Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το προτελευταίο επιχείρημα της Ρωσίας… – Το ΝΑΤΟ εισβάλλει στην Δυτική Ουκρανία ή οι Ρώσοι χτυπούν με τακτικά πυρηνικά

Το προτελευταίο επιχείρημα της Ρωσίας… – Το ΝΑΤΟ εισβάλλει στην Δυτική Ουκρανία ή οι Ρώσοι χτυπούν με τακτικά πυρηνικά
Η Ρωσία είναι καχύποπτη και βλέπει μόνο δύο σενάρια για το τέλος του πολέμου
Σχετικά Άρθρα
Πως θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;
Ενώ ο ρωσικός στρατός προελαύνει παντού και κατακτάει συνεχώς νέα εδάφη στο Donbass στην Ανατολική Ουκρανία – ήδη έχει καταλάβει τις τελευταίες 8 εβδομάδες πάνω από 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών – η Ρωσία είναι καχύποπτη και βλέπει μόνο δύο σενάρια για το τέλος του πολέμου.
Η λύση να εκλεγεί ο Trump στις ΗΠΑ και να τελειώσει ο πόλεμος δεν το θεωρούν βασικό αφού και ο Trump να εκλεγεί η Ευρώπη δεν είναι ακόμη έτοιμη για ειρήνη.
Μπορεί τα πατριωτικά κόμματα στην Ευρώπη να ενισχυθούν εντυπωσιακά αλλά οι ευρωεκλογές δεν καθορίζουν κυβερνήσεις…

Τα δύο σενάρια

Το πρώτο σενάριο θέλει το ΝΑΤΟ μετά την κατάρρευση του Ουκρανικού μετώπου να εισβάλλει στην Δυτική Ουκρανία για να ανακόψει την Ρωσική προέλαση έως τα σύνορα με την Πολωνία.
Σε αυτό το σενάριο ο Δνείπερος θα είναι το φυσικό όριο της Δυτικής Ουκρανίας από την Ανατολική που θα έχει καταληφθεί όλη από τους Ρώσους.
Ο διαμελισμός της Ουκρανίας καθίσταται μονόδρομος.
Το δεύτερο σενάριο θέλει την Ρωσία να σχεδιάζει χτύπημα με τακτικό πυρηνικό όπλο ώστε η Ουκρανία να παραδοθεί άνευ όρων….

Χωρίς ουσία οι αναφορές ότι το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

«Χωρίς μπότες στο έδαφος», δηλαδή όχι στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - μια τέτοια δήλωση θα συμπερ5ιληφθεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο μήνες στην Ουάσιγκτον στις 9 και 10 Ιουλίου 2024.
Στις 9 Ιουλίου, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να γιορτάσουν την 75η επέτειο του οργανισμού και να συζητήσουν τρέχοντα θέματα, το πιο σημαντικό από τα οποία, φυσικά, είναι η βοήθεια προς την Ουκρανία. Ειδικότερα, η κοινή δήλωση θα περιλαμβάνει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατό στην Ουκρανία…
Τι σημαίνει αυτό;
Τίποτα απολύτως: εξάλλου, η συμμαχία δήλωσε από την αρχή ότι δεν επρόκειτο να πολεμήσει με τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Δηλαδή, τώρα το ΝΑΤΟ απλώς θα επιβεβαιώσει αυτό που έχουν ήδη πει επανειλημμένα οι ηγέτες τόσο της ίδιας της συμμαχίας όσο και των χωρών-μελών της.
Γιατί λοιπόν να το πουν ξανά;
Για να τονιστεί η αμυντική φύση του ΝΑΤΟ;
Σίγουρα όχι.
Εξάλλου, η κύρια θέση του ΝΑΤΟ για την ανάγκη υποστήριξης της Ουκρανίας και αποτροπής της νίκης της Ρωσίας είναι ότι η ήττα της Ουκρανίας θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ: «όλοι γνωρίζουν» ότι μετά από αυτό ο Putin θα επιτεθεί στα κράτη της Βαλτικής, την Πολωνία, Ρουμανία, και μετά ακόμη και στην Γερμανία» αναφέρουν μέλη του ΝΑΤΟ… χωρίς στοιχεία βεβαίως… βεβαίως….
Δηλαδή, το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει την ασφάλειά του με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας - βοηθώντας με όπλα, πυρομαχικά και χρήματα, αλλά δεν θα συμμετάσχει στον ίδιο τον πόλεμο.
Λογικό;
Όχι βέβαια.
Διότι το βασικό νόημα της δήλωσης της συνόδου κορυφής θα είναι τελείως διαφορετικό.

Έρχεται μια μεγάλη αλλαγή

Το γεγονός είναι ότι ο συντονισμός της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μεταφέρεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της «ομάδας Ramstein».
Εάν τώρα διευθύνεται από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, τότε το ΝΑΤΟ θα έχει πλέον την έδρα του στις Βρυξέλλες.
Δηλαδή, το ΝΑΤΟ αυξάνει τον βαθμό της συμμετοχής του στη σύγκρουση - και ανεβαίνει ένα βήμα στη σκάλα της κλιμάκωσης. Και τα λόγια για την άρνηση αποστολής στρατευμάτων χρειάζονται μόνο για να αποσπάσουν την προσοχή από αυτή την σχεδιαζόμενη κλιμάκωση.
Η Ομάδα Ramstein (Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας) περιλαμβάνει περισσότερες από 50 χώρες - και μόνο περισσότερες από τις μισές από αυτές είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, το ΝΑΤΟ όχι μόνο αναλαμβάνει την οργάνωση των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, αλλά επεκτείνεται και ανεπίσημα (σε βάρος χωρών όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα).
Είναι σαφές ότι όλες αυτές οι χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ είναι ήδη σύμμαχοι των Αμερικανών, είναι σαφές ότι συναντήσεις με τη μορφή Ramstein πραγματοποιούνταν μερικές φορές στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, αλλά η επίσημη μεταφορά εξουσιών απέχει πολύ από το να είναι συμβολική.
Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται επίσημα στη σύγκρουση στην Ουκρανία -ναι, τυπικά μόνο με την προμήθεια όπλων και την εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού- και οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν σκόπιμα.
Όχι μόνο επειδή θέλουν να αυξήσουν τη συμμετοχή της Ευρώπης στη σύγκρουση, αλλά και επειδή προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στο εσωτερικό.
Η μεταφορά εξουσιών για τον συντονισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ θα μειώσει την ικανότητα του Trump να επηρεάσει την κατάσταση εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και θέλει να αναγκάσει την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις στους Ρώσους.
Ως πρόεδρος ο Trump φυσικά, θα είναι σε θέση να επηρεάσει την κλίμακα των αμερικανικών προμηθειών, αλλά δεν θα μπορεί πλέον να επηρεάσει το έργο ολόκληρης της «ομάδας Ramstein».
Θα είναι υπό τη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ - και εδώ οι δυνατότητες της Ουάσιγκτον θα είναι περιορισμένες.

Προετοιμάζονται για την ήττα του Biden

Δηλαδή, οι Ατλαντιστές και στις δύο πλευρές του ωκεανού προετοιμάζονται για την ήττα του Biden στις 5 Νοεμβρίου 2024 - και την έναρξη μιας περιόδου αυξανόμενων αναταράξεων στην αμερικανική εσωτερική και εξωτερική πολιτική.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για αυτούς να μην επηρεάσει την ικανότητα της Δύσης να υποστηρίξει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας για όσο χρόνο χρειάζεται, έτσι ώστε η Ρωσία να υποχωρήσει.
Η Δύση είναι ακόμη έτοιμη να εγκαταλείψει εκείνο το τμήμα της Ουκρανίας που ελέγχεται ήδη από τη Ρωσία δηλαδή το Donbass, αλλά σε αντάλλαγμα θέλει την αναγνώριση του δικαιώματός της να εντάξει ότι απομείνει από την Ουκρανία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Στην Δύση θεωρούν ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν την Ουκρανία σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση για αρκετό καιρό.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αναθεωρηθεί η θεμελιώδης θέση για «το απαράδεκτο μιας ρωσικής νίκης, που θα ήταν ήττα για την Ευρώπη».
Επομένως, η επιβεβαίωση της άρνησης αποστολής στρατευμάτων σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει αλλαγή του αισθήματος στη Δύση
Ο Γάλλος Πρόεδρος Macron κατανοεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, την αυξημένη πιθανότητα κατάρρευσης της Ουκρανίας και προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Ρωσία με τη βοήθεια μιας μπλόφας.
Στην πραγματικότητα, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ μπορούν να καταλήξουν στην Ουκρανία μόνο σε μία περίπτωση: μετά την κατάρρευση αυτού του προσωρινού κράτους.
Τότε είναι που θα προκύψει η πιθανότητα κατάληψης τμήματος του εδάφους της Ουκρανίας -ακριβέστερα των δυτικών περιοχών της-.
Γιατί διαφορετικά, οι «μπότες στο έδαφος» θα μετατραπούν σε πύραυλους στον ουρανό.

Το προτελευταίο επιχείρημα της Ρωσίας

Στο πλαίσιο των απειλών από δυτικές χώρες για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε άσκηση με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.
Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη επίσης σε ορισμένες σκληρές δηλώσεις.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία επαναλαμβάνει την ανάπτυξη και την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς ως απάντηση σε παρόμοιες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις 6 Μαΐου, ο Putin έδωσε εντολή στο Γενικό Επιτελείο να προετοιμαστεί για ασκήσεις σχετικά με τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
Το επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι στους ελιγμούς θα συμμετάσχουν πυραυλικοί σχηματισμοί της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, καθώς και της αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο έδαφος της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας λαμβάνει χώρα μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, επομένως το μήνυμα από τη ρωσική ηγεσία που έστειλε το ΝΑΤΟ είναι προφανές: μην ανακατεύεστε.
Η Ρωσία εξήγησε: αυτή είναι μια απάντηση σε δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και του Αμερικανού βουλευτή Χακίμ Τζέφρις.
Ο Κάμερον είπε ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα.
Ο Μακρόν συζητά δημόσια το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Ο Αμερικανός είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να επέμβουν άμεσα στον πόλεμο με αμερικανούς στρατιώτες» εάν η Ουκρανία χάσει.

Ο άγνωστος Χ

Η Δύση αισθάνεται αμηχανία απέναντι στο άγνωστο.
Το γεγονός είναι ότι, σε αντίθεση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τα τακτικά πυρηνικά όπλα δεν ρυθμίζονται από τη Συνθήκη START.
Το πόσα τακτικά πυρηνικά όπλα διαθέτει η Μόσχα, πού είναι αποθηκευμένα και σε ποια μέσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι αυστηρά ταξινομημένο.
Το TNW είναι εναέριες βόμβες, κεφαλές πυραύλων επιχειρησιακής-τακτικής κατηγορίας, βλήματα πυροβολικού, νάρκες και τορπίλες.
Σχεδιασμένο για να καταστρέφει μεγάλους στόχους και συγκεντρώσεις εχθρικών δυνάμεων.
Η κύρια διαφορά από τα στρατηγικά όπλα είναι η ισχύς, μετρούμενη σε ισοδύναμο TNT.
Εάν τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα διαθέτουν ισχύει εκατοντάδες κιλοτόνους έως σε αρκετούς μεγατόνους, τότε τα τακτικά πυρηνικά όπλα - από 1 έως 50 κιλοτόνους.
Εάν σαν φαίνεται λίγο να σας θυμίσουμε ότι μια βόμβα 15 κιλοτόνων έπεσε στη Χιροσίμα.
Το μικρότερο τακτικό πυρηνικό όπλο είναι το 3BV3 των 152 mm, που υιοθετήθηκε για χρήση το 1981.
Σχεδιασμένο για να μοιάζει με το περίγραμμα ενός τυπικού βλήματος κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικότητας για πυροβόλα D-20, ML-20, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S3 Akatsiya και 2S5 Giatsint-S, ρυμουλκούμενο Giatsint-B, ισχύς 2,5 κιλοτόνων.
Έτσι, όλο το ρωσικό πυροβολικό με διαμέτρημα 152 χιλιοστών μπορεί να το χρησιμοποιήσει.
Και η Ουκρανία, ούτε και η Δύση, δεν γνωρίζει πόσες τέτοιες οβίδες υπάρχουν σε ειδικές στρατιωτικές αποθήκες.
Κατά τη σοβιετική εποχή, οι ασκήσεις μη στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα στάδια.
Πρώτον, οι πυρηνικές κεφαλές μεταφέρθηκαν από τις βάσεις αποθήκευσης απευθείας στα στρατεύματα.
Στη συνέχεια - επαλήθευση και τεχνική προετοιμασία των κεφαλών που βρίσκονται ήδη στα αεροπλάνα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ασκήσεων, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έβαλαν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς σε μάχιμη υπηρεσία.
Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αντικατοπτρίζει τα μέτρα επαναλαμβάνοντας την ανάπτυξη και παραγωγή παρόμοιων όπλων.
Το 1987, η ΕΣΣΔ είχε 650 RSD-10 Pioneer.
Όλα εκκαθαρίστηκαν σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης INF. Αλλά το Pioneer, με εμβέλεια πτήσης από 600 έως 5.500 χιλιόμετρα, κατέστησε δυνατή την καταστροφή οποιασδήποτε ευρωπαϊκής βάσης του ΝΑΤΟ ή μεγάλης πόλης όχι περισσότερο από δέκα λεπτά μετά την εκτόξευση.
Ο πύραυλος κατασκευάστηκε σε δύο εκδόσεις - μονομπλόκ (1,5 μεγατόνων) και με πολλαπλή κεφαλή (τρία μπλοκ των 500 κιλοτόνων το καθένα).
Τοποθετήθηκε σε βάση μεταφοράς και εκτόξευσης στο τροχοφόρο σασί ενός MAZ-547V.
Λόγω της κινητικότητάς του, ήταν πολύ δύσκολο για τις μυστικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ να εντοπίσουν την τοποθεσία του συγκροτήματος.
Η επανέναρξη της παραγωγής των Pioneers, που βρίσκονται ακόμη στην ίδια βάση στο Ινστιτούτο Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας, και η τοποθέτησή τους σε υπηρεσία μάχης είναι ένα ισχυρό επιχείρημα κατά της περαιτέρω εμπλοκής της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο σύντομος χρόνος πτήσης ενός βαλλιστικού πυραύλου συμβάλλει στην επιτυχία των διεθνών διαπραγματεύσεων, όπως έδειξε κάποτε η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται περισσότερο στη σύγκρουση από όσο παραδέχονται.
Πρόσφατα, οι Asia Times, επικαλούμενοι τον πρώην βοηθό υφυπουργό των ΗΠΑ, Stephen Bryan , ανέφεραν ότι το Παρίσι είχε ήδη στείλει 100 στρατιώτες της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων στην Ουκρανία στο Slavyansk.
Συνολικά, ο Macron σχεδιάζει να στείλει 1.500 λεγεωνάριους στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτό διαψεύστηκε.
Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.
Η Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων δεν είναι PMC, ούτε απόσπασμα μισθοφόρων, αλλά μονάδα προσωπικού των χερσαίων δυνάμεων, άμεσα υπαγόμενη στο Υπουργείο Άμυνας.
Και αν επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του σε μάχες ενάντια στον ρωσικό στρατό, οι πολιτικές συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές.
Από στρατιωτική άποψη, οι λεγεωνάριοι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Πρόκειται για ελαφρύ πεζικό σε τροχοφόρα οχήματα, χωρίς άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό, ελικόπτερα και εμπειρία σύγχρονου πολέμου με εχθρό ίσης ή παρόμοιας ισχύος στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων.
Στην πραγματικότητα, μόνο η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν τέτοια εμπειρία σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης