμμένες εκεί επιχειρήσεις.
Η πρωτοβουλία εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, σε συντονισμό με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής του Υπουργείου Εμπορίου, να ακυρώσει την απαγόρευση εάν δεν υπάρχουν άλλες πηγές προμηθειών ουρανίου ή εάν η εισαγωγή ρωσικού καυσίμου είναι προς τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η Ρωσία προμηθεύει εμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για καύσιμα για περισσότερους από 90 εμπορικούς αντιδραστήρες στις ΗΠΑ, καθιστώντας την τον νούμερο ένα ξένο προμηθευτή για τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης