Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί καταρρέουν, οι ΗΠΑ... αναθεωρούν για επιθέσεις Κιέβου με αμερικανικά όπλα στη Ρωσία - Η Μόσχα προειδοποιεί με χτύπημα τη Βρετανία

Οι Ουκρανοί καταρρέουν, οι ΗΠΑ... αναθεωρούν για επιθέσεις Κιέβου με αμερικανικά όπλα στη Ρωσία - Η Μόσχα προειδοποιεί με χτύπημα τη Βρετανία
Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία λέει ο αναπληρωτής γ.γ. του ΝΑΤΟ Mircea Geoana - Το State Department προτείνει στον Biden να επιτρέψει επιθέσεις με αμερικανικά όπλα στη Ρωσία
(upd 36) Με τις ουκρανικές άμυνες να σπάνε η μια μετά την άλλη και με τον ουκρανικό στρατό να δείχνει εκτεταμένα σημάδια διάλυσης, οι Ρώσοι προελαύνουν σε όλη τη γραμμή του μετώπου, ανακοινώνοντας σε σχεδόν καθημερινή βάση την κατάληψη οικισμών, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του Donetsk, όπου πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στην κρίσιμη πόλη του Chasiv Yar, την οποία αν θέσουν υπό τον έλεγχο τους, θα μπορέσουν να προωθηθούν βαθιά στην ουκρανική άμυνα.
Και ενώ στο μέτωπο οι Ρώσοι έχουν αναλάβει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων, έντονη ανησυχία προκαλούν οι αυξανόμενες φωνές στη Δύση προκειμένου να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα δυτικά όπλα για να πλήξουν στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.
Τελευταίο αντίστοιχο «επεισόδιο» καταγράφηκε στις ΗΠΑ, με Αμερικάνους βουλευτές να πιέζουν τον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών, Anthony Blinken να αλλάξει στάση και να δώσει «πράσινο φως», τη στιγμή που η Μόσχα σπεύδει να προειδοποιήσει πως κάτι τέτοιο θα είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη και απερίσκεπτη ενέργεια που θα σημάνει την περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ.
Αν και ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το θέμα αυτό με το Κίεβο, η στάση των ΗΠΑ εξακολουθεί να παραμένει αρνητική ως προς την χρήση αμερικανικών όπλων για επιθέσεις στη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, η Βρετανία επιχειρεί να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στην ουκρανική κρίση, βάζοντας στο κάδρο και την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο πως παραδίδει θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιείται στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ με μία αυστηρή προειδοποίηση η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharva κάλεσε τη Βρετανία να αποτρέψει ουκρανικά χτυπήματα με βρετανικά όπλα στο ρωσικό έδαφος.

 Zakharova: Η Ρωσία θα χτυπήσει στόχους στη Βρετανία, εάν η Ουκρανία πλήξει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Ξεκάθαρη ήταν η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Δήλωσε ότι η Ρωσία θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους, εάν χρησιμοποιηθούν βρετανικά όπλα από την Ουκρανία για να πληγεί ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με τη Zakharova βρετανικοί στόχοι «στο έδαφος της Ουκρανίας και πέρα από τα σύνορά της» θα μπορούσαν να χτυπηθούν σε ένα τέτοιο σενάριο.
Επανέλαβε μια προειδοποίηση που εξέδωσε για πρώτη φορά η Μόσχα νωρίτερα τον Μάιο, αφού ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron είπε πως η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από το Λονδίνο για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.
Η Ρωσία αντέδρασε με οργή σε αυτή την παρατήρηση και την ανέφερε ως έναν από τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να πραγματοποιήσει ασκήσεις τον Μάιο προκειμένου να προσομοιώσει την εκτόξευση τακτικών πυρηνικών πυραύλων.

Antonov (Ρώσος πρέσβης): Στόχος της Ουκρανίας να προκαλέσει μια μετωπική σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Απώτερος στόχος της Ουκρανίας είναι να προκαλέσουν τις ΗΠΑ και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να τις σύρουν σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία υποστήριξε ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Anatoly Antonov, αναφερόμενος στις εκκλήσεις ορισμένων Αμερικάνων βουλευτών, οι οποίοι ζητούν να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικά όπλα για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
«Τέτοιες προκλητικές δηλώσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και απερίσκεπτες.
Εκκλήσεις από τους Ρωσόφοβους σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: περαιτέρω εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση στην Ουκρανία στο πλευρό του ετοιμοθάνατου καθεστώτος του Zelensky.
Το επίπεδο της υστερικής αντίδρασης στις επιτυχίες μας στο μέτωπο στην Ουάσιγκτον αυξάνεται εκθετικά, μέχρι τώρα» αναφέρει ο Antonov.
Όπως λέει, «πολιτικοί και βουλευτές συνεχίζουν να δοκιμάζουν την υπομονή μας.
Κάθε μέρα ακούμε νέες προτάσεις για την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας προς τη χούντα του Κιέβου.
Προφανώς, το βασικό ζήτημα για το Κίεβο είναι να προκαλέσει τις ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε τέτοιες βιαστικές ενέργειες προκειμένου να επιτύχει μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των μελών του μπλοκ».
Σύμφωνα με τον Antonov, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξετάσουμε «τις ιδέες της χρήσης αμερικανικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας εναντίον Ρώσων αμάχων, κυρίως γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων».
«Εδώ πρέπει να προσθέσουμε την ώθηση προς τα δυτικά κράτη να καταρρίψουν αεροσκάφη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Επιτρέψτε μου να τονίσω: το καθεστώς του Κιέβου δεν έχει ζητήσει άδεια από τους Δυτικού για να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον αμάχων στο ρωσικό έδαφος.
Οι βάρβαρες επιδρομές με θανατηφόρα όπλα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος του ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται ήδη σε όλη τη χώρα μας σχεδόν σε τακτική βάση» λέει ο Antonov, τονίζοντας ότι υπάρχει μόνο μία επιθυμία: «να επιταχυνθεί η ήττα των εγκληματιών στο Κίεβο».

Αμερικάνοι βουλευτές πιέζουν τον Blinken να επιτρέψει πλήγματα στη Ρωσία

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνος Michael McCaul, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken να άρει την απαγόρευση στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, δείχνοντάς του έναν χάρτη του ρωσικού εδάφους με τη ζώνη που οι αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS μπορούν να πλήξουν.
«Αυτή είναι μια απαγορευμένη περιοχή που δημιουργήθηκε από τους Ρώσους, όπου τοποθετούν πυροβολικά και πυραυλικά συστήματα πολύ κοντά στα ουκρανικά σύνορα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στους Ουκρανούς», είπε ο McCaul κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ρωτώντας τον Blinken εάν θα επανεξετάσει την πολιτική που απαγορεύει στους Ουκρανούς να εξαπολύσουν πλήγματα σε ρωσικό έδαφος.
«Μιλάω μαζί τους.
Δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τη νίκη με τους περιορισμούς που εσείς και το Κογκρέσο, τους έχετε επιβάλλει.
Ελπίζω ότι θα το μεταφέρετε αυτό στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και θα αλλάξετε αυτήν την πολιτική απόφαση, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη και βλάπτει την Ουκρανία και το λαό της» τόνισε ο McCaul.
Σημειώνεται πως μια ημέρα νωρίτερα, ομάδα Αμερικανών βουλευτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Michael Turner κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει στόχους στη Ρωσία.
Μέχρι στιγμής, το Πεντάγωνο διαμηνύει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην πολιτική του.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Είμαι ανοιχτός και έτοιμος να συζητήσω με το Κίεβο

Ο Blinken αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως, τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους Ουκρανούς.
Στο πλαίσιο αυτό ο Blinken υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συζητήσει με το Κίεβο για το θέμα αυτό.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά προφανώς ότι πρέπει να εξετάζουμε συνεχώς ποιες είναι αυτές οι ανάγκες σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Είμαι πάντα ανοιχτός... σε συζητήσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για το ποιες είναι οι ανάγκες τους.
Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι έχουν αυτό που χρειάζονται» είπε ο Blinken.

New York Times: Το State Department προτείνει στον Biden να επιτρέψει επιθέσεις με αμερικανικά όπλα στη Ρωσία

Το State Department προτείνει στην κυβέρνηση του προέδρου Biden να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει με αμερικανικά όπλα έδαφος της Ρωσίας λέει δημοσίευμα των New York Times.
«Με πρωτοβουλία του State Department, η κυβέρνηση έχει τώρα εμπλακεί σε ζωηρές συζητήσεις για χαλάρωση της απαγόρευσης σχετικά με την χρήση των αμερικανικών όπλων από τους Ουκρανούς για επίθεση στην άλλη πλευρά των συνόρων με τη Ρωσία» επισημαίνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο Αμερικάνους αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται.
Όπως αναφέρεται, τη σχετική πρόταση φέρεται πως έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη επίσημα στον Biden και δεν είναι επίσης σαφές πόσο ισχυρή είναι η υποστήριξή του μεταξύ του επιτελείου του προέδρου.
Η θέση του Blinken για τα αμερικανικά όπλα έχει αλλάξει λόγω των επιτυχιών των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, υποστηρίζουν Αμερικάνοι αξιωματούχοι.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δεν είναι κράτος – τρομοκράτης η Ρωσία

Πάντως, ο Blinken παραδέχθηκε ότι η Ρωσία δεν είναι κράτος – τρομοκράτης.
«Η επιθετικότητα δεν είναι τρομοκρατία.
Είναι δύο διαφορετικά πράγματα», είπε ο Blinken μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον δεν ακολούθησε τις εκκλήσεις των σημερινών αρχών στο Κίεβο και ορισμένων κύκλων στη Δύση και δεν συμπεριέλαβε τη Ρωσική Ομοσπονδία στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ο Blinken υποστήριξε πως «η ανησυχία μας για τον χαρακτηρισμό ως χώρας χορηγού της τρομοκρατίας, εκτός από το γεγονός ότι δεν πιστεύουμε ότι ταιριάζει με αυτό που κάνει η Ρωσία, είναι ότι απειλεί να υπονομεύσει μέρος της πολυμερούς συνεργασίας που έχουμε με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας».
«Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το αντιστρέψουμε αυτό, εάν φτάσουμε ποτέ σε ειρηνευτικές συνομιλίες» τόνισε ο Blinken, αναφέροντας πως μια άλλη «πραγματική ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε περιπλέξει τις πολύ ενεργές προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την τρομερή ζημιά που προκαλεί στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της.
Αυτά θα μπορούσαν να αποκλειστούν σε δικαστικές διαδικασίες εάν υπάρχει χαρακτηρισμός ως χώρα χορηγός της τρομοκρατίας» είπε ο Blinken, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν λοιπόν αρκετοί πρακτικοί λόγοι για τους οποίους δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης».

Peskov (Ρωσία): Θερμοκέφαλοι γερουσιαστές στις ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τις συνέπειες

Κανένα όπλο από τη Δύση δεν θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Dmitry Peskov μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο VGTRK.
Σημείωσε ότι η Δύση προκαλεί συνεχώς εντάσεις και ανεβάζει διαρκώς το επίπεδο της κλιμάκωσης.
«Γνωρίζουμε ότι τόσο μεταξύ των Αμερικανών γερουσιαστών όσο και των μελών του Κογκρέσου υπάρχουν πολλοί "θερμοκέφαλοι" που αισθάνονται υποχρεωμένοι να ρίξουν περαιτέρω λάδι στη φωτιά.
Η στάση τους είναι απολύτως ανεύθυνη.
Είναι επικίνδυνη λόγω των συνεπειών της» προειδοποίησε ο Peskov.
«Γίνεται πλέον προφανές σε όλους τους ειδικούς ότι κανένα όπλο που παρέχεται από τη Δύση δεν είναι ικανό να αλλάξει με κάποιο τρόπο το κύμα των γεγονότων στη ζώνη της ειδικής επιχείρησης», λέει ο Peskov.
«Το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν αυτά τα όπλα είναι να επιτείνουν τα δεινά του ουκρανικού λαού.
Η Ρωσία συνεχίζει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση και θα το κάνει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της» επισήμανε ο Peskov.

Geoana (NATO): Δεν σκοπεύουμε να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη υποστήριξη στο Κίεβο υποστήριξε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoana.
«Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Ο Γενικός Γραμματέας το επιβεβαίωσε πρόσφατα στη Ρώμη.
Η Ουκρανία δεν μας το ζητάει καν αυτό.
Οι Ουκρανοί χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη, και αυτός είναι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή», είπε ο Geoana σε συνέντευξή στο Tagesspiegel.
Όπως λέει, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης και δεν σχεδιάζει να εμπλακεί σε αυτήν, τονίζοντας ότι υπάρχει μια σαφής οριοθέτηση μεταξύ του εδάφους του ΝΑΤΟ και του εδάφους εκτός του ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει πως το Άρθρο 5 της Συμμαχίας για τη συλλογική άμυνα αφορά αποκλειστικά το έδαφος του ΝΑΤΟ και τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας.
Ο Geoana κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί «εργαλεία υβριδικού πολέμου» στη Μολδαβία, τη Γεωργία, καθώς και σε χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες φέρονται να διαμαρτύρονται για μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις, για εκστρατίες παραπληροφόρησης, παρεμβάσεις σε εκλογές κοκ, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει κίνδυνος για τις υποδομές που είναι το κλειδί για τη συμμαχία.
«Για παράδειγμα, τα καλώδια οπτικών ινών αποτελούν κρίσιμο μέρος της υποδομής μας.
Σκεφτείτε πόσα δεδομένα μεταφέρουν ακριβώς κάτω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Πιθανότατα μεταφέρουν πάνω από το 90% των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Αν η σύνδεση επρόκειτο να διακοπεί, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές...
Πρέπει επίσης να σκεφτούμε σενάρια εκτός της επικράτειας του ΝΑΤΟ και να τα συζητήσουμε με τους εταίρους μας - ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από άλλους κρατικούς και μη φορείς», πρόσθεσε ο Geoana.

Gressel (στρατιωτικός αναλυτής): ΗΠΑ και Γερμανία δεν πιστεύουν σε νίκη της Ουκρανίας - Απλά συντηρούν… τη σύγκρουση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία δεν πιστεύουν στη νίκη της Ουκρανίας και αυτό που επιχειρούν να κάνουν, είναι να υποστηρίξουν το Κίεβο τόσο ώστε να παρατείνουν περαιτέρω τη σύγκρουση υποστηρίζει ο Gustav Gressel, στρατιωτικός αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
«Οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί, οι δύο μεγαλύτεροι χορηγοί στρατιωτικής βοήθειας, δεν είναι πραγματικά πεπεισμένοι για τη νίκη του Κιέβου.
Το σχέδιο της Δύσης είναι να δημιουργήσει ένα αδιέξοδο στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ούτε η Ουάσινγκτον ούτε το Βερολίνο έχουν ξεκάθαρη στρατηγική για το πώς να αναγκάσουν το Κίεβο να αντέξει για άλλα δύο ή τρία χρόνια σε αυτήν την κατάσταση» τονίζει ο Gressel μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό της Εσθονίας, ERR.
Όπως επισημαίνει ο Gressel, η βοήθεια που παρέχουν οι δυτικές χώρες στο Κίεβο είναι πολύ μικρή και δεν αλλάζει την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχης.
«Η πρωτοβουλία ανήκει ξεκάθαρα στον ρωσικό στρατό.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε στρατό, ακόμη και στη Δύση, να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλες δυνάμεις.
Είναι απλά τεράστιες» υποστηρίζει ο Gressel αναφέροντας ως τεράστιο πρόβλημα ότι οι δυτικές χώρες δεν είχαν προηγουμένως δημιουργήσει παραγωγή όπλων.

Politico: Παταγώδης αποτυχία Γερμανών - Χωρίς αποτέλεσμα η πρωτοβουλία για την αεράμυνα της Ουκρανίας

Σε πλήρη αποτυχία κατέληξε η προσπάθεια της Γερμανίας να πείσει τους δυτικούς συμμάχους της να μεταφέρουν νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία όπως υποστηρίζει δημοσίευμα του Politico, το οποίο τονίζει ότι τα κράτη της Δύσης φοβούνται ότι εάν μεταφέρουν τα συστήματα Patriot που έχουν στην κατοχή τους, τότε θα αποδυναμώσουν τη δική τους άμυνα.
Όπως αναφέρεται, οι Γερμανοί αξιωματούχοι πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθώντας να πείσουν τις δυτικές χώρες να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας και να παραδώσουν περισσότερα μέσα αεράμυνας στο Κίεβο, αλλά σχεδόν κανείς δεν ακολούθησε τις εκκλήσεις του Βερολίνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο η υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock όσο και ο υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius πέρασαν όλο τον Απρίλιο σε συζητήσεις με Ευρωπαίους υπουργούς και αξιωματούχους σχετικά με την πρωτοβουλία του Βερολίνου για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.
Η Γερμανία δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στο Κίεβο πολλά από τα δικά της αντιαεροπορικά συστήματα.
«Οι Γερμανοί υπουργοί φέρονται να κάλεσαν τους συμμάχους τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους κα να μεταφέρουν περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία.
Ωστόσο, σχεδόν κανείς δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Βερολίνου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η πρωτοβουλία στέφθηκε από αποτυχία» τονίζει το Politico.
Ειδικοί αποδίδουν την αποτυχία αυτή στην απροθυμία των δυτικών κρατών να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία λόγω του φόβου, ότι εάν πράξουν κάτι τέτοιο, θα αποδυναμώσουν την άμυνα τους, όπως συνέβη στην περίπτωση της Γερμανίας.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως τα κράτη που είναι έτοιμα να μεταφέρουν αυτά τα όπλα στο Κίεβο υπολογίζουν στην προμήθεια νέων συστημάτων ως αποζημίωση, αν και λόγω του περιορισμένου ρυθμού παραγωγής των συστημάτων Patriot, η περίοδος αναμονής μπορεί να διαρκέσει ακόμα και περισσότερο από δύο χρόνια.
Στις 20 Μαΐου, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι συνολικά περισσότερες από 10 χώρες σκοπεύουν να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Βερολίνου να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας σε διάφορες μορφές.
Μεταξύ αυτών είναι το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Ρουμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ.

ABC: Οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι θα χάσουν εδάφη για να υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναγνωρίζουν ότι το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει στην απώλεια εδαφών προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, ανέφερε το ABC επικαλούμενο τον διοικητή της 57ης Ουκρανικής Ταξιαρχίας, συνταγματάρχη Alexander Bakulin.
Σύμφωνα με τον Bakulin, ο πόλεμος θα τελειώσει με συνομιλίες και μια επακόλουθη ειρηνευτική συμφωνία, όπως και κάθε άλλη παρόμοια σύγκρουση.
Το τηλεοπτικό κανάλι σημειώνει ότι ο Bakulin φαίνεται έτοιμος να δεχτεί ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις, όπως έκανε η Φινλανδία κατά τη σοβιετική εποχή.
«Ναι, έχασε κάποια εδάφη. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ως χώρα και η Ρωσία δεν κοιτάζει καν προς αυτή την κατεύθυνση.
Είμαστε σε παρόμοια θέση, αλλά ελπίζω ότι δεν θα χάσουμε τη γη μας», είπε ο Ουκρανός συνταγματάρχης.
Ο Bakulin πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην πρώτη γραμμή, αλλά ο ρωσικός στρατός «συνεχίζει να έχει επιτυχίες» στην περιοχή του Kharkiv.
Σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση για τις ουκρανικές δυνάμεις παραμένει «σχετικά δύσκολη», επειδή οι μάχες συνεχίζονται, ενώ η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη παραδοθεί.
Προηγουμένως, ο Ουκρανός γενικός διοικητής είπε ότι υπάρχει κίνδυνος οι Ρώσοι να παρακάμψουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή στο Kharkiv.
Το Κίεβο παραδέχεται ότι η κατάσταση εκεί είναι εξαιρετικά τεταμένη.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει πως οι αποστολές όπλων από τη Δύση και η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών απλώς παρατείνουν τη σύγκρουση και δεν αλλάζουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Η Ελβετία ζητά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Σύνοδο του Burgenstock

Η διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι πολυμερής και η Ρωσία θα πρέπει να συμμετάσχει παρόλο που η αντιπροσωπεία της δεν θα έρθει στη διάσκεψη στην ελβετική πόλη Burgenstock τον Ιούνιο, δήλωσε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis.
«Η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία και η Ελβετία ήταν ανέκαθεν θετική σε αυτό», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη μετά τις συνομιλίες με τον Ούγγρο ομόλογό του Peter Szijjarto.
«Η ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, πρέπει να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα», πρόσθεσε.
Ο Cassis είπε ότι η Ελβετία ήθελε από την αρχή να εκπροσωπηθεί η Ρωσία στη διάσκεψη του Burgenstock.
«Η Ρωσία δήλωσε τρεις φορές ότι δεν ήθελε να προσκληθεί γιατί, κατά τη γνώμη της, η διάσκεψη θα συζητούσε μόνο το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο», είπε ο Ελβετός υπουργός.
Εξέφρασε την άποψη, πως αυτή η προσέγγιση είναι άστοχη καθώς οι προσκλήσεις στη διάσκεψη λένε ότι πρέπει να συζητηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και άλλα ειρηνευτικά σχέδια.
«Αλλά αναζητούμε έναν τρόπο να εμπλέξουμε τη Ρωσία», είπε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Szijjarto είπε προηγουμένως ότι η χώρα χαιρετίζει τη διάσκεψη λόγω του ειρηνικού χαρακτήρα της, αλλά αμφιβάλλει ότι θα είναι αποτελεσματική καθώς η Ρωσία δεν θα εκπροσωπηθεί.
Η Βουδαπέστη δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν θα συμμετάσχει στο συνέδριο και, εάν ναι, σε ποιο επίπεδο.

Χαστούκι σε Ουκρανία από Κίνα, Βραζιλία – Ναι σε Διάσκεψη Ειρήνης αλλά με τη συμμετοχή της Ρωσίας

Κίνα και Βραζιλία συμφώνησαν σε μνημόνιο για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.
Υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις, που αναγνωρίζονται τόσο από το Κίεβο, όσο και από τη Μόσχα, είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία, αναφέρει το Xinhua.
Το κοινό μνημόνιο «Γενικές συμφωνίες μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης» δημοσιεύτηκε μετά από συνάντηση μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi και του ειδικού συμβούλου του Βραζιλιάνου Προέδρου Celso Amorim.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για την επίλυση της κρίσης και όλα τα μέρη πρέπει να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την επανέναρξη του άμεσου διαλόγου.
Η Κίνα και η Βραζιλία τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, αναγνωρισμένης από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με ίση συμμετοχή όλων των μερών και δίκαιη συζήτηση όλων των ειρηνευτικών προτάσεων.
«Τα μέλη της διεθνούς κοινότητας καλούνται να υποστηρίξουν και να εγκρίνουν το μνημόνιο, να υποστηρίξουν σθεναρά την αποκλιμάκωση και να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», αναφέρει το μνημόνιο.

Kadyrov (ηγέτης Τσετσένων): Πάνω από 43.500 Τσετσένοι μαχητές στο μέτωπο

Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, περίπου 43.500 μαχητές από την Τσετσενία έχουν σταλεί στη ζώνη μάχης υποστήριξε ο ηγέτης των Τσετσένων, Ramzan Kadyrov.
«Από την έναρξη της επιχείρησης, 43.500 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 18.000 εθελοντών, έχουν σταλεί στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία» είπε απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin o Kadyrov, τονίζοντας με την πρώτη εντολή, αρκετές δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να πάνε στη ζώνη ειδικής επιχείρησης από την εφεδρεία.

Putin και Lukashenko θα συζητήσουν τις ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας με πυρηνικά όπλα

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Λευκορώσος ομόλογός του Alexander Lukashenko θα έχουν συνάντηση στο Μινσκ προκειμένου να συζητήσουν επί των ασκήσεων με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
«Φυσικά, θα συζητηθεί το θέμα των επικείμενων ασκήσεων με τακτικά πυρηνικά όπλα, που είναι μια απάντηση στις σχετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών χωρών», είπε ο πρέσβης της Λευκορωσίας στη Μόσχα Dmitry Krutoy, μιλώντας στο Ria Novosti.
Ο Putin επισκέπτεται τη Λευκορωσία στις 23-24 Μαΐου.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στις συνομιλίες στο Μινσκ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρέχοντα ζητήματα για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συμμαχίας, την πρόοδο και τις προοπτικές της αλληλεπίδρασης ολοκλήρωσης εντός του κράτους της Ένωσης, καθώς και βασικά θέματα στη διεθνή ατζέντα.
Στις 6 Μαΐου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι, με οδηγίες του Προέδρου Putin, το Γενικό Επιτελείο ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πυραυλικούς σχηματισμούς της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, στις οποίες θα γίνει η προετοιμασία και χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Ένας νεκρός και 11 τραυματίες από βομβαρδισμό του ουκρανικού πυροβολικού στο Donetsk

Ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι 11 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό του ουκρανικού πυροβολικού κατά της πόλης Gorlovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Denis Pushilin.
«Ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα ως αποτέλεσμα μαζικών πυρών πυροβολικού από τον εχθρό στην περιοχή της κεντρικής πόλης Gorlovka.
Καταγράφηκαν επτά επιθέσεις.
Ο αντίπαλος εκτόξευσε 17 οβίδες των 155 χιλιοστών», σημείωσε ο Pushilin.
Σύμφωνα με τις αρχές, κανένα παιδί δεν τραυματίστηκε.

Εντυπωσιακό χτύπημα στο Kharkiv – Οι Ρώσοι βομβάρδισαν ουκρανικό στρατιωτικό τρένο, φορτωμένο με τανκς

Ο ρωσικός στρατός χτύπησε ουκρανικό στρατιωτικό τρένο με τανκς, σιδηροδρομικούς κόμβους και βάση εκπαίδευσης χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή του Kharkiv, δήλωσαν στρατιωτικοί κύκλοι στο TASS την Πέμπτη (23/5/2024).
«Τα χτυπήματα έγιναν κατά των σιδηροδρομικών κόμβων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μονάδων για την ενίσχυση της ομάδας Kharkiv, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Lyubotin και Kharkov-Sortirovochny.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ένα στρατιωτικό τρένο με 10 άρματα μάχης βρισκόταν στο σταθμό Lyubotin», ανέφεραν οι στρατιωτικοί κύκλοι.
Κοντά στον οικισμό Korotich στην περιοχή Kharkiv, ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν ένα αεροδρόμιο που χρησίμευε ως βάση εκπαίδευσης για χειριστές UAV, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν 30 σκάφη των Ουκρανών στην Kherson

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 30 σκάφη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην κατεύθυνση της Kherson, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος κυβερνήτης της επαρχίας, Vladimir Saldo.
«Οι στρατιώτες της Ομάδας Dnepr συμμετείχαν σε ενεργό άμυνα στην αριστερή όχθη του Δνείπερου και εξαπέλυσαν χτυπήματα στον εχθρό στην αντίπερα όχθη.
Επίσης αντιμετώπισαν με επιτυχία εχθρικά drones.
Το καθεστώς του Κιέβου έχασε 30 σκάφη, τρεις σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου, 45 drones, 61 θέσεις παρατήρησης και 40 σημεία ελέγχου UAV» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram o Saldo.
Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως εξουδετερώθηκαν 35 Ουκρανοί στρατιώτες ενώ καταστράφηκαν επτά μηχανοκίνητα οχήματα καθώς και τέσσερα ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα, δύο αμερικανικής κατασκευής M777, ένα Msta-B και ένα D-20.

Ρωσική προέλαση: Κατέλαβαν την Andeevka

Ασταμάτητη είναι η προέλαση των Ρώσων καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μονάδες της ομάδας «Νότος» κατέλαβαν την πόλη Andreevka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.

«Μονάδες της Ομάδας Δυνάμεων «Νότος», ως αποτέλεσμα ενεργών ενεργειών, απελευθέρωσαν το χωριό Andreevka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και βελτίωσαν επίσης την κατάσταση κατά μήκος της πρώτης γραμμής και επικράτησαν των στρατιωτών και του εξοπλισμού της 57ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας της Ουκρανίας καθώς και της 105ης και η 118ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας των περιοχών Konstantinovka, Razdolovka και Chasiv Yar της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk» επισημαίνει σχετική ανακοίνωση.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Το τελευταίο 24ωρο ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε σε στόχους κοντά στην Οδησσό, στο Kharkiv, στο Ochakov, στο Dnepropetrovsk ενώ οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν επιθέσεις με HIMARS στο Lisichansk και στο Makeevka, όπου αναφέρθηκαν και θάνατοι αμάχων.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και πυρομαχικά διασποράς στο Donetsk ενώ οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν και αναχαίτισαν πυραύλους και drones πάνω από τις ρωσικές επαρχίες του Belgorod και του Bryansk.
Παράλληλα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε πλήρως τον οικισμό Klescheevka, ότι οι δυνάμεις του προωθούνται περαιτέρω προς το Chasiv Yar καθώς και ότι προχωρούν στον οικισμό Paraskovievka.
Συγκρούσεις μαίνονται στο Lyptsi και στο Volchansk, ενώ άγριες μάχες αναφέρθηκαν στα νησάκια της περιοχής Kherson.
8_74.jpg
Πράγματι, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός κατέλαβε πλήρως τον οικισμό Klescheevka καθώς και ότι μαίνονται οι συγκρούσεις στα προάστια του οικισμού Grigorovka.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι Ρώσοι προωθήθηκαν στις συνοικίες Kanal ενώ συνεχίζονται οι μάχες στην Andreevka.
9_45.jpg
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στη Novookeksandrivka και προχώρησαν κοντά στο Novopokrovskoe.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται νότια του Kalinovo, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους βόρεια του Arkhangelskoe.
Εκτιμάται ότι έως και 420 στρατιωτικοί, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, ένα γερμανικής κατασκευής πεζικό όχημα Marder, τρία μηχανοκίνητα οχήματα καταστράφηκαν στην περιοχή Avdeevka.
10_29.jpg
Ο ρωσικός στρατός ολοκληρώνει τις εκκαθαριστικές του επιχειρήσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά προάστια του Netailovo.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την Yasnobrodovka και κοντά στο Novopokrovsk ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο Umanske.
11_52.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης