Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκκληση ΟΗΕ προς πάσα κατεύθυνση για την αποτροπή ισραηλινής επίθεσης στη Rafah

Έκκληση ΟΗΕ προς πάσα κατεύθυνση για την αποτροπή ισραηλινής επίθεσης στη Rafah
Ο ΟΗΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με μια πλωτή προβλήτα που κατασκευάζει για να επιτρέψει τις θαλάσσιες παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την Τρίτη (30 Απριλίου) ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Rafah της Λωρίδας της Γάζας είναι «στον άμεσο ορίζοντα» και ότι η «σταδιακή» πρόοδος του Ισραήλ όσον αφορά την πρόσβαση βοήθειας στον θύλακα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ή τη δικαιολόγηση μιας επιχείρησης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres απηύθυνε έκκληση στα κράτη που έχουν επιρροή στο Ισραήλ «να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους» για να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι της Γάζας.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu δήλωσε την Τρίτη να προχωρήσει στην επίθεση που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό, ανεξάρτητα από την απάντηση της Hamas στις τελευταίες προτάσεις για διακοπή των μαχών στον σχεδόν επτάμηνο πόλεμο και επιστροφή των ισραηλινών ομήρων.
«Ο κόσμος απευθύνει έκκληση στις ισραηλινές αρχές εδώ και εβδομάδες να γλιτώσουν τη Rafah, αλλά μια χερσαία επιχείρηση στην περιοχή βρίσκεται στον άμεσο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς σε δήλωσή του. «Η απλούστερη αλήθεια είναι ότι μια χερσαία επιχείρηση στη Rafah δεν θα είναι τίποτε λιγότερο από μια τραγωδία που ξεπερνάει τις λέξεις».
Το Ισραήλ δεσμεύτηκε πριν από σχεδόν ένα μήνα να βελτιώσει την πρόσβαση της βοήθειας στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden απαίτησε μέτρα για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν όρους στην υποστήριξη που προσφέρουν, αν το Ισραήλ δεν ενεργούσε.
Ο Guterres δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε «σταδιακή πρόοδος» προς την κατεύθυνση της αποτροπής «ενός εντελώς αποτρέψιμου, ανθρωπογενούς λιμού» στη βόρεια Γάζα, αλλά χρειάζονται επειγόντως πολλά περισσότερα.
«Αυτές οι βελτιώσεις στη μεταφορά περισσότερης βοήθειας στη Γάζα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία ή τη δικαιολόγηση μιας πλήρους στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα», δήλωσε ο Γκρίφιθς.
Ο Γκουτέρες κάλεσε συγκεκριμένα το Ισραήλ να τηρήσει την υπόσχεσή του να ανοίξει δύο περάσματα προς τα βόρεια.
«Ένα σημαντικό εμπόδιο για τη διανομή βοήθειας σε όλη τη Γάζα είναι η έλλειψη ασφάλειας για τους ανθρωπιστές και τους ανθρώπους που βοηθούμε. Οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές, οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη δεν πρέπει να αποτελούν στόχους», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη στεριά

Μια έκθεση που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο ανέφερε ότι το ξέσπασμα ενός λιμού είναι πολύ κοντά και πολύ πιθανό μέχρι τον Μάιο στη βόρεια Γάζα, ενώ θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον θύλακα μέχρι τον Ιούλιο.
Ο Guterres μάλιστα ανέφερε ότι οι πιο ευάλωτοι στο βορρά «πεθαίνουν ήδη από την πείνα και τις ασθένειες».
Όταν ρωτήθηκε για το τι είδους μοχλό πίεσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ έναντι του συμμάχου τους Ισραήλ για να ενισχύσουν την πρόσβαση σε βοήθεια και να αποτρέψουν μια επίθεση στη Rafah, ο Guterres είπε τα εξής:
«Είναι πολύ σημαντικό να ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση προκειμένου να αποφευχθεί αυτό που θα ήταν μια απολύτως καταστροφική τραγωδία».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ακόμα, δήλωσε ότι επρόκειτο να συζητήσει με τον Netanyahu την Τετάρτη τα μέτρα που πρέπει να λάβει ακόμη το Ισραήλ για να αυξήσει τη ροή βοήθειας στη Γάζα.
«Ενθαρρύνω έντονα την κυβέρνηση του Ισραήλ και την ηγεσία της Χαμάς να καταλήξουν τώρα σε συμφωνία», δήλωσε ο Guterres.
«Χωρίς αυτό, φοβάμαι ότι ο πόλεμος, με όλες τις συνέπειές του τόσο στη Γάζα όσο και σε ολόκληρη την περιοχή, θα επιδεινωθεί με αλματώδεις ρυθμούς».
Ο ΟΗΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με μια πλωτή προβλήτα που κατασκευάζει για να επιτρέψει τις θαλάσσιες παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο.
«Χαιρετίζουμε την παράδοση βοήθειας από αέρος και θαλάσσης, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη μαζική χρήση των χερσαίων οδών», δήλωσε ο Ανώτερος Αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο αναπληρωτής πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Jonathan Miller δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ συνέχισε να «ανεβάζει και να εντείνει» την υποστήριξη της βοήθειας και ότι υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα με «δραματική αύξηση» του όγκου της βοήθειας τους τελευταίους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης