Πρόκειται για μία σύνοδο – παρωδία, που θα ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο κοινό ανακοινωθέν - Ο Παγκόσμιος Νότος και οι BRICS στους οποίους ήλπιζε ο Zelensky απουσιάζουν
Και μόνο από τον αριθμό των χωρών αλλά και το επίπεδο εκπροσώπησης επιβεβαιώνεται η πλήρης αποτυχία της διάσκεψης.
Ο αριθμός είναι κατά πολύ χαμηλότερος από τις 107 χώρες και διεθνείς οργανισμούς που το Κίεβο ανήγγειλε ότι είχαν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στις αρχές Ιουνίου.
Πρόκειται για μία σύνοδο – παρωδία, που θα ολοκληρωθεί μάλιστα χωρίς κάποιο κοινό ανακοινωθέν.
Είναι ο απόλυτος παραλογισμός, καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται μόνο το σχέδιο 10 σημείων του παράνομου προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, που αγνοεί την πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας.
Είναι ο απόλυτος παραλογισμός γιατί σκόπιμα Δύση και Zelensky εξανάγκασαν τη Ρωσία να απουσιάζει από τις εργασίες.
Ενδεχομένως στη σύνοδο να υπάρξει …ένα ευχολόγιο και σε καμία περίπτωση η έγκριση της ανεδαφικής φόρμουλας Zelensky για ειρήνη στην Ουκρανία.
Το καθεστώς του Κιέβου ήλπιζε ότι η σύνοδος κορυφής θα εξετάσει πολλά βασικά ζητήματα, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και άλλα θέματα.
Επιμένει ο Zelensky στην ανεδαφική φόρμουλα των 10 σημείων
Ο Zelensky και η πρόεδρος της Ελβετίας Viola Amherd άνοιξαν το απόγευμα του Σαββάτου (15/6/2024) τις εργασίες της διάσκεψης.
«Όλα τα μέρη του κόσμου, όλες οι ήπειροι, διαφορετικά κράτη, μεγάλα και μικρά γεωγραφικά, και κάθε πολιτικός πόλος του κόσμου μας—Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Ειρηνικός, Αυστραλία, Βόρεια Αμερική— εκπροσωπούνται στη σύνοδο κορυφής», είπε ο Zelensky σε συνέντευξη Τύπου με την Amherd.
«Οι απόψεις, οι ιδέες και η ηγεσία κάθε έθνους είναι εξίσου σημαντικές για εμάς, και ό,τι συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας», ισχυρίστηκε ο Zelensky.
Η Ουκρανία ελπίζει να διαμορφώσει ένα νέο κοινό σχέδιο ειρήνης με βάση τη φόρμουλα 10 σημείων του Zelensky, αλλά είναι ανοιχτή σε όλες τις απόψεις από άλλες χώρες, δήλωσε ο επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου Andriy Yermak στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
Αυτό το σχέδιο θα μπορούσε στη συνέχεια να παρουσιαστεί στη Ρωσία κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης συνόδου κορυφής, πρόσθεσε ο Yermak.
«Η φόρμουλα των 10 σημείων περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία και τη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου, μεταξύ άλλων βημάτων», επέμεινε ο Zelensky.
Amherd (Πρόεδρος Ελβετίας): Η Ρωσία να εμπλακεί στην ειρηνευτική διαδικασία
Η Ρωσία πρέπει να εμπλακεί στην ειρηνευτική διαδικασία με την Ουκρανία, δήλωσε η Ελβετή Πρόεδρος Viola Amherd μιλώντας στις εργασίες της συνόδου.
Απευθυνόμενη στη σύνοδο ολομέλειας, η Amherd δήλωσε ότι είναι «αδιανόητο» να μην συμπεριληφθεί η Ρωσία στην ειρηνευτική διαδικασία, καθώς «μια διαρκής λύση πρέπει να περιλαμβάνει και τα δύο μέρη».
Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος προς την ειρήνη «ακόμη και σε τομείς που είναι δύσκολοι» και θα συζητήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να συμπεριληφθεί η Ρωσία στη διαδικασία.
Harris (Αντιπρόεδρος ΗΠΑ): O Putin δεν θέλει διαπραγματεύσεις, θέλει άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας
Οι ρωσικές προτάσεις για την επίλυση της ουκρανική κρίση ισοδυναμούν την άνευ όρων παράδοση του Κιέβου δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris από τη διάσκεψη της Ελβετίας για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Harris, «o Putin δεν ζητά διαπραγματεύσεις, ζητά παράδοση».
«Ο πρόεδρος Joe Biden και εγώ θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία.
Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τη βούληση του λαού της Ουκρανίας» είπε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος.
Η Harris τόνισε ότι ο Zelensky και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται το ίδιο όραμά για το τέλος αυτής της σύγκρουσης.
Πρόσθεσε ότι τίποτα για το τέλος αυτής της σύγκρουσης δεν θα πρέπει να αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία.
«Η Αμερική στέκεται δίπλα στην Ουκρανία όχι από φιλανθρωπία αλλά επειδή είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον», σημείωσε η Harris.
Sullivan (ΗΠΑ): Η Ρωσία πίεσε για την απουσία της Κίνας από τη σύνοδο για την Ουκρανία - Παράλογη η πρόταση Putin
Απέρριψε εκ νέου την ειρηνευτική πρόταση του Vladimir Putin για την Ουκρανία ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan από τη σύνοδο της Ελβετίας.
Δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση της Μόσχας για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάληψη κι άλλων εδαφών της χώρας (από τη Ρωσία) και είναι μία «ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα».
Ο ίδιος δήλωσε επίσης, στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της.
Von der Leyen (Πρόεδρος Commission): Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον
Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι μία απάντηση, αλλά μια συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στη σύνοδο για την Ουκρανία που διεξάγεται στην Ελβετία.
«Παγώνοντας τον πόλεμο σήμερα, με ξένα στρατεύματα να έχουν καταλάβει ουκρανικά εδάφη, δεν είναι απάντηση.
Είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους στο μέλλον», τόνισε η ίδια στην ομιλία της.
«Αντίθετα χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία.
Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της», συνέχισε.
O Macron παραδέχεται το ελβετικό φιάσκο για Ουκρανία: Χρειάζονται και άλλες χώρες για ένα σχέδιο ειρήνης
Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί, δήλωσε το Σάββατο (15/6/2024) ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αποδεχόμενος το φιάσκο της συνόδου της Ελβετίας στην οποία παίρνει μέρος και ο ίδιος.
Παραδοχή Scholz: Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη Ρωσία
Η Ρωσία θα πρέπει να εμπλακεί στην ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz στη διάσκεψη για την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα φέρεται ότι δεν έχει κάνει ποτέ προσπάθειες για ειρήνη.
«Είναι αλήθεια ότι η ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη Ρωσία», είπε ο Scholz.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι για τον σκοπό αυτό η Ρωσία θα μπορούσε να είχε αποσύρει τα στρατεύματά της. «Αλλά μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει αρνηθεί να ακολουθήσει την κοινή μας έκκληση να κάνουμε προσπάθειες για ειρήνη», επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος.
Ο Scholz συνέχισε με τις συνήθεις κατηγορίες της Ρωσίας ότι προφανώς ήταν αυτή που απέτυχε να συμμετάσχει στο διάλογο με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Faisal bin Abdulaziz Al Saud (ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας): Απαραίτητη η συμμετοχή της Ρωσίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Abdulaziz Al Saud δήλωσε ότι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες οποιασδήποτε μορφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι απαραίτητη η συμμετοχή της Ρωσίας και θα απαιτηθεί ένας «δύσκολος συμβιβασμός».
Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στην Ελβετία με στόχο τη εξεύρεση μιας πιθανής διόδου προς μία διαδικασία ειρήνευσης, ο υπουργός τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι δεσμευμένη για να βοηθήσει προς την κατεύθυνση τερματισμού του πολέμου.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, η διεθνής κοινότητα να ενθαρρύνει οποιοδήποτε βήμα προς τη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων που θα απαιτήσουν έναν δύσκολο συμβιβασμό, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που οδηγεί στην ειρήνη», δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.
Ηχηρές απουσίες και ...Μητσοτάκης
«Υπάρχουν δύο ημέρες εργασιών μπροστά με χώρες από όλες τις γωνιές του κόσμου, με διαφορετικούς λαούς που ενώνονται με τον στόχο για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία», δήλωσε ο Volodymyr Zelensky με την άφιξή του στην Ελβετία στις 14/6 και αφού προηγουμένως είχε απορρίψει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση που έχει κατατεθεί, εκείνη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι και η Σαουδική Αραβία, η οποία ωστόσο δεν προτίθεται να υπογράψει τίποτα, που να στρέφεται κατά της Ρωσίας.
Η Κίνα δεν παρευρίσκεται, παρά το γεγονός ότι έχει προσκληθεί.
Με μία κίνηση ματ το Πεκίνο προωθεί εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο ενώ παραμένει δεσμευμένο στη στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου.
Η Βραζιλία, η Αγία Έδρα, ο ΟΗΕ και το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμμετέχουν στη σύνοδο όχι ως πλήρεις συμμετέχοντες, αλλά ως παρατηρητές.
Οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται από την αντιπρόεδρο Kamala Harris και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan.
Η απουσία του Αμερικανού προέδρου Joe Biden από τη διάσκεψη ώθησε τον Zelensky να δηλώσει ότι θα γίνει δεκτή με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τον Putin.
Παρόντες στη διάσκεψη η γραφειοκρατική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μόνιμο στήριγμα του Zelensky.
Η σφαλιάρα από την Αυστραλία και οι…«κουτσές πάπιες»
Ορισμένες χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν στο Burgenstock στο υψηλότερο επίπεδο.
Συγκεκριμένα, η Αυστραλία έστειλε τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελβετία, αν και το Κίεβο ζήτησε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού ή του αναπληρωτή του.
Στις εργασίες θα παραβρεθούν ο Γερμανός καγκελάριoς Olaf Scholz, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και οι πρωθυπουργοί του Καναδά και της Ιαπωνίας Justin Trudeau και Fumio Kishida.
Η εφημερίδα Politico τους αποκάλεσε πρόσφατα «κουτσές πάπιες», δεδομένων των εσωτερικών προβλημάτων στις χώρες τους και της αποδυνάμωσης των πολιτικών θέσεων.
Καταπέλτης ο πρόεδρος της Κολομβίας: Ακυρώνω τη συμμετοχή μου στη σύνοδο για την Ουκρανία, δεν είναι ένα ελεύθερο forum
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Gustavo Petro ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη συμμετοχή του στη διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία, καθώς πιστεύει πως είναι αδύνατο να αναζητηθούν λύσεις στη σύγκρουση Μόσχας-Κιέβου σε αυτή τη σύνοδο.
«Ακυρώνω το ταξίδι μου για τη σύνοδο στην Ελβετία και ζητώ από την Ευρώπη να μιλήσει για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος, όχι πώς θα παραταθεί», έγραψε στο προφίλ του στο X.
Σύμφωνα με τον Petro, η ελβετική διάσκεψη δεν είναι «ένα ελεύθερο forum για να συζητηθεί η πορεία προς την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
«Όλα τα συμπεράσματα έχουν ήδη προκαθοριστεί», πρόσθεσε.
Αυστηρό μήνυμα από Κίνα
Αυστηρό μήνυμα όσον αφορά τη στάση της στο ουκρανικό ζήτημα απέστειλε η Κίνα.
Ο Geng Shuang, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 15 Ιουνίου.
Οι δηλώσεις έγιναν την παραμονή της συνόδου για την Ουκρανία στην Ελβετία.
Η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο τον Φεβρουάριο του 2023, το οποίο εξήρε η Ρωσία αλλά απορρίφθηκε από τη Δύση.
«Η Κίνα καλεί τα μέρη στη σύγκρουση να επιδείξουν πολιτική βούληση, να ενωθούν και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό για να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες», είπε ο Geng στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η αποτυχία της Συνόδου θα κάνει τους Ελβετούς να φαίνονται ανόητοι»
«Δεν είναι μια σοβαρή διαπραγμάτευση, γιατί δεν έχουν καν καλέσει τη ρωσική πλευρά σε αυτή τη λεγόμενη ειρηνευτική διάσκεψη», σημείωσε ο Michael Maloof πρώην αναλυτής του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
«Πραγματικά κάνει τους Ελβετούς να φαίνονται ανόητοι, όταν δεν υπάρχουν εκπρόσωποι από την άλλη πλευρά.
Αν υποτίθεται ότι είναι ουδέτεροι, δεν δίνουν αυτή την εντύπωση. Δεν επιμένουν.
Αν ήμουν Ελβετός, θα ακύρωνα αμέσως αυτή την παρωδία».
Ο στρατιωτικός αναλυτής δεν βλέπει «τίποτα ρεαλιστικό να βγαίνει» από την ελβετική διάσκεψη με την οποία απλώς ο Zelensky διεκδικεί περισσότερα δυτικά κεφάλαια.
Ενθαρρυμένη από τους δυτικούς εταίρους της, η Ουκρανία απέρριψε την προκαταρκτική ειρηνευτική συμφωνία της Κωνσταντινούπολης με τη Ρωσία και υπέστη τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εδαφικές απώλειες στη συνέχεια.
Ο ειδικός αναμένει ότι θα μπορούσε να συμβεί ξανά εάν το Κίεβο απορρίψει τη νέα προσφορά του Putin.
«Πιστεύω ότι ο Putin δεν έχει πάρει το Kharkv απλώς και μόνο επειδή θέλει να δώσει στην Ουκρανία την ευκαιρία να συνέλθει.
Και αν αυτό δεν συμβεί, μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση των ρωσικών στρατευμάτων και τελικά ίσως να κινηθούν προς την Οδησσό», σημείωσε ο Maloof.
Βαριά τη σκιά της στη σύνοδο ρίχνει η πρόταση – ειρήνης από τον Vladimir Putin
Ουκρανοί πολιτικοί και βουλευτές θα εξετάσουν σε βάθος τη νέα ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας, διαφορετικά η χώρα θα συνεχίσει να έχει απώλειες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έκανε στις 14 Ιουνίου άλλη μια πρόταση για τη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης, σηματοδοτώντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία εάν το καθεστώς του Κιέβου αποχωρήσει από τις περιοχές Donbass, Kherson και Zaporizhia, οι οποίες προσαρτήθηκαν στη Ρωσία και αποκηρύξει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ είναι σαν να μην έχουν δει ποια είναι η πραγματικότητα στο πεδίο.
«Αυτήν τη στιγμή, εκτός από τον Zelensky υπό στρατιωτικό νόμο, απλά δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα άλλο όργανο που να μπορεί να πάρει μια απόφαση, εκτός εάν τελικά εκδιωχθεί και υπάρξουν νέες εκλογές και εγκατασταθεί μια νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Maloof.
Σε αντίθεση με τη λεγόμενη «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky, η πρόταση του Putin αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στο έδαφος, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή.
Είναι σαφές ότι οι περιοχές που προσχώρησαν στη Ρωσία είναι αρκετά ικανοποιημένες με την επιλογή που έκαναν και είναι πρόθυμες να συνεχίσουν την ανάπτυξη με τη νέα τους ιδιότητα, σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει να επεκτείνει τον έλεγχό της στην υπόλοιπη Ουκρανία, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Δύσης για τα «επεκτατικά» σχέδια της Ρωσίας, τόνισε.
«Ήδη η Ρωσία ανοικοδομεί την περιοχή και οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ χαρούμενοι που βρίσκονται υπό τον ρωσικό έλεγχο.
Και δεν είναι ότι ο Putin επιδιώκει την κυριαρχία σε ολόκληρη τη χώρα και θέλει να κινηθεί εναντίον της Ευρώπης.
Αυτό δεν είναι καν στο τραπέζι. Και το έκανε αυτό πολύ, πολύ σαφές», είπε ο Maloof.
Ρωσία: Η διάσκεψη της Ελβετίας είναι «ένας δρόμος προς το πουθενά»
Η Ρωσία δεν θα στείλει κανένα μήνυμα στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας για την Ουκρανία και ελπίζει ότι την επόμενη φορά η σύγκρουση θα συζητηθεί σε μια πιο εποικοδομητική διάσκεψη, δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov.
«Δεν θέλουμε να τους μεταφέρουμε τίποτα.
Θέλουμε να συνέλθουμε την επόμενη φορά για μια πιο εστιασμένη και πολλά υποσχόμενη διάσκεψη», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η διεξαγωγή αυτής της συνόδου είναι ένας «δρόμος προς το πουθενά» και η Μόσχα δεν βλέπει ότι η Δύση θέλει να εισέλθει σε δίκαιες διαπραγματεύσεις.
Zakharova: Εάν η Ελβετία θέλει να «σώσει τον κόσμο», τότε η πρόταση Putin για την Ουκρανία θα πρέπει να συζητηθεί
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία πρέπει να συζητήσουν τις ειρηνευτικές προτάσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, εάν θέλουν να «σώσουν τον κόσμο», όπως δήλωσε στο Tass η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova
«Αν θέλετε να σώσετε τον κόσμο, συζητήστε την πρόταση του Vladimir Putin, ο Ρώσος πρόεδρος τα είπε όλα και έδειξε τον πραγματικό δρόμο προς την ειρήνη, δεν τον βλέπετε», διερωτήθηκε η Zakharova.
«Προσέξτε τι θα υπογράψετε»
Προειδοποίηση στους συμμετέχοντας στη διάσκεψη της Ελβετίας για την Ουκρανία απηύθυνε η Zakharova.
Όπως είπε στους συμμετέχοντες ενδεχομένως να δοθούν γενικόλογες προτάσεις αλλά αργότερα να χρεωθούν με την εφαρμογή τους.
«Να είστε σε επαγρύπνηση: δεν αποκλείεται οι διοργανωτές της διάσκεψης να σας υποδεχθούν με ορισμένες γενικόλογες προτάσεις και να σας ζητήσουν να υπογράψετε ή να συμφωνήσετε σε κάτι αποκλειστικά για ευγενικούς σκοπούς και στη συνέχεια να σας χρεώσουν και να απαιτήσουν ένα σημαντικό ποσό των χρημάτων για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.
Είναι αυτό που κάνει τώρα η Ουάσιγκτον με τις χώρες της ΕΕ, αποσπώντας καθημερινά όλο και περισσότερα χρήματα από αυτές για το αποτυχημένο της έργο που ονομάζεται καθεστώς του Κιέβου»», είπε η Zakharova απευθυνόμενη στις χώρες. που συμμετέχουν στη σύνοδο.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Metsola
Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Διάσκεψης και στη συνέχεια, είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, ενόψει της Συνόδου ηγετών του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17/6 στις Βρυξέλλες, πριν το άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα.
Χθες, Σάββατο 15/6, πρώτη ημέρα της Διάσκεψης στην Ελβετία, οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για την οικογενειακή φωτογραφία, με τον Κ. Μητσοτάκη να είναι ανάμεσα στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris, η οποία συμμετέχει στη Διάσκεψη στη θέση του Αμερικανού Προέδρου Biden, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, αλλά και πίσω από τους δύο συνδιοργανωτές, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky και την Πρόεδρο της Ελβετίας, Viola Amherd.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί σήμερα, Κυριακή 16/6, στην Ολομέλεια, ενώ θα έχει παρέμβαση και στην ομάδα εργασίας για τη θεματική της επισιτιστικής ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές, που είναι η επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας, η πυρηνική ασφάλεια και η ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών), οι οποίες έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο 10 σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Zelensky τον Νοέμβριο του 2022.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών