Τελευταία Νέα
Διεθνή

Escobar (ΗΠΑ): «Άξονα κατά της ολοκλήρωσης της ΕΕ» επιδιώκει να δημιουργήσει η Κίνα

Escobar (ΗΠΑ): «Άξονα κατά της ολοκλήρωσης της ΕΕ» επιδιώκει να δημιουργήσει η Κίνα
Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης 29 συμφωνίες που επικεντρώνονται στη ρυθμιστική, νομική και οικονομική συνεργασία και στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο εταίρων
Ο απερχόμενος απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Gabriel Escobar, σχολίασε την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, συμφωνώντας ότι ήταν προσεκτικά προγραμματισμένη για να αυξήσει τις εντάσεις με τη Δύση και αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός νέου άξονα κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη (08 Μαΐου), ο Escobar ρωτήθηκε για τη ρωσική και κινεζική επιρροή, τις σχέσεις Κοσόβου-Σερβίας και τη θέση και τις ενέργειες της Σερβίας στην περιοχή.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν η επίσκεψη του Σι στη Σερβία και την Ουγγαρία εγείρει ανησυχίες ότι εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου άξονα κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο Escobar απάντησε ότι συμβαίνει ακριβώς αυτό.
«Νομίζω ότι οι χώρες που επέλεξε είναι εκείνες που είναι ανοιχτές στο να αμφισβητήσουν την ενότητα της ευρωατλαντικής κοινότητας.
Και έτσι προειδοποιούμε όλους τους εταίρους μας και όλους τους συγκεκριμένους συνομιλητές μας να έχουν μεγάλη επίγνωση της ατζέντας της Κίνας στην Ευρώπη και της ατζέντας της Κίνας σχετικά με την ευρωατλαντική κοινότητα», δήλωσε ο Escobar.
Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Σερβία συνέπεσε με τον τυχαίο βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ΝΑΤΟ το 1999, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο του Κοσόβου.
Ο Escobar δήλωσε: «Νομίζω ότι η επίσκεψη αυτή έγινε με σκοπό να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Σερβίας και της υπόλοιπης δυτικής κοινότητας, και δεν βοηθάει».
Συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι ο βομβαρδισμός της πρεσβείας ήταν ατύχημα, ζήτησαν συγγνώμη και μάλιστα κατέβαλαν αποζημιώσεις στις οικογένειες.
«Πιστεύω όμως ότι η χρονική στιγμή της επίσκεψης ήταν ατυχής αλλά σκόπιμη», είπε.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι, ανακοινώθηκε ότι η Σερβία θα ενταχθεί στην Παγκόσμια Κοινότητα του Κοινού Μέλλοντος και θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα το πράξει.
Η ιδέα αυτή δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Σι όταν μίλησε στο Κρατικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Σχέσεων της Μόσχας πριν από μια δεκαετία.
Στόχος της είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφαλείας που καλλιεργεί κοινά συμφέροντα, προωθεί την ανάπτυξη, την παγκόσμια διακυβέρνηση, την κοινή ευημερία και την αμοιβαία κατανόηση, μεταξύ άλλων.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης 29 συμφωνίες που επικεντρώνονται στη ρυθμιστική, νομική και οικονομική συνεργασία και στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο εταίρων.

Επίλυση των βαλκανικών προβλημάτων για να αποθαρρυνθεί η Μόσχα

Ο Σι πρόκειται να υποδεχθεί τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στην Κίνα στα μέσα Μαΐου, γεγονός που εγείρει ανησυχίες, δεδομένης της συμπάθειας και της εγγύτητας της Ουγγαρίας και της Σερβίας με τη Μόσχα.
Ερωτηθείς σχετικά με την εγγύτητα της Σερβίας στη Ρωσία και κατά πόσον αυτό ενέχει τον κίνδυνο να παρασύρει τη Ρωσία σε ένα «δεύτερο πεδίο μάχης» στην περιοχή, ο Escobar δήλωσε τα εξής: «Θα ήταν λάθος να δούμε τη Ρωσία ως την αιτία των προβλημάτων στα Βαλκάνια».
Πρόσθεσε όμως ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται τα προβλήματα στα Βαλκάνια, τα οποία υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια. «Με την επίλυση των προβλημάτων, νομίζω ότι κλείνουμε τα παράθυρα ευκαιρίας για τη Ρωσία να δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή, αλλά θα προσπαθήσει».
Όσον αφορά τη Σερβία, ο Escobar δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει «πολύ σαφές» ότι είναι ευπρόσδεκτη στη διατλαντική οικογένεια, αλλά υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις για αυτό.
«Και θα συνεχίσουμε να λέμε δημόσια και ιδιωτικά ότι η συμφιλίωση, το κράτος δικαίου και οι καλές ειρηνικές σχέσεις με όλους τους γείτονες είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού», πρόσθεσε.
Η θητεία του Escobar λήγει στο τέλος του μήνα και στο τέλος της ενημέρωσης, ο ίδιος αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ορισμένων μέσων ενημέρωσης του Κοσόβου ότι απολύθηκε λόγω υποτιθέμενης σύγκρουσης συμφερόντων που αφορούσε τη σύζυγό του και το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας.
«Θέλω λοιπόν να πω ευθέως ότι όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση αυτή είναι ψέματα, και μάλιστα αποδεδειγμένα ψέματα.
Πρώτα απ’ όλα, δεν απολύομαι, και όλοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το έχουν επιβεβαιώσει αυτό. Δεύτερον, η σύζυγός μου δεν λαμβάνει χρήματα από καμία ξένη κυβέρνηση», κατέληξε ο Escobar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης