Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανελέητο κυνήγι μαγισσών στις ΗΠΑ: Ένοχος για 34 κακουργήματα ο Donald Trump - Η συνέχεια στο Εφετείο

Ανελέητο κυνήγι μαγισσών στις ΗΠΑ: Ένοχος για 34 κακουργήματα ο Donald Trump - Η συνέχεια στο Εφετείο
Ο Donald Trump έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος με ποινική καταδίκη και ο πρώτος υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος που διεκδικεί τον Λευκό Οίκο ενώ έχει καταδικαστεί
(upd3) Στο τέλος της έφτασε μετά από πέντε σχεδόν εβδομάδες η δίκη-παρωδία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, που αφορά υπόθεση καταβολής χρημάτων στη γνωστή πορνοστάρ Stormy Daniels, προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της.
Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον Trump για 34 κακουργήματα, καθένα εκ των οποίων επισύρει ποινή φυλάκισης 4 ετών, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ενόψει και των επικείμενων εκλογών για τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Έτσι, ο Trump έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος με ποινική καταδίκη και ο πρώτος υποψήφιος μεγάλου κόμματος που διεκδικεί τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ ενώ έχει καταδικαστεί.
Υπενθυμίζεται ότι η Daniels υποτίθεται πως έλαβε από τον πρώην Aμερικανό πρόεδρο 130.000 δολάρια στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 για να μην αποκαλύψει τη σεξουαλική σχέση που εκείνη υποστηρίζει ότι είχε μαζί του το 2006.
Ο Trump θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και περισσότερο.
Σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές, το Σύνταγμα των ΗΠΑ θέτει σχετικά λίγες προϋποθέσεις εκλογιμότητας για τους υποψήφιους προέδρους: πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών, να είναι «γεννημένοι» πολίτες των ΗΠΑ και να έχουν ζήσει στις ΗΠΑ για τουλάχιστον 14 χρόνια.
Δεν υπάρχουν κανόνες που να εμποδίζουν υποψηφίους με ποινικό μητρώο.

Trump: Είμαι αθώος, ντροπιαστική απόφαση

«Δεν κάναμε τίποτα λάθος.
Είμαι αθώος, είπε ο Trump μετά την αποχώρησή του από την αίθουσα του δικαστηρίου.
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, είπε ότι «η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό.
Όλοι ξέρουν τι συνέβη εδώ».
Αυτό έγινε από την κυβέρνηση Biden για να πληγώσει έναν αντίπαλο, έναν πολιτικό αντίπαλο» συμπλήρωσε.

Πολιτικός κρατούμενος

Λίγο μετά την ετυμηγορία, στον ιστότοπο της εκστρατείας του ο Trump εμφανίστηκε ως «πολιτικός κρατούμενος».
«Μόλις καταδικάστηκα σε στημένη πολιτική δίκη που αποτελεί κυνήγι μαγισσών: δεν έκανα τίποτα κακό.
Έκαναν έφοδο στο σπίτι μου, με συνέλαβαν, με φωτογράφισαν, και τώρα μόλις με καταδίκασαν» αναφέρει μήνυμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.
Ο ιστότοπος ανακατεύθυνε τους επισκέπτες του σε ειδική σελίδα για τη συγκέντρωση χρημάτων, η οποία λίγα λεπτά «έπεσε» λόγω της μαζικής προσέλευσης οπαδών του στην πλατφόρμα δωρεών WinRed.
«Ο αμερικανικός λαός βλέπει καθαρά πίσω από τη δίκη-παρωδία του αγύρτη Joe Biden.
Τόσο πολλοί Αμερικανοί αποφάσισαν να δωρίσουν στην εκστρατεία του προέδρου Trump» διαβεβαίωσε η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου μέσω X.

Στις 11 Ιουλίου η ποινή

O Trump θα μάθει την ποινή του στις 11 Ιουλίου, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που θα τον καταστήσει και επίσημα υποψήφιο τους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Θεωρητικά ο Trump διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης: η πλαστογράφηση λογιστικών εγγράφων επισύρει ποινή ως και 4 ετών φυλάκισης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Ωστοσο, πληροφορίες αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι ο δικαστής να του απαγγείλει ποινή με αναστολή ή κοινωνική εργασία, και πιθανότατα χρηματικού προστίμου.

Έφεση

Ήδη πάντως ο συνήγορος υπεράσπισης του, Todd Blanche είπε πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του εντολέα του αμέσως μόλις έχει τέτοιο δικαίωμα, αφού προηγηθούν άλλα στάδια της διαδικασίας.
«Θα ασκήσουμε έφεση το συντομότερο δυνατό.
Στη Νέα Υόρκη, η διαδικασία ορίζει ότι πρώτα απαγγέλλεται η ποινή και μετά ασκούμε έφεση» υποστήριξε ο Blanche.
Η έφεση θα είναι πιθανότατα ανασταλτική σε ό,τι αφορά την έκτιση της ποινής του, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ποινή φυλάκισης.
Η καταδίκη του στην ποινική υπόθεση, ακόμη κι η ενδεχόμενη επιβολή ποινής φυλάκισης σε βάρος του, δεν ακυρώνει την υποψηφιότητά του

Λευκός Οίκος: Σεβόμαστε το νόμο

Σε μια πρώτη αντίδραση ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «σέβεται τον νόμο» και δεν θα κάνει «κανένα άλλο σχόλιο».
Τη δικαστική απόφαση πάντως σχολίασε η ομάδα εκστρατείας του Biden, ο οποίος θα είναι και ο αντίπαλος του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
«Δεν υπάρχει παρά μόνο ένας τρόπος για να μείνει ο Donald Trump μακριά από το Οβάλ Γραφείο: η κάλπη» ανέφερε η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Biden μέσω X.

Ημέρα ντροπής

Τη δικαστική απόφαση επέκρινε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike Johnson.
«Η σημερινή είναι ντροπιαστική μέρα στην αμερικανική ιστορία.
Οι Δημοκρατικοί πανηγυρίζουν για την καταδίκη του ηγέτη του αντίπαλου κόμματος στη βάση γελοίων κατηγοριών, τεκμηριωμένων με την κατάθεση καταδικασμένου για κακούργημα, διαγραμμένου από τον δικηγορικό σύλλογο. Πρόκειται για καθαρά πολιτική διαδικασία, όχι νομική», τόνισε ο Johnson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης