Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμείλικτος ο Erdogan: Η Τουρκία ξεκίνησε οικονομικό πόλεμο στο Ισραήλ λόγω Γάζας - Διακόπτονται οι εμπορικές σχέσεις

Αμείλικτος ο Erdogan: Η Τουρκία ξεκίνησε οικονομικό πόλεμο στο Ισραήλ λόγω Γάζας - Διακόπτονται οι εμπορικές σχέσεις
Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την κίνηση...
(Upd) Διακόπτει κάθε εμπορική δραστηριότητα με το Ισραήλ η Τουρκία... που σημαίνει ότι σταματούν όλες οι εισαγωγές και εξαγωγές της χώρας από και προς το Ισραήλ.
Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την κίνηση.
Η Τουρκία τον περασμένο μήνα περιόρισε τις εξαγωγές προς το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Στο χείλος του γκρεμού

Η αλήθεια είναι πως επί μήνες οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Ήδη έχει γίνει ανάκληση πρεσβευτών, η ρητορική μεταξύ ηγετών είναι τουλάχιστον εμπρηστική ενώ τα πράγματα σοβάρεψαν απότομα όταν η Τουρκία πριν από ένα μήνα προσπάθησε να περιορίσει την εξαγωγή 54 προϊόντων στο Ισραήλ υπό τον όρο να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα.
Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα, τερματίζοντας όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ.
Η απαγόρευση έχει αρχίσει να ισχύει σήμερα, αλλά η Άγκυρα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την εν λόγω κίνηση, που αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα δραματικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Τελ Αβίβ – Άγκυρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, επιβεβαίωσε ότι όσα έχουν διαρρεύσει είναι ακριβή.
Όπως είπε, η Άγκυρα έχει ήδη αρχίσει να εμποδίζει τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές στα τουρκικά λιμάνια.
«Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας. Εμείς κερδίζουμε και αυτοί χάνουν» υποστήριξε.
Μάλιστα, έδωσε εντολή στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να αναζητήσει άμεσα εναλλακτικές για το εμπόριο, που επικεντρώνονται στην «τοπική παραγωγή και εισαγωγές από άλλες χώρες».
Να σημειωθεί πως ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες πριν από τις 7 Οκτωβρίου απολάμβαναν θερμότερες σχέσεις, ήταν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Η Τουρκία πουλάει προϊόντα αξίας 5-7 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ κάθε χρόνο, ενώ το Ισραήλ πουλά στην Τουρκία ενιαυσίως προϊόντα 2 έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Αμείλικτος

Αλλά ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ήταν αμείλικτος απέναντι στο Ισραήλ, βάζοντας στο στόχαστρό του τον Netanyahu.
Τον Μάρτιο, έφτασε στο σημείο να προτείνει τη δολοφονία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα κατά των μουσουλμάνων.
Σε μια προηγούμενη προεκλογική συγκέντρωση, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να «προσευχηθεί στον Αλλάχ να φροντίσει τον Netanyahu και τον καταράστηκε».
Αυτή την εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) που εδρεύει στη Χάγη.
Φαίνεται λοιπόν ότι σε αυτό το σημείο η Τουρκία διεξάγει πλήρους κλίμακας διπλωματικό και οικονομικό πόλεμο στο Ισραήλ.
Και αυτό είναι άνευ προηγουμένου για ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο τυγχάνει να έχει επίσης τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη στρατιωτική συμμαχία, και είναι βέβαιο ότι θα θέσει τους δυτικούς αξιωματούχους σε δύσκολη θέση.

«Υποκρισία από ΗΠΑ και Δύση στον πόλεμο της Γάζας»

Ο Recep Tayyip Erdogan εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης που κάνουν, όπως είπε, κηρύγματα περί δημοκρατίας αλλά σιωπούν για τη Γάζα και καταστέλλουν τις διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Μιλώντας στην Άγκυρα, σε μέλη της «Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών», μιας οργάνωσης της τουρκικής διασποράς με έδρα τη Γερμανία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «σε ορισμένα διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια, ευσυνείδητοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων και αντισιωνιστές Εβραίοι, αντιδρούν στη σφαγή», για να υποστηρίξει στη συνέχεια:
«Αυτοί οι άνθρωποι υφίστανται βία, καταπίεση, ακόμη και βασανιστήρια επειδή ζητούν να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα. Πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί απολύονται και λιντσάρονται επειδή εκφράζουν τη στήριξή τους στην Παλαιστίνη».
Επιτέθηκε επίσης κατά της Δύσης την οποία κατηγόρησε για υποκρισία, λέγοντας πως «εκείνοι που εμφανίζονται ως ευαγγελιστές της δημοκρατίας όταν πρόκειται για την Τουρκία, δεν βγάζουν (τώρα) άχνα μπροστά σε αυτά τα περιστατικά».
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «τα συμφέροντα του Ισραήλ οριοθετούν τα όρια της δυτικής δημοκρατίας.
Οτιδήποτε αγγίζει τα συμφέροντα του Ισραήλ είναι στα μάτια τους αντιδημοκρατικό και αντισημιτικό».
Παράλληλα, ο Tayyip Erdogan κάλεσε τους τουρκικής καταγωγής πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να προσέλθουν τον Ιούνιο στις κάλπες των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Με ποσοστό 53,72% στις 14 Μαΐου και 56,34% στις 28 Μαΐου, η τουρκική διασπορά σημείωσε μια παγκόσμια επιτυχία», είπε αναφερόμενος στη συμμετοχή των Τούρκων της Γερμανίας στις περυσινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.
«Πιστεύω ότι η τουρκική διασπορά τα επόμενα χρόνια θα είναι ένας ισχυρότερος και πιο αποφασιστικός παράγοντας για το μέλλον της Τουρκίας», σημείωσε και συνέχισε: «Ως εκ τούτου, ζητώ από εσάς να προστατέψετε σθεναρά την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη σας.
Όπως γνωρίζετε, σύντομα θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Είναι πολύ, μα πολύ σημαντικό να ακουστεί η φωνή σας.
Μην αμελήσετε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα στις ευρωεκλογές».
Η Ένωση Διεθνών Δημοκρατών ιδρύθηκε το 2004 στην Κολωνία με την ονομασία UETD - Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών και προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα από όλο τον κόσμο, εξελίχθηκε σε παγκόσμια οργάνωση αλλάζοντας το όνομά της σε UID - Ένωση Διεθνών Δημοκρατών με την 6η Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις 20 Μαΐου 2018.
Στόχος της UID, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης, είναι να ενισχύσει τις σχέσεις των Τούρκων και των αδελφών κοινοτήτων παγκοσμίως και να δημιουργήσει στενότερες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης