Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρουν οι εξελίξεις - Οι ΗΠΑ έδωσαν πράσινο φως στην Ουκρανία, χτυπήστε ρωσικό έδαφος – Σχεδιάζουν νεκρή ζώνη 500 χλμ.

Σοκάρουν οι εξελίξεις - Οι ΗΠΑ έδωσαν πράσινο φως στην Ουκρανία, χτυπήστε ρωσικό έδαφος – Σχεδιάζουν νεκρή ζώνη 500 χλμ.
Ο Biden ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως στην Ουκρανία να χτυπάει και ρωσικούς στόχους βόρεια του Kharkiv - Κρατική Δούμα Ρωσίας: Η νεκρή ζώνη στην Ουκρανία θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Κίεβο, θα είναι βάθους 500 χιλιομέτρων
Σχετικά Άρθρα
(upd 40) Πάμε από το κακό στο χειρότερο στο Ουκρανικό.
Οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Biden έδωσαν το πράσινο φως στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικούς στόχους βόρεια του Kharkiv που είναι Ουκρανική πόλη και απειλείται από την Ρωσική εισβολή.
Ωστόσο αυτό το πράσινο φως αφορά μόνο την περιοχή του Kharkiv αλλά σίγουρα θα γενικευτεί.
Είναι προφανές ότι αυτό αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση και θα ενταθεί ακόμη περισσότερο αφού η Δανία π.χ. ζητάει τα F-16 που στέλνει στην Ουκρανία να επιχειρούν και σε ρωσικό έδαφος.
Η Δύση και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα και κάνουν κινήσεις απελπισίας, απόγνωσης που ωστόσο... μπορεί να φέρουν την καταστροφή
Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι σκληρή και ασύμμετρη…
Εν τω μεταξύ οι ρώσοι έχουν σχεδιάσει το μέλλον της Ουκρανίας που στο έδαφος έχει υποστεί πανωλεθρία.
Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ή νεκρή ζώνη θα φθάσει έως το Κίεβο, οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει επί της ουσίας να μετατρέψουν σε ουδέτερο έδαφος την Ουκρανία.

Ο Biden ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως στην Ουκρανία να χτυπάει και ρωσικούς στόχους βόρεια του Kharkiv

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Biden επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων στη Ρωσία που απειλούν την περιοχή του Kharkiv, αλλά άφησε σε ισχύ την απαγόρευση της χρήσης επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων ATACMS και άλλων όπλων πυρός μεγάλου βεληνεκούς.
«Ο Πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για σκοπούς αεράμυνας στην περιοχή του Kharkiv, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να απαντήσει στις ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται ή ετοιμάζονται να της επιτεθούν».
Την ίδια στιγμή, το State Department δήλωσε ότι η «πολιτική σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης ATACMS ή όπλων μεγάλου βεληνεκούς» εναντίον στόχων στη Ρωσία παρέμεινε η ίδια.
Νωρίτερα, το Politico, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο , ανέφερε ότι ο Biden επέτρεψε κρυφά στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα «για να αντιμετωπίσει την ρωσική προέλαση στο Kharkiv».
Σύμφωνα με το Politico, μιλάμε μόνο για το έδαφος κοντά στα σύνορα με την περιοχή του Kharkiv και η θέση του Λευκού Οίκου σχετικά με τα χτυπήματα του Κιέβου βαθιά στη Ρωσία «δεν έχει αλλάξει».

Μετά τη Δανία και η Ολλανδία δίνει το πράσινο φως στην Ουκρανία για επιθέσεις με F – 16 στη Ρωσία

Η Ολλανδία δίνει το πράσινο φως στην Ουκρανία για τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-16 με σκοπό τις επιθέσεις στη Ρωσία.
Στη δήλωση αυτή προέβη την Παρασκευή (31/5/2024) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Hanke Bruins Slot πριν από μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα.
«Εάν έχουν το δικαίωμα της αυτοάμυνας, δεν υπάρχουν γεωγραφικά όρια για τη χρήση οπλικών συστημάτων.
Αυτή είναι λοιπόν η κοινή αρχή», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Kajsa Ollongren δήλωσε ότι η Ολλανδία δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο ουκρανικών επιδρομών σε ρωσικό έδαφος.
Η Ολλανδία δήλωσε έτοιμη να παραδώσει τουλάχιστον 24 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.

Τι σημαίνει το πράσινο φως για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος;

Μετά το πράσινο φως η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών GMLRS - αλλά όχι πυραύλων ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς - για να χτυπήσει εντός της ρωσικής επικράτειας κοντά στα σύνορα με την Περιφέρεια Kharkiv.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και άνθρωποι που γνωρίζουν την πολιτική δήλωσαν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης στις 30 Μαΐου ότι η κυβέρνηση Biden έδωσε αθόρυβα την άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρείχαν οι ΗΠΑ για «σκοπούς αεράμυνας» εναντίον των ρωσικών δυνάμεων που πραγματοποιούν επιθέσεις στη βόρεια περιοχή του Kharkiv.
Ένας ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση Biden δεν έχει αλλάξει την πολιτική της που περιορίζει την Ουκρανία από τη χρήση όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή επιθέσεων μεγάλης εμβέλειας, όπως το ATACMS, σε άλλα μέρη στη Ρωσία.
Αρκετοί σύμβουλοι του Biden είπαν στους New York Times ότι μια περιορισμένη αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ που περιορίζει τα χτυπήματα στη Ρωσία ήταν «αναπόφευκτη» και ορθά εκτίμησαν ότι η αλλαγή της πολιτικής πιθανότατα θα ερχόταν με περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Η Washington Post ανέφερε ότι ένας άλλος ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει κανέναν περιορισμό στη χρήση συστημάτων αεράμυνας από την Ουκρανία που παρέχονται από τις ΗΠΑ για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων ή μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ρωσικό έδαφος «εάν αποτελούν απειλή για την Ουκρανία».
Οι New York Times ανέφεραν στις 22 Μαΐου ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken παρότρυνε τον Biden να άρει αυτούς τους περιορισμούς στην Ουκρανία.
Δεν είναι σαφές πόσο μακριά στην Περιφέρεια Belgorod οι ΗΠΑ επιτρέπουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν με όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ ή εάν η Ουκρανία θα επιτρεπόταν να χτυπήσει τις συγκεντρώσεις ρωσικής δύναμης και εξοπλισμού στις περιφέρειες π.χ Kursk.

Μετά τις ΗΠΑ και η Γερμανία: «Ναι» στην Ουκρανία για χρήση των γερμανικών όπλων κατά της Ρωσίας

Μετά τις ΗΠΑ και η Γερμανία λέει «ναι» στη χρήση των όπλων της κατά ρωσικών στόχων.
Ειδικότερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Stephen Hebestreit, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα γερμανικά όπλα εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Kharkiv, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων».
«Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο Γερμανός εκπρόσωπος.

Ανήσυχος ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz: Επικίνδυνη κατάσταση, πρέπει να αποφύγουμε τον μεγάλο πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο.
«Ενώ υποστηρίζουμε την Ουκρανία, πρέπει, ταυτόχρονα, να έχουμε επίγνωση του τρόπου αποτροπής μιας κλιμάκωσης που θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Scholz την Παρασκευή (31/5/2024).
«Υπόσχομαι, όσο μεγάλη και αν είναι η πίεση, ότι θα ενεργώ πάντα με σύνεση για την επίλυση προβλημάτων.
Σε μια τέτοια επικίνδυνη κατάσταση, πρέπει να αποφύγουμε τον μεγάλο πόλεμο - τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Θέμα χρόνου να χτυπήσουμε τη Ρωσία με δυτικά όπλα

Ζήτημα χρόνου είναι να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δυτικά όπλα για να πλήξει ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky,
προσθέτοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα της πρόσκλησης της Ουκρανίας να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

New York Times: Θέμα…ωρών οι επιθέσεις Ουκρανών με αμερικάνικα όπλα – Ρωσία: Εμπλοκή ΗΠΑ στον πόλεμο

Θέμα ημερών ή ωρών είναι οι επιθέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με αμερικανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία
υποστηρίζει δημοσίευμα των New York Times.
Οι ΝΥΤ αναφέρουν πως η έγκριση του προέδρου Biden για χρήση των αμερικανικών όπλων κατά ρωσικών στόχων στην περιοχή του Kharkiv τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη 30 Μαΐου, επισημαίνοντας πως η αλλαγή αυτή στην πολιτική των ΗΠΑ επήλθε ύστερα από το ταξίδι που έκανε πρόσφατα στο Κίεβο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken αλλά και των διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν ανάμεσα σε Αμερικάνους και Ουκρανούς αξιωματούχους.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στις 13 Μαΐου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin και ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού των ΗΠΑ στρατηγός Charles Brown συζήτησαν αυτό το θέμα σε τηλεδιάσκεψη με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους και «αποφάσισαν να προτείνουν στον πρόεδρο να αλλάξει τη θέση του».
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Biden επέτρεψε αρχικά την άρση των περιορισμών στις 15 Μαΐου και η τελική απόφαση μετά την «εξέταση όλων των κινδύνων» ελήφθη την περασμένη εβδομάδα.
Όπως επισημαίνεται, υπήρξαν διαρροές σε ΜΜΕ σχετικά με την άρση των περιορισμών στη χρήση αμερικανικών όπλων, κάτι που δυσαρέστησε το Πεντάγωνο
Σύμφωνα με τους New York Times, η απόφαση οριστικοποιήθηκε γραπτώς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπων γνώριζε για την αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης Biden.
Βάσει του δημοσιεύματος, επιτρέποντας τη χρήση αμερικανικών όπλων για να χτυπήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Biden «πέρασε την κόκκινη γραμμή που είχε χαράξει ο ίδιος».
Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας στους NYT, σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν στη συνέχεια να χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο.
«Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα και, ίσως, μια νέα εποχή στην ουκρανική σύγκρουση», είπε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.

Peskov (εκπρόσωπος Κρεμλίνου): Εμπλοκή ΗΠΑ στον πόλεμο

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι οι προσπάθειες των Ουκρανών να πλήξουν τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα, υποδεικνύουν την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο.
«Αυτό δείχνει περισσότερο από εύγλωττα τον βαθμό της εμπλοκής των ΗΠΑ σε αυτή τη σύγκρουση» είπε ο Peskov, αναφέροντας πως η Ρωσία γνωρίζει πως γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθούν επιδρομές στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα.

Medvedev: Δεν είναι μπλόφα τα πυρηνικά - Θα είναι τόσο συντριπτική απάντηση στο ΝΑΤΟ που… θα συρθεί σε πόλεμο

Η χρήση πυρηνικών όπλων, αν και θα είναι ένα μοιραίο λάθος, δεν αποκλείεται υποστήριξε ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος υποστήριξε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.
Σε ανάρτηση του στο Telegram ο Medvedev είπε ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλά για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι η σύγκρουση με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο, κατά τον οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωση του «στο τελικό στάδιο».
Κατόπιν της έγκρισης του Biden σχετικά με την χρήση αμερικανικών όπλων κατά στόχων στη Ρωσία, ο Medvedev υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός θα καταστρέψει τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, όπου και αν αυτός βρίσκεται σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέροντας παράλληλα πως η συμμετοχή ειδικών του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές συγκρούσεις μπορεί να εκληφθεί ως αιτία πολέμου (casus belli).
«Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που ενέκριναν χτυπήματα με τα όπλα τους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός και οι ειδικοί τους που πολεμούν εναντίον μας, θα καταστραφούν τόσο στο έδαφος της πρώην Ουκρανίας όσο και στο έδαφος άλλων χωρών εάν πραγματοποιηθούν επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος από εκεί» επισημαίνει ο Medvedev.
«Η πρώην Ουκρανία και οι σύμμαχοί της από τις χώρες του ΝΑΤΟ θα λάβουν μια απάντηση με τέτοια καταστροφική δύναμη που η ίδια η Συμμαχία απλά δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στο να παρασυρθεί στη σύγκρουση.
Και ανεξάρτητα από την πεποίθηση ορισμένων συνταξιούχων του ΝΑΤΟ που λένε ότι η Ρωσία δεν θα κάνει ποτέ χρήση των στρατηγικών πυρηνικών της όπλων εναντίον της πρώην Ουκρανίας και μεμονωμένων κρατών του ΝΑΤΟ, η ζωή είναι πολύ χειρότερη από την επιπόλαιη συλλογιστική τους» λέει ο Medvedev.
Όπως επισημαίνει, «πριν από μερικά χρόνια, επέμεναν ότι η Ρωσία δεν θα έμπαινε σε μια ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση με το καθεστώς του Bandera (σ.σ. Κιέβου), για να μην τα βάλει με τη Δύση.
Υπολόγισαν λάθος.
Ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη.
Μπορεί να έχουν υπολογίσει λάθος και όσον αφορά την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.
Αν και αυτό θα ήταν ένα μοιραίο λάθος» υποστηρίζει ο Medvedev, επισημαίνοντας πως η τοποθέτηση του δεν είναι ούτε εκφοβισμός ούτε μπλόφα.
Σύμφωνα με τον Medvedev, «η τρέχουσα στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο».
«Υπάρχει μια συνεχής κλιμάκωση όσον αφορά την ισχύ των όπλων του ΝΑΤΟ.
Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί σήμερα να αποκλείσει τη μετάβαση της σύγκρουσης στο τελικό της στάδιο» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, αναφέροντας πως, η Μόσχα εκτιμά ότι όλα τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται στην Ουκρανία ήδη «ελέγχονται άμεσα από στρατιωτικό προσωπικό των χωρών του ΝΑΤΟ», κάτι που, όπως είπε, αποτελεί συμμετοχή στον πόλεμο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αιτία πολέμου.

Belousov (Ρώσος υπουργός Άμυνας): Αποκρούσαμε μαζική επίθεση στην Γέφυρα της Κριμαίας με 10 ATACMS – Προέλαση 10 χλμ στο Kharkiv

Μαζική επίθεση της Ουκρανίας κατά της Γέφυρας της Κριμαίας με 10 πυραύλους ATACMS απέκρουσαν την περασμένη Τετάρτη 29/5 οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Andrey Belousov, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε πως ο ρωσικός στρατός έχει προωθηθεί κατά 10 χιλιόμετρα στην κατεύθυνση του Kharkiv.
Αναφερόμενος στην επίθεση κατά της Γέφυρας της Κριμαίας ο Belousov υποστήριξε ότι η αντίδραση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ήταν άμεση, με αποτέλεσμα όπως είπε, να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές.
«Κυριολεκτικά, προχθές το βράδυ εκδηλώθηκε η πιο μαζική επίθεση με 10 πυραύλους ATACMS κατά της Γέφυρας της Κριμαίας με χρόνο πτήσης λιγότερο των δύο λεπτών.
Όλοι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν.
Το αποτέλεσμα ήταν να σωθούν εκατοντάδες ζωές» υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, επισημαίνοντας πως ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να επιτελεί το βασικό του καθήκον, που είναι η προστασία των Ρώσων πολιτών.
Επιπλέον, ο Belousov υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει υποχωρήσει περίπου 10 χιλιόμετρα στην κατεύθυνση του Kharkiv και οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώκουν τους Ουκρανούς από τις θέσεις τους.
«Συνέπεια των ενεργητικών επιχειρήσεων μας σε σημαντικές περιοχές του Khariv, ο εχθρός έχει υποχωρήσει 8 με 9 χιλιόμετρα» ανέφερε ο Belousov, τονίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός σημειώνει πρόοδο σε όλες τις κατευθύνσεις του μετώπου.
Όπως είπε ο Belousov κατά τη διάρκεια Συνόδου του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (OTSC), οι ρωσικές δυνάμεις από την αρχή του έτους έχουν καταλάβει 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Συνολικά, 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους έχουν περάσει στον έλεγχο του ρωσικού στρατού φέτος» στην Ουκρανία» είπε ο Ρώσος υπουργός, τονίζοντας πως οι δυνάμεις του κατέλαβαν «28 κοινότητες» τον Μάιο.
O Belousov είπε ότι μόνο τον Μάιο οι ρωσικές δυνάμεις αναχαίτισαν περισσότερα από 1.000 drones, πάνω από 250 πυραύλους HIMARS και Vampire, 50 πυραύλους ATACMS, πάνω από 80 κατευθυνόμενες βόμβες Hammer και 8 πυραύλους SCALP.

Politico: H επίθεση στο Kharkiv ώθησε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη θέση τους και να άρουν τα εμπόδια, πλέον οι Ουκρανοί μπορούν να χτυπούν και ρωσικό έδαφος...

Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Kharkiv ώθησε τις ΗΠΑ να εξετάσουν «πιο σοβαρά» το θέμα της έγκρισης χτυπημάτων από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με αμερικανικά όπλα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, αναφέρει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Politico.
Επικαλούμενο ανώνυμο υψηλόβαθμο εκπρόσωπο στρατιωτικών κύκλων των ΗΠΑ, η άρση της απαγόρευσης για το Κίεβο για χτυπήματα σε στόχους στο ρωσικό έδαφος έχει «στρατιωτική αξία».
«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να εξετάζουν πιο σοβαρά την αλλαγή της πολιτικής τους αφού η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στο Kharkiv, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας», έγραψε το Politico, επικαλούμενο δύο από τις πηγές του.
Πρόσθεσαν ότι σε μια κλειστή ενημέρωση στο Κογκρέσο στις 7 Μαΐου, νομοθέτες και από τα δύο πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ «ζήτησαν» κυριολεκτικά από τους εκπροσώπους του Πενταγώνου να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών όπλων κατά τα χτυπήματα του Κιέβου στο ρωσικό έδαφος.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Τίποτα καινούριο μετά την απόφαση των ΗΠΑ - Το Λονδίνο δεν περιόρισε την χρήση των Storm Shadow

Να αποκλιμακώσει τη διαφαινόμενη κρίση με τη Ρωσία, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την χρήση αμερικανικών όπλων από τους Ουκρανούς προκειμένου να πλήξουν στόχους στη Ρωσία επιχείρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…)
Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του προέδρου Putin να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία» ανέφερε ο Stoltenberg πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το σημείο ο Stoltenberg υποστήριξε πως η Μ. Βρετανία δεν περιόρισε ποτέ την χρήση των πυραύλων Storm Shadow, με τους οποίους προμήθευσε τους Ουκρανούς.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε πυραύλους Storm Shadow για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς περιορισμούς.
Μια σειρά από κράτη του ΝΑΤΟ δεν έχουν περιορίσει ποτέ τη χρήση των όπλων τους εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται με υπευθυνότητα και σε συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα» υποστήριξε ο Stoltenberg.

Scott Ritter (πρώην CIA): Η Ουκρανία θέλει να προκαλέσει τη Ρωσία να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ ώστε να ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος

Η ουκρανική ηγεσία θέλει να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση με τη Ρωσία, καθώς αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για να παραμείνει στη ζωή, δήλωσε ο συνταξιούχος αξιωματικός των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών Scott Ritter.
«Η Ουκρανία προσπαθεί απεγνωσμένα να προκαλέσει μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, έτσι ώστε η Ρωσία να αντιδράσει πολύ έντονα και να χτυπήσει το ΝΑΤΟ, αυτή η κατάσταση είναι στα πρόθυρα της καταστροφής, σημείωσε ο Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Ritter
, το Κίεβο δεν χρειάζεται την έγκριση των δυτικών χωρών για να προβεί σε επικίνδυνες και απρόβλεπτες ενέργειες, καθώς οι ουκρανικές αρχές πιστεύουν ότι η υποκίνηση πολέμου και η διάδοση εχθροπραξιών σε άλλες χώρες θα ωφελήσουν την Ουκρανία που ηττάται στο μέτωπο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «η Ουκρανία έχει το δικαίωμα», συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε «στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος».
Ο Putin απαντώντας σε αυτά τα σχέδια, σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν.
Όπως υπενθύμισε ο αρχηγός του κράτους, οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι, κατά κανόνα, οντότητες με μικρή επικράτεια και πολύ πυκνό πληθυσμό.

Orban (Ουγγαρία): Ευρώπη, ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία -  Απέχουμε εκατοστά από την καταστροφή

Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για έναν πόλεμο με τη Ρωσία υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban, ο οποίος τόνισε ότι απέχουμε εκατοστά από την καταστροφή.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Kossuth ο Orban υποστήριξε ότι κάθε εβδομάδα βλέπει ολοένα και περισσότερα σημάδια ότι Ευρώπη και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι σε ένα ενδιάμεσο στάδιο προετοιμασιών για πόλεμο με τη Ρωσία καθώς παρασύρεται όλο και περισσότερο στην ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Η είσοδος σε έναν πόλεμο δεν συμβαίνει σε ένα βήμα.
Υπάρχουν τρία στάδια:
Συζήτηση, προετοιμασία και καταστροφή.
Τώρα ολοκληρώνουμε τη συζήτηση και είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας.
Απέχουμε εκατοστά από την καταστροφή» υπογράμμισε ο Orban.

Greene (Ρεπουμπλικάνοι): Είναι τρελός ο Biden, μας οδηγεί σε απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία

Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο Joe Biden για την απόφαση του να εγκρίνει τη μερική χρήση των αμερικανικών όπλων για επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων εξαπολύει η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Marjorie Taylor Greene
«Ο Biden έδωσε κρυφά την άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα, μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο Joe Biden όχι μόνο έχει άνοια, αλλά είναι τρελός!
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώκουν την ειρήνη ΟΧΙ έναν παγκόσμιο πόλεμο!» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Χ η Greene.

Craig Roberts (Πρώην αξιωματούχος ΗΠΑ): Ο αρχικός στόχος των ΗΠΑ ήταν οι Ουκρανοί να χτυπήσουν Ρωσικό έδαφος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μεταφέροντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, αρχικά επεδίωξαν να χτυπήσουν βαθιά στη Ρωσία, λέει ο Craig Roberts, πρώην βοηθός του επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Έτσι σχολίασε την πληροφορία ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Biden επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για εναντίον στόχων στη ρωσική επικράτεια που απειλούν την περιοχή του Kharkiv, αλλά άφησε σε ισχύ την απαγόρευση της χρήσης επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων ATACMS και άλλα όπλα μεγάλης εμβέλειας.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία εκτός από το να χτυπήσουν μακρινούς στόχους» σχολίασε ο Craig Roberts
Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο, εάν η ουκρανική σύγκρουση δεν τελειώσει σύντομα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποστολή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη δυτική Ουκρανία και σε προσπάθειες να συμπεριληφθεί το δυτικό τμήμα της χώρας στη συμμαχία με την επακόλουθη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εκεί.
Νωρίτερα, ο Putin είπε ότι οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζουν «με τι παίζουν» όταν μιλούν για σχέδια που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει «νόμιμους στόχους» βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραυλικά συστήματα που μεταφέρθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από η Δύση.

Κρατική Δούμα Ρωσίας: Η νεκρή ζώνη στην Ουκρανία θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Κίεβο, θα είναι βάθους 500 χιλιομέτρων

Η νεκρή ζώνη στην Ουκρανία θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Κίεβο ανάλογα με τις προμήθειες της Δύσης σε όπλα μεγάλης εμβέλειας, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ρωσικής Δούμας.
Στα μέσα Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να επανεξετάσει τη δημιουργία «μιας ζώνης ασφαλείας» στην Ουκρανία εάν η Δύση δώσει στο Κίεβο την άδεια να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.
«Το μέγεθος της ζώνης ασφαλείας θα εξαρτηθεί από τους δυτικούς αντιπάλους μας, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη βάθους 500 χιλιομέτρων, έτσι ώστε οι πύραυλοι να μην χτυπούν ρωσικό έδαφος».
Η απόσταση μεταξύ Luhansk και Κιέβου είναι 482 χιλιόμετρα, η νεκρή ζώνη θα πρέπει να περιλαμβάνει το Κίεβο.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας για την προστασία των ρωσικών περιοχών, εξαλείφοντας τον κίνδυνο προκλήσεων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

ΝΑΤΟ και Ρωσία ανταλλάσσουν χτυπήματα μέσω της Ουκρανίας –Οι ρώσοι διέλυσαν κρίσιμες υποδομές με Tu-95MS και MiG-31

Τη νύχτα της 30ης Μαΐου, οι εμπόλεμες πλευρές, η Ρωσία από την μια και το ΝΑΤΟ με την Ουκρανία από την άλλη, αντάλλαξαν μαζικά χτυπήματα η μία στις πίσω περιοχές της άλλης.
Ο Ρωσικός στρατός κέρδισε και αυτή την μάχη.
Αρχικά, αρκετές ομάδες ρωσικών UAV καμικάζι αυτοκτονίας εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και αποκάλυψαν τις θέσεις των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας, κάνοντας ελιγμούς σε ολόκληρη τη χώρα.
Στη μέση της νύχτας, το ουκρανικό σύστημα παρακολούθησης ανέφερε ότι δεκάδες ρωσικά στρατηγικά Tu-95MS, καθώς και MiG-31 με υπερηχητικούς πυραύλους Dagger, απογειώθηκαν για την επίθεση.
Αφού οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θυμήθηκαν την υπόσχεσή τους να προμηθεύσουν F-16 για να υποστηρίξουν την κλιμάκωση στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε καταστροφικά πλήγματα στα ουκρανικά αεροδρόμια.
Η Ρωσία προειδοποίησε ότι αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη των F-16 στην Ουκρανία ως σκόπιμο μήνυμα από το ΝΑΤΟ στην πυρηνική σφαίρα.
Προκειμένου να πάρουν το μήνυμα οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι επανέλαβαν τα πλήγματα, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου αεροδρομίου Starokonstantinov.
Ο ουκρανικός στρατός εργάζεται σκληρά για να οχυρώσει τις εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν τα πολύτιμα μαχητικά F-16 του ΝΑΤΟ, αλλά οι ρωσικές τακτικές επιθέσεις ακυρώνουν όλες τις προσπάθειές τους.
Περισσότερα πλήγματα στόχευσαν τον ουκρανικό στρατό και ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις χτυπήθηκαν στο Dnipro και στην περιοχή Poltava.
Η λιμενική υποδομή στην περιοχή της Οδησσού που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό για ναυτικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα υπέστη μεγάλες ζημιές.
Οι ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις καταστράφηκαν από χτυπήματα ακριβείας κοντά στο Lyman και το Svyatogorsk στο Luhansk.
Η περιοχή του Kharkiv και η πόλη Kharkiv σφυροκοπούνται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ασταμάτητα.
Το τελευταίο βράδυ δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Μη μπορώντας να κρύψουν τις ζημιές, οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν τα χτυπήματα σε πολλές εγκαταστάσεις.

Το ΝΑΤΟ προκαλεί

Ενώ η ουκρανική υποδομή καίγεται, το ΝΑΤΟ ωθεί την Ουκρανία να εξαπολύσει χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος σε μια προσπάθεια να προκαλέσει μια στρατηγική ήττα στη Μόσχα.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν άλλη μια μαζική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 8 πύραυλοι ATACMS καταστράφηκαν καθ' οδόν προς τη γέφυρα της Κριμαίας.
Επίσης 8 UAV και δύο μη επανδρωμένα σκάφη καταστράφηκαν στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο ουκρανικός στρατός μοιράστηκε ένα ασαφές βίντεο που υποστηρίζει την καταστροφή μιας άλλης ρωσικής πυραυλάκατου στον δυτικό κόλπο Uzkaya.
Στις 29 Μαΐου, τουλάχιστον άλλα τρία μη επανδρωμένα σκάφη καταστράφηκαν κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Κριμαίας.
Όλες οι επιθέσεις συντονίστηκαν από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη αναγνώρισης που δεν σταματούν τις επιχειρήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

iDNES.cz: Η Δύση συμφωνεί με τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, απλά δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος

Οι δυτικές χώρες αρχίζουν να συμφωνούν στη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους όρους της Ρωσίας, αναφέρει το iDNES.cz.
Όπως σημειώνεται στο iDNES.cz, οι επικεφαλής των βασικών δυνάμεων - Ρωσίας, Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών - δεν θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής για την «επίλυση συγκρούσεων» στην Ελβετία, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
Οι πιο εξέχοντες ηγέτες που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση θα είναι ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Macron.
«Για τους Ουκρανούς, αυτό είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα.
Ο κύριος στόχος του ειρηνευτικού τους σχεδίου είναι να αποτρέψουν τους δυτικούς συμμάχους από το να μιλήσουν δυνατά για μια εκεχειρία που αναγνωρίζει τον ρωσικό έλεγχο σε Ουκρανικές περιοχές», αναφέρει το iDNES.cz.
Όπως σημείωσε το iDNES.cz, επιφυλακτικά λόγια για την ανάγκη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία ακούγονται κυρίως από τη Δύση.
«Το στρατόπεδο των κρατών που καθοδηγείται από την αρχή της «ειρήνης με κάθε κόστος» δεν υποχωρεί και αγνοεί το γεγονός ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα έμοιαζαν με παράδοση άνευ όρω της Ουκρανίας».

Medvedchuk (Ουκρανός πολιτικός): Ο παράνομος Zelensky είναι ο πρώτος πρόεδρος που εμπιστεύτηκε τη μοίρα του έθνους στη Δύση

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι πλέον αδύνατες υπό τον Ουκρανό παράνομο πρόεδρο Volodymyr Zelensky, δήλωσε την Παρασκευή (31/5/2024) ο Viktor Medvedchuk μέλος της ουκρανικής αντιπολίτευσης.
«Είναι αδύνατο να σταματήσουμε τις στρατιωτικές ενέργειες χωρίς να κατανοήσουμε τους λόγους τους.
Εάν ο Zelensky απομακρυνθεί, τότε αυτό δεν είναι πλέον ένα κορεατικό σενάριο, εάν δεν απομακρυνθεί, τότε είναι αδύνατο να σταματήσουμε στρατιωτικές ενέργειες, ακόμα κι αν η κατάσταση είναι καταστροφική για το καθεστώς», σημείωσε ο Medvedchuk σε άρθρο του.
Ο Zelensky είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ουκρανίας που εμπιστεύτηκε τη μοίρα του έθνους του σε δυτικούς εταίρους, είπε ο πολιτικός, προσθέτοντας ότι ο παράνομος πρόεδρος έχασε τον έλεγχο της κατάστασης και «ψεύδεται ευθέως».
«Ήταν η πολιτική της συλλογικής Δύσης, η επιθετική επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και η υποστήριξη του ναζισμού στην Ουκρανία που δημιούργησαν τεχνητά μια σύγκρουση που κινδυνεύει να κλιμακωθεί στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Zelensky απλώς παίζει το ρόλο του θύματος» επισήμανε ο Medvedchuk.


Dmitry Tabachnik (Συντάκτης Συντάγματος Ουκρανίας): Ο Zelensky δεν είναι πλέον νόμιμος Πρόεδρος της Ουκρανίας

Ο Vladimir Zelensky δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, δήλωσε ένας από τους συντάκτες του συντάγματος της Ουκρανίας, Dmitry Tabachnik
«Γνωρίζοντας τους κανόνες του συντάγματος, μπορώ να πω ότι, σύμφωνα με το άρθρο 103 του συντάγματος και την εξήγηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είναι πολύ ξεκάθαρο: η θητεία του προέδρου καθορίζεται μόνο από τα άρθρα του συντάγματος. Μπορούμε να πούμε ότι μετά τις 20 Μαΐου, ο Vladimir Zelensky δεν είναι ο νόμιμος ηγέτης της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το σύνταγμα, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ερμηνεία:
Ο Vladimir Zelensky είναι ο παράνομος ηγέτης της Ουκρανίας. Σύνταγμα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Tabachnik, αυτή η παρανομία «σχεδιάστηκε ειδικά».
Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές χώρες που ενδιαφέρονται για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, και μια από τις πιο ύπουλες και κυνικές είναι η Μεγάλη Βρετανία.
Ο ειδικός πρόσθεσε ότι το Λονδίνο προσπαθεί να παίξει το δικό του ξεχωριστό παιχνίδι τα τελευταία χρόνια και ωφελείται από την παράταση των εχθροπραξιών και την κλιμάκωσή τους. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η Βρετανία «απολύτως αδιαφορεί» για την παρανομία του Zelensky.
«Πρέπει να λύσουν ένα πρόβλημα - να επιμηκύνουν τις μάχες για όσο το δυνατόν περισσότερο και να εξαντλήσουν όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και τον αγαπημένο τους παλαιότερο σύμμαχό τους, στο παρελθόν τις ΗΠΑ δήλωσε ο Tabachnik.
Ως αποδεικτικό στοιχείο, υπενθύμισε ότι το Λονδίνο έχει επανειλημμένα παρέμβει σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Ειδικότερα, οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης κατέρρευσαν από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας

Ολλανδός μισθοφόρος έπεσε νεκρός από τα ρωσικά πυρά στο Chasiv Yar

Ένας Ολλανδός μισθοφόρος, μέλος της λεγόμενης Λεγεώνας των Ξένων του ουκρανικού στρατού, σκοτώθηκε στην Ουκρανία, μετέδωσε η NOS TV επικαλούμενο το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, το υπουργείο «επιβεβαίωσε τις αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα για τον θάνατο, αλλά δεν παρέχει λεπτομέρειες μετά από αίτημα των συγγενών του άνδρα».
Η εφημερίδα Algemeen Dagblad αναφέρει ότι σκοτώθηκε στις 20 Μαΐου κοντά στο Chasiv Yar, στην περιοχή του Donetsk.
Η NOS σημειώνει ότι πρόκειται για τον τρίτο Ολλανδό μισθοφόρο που σκοτώνεται στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι συγκλόνισαν την Ουκρανία με 25 χτυπήματα από Kinzhal – Διαλύθηκαν όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια

Τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν 25 πλήγματα με όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και drones εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών θέσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ανέφερε την Παρασκευή (31/5/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 25-31 Μαΐου, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν 25 συνδυασμένα πλήγματα με όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, σε θέσεις διοίκησης, υποδομές, στρατιωτικά αεροδρόμια, συστήματα αεράμυνας, οπλοστάσια, δεξαμενές καυσίμων, εργαστήρια παραγωγής και θαλάσσιων drones και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Προέλαση σε όλα τα μέτωπα

Το 50% της πόλης Vovchansk, βόρεια του Kharkiv το ελέγχουν Ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα βορειοανατολικά της πόλης του Kharkiv κοντά στο Vovchansk, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις στην περιοχή στις 29 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 29 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη βορειοανατολική Starystya (νοτιοδυτικά του Vovchansk και βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και 350 μέτρα στην κατεύθυνση του Vovchansk και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται εντός του Vovchansk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις προς το Synelnykove (ακριβώς νοτιοδυτικά του Vovchansk).
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν φαίνεται να μεταβαίνουν σε αμυντικές επιχειρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση

Προέλαση Ρώσων στο Chasiv Yar

Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν πρόσφατα οριακές προελεύσεις ανατολικά και νοτιοανατολικά του Chasiv Yar.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 29 Μαΐου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει νότια του Ivanivske (νοτιοανατολικά του Chasiv Yar) και εντός του Kanal Microraion στο ανατολικό Chasiv Yar.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βελτιώσει τις τακτικές τους θέσεις στο Kanal Microraion, σύμφωνα με το διαθέσιμο γεωγραφικό υλικό.


Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα βορειοδυτικά της Avdiivka...

Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου δείχνει ότι μια ρωσική μηχανοκίνητη ομάδα προχώρησε σε έναν ανεμοφράκτη ακριβώς νοτιοανατολικά του Novopokrovske (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλισαν "μερική επιτυχία" σε μια απροσδιόριστη περιοχή κοντά στην Avdiivka στις 28 Μαΐου μετά από επιθέσεις με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην περιοχή Umanske (δυτικά της Avdiivka), επίσης προχώρησαν βόρεια και βορειοανατολικά του οικισμού και άλλη πηγή ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και 420 μέτρα βάθος σε δασικές περιοχές κοντά στο Umanske. 
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης κατά μήκος της γραμμής Sokil-Umanske-Karlivka (βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της Avdiivka) και ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να μάχονται για δασικές περιοχές κοντά στη δεξαμενή Karlivske κοντά στην Karlivka (νοτιοδυτικά της Avdiivka).


Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_30_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_30_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_30_2024.png

West_Of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_30_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_May_30_2024.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_May_30_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης