Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hamas: Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία βρίσκονται στο σημείο μηδέν - Απόφαση καταπέλτης για Ισραήλ από ΟΗΕ

Hamas: Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία βρίσκονται στο σημείο μηδέν - Απόφαση καταπέλτης για Ισραήλ από ΟΗΕ
Τουλάχιστον 34.943 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 78.572 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Σχετικά Άρθρα
Οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός απέτυχαν, καθώς η κυβέρνηση Netanyahu απέρριψε τις προτάσεις της Hamas, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, επιστροφή εκτοπισμένων και ανταλλαγή αιχμαλώτων, γνωστοποίησε η παλαιστινιακή οργάνωση. 
«Η απόρριψη της πρότασης των μεσολαβητών από το Ισραήλ, μέσω των τροποποιήσεων που έκαναν σε αυτήν, επανέφεραν τα πράγματα στο σημείο μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Hamas.
Υποστήριξε ότι το Ισραήλ φέρει «την πλήρη ευθύνη» για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.
«Η επίθεση του εχθρικού στρατού στη Rafah και η απευθείας κατάληψη της διάβασης αμέσως μετά την ανακοίνωση της Hamas για τη συμφωνία της με την πρόταση των μεσολαβητών επιβεβαιώνει ότι η κατοχικοί αποφεύγουν την επίτευξη συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και η εξτρεμιστική κυβέρνησή του χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως προκάλυμμα για την επίθεση στη Rafah την κατάληψη της διάβασης και τη συνέχιση της γενοκτονίας κατά του λαού μας», δήλωσε η Hamas.
Τουλάχιστον 34.943 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 78.572 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 39 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Διεύρυνση» της επιχείρησης στη Rafah

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε τη «μετρημένη διεύρυνση» της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα σε ψηφοφορία που διεξήγαγε χθες Πέμπτη βράδυ, παρότι έδωσε οδηγίες στους διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους, ανέφερε σήμερα ο ιστότοπος Axios επικαλούμενος μη κατονομαζόμενες πηγές.
Σύμφωνα με τον Axios, δύο από τις πηγές ανέφεραν πως η διεύρυνση της στρατιωτικής επιχείρησης δεν θα περάσει την κόκκινη γραμμή του Τζο Μπάιντεν, ενώ η τρίτη πηγή είπε πως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περνάει τη γραμμή που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς σταματά ένα μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι θα σταματήσει ορισμένες αποστολές όπλων προς το Ισραήλ εάν γίνει η εισβολή στην πόλη του νότου της Γάζας, καθώς υπάρχει γενικευμένη ανησυχία για την τύχη πάνω από 1 εκατ. αμάχων που έχουν καταφύγει εκεί.
Οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί υπουργοί καταψήφισαν την απόφαση για συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Aπόφαση - καταπέλτης για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους στον ΟΗΕ - Διπλωματικό χαστούκι στο Ισραήλ

Το ψήφισμα για την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ πέρασε με τη συντριπτική υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς οργανισμού, καθώς 143 χώρες ψήφισαν υπέρ, εννέα κατά και 25 απείχαν, σε μια απόφαση που αποπέμπει ενα ισχυρό μήνυμα για τη στάση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. 
Πλην του Ισραήλ και των ΗΠΑ, το σχετικό ψήφισμα καταψηφίστηκε και από τη Μικρονησία, την Τσεχία, την Παπούα Νέα Γουινέα, την Αργεντινή, την Ουγγαρία, το Παλάου, και το Ναουρού. 
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών των ΗΠΑ Robert Wood, από τη μεριά του, επανεπιβεβαίωσε την πάγια αμερικανική θέση, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση Biden αντιτίθεται στο τρέχον ψήφισμα.


Επισημάινεται πως η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεκλήθη σήμερα 10/5 προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα της Παλαιστίνης να αναγνωριστεί ως πλήρες μέλος του οργανισμού, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να «επανεξετάσει ευνοϊκά το θέμα».
Οι Παλαιστίνιοι ενεργοποίησαν για μια ακόμη φορά το αίτημά τους για τυπική αναγνώριση του κράτους τους, αφού προ εβδομάδων οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει veto στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.
Στους Παλαιστινίους έχει παραχωρηθεί, από το 2012, ιδιότυπο καθεστώς κράτους-παρατηρητή, αλλά όχι και status πλήρους μέλους του OHE , κάτι που θα σηματοδοτούσε μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης.
H εν λόγω ψηφοφορία αναμένεται, λοιπόν, να λειτουργήσει ως ένα crash test της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας προς τους Παλαιστινίους, αλλά και ως ένα ισχυρό διπλωματικό μήνυμα στο Ισραήλ.
Βέβαια, το ψήφισμα αφεαυτού δεν μπορεί να χορηγήσει πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.
Εντούτοις, παραχωρεί στους Παλαιστίνιους ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα και προνόμια, μεταξύ των οποίων μια θέση μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Συνέλευσης, αν και χωρίς δυνατότητα ψήφου.  


Rihad Mansour (πρεσευτής Παλαιστίνης στον ΟΗΕ): Η παλαιστινιακή σημαία κυματίζει ψηλά και περήφανη

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ιστορικής ψηφοφορίας, ο Rihad Mansour, Μόνιμος Παρατηρητής του Κράτους της Παλαιστίνης, υπενθύμισε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών τις καταστροφικές επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, με περισσότερους από 35.000 Παλαιστίνιους νεκρούς, άλλους 80.000 τραυματίες και πάνω από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους.
«Καμία λέξη δεν μπορεί να αποτυπώσει τι σημαίνει τέτοια απώλεια και τραύμα για τους Παλαιστίνιους, τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και για το έθνος μας συνολικά», τόνισε σε εμφανώς συγκινητικό τόνο.
Πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν ωθηθεί στην «άκρη» της Λωρίδας, «στο χείλος της ζωής» με «βόμβες και σφαίρες να τους στοιχειώνουν».
Ο κ. Mansour τόνισε ότι παρά τις επιθέσεις και τις καταστροφές, η σημαία της Παλαιστίνης «κυματίζει ψηλά και περήφανη» στην Παλαιστίνη και σε όλο τον κόσμο και γίνεται «σύμβολο που υψώνεται από όλους όσοι πιστεύουν στην ελευθερία και τη δίκαιη διακυβέρνησή της».

Η ελληνική στάση

Από την πλευρά της, η ελληνική αντιπροσωπεία υπερψήφισε τη συμμετοχή της Παλαιστίνης, με ειδικά δικαιώματα, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν συνιστά αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, ούτε διμερή αναγνώριση.
Η Ελλάδα κατέθεσε, μάλιστα, επεξηγηματική δήλωση της ψήφου της, στην οποία - μεταξύ άλλων - υπογραμμίζεται πως η ενέργειά της βασίζεται στη θέση αρχής, ότι η διευθέτηση του παλαιστινιακού πρέπει να είναι αποτέλεσμα αμοιβαίας συμφωνίας στη βάση της λύσης δύο κρατών.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η βία και να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός, είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου πολιτικού ορίζοντα για τους Παλαιστινίους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης