Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ανατροπή στη Γαλλία - Σαρωτικός θρίαμβος Le Pen με 32% - Καταστροφή Macron με 15%, πρόωρες βουλευτικές εκλογές (30/6)

Ιστορική ανατροπή στη Γαλλία - Σαρωτικός θρίαμβος Le Pen με 32% -   Καταστροφή Macron με 15%, πρόωρες βουλευτικές εκλογές (30/6)
Συνολικά τα εθνικά κόμματα στη Γαλλία συγκεντρώνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 37%, σημαντικά μεγαλύτερο από το αθροιζόμενο ποσοστό του Macron και των Σοσιαλιστών    
(upd 4) Έναν πραγματικό εκλογικό θρίαμβο κατέγραψε το κόμμα της Marine Le Pen στις ευρωεκλογές 2024 στη Γαλλία την Κυριακή (9/6/2024), καθώς αναδείχθηκε με τεράστια διαφορά πρώτο κόμμα και βάζει παρακαταθήκη για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Πρόκειται για ένα σημαντικό αποτέλεσμα, που πυροδότησε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Πρόκεται για ένα αποτέλεσμα, που σηματοδοτεί την αποδοκιμασία των Γάλλων πολιτών στις πολεμικές ιαχές του Macron, που σχεδίαζε να εμπλέξει τη χώρα του σε πόλεμο με τη Ρωσία.  
Η ιστορική νίκη της Le Pen ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές με διαδικασίες εξπρές στις 30 Ιουνίου 2024.
«Στο τέλος της ημέρας δεν μπορώ να υποκριθώ ότι δεν έχει συμβεί τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος στο διάγγελμά του.

Ο εκλογικός θρίαμβος Le Pen

Η Εθνική Συσπείρωση της Le Pen, με επικεφαλής τον Jordan Bardella προηγείται Γαλλία με 32,4%, με ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο που συγκεντρώνει το κόμμα του Emmanuel Macron υπό τη Valérie Hayer που περιορίζεται στο 15.2%.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 14%.
Σημαντικό ποσοστό καταγράφει και το έτερο εθνικό κόμμα της Marion Maréchal με 5,5%.
Οι Κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι συγκεντρώνουν το 7,2% των ψήφων.
Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Jean Luc Melenchon με 8,3% και οι Οικολόγοι με 5,6%.

france_2_2.JPG
pinakas_25.JPG

To διάγγελμα Macron


Στο διάγγελμά του μετά την ταπεινωτική ήττα ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου
«Δεν είμαι σε θέση, στο τέλος της ημέρας, να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα στη χώρα μας, δήλωσε ο Macron.
«Γι’ αυτό, αφού ακολούθησα τις διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή της ψήφου κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος ψηφίζοντας», πρόσθεσε.
«Αποφάσισα να θέσω ενώπιον του εκλογικού σώματος την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος μέσω της ψηφοφορίας.
Επομένως διαλύω την Εθνοσυνέλευση», σημείωσε.
Ο Macron υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.
«Η άνοδος των εθνικιστών, των δημαγωγών αποτελεί κίνδυνο για το έθνος μας, αλλά και για την Ευρώπη μας, για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και στον κόσμο»,
είπε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι έχει «εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας,, αφήνουμε τον κυρίαρχο λαό να πει τη γνώμη του».
«Άκουσα το μήνυμά σας και ό,τι σας ανησυχεί σας και δεν θα μείνουν αναπάντητα», συνέχισε.
macron.JPG
Darmanin (Υπουργός Εσωτερικών Γαλλίας): Ήττα για Macron και κυβέρνηση

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία είναι μία ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin ένας από τους στενότερους συμμάχους του Macron.
«Σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν ήμασταν σε θέση να τους ακούσουμε αρκετά», δήλωσε ο Darmanin στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 TV.

Le Pen: Είμαστε έτοιμοι για να κυβερνήσουμε - Ιστορική ευκαρία

Ως μία ιστορική ευκαιρία χαρακτήρισε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές η Marine Le Pen, η οποία χαιρέτισε την απόφαση για τη διεξαγωγή τους.
Η Le Pen δήλωσε ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για μία ριζική αλλαγή στη γαλλική πολιτική σκηνική, ώστε να τεθεί ένας φραγμός στη μαζική μετανάστευση.
Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, υπογράμμισε η ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης.
Ο επικεφαλής της υποψήφιος, Jordan Bardella χαιρέτισε νωρίτερα «την άνευ προηγουμένου νίκη» του κόμματός του και ζήτησε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
«Οι συμπατριώτες μας εξέφρασαν απόψε την επιθυμία για αλλαγή, αλλά και μια πορεία για το μέλλον.
Σήμερα το απόγευμα, ένας άνεμος ελπίδας φύσησε πάνω από τη Γαλλίαι», δήλωσε ο Bardella λέγοντας ότι το αποτέλεσμα στέλνει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Macron και τους ευρωπαίους ηγέτες». .
«Χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα με ταπεινότητα, με βαρύτητα και με πνεύμα εμποτισμένο με πολύ υψηλή ευθύνη», πρόσθεσε.
« Η μεγάλη διαφορά με το κόμμα του Macron αντανακλά μια σφοδρή αποδοκιμασία και μια σαφή απόρριψη της πολιτικής του Macron», σημείωσε.

Paris le 9 juin 2024. Soirée électorale du RN // annonce des résultats
Πάνω από 37% τα εθνικά κόμματα

Συνολικά τα εθνικά κόμματα στη Γαλλία συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 37%, σημαντικά μεγαλύτερο από αθροιζόμενο το ποσοστό του Macron και των Σοσιαλιστών.
Πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία των Γάλλων πολιτικών, που αντιδρούν στην πολεμική εμπλοκή της χώρας στην Ουκρανία.
Η νίκη της Le Pen θα επηρεάσει καταλυτικά την τοποθέτηση της χώρας απέναντι στο κλίμα ρωσοφοβίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Macron στερείται πλέον νομιμοποίησης να συνεχίσει την πολεμοκάπηλη πολιτική του στο ουκρανικό ζήτημα. 

Μεγαλύτερη η συμμετοχή    

Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία.

Paris le 9 juin 2024. Soirée électorale du RN // annonce des résultats
Η σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019 καταδεικνύει το μέγεθος του θριάμβου

Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Le Pen είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Macron.
Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%.
Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμο.

Ρωσία: O Macron υπέστη συντριπτική ήττα, το γαλλικό Κοινοβούλιο έχει να διαλυθεί από το 1997

Για συντριπτική ήττα, που τον ανάγκασε να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, κάνουν λόγο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας τo κακό αποτέλεσμα του κόμματος του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στις ευρωεκλογές 2024.
«Προκηρύσσω πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος - στις 7 Ιουλίου.
Αυτή η δήλωση μπορεί να θεωρηθεί ως η αναγνώριση της συντριπτικής ήττας του προεδρικού Κόμματος της Αναγέννησης στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου κέρδισε λιγότερες ψήφους (15,4%) από το αντιπολιτευόμενο Κόμμα Εθνικού Συσπείρωσης (32%).
Την τελευταία φορά, η Βουλή διαλύθηκε από τον Πρόεδρο Jacques Chirac το 1997», σχολιάζει το Tass.
Η Γαλλία χρειάζεται μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είπε νωρίτερα σε δήλωσή του ο Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης